Ongezonde Gewoontes

Laatste Update: 18 januari 2017

16 producten die gezond klinken maar dit niet zijn

Gebakken, vetvrij, meergranen, glutenvrij, vegetarisch...het klinkt allemaal goed. Soms hebben onze ‘gezonde keuzes’ de vervelende gewoonte minder gezond te zijn dan we verwachten.

Vetvrije producten kunnen bijvoorbeeld compenseren door minder voedingsstoffen te bevatten en glutenvrije producten kunnen net zo veel calorieën, suikers en vetten als hun standaard tegenhangers bevatten – vaak zelfs meer!

En wist je dat verschillende soorten brood met het etiket ‘meergranen’ en ‘tarwe’ eigenlijk gemaakt zijn met geraffineerd bloem? Lees verder om deze lijst van schijnbaar gezonde voedingsmiddelen die niet echt gezond zijn beter te leren kennen. Je zult er verbaasd van staan hoeveel van deze ‘gezonde’ producten je zelf al eens geprobeerd hebt.

Vegetarische gebakken waren

Enkel omdat iets vegetarisch is betekent niet dat het automatisch gezond is. Populaire veganistische dieetboeken, restaurants en bakkerijen raden het aan om vegetarische koekjes, gebak en brood te eten en doen alsof dit gezonde voedingsmiddelen zijn die je gewoon kunt eten als onderdeel van een evenwichtig dieet. Vegetarische producten kunnen net zo veel calorieën, suiker en vet bevatten als de ‘gewone’ gebakken producten.

Het probleem met vegetarische gebakken waren is dat consumenten natuurlijke ingrediënten zien zoals verdampt suikerrietsap, agave nectar, vegetarische chocolade, chips, en kokosolie, en gelijk de veronderstelling maken dat deze ingrediënten gezonder zijn dan gewoon suiker, zuivel en meel. Echter, wanneer we naar calorieën en het vetpercentage kijken dan komen mensen vaak bedrogen uit.

Meergranen en tarwebrood

Termen zoals meergranen, 7-granen, en tarwe klinken weliswaar gezond op het etiket, maar de broden in het etiket zelf zijn misschien helemaal niet gemaakt van hart-gezonde volkorengranen. Veel soorten brood met het ‘meergranen’ en ‘tarwe’ etiket zijn meestal gemaakt met geraffineerde granen.

Per definitie zijn volkorengranen voedingsmiddelen die alle essentiële onderdelen van de hele zaadkorrel bevatten. Dit betekent de zemelen, kiemen en meellichamen. Zonder verwerking blijven deze onderdelen heel en bevat het brood meer eiwitten, vezels en essentiële vitaminen en mineralen.

Hoe kun je er zeker van zijn dat je hele granen binnenkrijgt? Lees de etiketten op brood zorgvuldig door. Als het eerste ingrediënt geraffineerd meel is (vaak staat er dan: ‘gebleekt’ of ‘ongebleekt verrijkt tarwe meel’) dan weet je zeker dat je niet 100 procent volkorenbrood koopt.

Ingeblikte pastasaus

Pastasaus op basis van tomaten is rijk aan vitamine A en C en telt als één portie groenten. Daarnaast geven tomaten ons bijna 85% van al het lycopeen dat we nodig hebben uit onze dagelijkse voeding. Lycopeen beschermt tegen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Echter, veel van de merken die je gewoon in de supermarkt koopt zitten vol met suiker, maïssiroop met een hoog fructosegehalte, natrium en vulstoffen.

Bij bepaalde merken krijg je bij slechts een half kopje pastasaus ongeveer 11 gram suiker binnen – dezelfde hoeveelheid als bij een donut! Om de houdbaarheid en de smaak te verlengen worden deze sauzen vaak gemaakt met natrium en ascorbinezuur. Bekijk het etiket maar eens, bepaalde sauzen hebben meer dan 900 milligram natrium per kopje, dit is meer dan een derde van de dagelijkse inname van natrium.

Als je ervoor wilt zorgen dat je de goede voedingswaarde van tomatensaus krijgt is het vrij gemakkelijk jouw eigen saus te maken met verse tomaten, basilicum, oregano, knoflook en een vleugje extra vierge olijfolie.

Vetvrije slasaus

Wanneer je probeert om gewicht te verliezen dan kunnen salades de perfecte lunch of lichte maaltijd zijn, tenzij je de salade volgooit met vetvrije dressing. Veel mensen denken dat door het gebruik van vetvrije dressing een salade een gezonde keuze is aangezien ze calorieën vermijden en ‘gezond’ eten. Echter, door het vermijden van een volvette dressing kan het zo zijn dat je de echte gezondheidsvoordelen van het eten van verse groenten misloopt.

Salades zitten propvol met groenten, deze bevatten in vet oplosbare vitaminen, essentiële mineralen en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen ziekten. Echter, zonder de toevoeging van wat vet is ons lichaam niet in staat om alle voedingsstoffen in de salade volledig op te nemen. Een recente studie toonde aan dat het eten van (een kleine hoeveelheid) vet bij de salade de hoeveelheid opgenomen voedingsstoffen sterk vergroot.

Kant-en-klare salades

Over salades gesproken, ga er niet van uit dat iets met het woord "salade" altijd gezond is. Voorbereide tonijn, kip, garnalen en salades zitten vaak vol met verborgen vetten en calorieën vanwege hun hoge mayonaise- en oliegehalte. Hoewel er natuurlijk veel afhangt van portiegrootte en ingrediënten kan een kant-en-klaar broodje tonijnsalade maar liefst 700 calorieën en 40 gram vet bevatten.

Als je toch iets ‘snels’ moet kiezen, kies dan voor salades die gemaakt zijn met vetarme mayonaise en zorg ervoor dat je het etiket goed doorleest. Het is altijd een beter idee om zelf voor de tijd thuis iets klaar te maken want dit hoeft niet lang te duren.

Pindakaas met minder vet

pindakaasPindakaas met minder vet is niet noodzakelijk een gezondere versie van gewone pindakaas. Normale pindakaas en pindakaas met minder vet bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, maar pindakaas met minder vet bevat aanzienlijk meer suiker.

Sommigen mensen vragen zich dan af of met misschien niet gezond is om wat vet uit het dagelijks dieet te vermijden. In dit geval in niet.

Normale pindakaas is een natuurlijke bron van 'goede' onverzadigde vetten. In de laatste paar jaren heeft onderzoek aangetoond dat mensen die noten en notenpasta in hun dagelijks dieet opnemen  minder kans hebben op het ontwikkelen van type II  diabetes.

Daarnaast zouden ze ook beter beschermd worden tegen hart- en vaatziekten. Het uiteindelijke oordeel over pindakaas met minder vet? Je kunt veel beter op zoek gaan naar een natuurlijke pindakaas die geen toegevoegde olie, rietsuiker, of transvetten bevat. Dat is uiteindelijk de beste optie.

Energierepen

Energierepen zijn de perfecte snack voordat je naar de sportschool gaat toch? Dat blijkt niet waar. Veel van deze energierepen zitten vol met maïssiroop met een hoog fructosegehalte, toegevoegde suikers, en slagader-verstoppend verzadigd vet. Bovendien zitten de meeste energierepen vaak vol met synthetische ingrediënten waarvan we de naam vaak nieteens kunnen uitspreken.

Sommige energierepen (vooral degenen die als een maaltijdvervanger worden vermeld) bevatten meer dan 350 calorieën per stuk – dat is veel meer dan een gewone ‘snack’ voor de meeste mensen.

Als je toch een energiereep wil hebben tussen het werk en de sportschool door, kies dan voor een versie gemaakt met gedroogde vruchten, noten en volle granen en vermijd energierepen die in chocolade omwikkeld zijn, deze zitten vaak vol met suiker, vet en calorieën.

Smoothies

smoothieDe meeste smoothiemakers beginnen met de beste bedoelingen en gezonde ingrediënten. Smoothies beginnen vaak met een "basis" van gemengd fruit, yoghurt en/of vetarme zuivelproducten. Het probleem met deze schijnbaar gezonde optie is dat je vaak belachelijk grote porties krijgt. Combineer dat met toegevoegde suiker, ijs en stroop en ineens is die gezonde lekkernij niet zo gezond meer.

Smoothies die je gewoon koopt bevatten vaak veel verschillende toegevoegde ingrediënten. Deze uiteindelijke combinatie zorgt voor een flinke hoeveelheid toegevoegd vet en suiker die wel bijna 500 tot 600 calorieën kan bevatten!

Voorverpakte kalkoen

Kalkoen is een uitstekende bron van magere eiwitten en een goede keuze voor een snelle snack of avondeten, maar veel verpakte plakjes kalkoen zitten vol met natrium, conserveermiddelen en nitraten om de houdbaarheidsperiode maar te kunnen verlengen. Een portie van slechts 50 gram kalkoen bevat soms wel bijna een derde van de maximale aanbevolen dagelijkse inname natrium.

Van een dieet rijk aan natrium is aangetoond dat het voor een te hoge bloeddruk zorgt, wat weer kan leiden tot hartziekte en beroerte. Als je kalkoen toch lekker vind probeer dan om een zoutarme versie te kiezen of verse plakjes kalkoen te kopen.

Voedsel dat wordt bestempeld als "vetvrij"

Als je ook maar iets leert over deze special laat het dan zijn dat vetvrij NIET automatisch calorievrij betekent. Voedingsmiddelen die geen vet bevatten worden niet automatisch ‘gezond’ eten. Vetvrij voedsel heeft vaak weinig tot geen smaak. Om dan wel wat smaak toe te voegen gooien deze producenten vaak andere ingrediënten in het eten – bijvoorbeeld toegevoegde suikers, verdikkingsmiddelen, en natrium.

Controleer altijd het etiket bij de aankoop van verpakte levensmiddelen. Bedenk je wel dat als het om vet gaat, niet alle bronnen van vet gelijk zijn. "Goede" vetten zoals enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten verbeteren het cholesterolgehalte in ons bloed en zorgen ervoor dat we ons voller voelen.

De totale samenstelling van eten is net zo belangrijk als het vetgehalte, dus vergelijk gerechten niet alleen qua vet, maar ook de totale hoeveelheid calorieën, natrium, vezels, vitaminen en mineralen. Natuurlijk is het ook belangrijk om te onthouden dat er veel zeer gezond vetvrij voedsel van nature kan worden gevonden waaronder de meeste groenten en fruit.

Light frisdrank

Natuurlijk is light frisdrank calorievrij, maar er is geen bewijs dat het drinken van light frisdrank zal helpen bij gewicht verliezen. Sterker nog, sommigen geloven dat het drinken van light frisdrank ons verlangen naar snoep verhoogt en ons lichaam in de war brengt waardoor onze honger en eetlust kan toenemen.

Als je light frisdrank gebruikt om iets ‘zoets’ te nemen dan train jij je hersenen om nog meer snoep te willen hunkeren. Het vervelende gevolg hiervan is dat wanneer je een natuurlijk zoete gerecht eet zoals sommige aardbeien of een banaan, dat deze traktaties dan misschien niet zoet genoeg meer smaken.

Cruesli

cruesliCruesli begint meestal met voedzame ingrediënten: havermout, gedroogde vruchten, en een gezonde dosis vet uit noten en zaden. Het probleem is dat deze gezonde vezels vaak worden bedekt met suiker, honing en stroop en vervolgens gebakken worden in olie om het die knapperige textuur te geven waar mensen zo van houden.

Een standaard cruesli ontbijt bevat bijna 600 calorieën en 20 gram suiker en dat voordat je nog melk of yoghurt toegevoegd hebt. Met de toevoeging van andere ingrediënten zoals kokos, chocolade en geroosterde amandelen bevatten sommige commerciële merken zelfs 25 gram vet per portie!

Hoewel mensen denken dat ze energie krijgen van dit ontbijt werkt het bijna hetzelfde als een flinke schep suiker naar binnen werken.

Glutenvrije producten

glutenGlutenvrije producten moeten wel goed voor je zijn toch? Fout! Glutenvrije koekjes, crackers en gebakken producten zitten vaak vol met geraffineerde granen zoals haver of rijst meel, suiker en vet. Het is zelfs mogelijk om koekjes en cake mixen te kopen met glutenvrije varianten, behalve het verwijderen van gluten uit het recept is er verder niets veranderd aan de hoeveelheid vet, calorieën of suiker.

Het beste is gewoon natuurlijke glutenvrije voedingsmiddelen te eten zoals fruit en groenten, noten, magere eiwitten en magere of vetarme zuivelproducten.

Bij het kopen van glutenvrij gebak en crackers moet je er voor zorgen dat je de etiketten goed leest om zo te voorkomen dat je kiest voor glutenvrije opties die vol zitten met suikers of verzadigde vetten.

Ingeblikte soepen

Veel mensen die aan de lijn doen vinden soep een handige methode om calorieën te beperken en portiegroottes te verminderen. Sterker nog, onderzoek toont aan dat het eten van soep (voedsel met een lage dichtheid) ervoor zorgt dat mensen zich snel vol voelen en dat dit helpt bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Het probleem met soep in blik is dat zelfs wanneer etiketten verkondigen dat het "100% natuurlijk is, weinig zout, en minder vet bevat, het nog steeds belangrijk is om de voedingswaarde-informatie en ingrediënten na te kijken voor het natrium-en vetgehalte. Daarnaast zit het ook nog vaak vol met kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Sommige favorieten bevatten ongeveer 800 mg natrium per portie, en de werkelijke portie grootte is vaak slechts de helft van het blik (hoewel veel mensen vaak het hele blikje opmaken). Om soep op te kunnen nemen als een onderdeel van de gezonde voeding kun je ervoor kiezen jouw eigen soep te maken en zo de hoeveelheid natrium zelf te bepalen.

Als je toch soep uit blik wilt hebben kies dan altijd een soep met minder natrium.

Sportdranken

Als je enkel bezig bent met een ontspannende wandeling of bezig bent met licht huishoudelijk werk dan is het geen goed idee sportdranken gewoon te vermijden. Terwijl de meeste sportdranken belangrijke elektrolyten zoals kalium en natrium bevatten, stoffen die noodzakelijk zijn voor mensen die intensief aan het trainen zijn, is het niet nodig om voor elke lichamelijke inspanning een sportdrankje te nemen.

Voedingsdeskundigen en experts zijn het erover eens dat sportdranken bijna alleen goed zijn voor mensen die met een flinke intensiteit trainen, en dan minstens een uur lang. Veel sportdranken bevatten 125 calorieën en bijna 15 gram suiker per halve liter. Bespaar jezelf de extra calorieën en kies voor gewoon water of een calorievrije drank om uitdroging te voorkomen.

De extra suikers in sportdranken worden omgezet in vet als je niet intensief gaat trainen.

Gebakken chips

Als jij een van de mensen bent die graag door het supermarkt snack gangpad loopt en zoekt naar de "gebakken" in plaats van de gefrituurde chips dan sta je misschien versteld van het feit dat gefrituurde chips misschien wel de betere keuze zouden kunnen zijn.

Hier is waarom: Hoewel gebakken chips het vetgehalte van chips verminderen is de hoeveelheid calorieën die jij bespaart niet zoveel als je zou verwachten.

Veel van deze gebakken chips bevatten zelfs maar 20 minder calorieën in vergelijking met hun gefrituurde volvette tegenhangers. Bovendien is vet vullend, hierdoor kan het dus zo zijn dat je meer calorieën binnenkrijgt bij het eten van gebakken chips omdat je er minder snel vol van raakt. Wanneer we denken dat we een gezondere keuze maken eten we vaak grotere porties.

Ben je zelf nog producten tegengekomen die gezond klinken maar dit niet zijn? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. VIS:

    Vis klinkt gezond en is dat meestal ook. Vis is immers rijk aan omega-3 vetzuren en dat behoort tot de meervoudig onverzadigde vetten.
    Gooi deze vis in de frituur en ineens is de vis helemaal niet zo gezond meer en kan zelfs hartfalen met 48% doen toenemen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share