Lekker eten met natuurlijke ingrediënten. Dit smaakt veel beter, en als het dan ook nog eens goed is voor je gezondheid, dan heb je alles wat het eten tot een superfood maakt. De waterkers, een klein plantje die van een vochtige omgeving houdt, is zo’n superfood.
Niet alleen gezond, maar kan ook ingezet worden tegen een aantal vervelende kwaaltjes en aandoeningen.
Wat is de waterkers?
De waterkers is een kruidachtige plant uit de familie van de kruisbloemen. Ze groeien in de meeste gevallen op (zeer) vochtige plaatsen en zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Er bestaan ongeveer 80 soorten die op alle werelddelen voorkomen, behalve natuurlijk Antarctica.
In Nederland komen van deze 80 soorten maar 7 soorten voor, die allemaal stuk voor stuk eetbaar zijn. De kleur van de bloemetjes kan variëren van wit, tot geel en oranjegeel. De verschillende soorten kun je gemakkelijk herkennen aan de combinatie van de kleur en de vorm van de bladeren.
De soorten die in Nederland voorkomen zijn:
- Akkerkers: gele bloemetjes en een veerdelig blad met een kleine eindslip
- Gele waterkers: Oranje-gele bloemetjes met deels getand of gezaagd blad.
- Moeraskers: Een bleekgeel bloemetje met een veerdelig blad.
- Oostenrijkse kers: Een geel bloemetje met getand blad.
- Slanke waterkers: Een wit bloemetje met een geveerd blad.
- Valse akkerkers: Een geel bloemetje met een gelobd blaadje.
- Witte waterkers: Een wit bloemetje met een geveerd blad.
Waterkers is een echte mineralen- en vitaminebom met een zeer hoge voedingswaarde. Om je even een idee te geven van alle voedingsstoffen die in dat kleine plantje zitten, even een opsomming:
- Mangaan
- Jodium
- Magnesium
- Zink
- Fosfor
- IJzer
- Kalium
- Calcium
- Foliumzuur
- Vitamine K
- Vitamine E
- Vitamine C
- Vitamine B6
- Vitamine B1
- Vitamine A
- Glucosinulaat
Met name de combinatie van antioxidanten en de vitamine C, maakt dit kleine plantje supergezond!
Waar vind ik de waterkers?
De waterkers heeft de voorkeur voor een vochtige plek in het water, of aan de wal, in het drassige deel van een sloot. De waterkers kun je in principe gewoon plukken en thuis verder verwerken. Let hierbij wel op dat je de waterkers heel erg goed wast. De waterkers kan namelijk besmet zijn met schapen miltvuur. Als je zeker van je zaak wilt zijn, is het beter om waterkers in de winkel te kopen of om zelf waterkers te kweken. Over dit laatste kom ik later in dit artikel nog op terug.
Als je toch in de natuur wilt plukken, dan is het raadzaam om een paar goede laarzen mee te nemen. De drassige gebieden zijn soms lastig bereikbaar. Ook kun je dit op blote voeten doen, lekker de modder tussen je tenen voelen. Vergeet in dat geval niet om een handdoek mee te nemen…
De waterkers in de keuken
Waterkers heeft een lekkere, pittige smaak wat een beetje neigt naar peper met een heel klein snufje radijs. De waterkers wordt na de bloei nog wat pittiger. Het is belangrijk om te weten dat waterkers, waar je het ook in gebruikt, alleen vers verwerkt mag worden. In de natuur is de waterkers beschikbaar van april tot en met oktober. Maar als je de waterkers zelf kweekt, kun je dit het hele jaar door oogsten. Lekker gemakkelijk en, super vers!
Waterkers in de keuken kent heel erg veel mogelijkheden zoals in een salade voor een lekker pittige smaak, of als extra kruid in gevulde eieren. Ook verwerkt als soep is het een ware delicatesse. Verderop in dit artikel vind je twee heerlijke recepten om de kruidige eigenschappen van de waterkers volledig te benutten: Een romige waterkers-soep en een waterkers-pesto.
De waterkers als medicijn
Naast de culinaire eigenschappen van waterkers, heeft het plantje ook nog eens medicinale eigenschappen, dankzij de indrukwekkende lijst van mineralen en vitaminen. Maar het zijn met name de antioxidanten die het verschil uitmaken.
De algemene eigenschappen van waterkers kun je omschrijven als eetlust-verhogend, bevorderend voor de stofwisseling en bloedzuiverend. Ook worden er lustopwekkende eigenschappen aan toegeschreven, maar dit heeft de wetenschap nog niet bewezen…
Wat inmiddels wel duidelijk is, zijn de volgende toepassingen:
Ontgiften van de lever: Je kunt de waterkers gebruiken om je lever te ontgiften. De lever die is verschoond van alle opgehoopte giftige stoffen kan namelijk veel efficiënter werken waardoor de kans op het krijgen van oedeem, acne, jicht, eczeem en artrose veel lager wordt.
Spijsvertering: Waterkers bevordert de spijsvertering, en wordt daarom ingezet tegen indigestie en anorexia. Ook wordt de waterkers tegen andere aandoeningen ingezet, die allemaal , direct of indirect, met de spijsvertering te maken hebben. Denk hierbij aan maag- en darmkrampen, misselijkheid, braken, diarree, de hik en constipatie.
Huid en nagels: De blaadjes van de waterkers bevatten heel veel zwavel. Zwavel heeft een zeer positief effect op de huid, de nagels en het haar.
Haaruitval: Als je je hoofdhuid insmeert met waterkers-sap, zal het eventueel haaruitval tegengaan of in ieder geval verminderen.
Afvallen: Waterkers heeft het vermogen om de schildklier te bevorderen. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen sneller verbranden wat een positief effect heeft als je af wilt vallen.
Kanker: Waterkers heeft een anti-carcinogene werking. Een moeilijk woord voor het vermogen om de vorming van kankercellen tegen te gaan. Ook is inmiddels wetenschappelijk onderzocht, en bewezen, dat de waterkers in staat is om tumoren aanzienlijk te remmen in hun verdere groei. Met name prostaatkanker, baarmoederhalskanker, leukemie en longkanker worden op deze manier bestreden, tenminste in de fytotherapie, een wetenschappelijk onderbouwde vorm van plantengeneeskunde.
Zelf kweken van waterkers
Waterkers uit de natuur halen is leuk om te doen, maar er bestaat een (hele kleine) kans dat dit besmet is met schapenmiltvuur, zoals eerder aangegeven in dit artikel. De allerveiligste, en natuurlijk meest gemakkelijke, manier om verse waterkers binnen handbereik te hebben, is om het zelf te kweken. Gewoon in de vensterbank in de keuken, altijd klaar voor gebruik! Hier is niks moeilijks aan en kost ook nog eens niets.
Stap voor stap zelf waterkers kweken:
Neem, of koop, een kweekbakje. Dat is een plastic kweeksetje bestaande uit verschillende kleine kweekbakjes met een transparant deksel. Deze vul je met ongeveer een halve centimeter grond waarna je de grond flink nat maakt. Het moet lekker drassig zijn! Strooi de gekochte zaadjes van de waterkers uit in deze modderpoel, en bedek het nog eens met een halve centimeter aarde. Sproei dit ook weer flink nat. Doe het transparante deksel er overheen en zet het op een warm plekje, bijvoorbeeld voor een raam.
Besproei de grond regelmatig met water, om deze constant nat te houden. Zodra de zaadjes boven de grond komen, en dus gaan kiemen, kun je na ongeveer 10 dagen het transparante deksel eraf halen. Vanaf het moment dat de blaadjes lekker doorgroeien en vol beginnen te worden, kun je de waterkers gebruiken. Gewoon afknippen naar behoefte, want het groeit vanzelf weer aan. Ook kun je de waterkers als kiemplantjes eten, en dus alleen op water telen.
Recept: Waterkers-soep
Benodigdheden:
- 200 milliliter Crème Fraîche
- Olijfolie
- 2 bosjes waterkers
- 2 courgettes, gesneden in kleine blokjes
- Noormuskaat
- 2 gesnipperde sjalotjes
- Zout en peper
Bereiding
- Maak de waterkers goed schoon, verwijder de steeltjes die een beetje stug zijn en laat ze uitlekken.
- Spreid de waterkers uit op een theedoek, en dep het helemaal droog.
- Pak een pan en doe er een scheutje olijfolie in.
- Voeg, na het verhitten van de olijfolie, de waterkers, de courgette en de sjalotjes bij.
- Bak dit op een laag vuur gedurende ongeveer 10 minuten.
- Doe hier een halve liter water bij en breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Laat het geheel nog ongeveer 20 minuten heel zachtjes doorkoken. Af en toe even roeren en de deksel op de pan houden.
- Daarna doe je het geheel in de blender, en maak alles heel erg fijn.
- Voeg daarna de Crème Fraîche bij de soep, en warm de soep weer op, af en toe even roeren.
- Daarna gewoon lekker smullen!
Recept: Waterkers-pesto
Benodigdheden:
- 1 teentje knoflook
- 25 gram pijnboompitten
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 75 gram verse waterkers
- Zout en peper
- Olijfolie
Bereiding:
- Pak een braadpan en rooster de pijnboompitten. Laat deze daarna heel goed afkoelen.
- Maak de waterkers, samen met het teentje knoflook, heel fijn in de blender.
- Voeg daarna de Parmezaanse kaas, de olijfolie en eventueel zout en peper naar smaak toe.
- De pijnboompitten even door de blender halen, maar niet te lang. Het moet geen poeder worden.
- Daarna ook de pijnboompitten toevoegen.
- Lekker smullen!
Heb jij nog andere toepassingen voor waterkers? Laat het me weten!
halo ik ben maria ik gedan ct skan ok utrazvuk echoo en ze vinden niks maar ik heb pijn in linste kant in mijn buik nu ok rekste kant ic duven techen mijn riben dat dut pijn ok krampen onder buik ik krecheg ik vetecht niet vat is mijn huis doktor zech ic mis met dike darm ik et nit en toch krech ik pijn hele buik nu is pijn vech van zelf komt van zelf wech dit pijn mijn vrach is wat kan dit zejn danku grutjes maria
Beste Maria,
Het kan zijn dat je last hebt van een spatische darm. Dit kan erge buikpijn veroorzaken.
Mag ik vragen wat je voedingspatroon is? aangezien dat veel te maken kan hebben met buikpijn.
Mocht te pijn echt te erg worden moet je wel terug naar de huisarts gaan.
Ik ben namelijk geen arts en kan alleen maar adviseren.
Succes!
Hallo, ik zou graag willen weten waar ik de zaatjes van de waterkers kan kopen? Groetjes Jolanda
Hoi Jolanda,
De zaadjes kun je gewoon bij een goed gesorteerd tuincentrum kopen. Ook zijn er heel veel online winkels die de zaden verkopen. Gewoon even Googlen (of is het Googelen?)
Fijn weekend!
Jack
Hier een snel antwoord van een Rotterdamse!
U kunt het proberen op de wekelijkse biol. markt op het Eendrachtsplein, dinsdag van ong. 9.00-18.00 uur.
Of een advies vragen, waar het wél is!
Hier op Rotterdam-Zuid blijkt waterkerszaad niet te koop te zijn, dus inderdaad googelen, dat heb ik ook gedaan.
Grote prijsverschillen zag ik al en belachelijke prijzen voor het verzenden, terwijl het als briefpost verstuurd kan worden in een envelopje! Er zijn bedrijven waar de porto 3x zoveel is als de paar zakjes waterkers!
Ik kwam uit op Stadstuinshop, neem een paar zakjes tegelijk en redelijke verzendkosten.
Zoek ev. zelf verder. De supermarkt met het blauw/witte logo heeft zakjes waterkers in de koeling die net als sla geleverd worden.
Nog een lekker recept: aardappelpuree maken van biol. aardappelen, biol. melk, idem roomboter, kruiden en daar fijngesneden rauwe waterkers doorheen mengen. Ja, ook de steeltjes, waarom niet? Dit gerecht is uitstekend te combineren met (duurzaam!) gevangen vis of biol. vlees. Meestal maak ik een grote pan biol. puree en vries de
extra voorraad in. Dit eet ik al jaren in variaties met snijbiet of rucola of peterselie of wat men zelf smakelijk vindt.
Het kan met vele soorten groentes, zoals pastinaak, patisson, knolselderij enz. wat men prefereert. Graag gedaan!
Dankjewel voor je snelle antwoord, Maria!
Wordt heel erg op prijs gesteld!
Hallo ik zou ook graag weten waar het zaad te koop hier nergens in Rotterdam jammer,
Iemand in Rotterdam die hier antwoord op kan geven?
ik heb het online gekocht maar hier in delft is het ook in de natuur, voedings winkel
Ik ga het nu proberen via een buur vrouw ,dus afwachten ik denk gezond!!?
Heel veel succes hiermee Bert!
Hou je me op de hoogte hoe het bevalt?
Waarom staat er een foto bij van kersen en niet van WATERKERS???
Oeps verkeerde foto,
Bedankt voor de oplettendheid!
Groet,
Jack
Hallo
Ik heb zo juist een gemakkelijke salade gemaakt met waterkers en avocado en bleekselderij en dille en ui en vis en een roomkaassaus. Heerlijk!!!! En ik denk heel gezond.
Ik heb de waterkers gister in belgie gekocht, in Nederland tot nu toe niet gezien in supermarkt.
Ik kende dit nog niet maar had wel een recept. Indien je wilt stuur ik het door. Ik ging zoeken op Google en kwam op deze site. Ben erg blij
met uw info en recepten en blij dat ik dit ontdekt heb.
Ine
Het is jammer, dat het recept van Ine er niet bijstaat, lijkt mij heerlijk, misschien is het mogelijk , dat het mij via een mail kan worden toegezonden?
Toos
Waterkers is te koop bij AH..in elk geval XL
Ik doe het in een smoothie .
Hallo Jack, Ik pluk zelf al jaren waterkers in de natuur. Nu wil ik toch even zeggen dat je goed op moet letten als je zelf waterkers gaat plukken. Zoals met veel planten is het met waterkers ook zo dat er naast een giftige plant kan groeien die er een beetje op lijkt. Ik weet zo gouw de naam niet maar de giftige plant heeft minder gebolde bladeren en is iets lichter.
Verder een tip voor mensen in de buurt van Beverwijk, de grote toko op de Bazaar heeft altijd verse waterkers en is niet duur.
Heb je een slowjuicer iedere dag een beetje in je sap dan krijg je een heerlijk pittig sapje.
Verder complimenten voor de site.
Simone
Bedankt voor deze aanvullingen, Simone!
Hallo Jack
Het is de leverbotziekte die overdraagbaar is door uit het wild geplukte waterkers rauw te eten.
Ook niet leuk, maar gelukkig niet zo erg als miltvuur:)
Groet
Dankjewel voor deze aanvulling, Pietje!
Mag ik capsules van gedroogde waterkers innemen bij nierstenen
In waterkers zit Oxalaat, Dirk. En dat is nu juist wat je zou moeten vermijden.
Lees hier maar eens verder:
https://www.optimalegezondheid.com/preventie-van-nierstenen-deel-2/
Nu is waterkers al niet groot,maar bij mij word het blad wel heel mini.Dit heb ook met munt gehad.Waardoor word een blad kleiner dan normaal.Ik kweek het in plasic bloempot gevuld met modder vermengt met gedroogd mos.En dit weer in een emmer met regen water..De plant schijnt antivries te maken want is nog steeds groen .Maar dat klopt ook wel.
Super! Ga het direct ook proberen,
Correctie voor het zaaien van waterkers.
Zaai gewoon waterkers op een vochtige modderbodem uit.
Nogmaals afdekken met grond is niet nodig
In het artikel staat zeer terecht dat de waterkers vers gebruikt moet worden, wil het de voedingswaarde behouden. Vervolgens komen er 2 recepten waarin staat dat de waterkers verwarmd wordt. Beetje heel erg tegenstrijdig dit.
Hoi Sophia,
Je hebt helemaal gelijk! Het is inderdaad handig om de waterkers bij de soep als laatste toe te voegen. Voor de waterkers pesto gebruik je het natuurlijk rauw.
Succes!