Ben je na de (strand)vakantie tot de conclusie gekomen dat er wel een paar kilootjes af kunnen? Misschien heb je je vakantie ietsje té uitbundig gevierd en ben je door het lekkere en vele eten toch onbedoeld een aantal kilootjes aangekomen. Kilootjes die je in het voorjaar, door te lijnen, was kwijtgeraakt om toch in die leuke bikini te kunnen passen.
Op het moment dat je wilt gaan afvallen komt onvermijdelijk de bekende vraag om de hoek kijken: hoe doe ik dat en met welk dieet? Misschien kun je beter de vraag stellen:
“Heb ik écht een dieet nodig, of is een gezond voedingsadvies in combinatie met bewegen voldoende? Ik ga hier geen advies over geven, want voor iedereen is de keuze erg persoonlijk.
Wat ik wel kan doen is een advies geven over hoe je onnodige en ongezonde diëten kunt herkennen. Want geloof me, er zijn diëten op de markt die je beter links kunt laten liggen omdat ze eenvoudig gezegd je lichaam slopen, waardoor je af gaat vallen…
Ontelbaar aantal diëten
Wist je dat er dagelijks meer dan 8.000 zoekopdrachten in Google worden gedaan met het woord ‘afvallen’? Dit geeft wel aan hoe populair dit item is. Denk je eens in: 8.000 personen per dag die hier informatie over opzoeken, dat zijn bijna 3 miljoen per jaar. (en dan heb ik het alleen maar over Nederland!)
Kun je je nu voorstellen hoe gigantisch deze markt is? Iedere slimme marketeer wil hier een graantje van meepikken en lanceert een site met allerlei goedbedoelde adviezen, wel of niet in combinatie met vage producten waar grof aan wordt verdiend of waar een goede commissie aan te verdienen valt. Of het werkt of niet is voor de meesten van ondergeschikt belang.
Ieder dieet wordt gepresenteerd als zijnde uniek en als de enige werkende methode om af te vallen. De beloftes zijn iedere keer hetzelfde: Snel afvallen zonder hier moeite voor te hoeven doen en zonder honger te lijden. Ideaal toch?
Dus gaan we ons met z’n allen storten op dit ideale dieet. Voor sommigen zal het inderdaad helpen, maar voor het gros zijn de verloren kilo’s heel snel weer terug na een paar maanden. Maar waarom vallen we dan toch als een blok voor deze ‘vage’ methodes?
Maar liefst 40% van de Nederlanders tussen de 25 en de 45 jaar heeft te maken met een overgewicht. Deze 40% zijn allemaal op zoek naar dat ene wondermiddel: Snel afvallen zonder moeite. Dat dit meestal een forse aanslag op je budget is, wordt voor het gemak vaak even vergeten. Toch doen we dit, ondanks het feit dat de deskundigen inmiddels de vloer aanvegen met de meeste dieethypes die we de afgelopen 10 jaren gekend hebben.
Het Voedingscentrum zegt er het volgende over:
“De verklaring zit niet in de effectiviteit, maar in de behoefte in fabels te geloven. Wie zo’n hype in de markt zet, weet dat mensen graag horen dat alles mag, niets moet, en afvallen moeiteloos is. Kijk je echter goed dan zit dat vaak anders, en mag heel wat minder dan je dacht.“
Op de vraag of er ooit een ideale wondermethode om moeiteloos af te vallen op de markt zal komen, antwoord het Voedingscentrum:
“De komende tien jaar in elk geval niet.”
Wonderen bestaan niet, behalve dan dat ene wonder dat verschillende internetmarketeers vreselijk rijk gemaakt hebben, ten koste van de portemonnee van (soms) radeloze en wanhopige mensen die gewoon af willen vallen.
Het herkennen van een ongezond en/of een ongeloofwaardig dieet
Zoals ik al eerder schreef, ga ik geen oordelen vellen over de diëten die nu op de markt zijn. Een dieet is voor iedereen een zeer persoonlijke keuze waarbij soms zelfs het geloof al een boost is voor het afvallen, en niet zozeer de producten zelf.
Wat ik wel kan doen is je een serie richtlijnen geven waaraan je slechte en ongezonde diëten kunt herkennen. Toets je keuze dus aan dit lijstje!
Geloof niet volledig in voedingssupplementen
In de strijd tegen lichaamsvet hebben voedingssupplementen nog nooit echt actief een bijdrage geleverd. Er zijn er vele op de markt die allemaal hetzelfde beloven: eet dit iedere dag en het wonder zal geschieden!
De supplementen zijn er in heel veel varianten: met een extract van groene thee, ginseng, yohimbe, Aloë Vera, Aca Berry, Groene koffie of met het co-enzym Q10. Als je gelooft dat dit zal helpen, dan zal het zeker een positief effect hebben.
Hoe je hier ook tegenaan kijkt, geloof in ieder geval nooit de wonderen die meestal op de verpakking vermeld staan.
Je moet er wel iets voor doen (of laten)!
Je zult de bekende kreten waarschijnlijk wel herkennen: “moeiteloos afvallen”, “afvallen zonder inspanning”, en de mooiste die ik tegenkwam: “Afvallen zonder te bewegen”. Allemaal lariekoek, want dit is een utopie, een wonder wat belooft wordt door slimme mensen die op je gevoel inspelen en geld aan je willen verdienen.
Een dieet of methode waarbij je niets hoeft te doen of te laten is per definitie niet effectief en zeer ongeloofwaardig. Als je écht vet wilt verbranden, is een vorm van actie (bewegen, sporten) onmisbaar!
“Natuurlijke” dieetpillen
Je kunt in de schappen van de supermarkt heel veel varianten vinden van dieetpillen met natuurlijke grondstoffen, in de meeste gevallen extracten van vruchten en kruiden. Dit is op zich prima, maar onnodig. Je moet je realiseren dat je ook gewoon groenten en fruit kunt eten, want daar zit namelijk precies hetzelfde in.
Als je de namen en ingrediënten van de dieetpillen eens kritisch bekijkt, blijkt dat het overgrote deel de Latijnse benaming is van eenvoudige kruiden, bloemen, steeltjes, bladeren en wortelen.
Latijnse benamingen klinken vaak wat beter, en verkopen dus ook beter. Heb je wel eens een potje afslankpillen gezien of gekocht met een Malus Pumila extract? Om je even uit de droom te helpen: Je kunt beter gewoon een appel eten, want dat is precies hetzelfde. Het bewijs hiervoor kun je vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)
Wondermiddeltjes werken niet!
Op de meeste afslankproducten en diëten wordt vaak vermeldt dat dit een unieke formule is, waarbij de rest van de markt verbleekt. Termen als: “Wetenschappelijk bewezen”, “Nu met wonderbaarlijk ingrediënt”, “Dé ontdekking van de eeuw” vliegen je om de oren. Zoals al eerder geschreven, zijn wonderen heel erg zeldzaam, en zeker niet te koop in de winkel of op internet.
Wantrouw altijd de testresultaten
Een goed product wordt altijd getest voordat het op de markt komt. Op zich een heel goed streven, maar lang niet altijd betrouwbaar. De leukste vind ik zelf altijd: “Klinisch Getest”. Leuk natuurlijk, dat ze het getest hebben. Maar de uitslag van de test is nergens te vinden! Precies hetzelfde als je een reclame voor shampoo of een ander huidproduct bekijkt: “Dermatologisch getest”. Maar de uitslag van deze bewuste test is niet altijd te vinden.
Onderzoeken worden vaak gedaan door de fabrikant zelf, of in ieder geval betaald door de fabrikant. En de uitkomsten worden meestal té positief gepresenteerd in de juiste bewoordingen waarbij de negatieve punten gemakshalve achterwege worden gelaten.
Als er écht wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar is gedaan, dan zal het rapport hiervan volledig bekend worden gemaakt door de fabrikant. Zeker als de uitkomsten positief zijn, zal de fabrikant dit met trots willen presenteren.
Bewegen is niet belangrijk?
Als er een dieet of een dieetproduct aangeboden wordt, waarbij niet aangegeven wordt dat bewegen een belangrijk onderdeel is van het afvallen, dus dit gewoon ‘vergeet’ te vertellen, moet je direct al een aantal vraagtekens bij dit product zetten. Het niet vertellen dat bewegen erg belangrijk is voor het uiteindelijke verbranden van vet, waar het allemaal om draait, impliceert dat het een wonderproduct is waarbij je niets anders hoeft te doen dan pilletjes slikken, nadat je deze natuurlijk betaald hebt met je creditcard…
Diëten die zich op één product baseren
Er zijn heel veel diëten die zich concentreren op maar één product. Voorbeelden hiervan zijn het appel-dieet, het watermeloendieet, het sherry-dieet (jaja, het bestaat echt!) of het sinaasappeldieet. De basis van een gezond voedingspatroon is gevarieerd eten. Deze diëten geven een eenzijdige voeding, wat een volledig fout uitgangspunt is voor afvallen en voor je gezondheid in het algemeen.
Diëten of slank-producten die een eenvoudige verklaring geven voor overgewicht
De ‘uitvinder’ van het dieet of product geeft vaak een mening over de mogelijke oorzaken voor het overgewicht. Ze vertellen dat het allemaal te maken heeft met maar één hormoon, of een teveel aan koolhydraten. Dat is erg gemakkelijk van hen, want op deze manier hoeven ze ook maar op één manier uit te leggen hoe hun product werkt. Er is toch maar één oorzaak? Dus ook maar één oplossing!
Niet dus… Overgewicht en obesitas is het gevolg van een aantal hele complexe factoren die niet over één kam te scheren zijn. De oorzaken zijn voor ieder persoon verschillend en is vrijwel nooit te herleiden naar een simpele en eenvoudige verklaring. Dit houdt ook in dat de oplossing altijd een meervoud is. Bijvoorbeeld gezonde en gevarieerde voeding, regelmatig eten, bewegen en letten op de Glycemische Index.
Lijst met ‘verboden’ voedingsmiddelen
Zodra een dieet start met een lijst met voeding dat niet meer gegeten mag worden, dan moet dit wetenschappelijk onderbouwd zijn. Als de lijst allemaal producten staan die helemaal vol zitten met verzadigde vetten, dan is dit een prima uitgangspunt. Dit is inmiddels op meerdere fronten wetenschappelijk bewezen. Maar als er andere producten op staan, waarvan vaag is over het feit waarom ze op de lijst staan, moeten al je voelsprieten overeind gaan staan.
Combinaties van voedingsmiddelen die ‘verboden’ zijn.
Er zijn een aantal diëten die bepaalde combinaties van voedingsmiddelen op de zwarte lijst hebben staan. Een voorbeeld hiervan is het Fit for Life dieet uit Amerika. Op zich is hier niks mis mee, maar dit moet wel duidelijk onderbouwd zijn met wetenschappelijk bewijs. Is dit niet het geval, dan heeft dit geen enkele meerwaarde. Verzadigd vet blijft verzadigd vet, of je het nou wel of niet in combinatie met iets anders eet.
Stop met jezelf verschuilen achter diëten en dieetproducten
Heel veel mensen die aan het diëten zijn, beweren dat ze alle pilletjes en diëten al geprobeerd hebben. Het overgewicht komt steeds weer terug en teleurgesteld maar voldaan wordt er dan gezegd dat ze ‘alles geprobeerd hebben, maar dat niks helpt’. Op deze manier verschuilen deze mensen zich achter de pilletjes en diëten, zonder acht te slaan dat ze zelf actie moeten ondernemen, en niet te veel moeten vertrouwen op wonderen.
Conclusie
Misschien is dit artikel op sommige punten een beetje hard uitgevallen. Natuurlijk zijn er ook goede diëten en dieetproducten, maar helaas is de meerderheid van alle aangeboden diëten en dieetproducten gebaseerd op marketing en geld verdienen, over de rug van de mensen die gewoon af willen vallen.
Als je de goede diëten dan op een rijtje zet, zal je zien dat ze allemaal op hetzelfde gebaseerd zijn: bewegen, gevarieerd eten, gezond eten, slechte suikers beperken. Ook letten op de Glycemische Index is een belangrijk onderdeel. Dit zijn de basisprincipes waar het om draait bij het afvallen, en bij een algemene gezondheid in het algemeen.
Dit kritische relaas wil uiteraard niet zeggen dat er geen goede producten op de markt zijn. Wat ik eigenlijk aan wil tonen is dat je erg kritisch moet zijn als je met een dieet of een dieetproduct begint. Vergelijk alles op internet en probeer het kaf van het koren te scheiden. Kijk kritisch naar alles wat er geschreven wordt over het dieet, met het bovenstaande lijstje in je achterhoofd. Ook commentaren van anderen op fora kunnen vaak heel behulpzaam zijn.
Onthoud in ieder geval één ding: Wonderen bestaan niet! Afvallen kost tijd, moeite en opofferingen.