Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Pijn in de zij: Wat is het en wat kun je doen?

Pijn in de zij

We hebben allemaal wel eens één of meerdere steken in de zij, of een zeurende pijn in de zij. In de meeste gevallen gelukkig erg onschuldig en vaak het gevolg van een verkeerde beweging of het nalaten van een warming-up bij het sporten. Met name bij deze laatste willen de organen nog wel eens op gaan spelen, wel of niet in combinatie met spierpijn.

Maar als je last hebt van pijn in de zij, zonder direct aanwijsbare oorzaak, dan kan er meer aan de hand zijn. Dit kan variëren van nierproblemen, nierstenen, problemen met de milt of galstenen. In alle gevallen is het zaak om dan contact op te nemen met de huisarts.

Laten we de meest voorkomende oorzaken van pijn in de zij even op een rijtje zetten:

Pijn in de zij: Je milt

Na het sporten hebben we allemaal wel eens steken in de zij. Ten onrechte wordt dit soms toegeschreven aan de milt, maar dat is in de meeste gevallen beslist niet waar. De milt is een complex orgaan waar we tot voor kort nog weinig van af wisten. De milt is een onderdeel van het lymfesysteem en is heel belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem en de bloedsomloop. De milt heeft namelijk een zuiverende functie voor de bloedsomloop en zorgt voor de opslag van ijzer. Vanwege de zuiverende functie, waardoor afvalstoffen uit het lichaam gehaald worden, is het ook een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ondanks dit alles, is het prima mogelijk om de milt te verwijderen, mocht dit om medische redenen noodzakelijk zijn. Zonder milt kun je prima verder leven.

Als het inderdaad de milt is waar je last van hebt, dan heb je een ‘doffe’, maar scherpe, pijn aan de linkerzijde van je buik, vlak onder de ribben.

Problemen met de milt kan diverse vormen aannemen: Pijn na inspanning, een vergrote milt of een gescheurde milt. Laten we deze alle drie even stuk voor stuk bekijken:

Pijn na forse inspanning

Het kan inderdaad voorkomen dat je milt gaat protesteren als je net gesport hebt. Op zich is dit niet erg, hoogstens erg vervelend. De oplossing is eenvoudig: stop met de inspanning en de pijn zal ook weer snel verdwijnen als je voldoende rust neemt.  Je kunt dit soort pijn voorkomen door een goede en serieuze warming-up te doen voordat je gaat sporten. Daarnaast is een cooling-down ook erg belangrijk!

Een vergrote milt

Als er sprake is van een vergrote milt, is dit niet een aandoening wat op zichzelf staat. Een vergrote milt duidt altijd op een achterliggende oorzaak. Een oorzaak waar de bloedtoevoer altijd een grote rol speelt. Denk maar eens aan levercirrose wat vaak pas ontdekt wordt nadat er problemen met de milt zijn geconstateerd.

Een gescheurde milt

Een meer acute situatie is die van een gescheurde milt. Dit wordt ook wel een miltfractuur genoemd, en moet direct behandeld worden. Er zit dan namelijk een scheur in de milt, waardoor er bloed vrij in het lichaam kan lekken. Een gescheurde milt is vaak het gevolg van een zware valpartij, een verkeersongeluk of bijvoorbeeld een kogelwond. Onnodig te zeggen dat er direct medische hulp noodzakelijk is. Als het heel ernstig is, kan het verwijderen van de milt noodzakelijk zijn. Nogmaals, zonder milt kun je prima verder leven.

Pijn in de zij: Je galblaas

Je galblaas is een peervormig orgaan die één belangrijke functie heeft: Het opslaan van het gal. Dit gal wordt aangemaakt door je lever waarna het opgeslagen wordt in je galblaas. De galblaas is verbonden met de darmen waar de gal een belangrijke functie heeft in de spijsvertering in verband met het verbranden van vetten en het afbreken van afvalstoffen. In de galblaas kunnen problemen ontstaan met galstenen.

Het principe hiervan is hetzelfde als nierstenen: Ze kunnen variëren van piepkleine steentjes die via natuurlijke manier je lichaam verlaten en waar je vaak geen last van hebt, tot galstenen ter grote van een knikker. Deze laatste zal logischerwijs veel last geven. De galstenen kunnen ontstaan door een verdikking van het gal. Deze verdikking wordt nog eens versterkt door de regelmatige samentrekking van de galblaas. Als de galstenen té groot zijn, zorgen ze voor een verstopping in de verbinding met de darmen, waardoor er een stekende pijn ontstaat.

Als je inderdaad last hebt van je galblaas, in de meeste gevallen galstenen, dan moet je een stekende pijn voelen in je rechterzij.

Helaas ontstaat de pijn pas op het moment dat het al te laat is. Dan zit er al een galsteen in de verbinding tussen de galblaas en de darmen. Vreemd genoeg is het niet de galsteen zelf die de pijn veroorzaakt, maar de heftig trekkende bewegingen van de verbinding in een poging om de galsteen op een natuurlijke manier te verwijderen. Een belangrijk kenmerk van deze pijn is het feit dat de pijn erg heftig kan zijn, en dat deze bij vlagen komt en gaat.

Als je last hebt van galstenen, houdt het niet op bij alleen maar pijn in de zij. Je hebt tegelijkertijd ook last van koorts en je kunt gaan braken, of in ieder geval de neiging hebben om te gaan braken.

Als er niet direct ingrepen wordt, is er een kans dat er een galblaasontsteking kan ontstaan en indirect ook een alvleesklierontsteking. Dit laatste komt doordat de verbinding tussen de galblaas en de darmen, de verstopte verbinding, voor een deel door de alvleesklier loopt. Bij een alvleesklierontsteking ontstaat er nog meer pijn die naar de onderrug uit kan stralen.

Als je dit hele verhaal over galstenen herkent, dan is het zaak om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan, of naar een eerste hulp post. Levensgevaarlijk is het niet direct, maar al was het alleen maar om van die vreselijke af te komen.

Pijn in de zij: Je nieren

Als we het hebben over het afvoeren van de afvalstoffen doe dagelijks je lichaam inkomen, dan hebben je nieren hierin een sleutelfunctie. Gelukkig hebben we er twee, maar die zijn er natuurlijk niet voor nietes. Ondanks dat, is het heel goed mogelijk om een normaal leven te leiden met een nier minder. Als de nieren, of één van de nieren, niet goed werken heeft dat direct gevolgen voor je lichaam: Veel afvalstoffen blijven achter in je lichaam en deze zullen zich steeds meer en meer op gaan stapelen totdat er, vaak op andere plekken in het lichaam, problemen gaan ontstaan.

Uit dit feit kunnen we concluderen dat een nieraandoening vaak jaren kan sluimeren, zonder dat je er veel last van hebt. Maar op een bepaald moment is de maat vol, en zullen de problemen steeds groter worden. Ook op kortere termijn kun je merken dat de nieren niet goed functioneren doordat het vocht in je lichaam, wat normaal door de nieren wordt afgevoerd, zich op gaat stapelen. Denk hierbij aan gezwollen voeten, handen, gezicht en/of enkels.

Aangezien je twee nieren hebt, kan een nierprobleem zich uitten in een stekende pijn aan de linkerkant of de rechterkant van je lichaam. De nieren zitten aan beide kanten, vlak onder je ribben.

Andere symptomen die te maken hebben met nierproblemen zijn onder andere:


Als je een sluimerende pijn voelt, is dat in de meeste gevallen een probleem met het functioneren van de nieren. Maar als er sprake is van een acute pijn, in combinatie met pijnlijk plassen en eventueel bloed in de urine, dan is er vaak sprake van één of meerdere nierstenen. Ook hier is het devies: Ga naar een arts of een eerstehulppost om een definitieve diagnose te stellen.

Pijn in de zij: Inspanning bij sporten

Als er sprake is van een algemene pijn in de zij, dus niet op een bepaalde plaats, tijdens het sporten, dan is er niet erg veel aan de hand, tenzij je met hele extreme sporten bezig bent. Als je ophoudt met de beweging en weer rust neemt, zal ook de pijn weer wegtrekken. Oorzaak van dit soort pijn ligt vaak in het feit dat er niet voldoende tijd wordt genomen voor een warming-up.

Tot slot

Pijn in de zij hoeft niet voor veel problemen te zorgen. Gelukkig is dit in de meeste gevallen zo. Maar als er geen sprake is van sporten of andere vreemde bewegingen, dan moeten er beslist alarmbellen gaan rinkelen. Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts of een eerstehulppost voor een onderzoek, al was het alleen maar om van die pijnscheuten af te komen. Onbehandelde problemen met organen kunnen later voor veel andere problemen zorgen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dank voor de duidelijke uitleg. Voor de pijn in mijn linker zij heb ik inmiddels via mijn huisarts een afspraak gemaakt met de neuroloog.

 2. Hallo René,
  Ik loop regelmatig hard en ben aan het trainen voor de marathon. De laatste maand krijg ik steken in mijn zij nadat ik al diverse kilometers heb gelopen. Soms na 15 kilometer,soms pas na een kilometer of 20. Ik mag ervan uit gaan dat ik dan toch voldoende warming up het gedaan. Heb jij een verklaring?

 3. mooi helder geschreven
  maar wat ik mis is blindedarmontsteking, dan heb je toch ook pijn in je onderbuik? (Heb dus zelf geen blindedarmontsteking gehad. En ipv vlak onder de ribben , pijn nog ietsje meer naar beneden, wat is dat dan?

  1. Ik had pijn rechtsboven in de buik. De huisarts dacht aan galstenen. Plotseling zakte de pijn naar beneden en lag ik een paar uur later op de operatietafel omdat het toch een blindedarmontsteking was.

 4. Hallo, ik heb al sinds 16 jaar vreselijk pijn in mijn flanken, links en rechts en voornamelijk bij het wakker worden. Het zijn pijnlijke steken, vooral bij het ademhalen, soms lijkt het alsof ik heftige weeën heb.
  Heb al zoveel onderzoeken gehad, tot aan de pijnpoli omdat ze niks meer voor me kunnen betekenen.
  Ik heb het opgegeven, maar weet dat ik zo niet verder kan. Ik moet weten wat het is.
  Hopelijk herkent iemand mijn verhaal, en kan mij eindelijk helpen.
  Alvast bedankt

  1. Hallo Jamila. Hebben ze jou ook onderzocht op endometriose? Heel veel vage maar regelmatig terugkerende pijn klachten in een vrouwenlichaam zijn te herleiden tot endometriose. Meer info kun je vinden op de endometriose website http://www.endometriose.nl
   Ik heb mijn hele leven vage maar ernstige buikklachten en andere lichamelijke klachten gehad en 'toevallig' werd er endometriose ontdekt toen ik aan een baarmoeder cyste geopereerd werd. Nu ben ik 11 jaar verder en heb ik nog steeds regelmatig rare onverklaarbare pijnen, maar ik weet nu dat dit mede door de endo komt. Alleen sterke pijnstilling helpt dan bij mij. Ik wil geen hormonen slikken. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor je. Sterkte

  2. Ik heb ook de zelfde klachten. Komt van je rug spieren. Ik heb van de dokter spier ontspanners gekregen en heeft geholpen bij mij.

 5. Ik heb zo goed als dezelfde klachten. Ik sta elke morgen op met pijn zowel in mijn linker - als rechterzij. Ik moet direct opstaan en gaan plassen want ik kan dan absoluut niet meer blijven liggen. Het heeft of met mijn nieren of galblaas te maken denk ik. De hiisarts heeft een paar maand geleden bloed afgenomen en mn nieren gekeken maar er was niets aan de hand. Het sloopt mij want ik word elke ochtend rond half zes / zes uur wakker met pijn en heb daardoor veel te weinig slaap. Gelijk weer teruggaan naar bed werkt niet, de pijn blijft dan aanhouden. Of het dan door mn houding komt ,mijn spieren mbt de pijn.. ik heb werkelijk geen idee. Na een half uurtje op zijn en even lopen en of douchen, trekt de pijn weg...

  Dank voor t lezen hopenlijk reacties van lotgenoten

  1. Ja dat heb ik dus ook maar soms, zoals vandaag, is het heftiger en word ik er misselijk van en voel ik de hele dag zeurende pijn met af en toe korte steekjes

 6. Ik Ben Paula en Ben 12,
  Ik heb nu veel pijn in mijn linker zij onder de ribben en in mijn rechter zij onder de ribben. Ik ben heel bang dat ik een operatie moet ondergaan of dood kan gaan. Weet iemand wat er aan de hand is. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. (Ik heb het sinds vandaag in de ochtend, tis nu nacht)

  1. Hoi Paula,

   Je gaat niet direct dood, en of je een operatie moet ondergaan is nog maar de vraag. Ik kan weinig nuttigs zeggen over wat het is, maar dat kan je huisarts wel!
   Maak direct even een afspraak, ook al was het alleen maar om je gerust te stellen!

   Heel veel succes!

 7. Ik heb soms heel veel pijn in de rechter zij . Soms lager naar de lies . Soms naar de heup . ALTIJD DE RECHTER KANT ;
  Sommige dagen niets ....
  ik heb een echo , en een scan gehad en ze vinden niets ......
  ik wil weten wat het is ?
  iK HEB 8 JAAR GELEDEN BORSTKANKER GEHAD , en dan wil je wel weten wat er aan de hand is .

 8. Heb na het drinken van alcohol, last van steken in mijn linker en rechter zij, wat kan dit zijn?

  1. Ik kan zo &-é-" even geen verband leggen tussen alcohol en steken in linker en rechter zij. Je kunt het beste even een afspraak maken bij je huisarts om de exacte oorzaak te vinden.

    1. Dat is zeker mogelijk, Sem.
     Kun jij je herinneren of je in een vreemde houding gezeten of gelegen hebt?

 9. Beste,

  Ik heb zojuist bovenstaande informatie gelezen en heb een vraag over pijn aan mijn linker zij.

  Ik heb drie dagen geleden en coloscopie gehad, maar sinds de avond na de coloscopie met pijn naar bed gegaan. De pijn is voelbaar aan mijn linker zij vlakbij mijn ribben, voornamelijk met in en uitademen als ik dit diep doe. De pijn zelf is niet ondragelijk maar wel erg vervelend, zojuist een stukje in de auto gereden en dan voel ik elk hobbeltje.

  Kan dit verband hebben met elkaar? Hoe lang moet ik deze klachten de tijd geven om weg te trekken?

  Bedankt alvast voor het reageren op mijn vraag.

  1. Dit kan inderdaad heel goed verband houden met elkaar.
   Aan de andere kant zou ik niet te lang wachten om dit aan te kaarten bij je behandelend arts.

 10. Sinds 2012 last van beide zijdes maar niks gevonden moet er maar mee leren leven zegt mijn huisarts er is wel een cyste gevonden maar goedaardig
  Voor de rest wil ze niks meer doen

 11. Beste,

  In 2103 had ik veel last van krampen ter hoogte van mijn milt . Na een week vakantie in Spanje kon ik ook niet meer naar de wc gaan . Na het raadplegen van mijn huisarts werd ik doorverwezen naar een specialist voor een colonoscopie te ondergaan . Ter hoogte van de milt was er rondom mijn dikke darm kanker ontdekt . De tumor is ondertussen verwijdert en bleek fase 1 te zijn en geen uitzaaiing verder in het lichaam . Gelukkig .
  Maar nu in 2017 heb ik constant een vage pijn onder mijn ribben en achteraan de pijn . Een bloedtest van het labo moest opheldering geven maar helaas geen resultaat . Alles perfect in orde behalve een iets hogere cholesterol waarde dan gemiddeld maar niet noemenswaardig . Begin aan littekenweefsel te denken binnen in mijn buik . Ze hebben immers al de klieren weggenomen en een stuk dikke darm . Of misschien mijn nieuwe job waarbij ik veel zit en beweeg op mijn stoel zijdelings ( container kade aan de haven ) Binnenkort 10 november voor jaarlijks onderzoek bij hospitaal voor opvolging . Allemaal duimen dat het goed afloopt en een kaarsje branden . Ik houd jullie op de hoogte

  Groetjes

 12. Ik heb al enkele weken vreselijke buikpijn en pijn zij en trekt naar mijn rug bloed laten trekken en nu moet ik pillen nemen voor een blaasontsteking neem ze nu 3 dagen en heb gevoel dat mijn pijn erger word

 13. In juni van vorig jaar is er darmkanker bij mij gediagnosticeerd. Intussen ben ik reeds geopereerd. Maar sinds 2 maanden vreselijke pijn in mij rechterzij. Stekende en zeurende pijn. Ik heb een echo gehad voor controle van mijn lever en een uitgebreide röntgenfoto. Maar steeds niets. De pijn is vreselijk. Ik ga binnenkort terug naar het ziekenhuis. Ik wil nou echt van die pijn af.

 14. Ik heb al een paar dagen pijn aan rechterkant inderdaad net onder de ribben
  vorig jaar weinig kunnen golfen ivm frozen shoulder, overigens aan linkerkant. Nu weer intensief aan trainen en spelen. Hierbij draai je je linkerschouder naar beneden vanuit stand. de voeten blijven dus recht staan.
  Kan de pijn daar vandaan komen. Het is een constante pijn, die in geen enkele positie verminderd

 15. mijn man heeft vanaf 31 januari regelmatig bloed in de urine. Nu sinds een maand zelfs een katheter en ook daar is elk ogenblik bloed in terug te vinden met stolsels. Som heel donker(oud bloed) maar vaak gewoon helder rood maar ook met stolsels. Bloedonderzoek en echo en ct scan wijst niets uit. Wij zoeken ons suf op internet maar ik vind hier ook niets wat een oorzaak kan zijn. De uroloog schuift het steeds weg met: ik kan het niet vinden. We zijn wel al bezig met een second opinion maar misschien krijgen we hier wel een tip.

  1. Helaas kan ik hier weinig op zeggen. Daarvoor ontbreekt de volledige medische historie.
   Goed plan om een second opinion aan te vragen. Laat je me weten wat deze van de situatie vindt?

 16. Hallo, ik heb al enige tijd van steken in de rechterzij onder mijn ribben. Ik verneem dit vaak 's morgens als ik wakker wordt, maar overdag heb ik er ook wel eens last van. De pijn is niet structureel, maar het zijn meer steken in zij, wat wel steeds weer terugkomt. Kunt u mij zeggen wat dit zou kunnen zijn?

  1. Sorry, maar hier kan ik niks over zeggen. Dit is te algemeen. Het zou werkelijk van alles kunnen zijn.
   Als je zeker wilt zijn, raad ik je aan om even een afspraak met je huisarts te maken.

 17. Goede middag allemaal wie weet wat het is heb stekende pijn onder mijn schouderblad links zijn heftige steken dan weer weg en kome weer wie weet het

  1. Niemand die daar zo maar even een antwoord op kan geven, Corrie. Toch maar even een afspraak maken met je huisarts.

 18. Hallo, ik heb een zeurende pijn aan mijn rechterzijde. Als ik zit heb ik een zwembandje rond mijn buik en is dat precies dat het daar gezwollen is. Ik heb geen maagpijn of last van mijn darmen. ik heb wel vorige jaar gordelroos gehad juist onder mijn bh. zou dat nog het gevolg zijn daarvan die pijnen of is het iets anders aan de hand.

 19. Beste,

  Loop nu 1 jaar met verschrikkelijke pijn in mijn linkerzijde
  Alle onderzoeken ( buikscan,mri,echo)waren goed
  Kan niet begrijpen waar al die pijn vandaan komt wordt er gek van
  Kan iemand mij vertellen wat ik nog kan doen ?
  Een zoveelste bezoek aan de huisarts heeft geen zin heeft ook geen idéé wat het kan zijn

  Ben radeloos

 20. Ik ervaar ook al een lange tijd pijn aan me linker kant van mijn lichaam echo laten maken van me organen, maagonderzoek gehad en niks op te vinden.
  Nou blijkt dus dat stress ook heel veel met je lichaam kan doen zoals pijn op bepaalde plekken die al gevoelig zijn.
  Maandag weer terug naar de huisarts.
  Ik zou ook weer is een keer een dag me eigen lekker willen voelen

 21. Een andere oorzaak voor 'onverklaarbare' pijn in de zij, is het zwevende-rib-syndroom. Ik spreek uit ervaring dat dit zeer pijnlijk kan zijn. Bij mij werd dit uitgelokt door verkeerde zithouding en ook slaaphouding, waarbij ik op mijn zij lig, met het onderste been gestrekt en het bovenste been opgetrokken. Het is mogelijk (hangt van je lichaambouw af), dat het heupbeen dan tegen de zwevende rib steunt en irritatie opwekt of een ontsteking veroorzaakt, wat voor maandenlange klachten kan zorgen.

 22. Eindelijk een duidelijke uitleg, door goed uit te leggen waar welk orgaan zit ik ga direct naar de huisarts want ik geef dit al 2a3 maand aan.

 23. Hoi,

  ik merk sinds deze ochtend pijn in mijn linkerzijde (dacht aan milt of nieren want ik denk altijd meteen het ergste) maar door dit artikel te lezen twijfel ik want de pijn is echt aan de linkerzijde van mijn lichaam, ongeveer 2-4cm boven mijn onderste rib.

  Ik heb toevallig gisteren wel een paar keren ontzettend hard moeten hoesten (afgelopen dagen soms ook). Ik vermoed dus eerder irritatie aan de rib/buikvlies, de pijnlijke steken zijn ook met minstens 10-15 minuten (soms meer) tussen? Hoeveel dagen neem ik voordat ik er eventueel mee verder ga?

 24. Ik heb een zeurende pijn aan de linkerkant onder mijn borst wat kan dat zijn .Ben ook geopereerd aan mijn hart nieuwe hartklep.

  1. Hoi Lammy,

   Zeurende pijn aan de linkerkant onder je borst zou van alles kunnen zijn, zoals je aangeeft ben je geopereerd voor een nieuwe hartklep dan is het beste om toch even met deze klachten naar je arts te gaan het is heel goed mogelijk dat het daar toch mee te maken heeft. Laat je me weten hoe het is gegaan bij je arts?

 25. Ik heb nu reeds +- 2,5 week een vreemd gevoel in mijn rechter onderbuik. Het doet geen pijn maar voelt drukkend aan. Het situeert zich niet ter hoogte van de ribben maar meer naar onder. Soms lijk ik het niet te voelen, maar het grootste deel van de dag en zowel s’nachts wel.
  Het gevoel wordt niet erger, maar ik maak me er toch een beetje druk om.
  Enig idee wat dit kan zijn?

  1. Hoi Anoniem,

   Je geeft aan een vreemd gevoel te hebben. Geen idee wat het kan zijn. De meeste pijnen zoals ik hier omschrijf beginnen met een stekende pijn, alhoewel nierpijn vaak begint als sluimerende pijn. Is het vreemde gevoel ontstaan na zware inspanning of sporten? Anders zou je even naar de huisarts gaan om het vreemde gevoel in je rechter onderbuik te laten nakijken. Misschien is er een hele andere oorzaak. Laat je ons weten hoe het met je gaat?

   Groeten, Robert Jan

   1. Hoi

    Ik ben Sandra 46 jaar 3jaar geleden ben ik geopereerd aan een hernia in mijn rug nu na de operatie bleef ik pijn hebben in mijn rechtse voet met uitstraling in mijn been een jaar later naar een andere neuroloog geweest en hij zei me dat hij de onderste wervels moest vastzetten omdat ze volledig op elkaar zaten nu zit er een kooitje tussen maar mijn pijn in de voet en been wordt alsmaar erger en krijg ik er plots sinds een 6tal maand pijn aan mijn rechter zijde is het ni maar juist
    onder de ribben kan soms mijn BH niet verdragen of mijn
    broek heel lastig nu moet ik donderdag 24sept voor een proef wortelblokade
    Iemand ook last van deze klachten na een rug operatie ?

    Groetjes Sandra

 26. Hallo.
  Mijn naam is Frans 73 jaar. Sinds kort heb ik pijn in mijn linkerzij.
  Je zou zeggen de hele dag! Nee alleen alsik naar bed ga plat ga liggen omdraaien en uit bed stappen, vervelende pijn.
  Een uit bed pijn weg raar maar wat zou dit kunnen zijn?
  Normaal met inspanning en of sporten nergens last van
  Alvast dank voor Uw reactie.
  Frans

  1. Hallo Frans,

   Dat klinkt erg naar! Heeft u een verleden van medische klachten bij uw zij? Het kan zijn dat de druk van het liggen de interne pijn veroorzaakt. Het kan daarom geen kwaad om dit even bij de huisarts te laten checken, want er zijn meerdere oorzaken die hieraan verbonden kunnen zijn. Zolang het alleen tijdens het liggen is, zal het niks ernstigs zijn, maar een extra check kan nooit kwaad.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 27. Beste,

  Ik heb sinds een aantal maanden last van mijn zij aan beide kanten. Het begon alleen links en diezelfde nacht nog ook rechts. De pijn was toen zo heftig dat ik er niet meer van kon slapen of rechtop kon staan. Met paracetamol werd de pijn uiteindelijk minder. Daarnaast had ik wat andere symptomen van een blaasontsteking een paar dagen eerder, en inderdaad testje gedaan en bleek een blaasontsteking. Ik had verder geen koorts of misselijkheid o.i.d. dus er werd niet gedacht aan een nierbekkenontsteking. Antibioticakuur van 1 zakje monuryl gehad en uiteindelijk werd de pijn minder. Nu, 2 maanden later heb ik nog steeds regelmatig last van pijn in de zij (beide kanten, soms 1 soms tegelijk) en ik vraag me af of er misschien toch iets met mijn nieren mis is. Ik merk dat het erger is als ik te weinig gedronken heb die dag. Daarnaast ben ik heel vaak moe. Verder geen klachten van blaasontsteking meer.

  Heeft u misschien een mogelijke oorzaak/advies? Ik hoor het graag!

  1. Dag Sarah,

   Wat naar dat de pijn nog niet is weggegaan. Omdat je blaasontsteking al voorbij is en de antibioticakuur is afgerond zou het best eens kunnen zijn dat er meer aan de hand is. Vocht heeft invloed op de vorming van nierstenen. Wanneer je weinig water drinkt wordt urine geconcentreerd en is de kans op kristalvorming voor het vormen van nierstenen groter. Probeer daarom zoveel mogelijk water te drinken, en te plassen. Bij pijn in de zij in combinatie met koorts en de neiging hebben om te gaan braken dan kunnen galstenen de oorzaak zijn. Belangrijk om hier gelijk mee naar een arts te gaan omdat galblaasontsteking indirect ook een alvleesklierontsteking kan veroorzaken. Galstenen kunnen ontstaan als de aanmaak van cholesterol in de lever is toegenomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Het lijkt mij zeker iets om te laten nakijken door je arts. Ik hoop dat je er achter kunt komen wat het precies is.

   Groetjes, Robert Jan

 28. Ik heb al jaren het volgende probleem:

  Pijn aan de linkerkant van mijn lende (in de rug, maar niet dichtbij mijn wervelkolom). Het gebeurt niet alleen bij bewegingen maar ook in ruste (in bed).
  Meestal zijn het steken die enkele seconden duren. Na de steek is alles weer rustig, waarna het na b.v. 25 tellen opnieuw optreedt. De volgende begint dan ook weer precies 25 tellen later.

  Mijn huisarts heeft mij naar een fysiotherapeut gestuurd. Ik heb de ervaring dat dit op korte termijn niet helpt. Maar ik probeer het iedere keer weer.
  Na enkele dagen wordt het meestal minder (met of zonder fysio); waarna het over is om na enkele weken of soms maanden weer op te treden.

  1. Dag N.W.

   Wat goed dat je met je klachten naar de huisarts bent gegaan. Omdat je zelf aangeeft dat de behandelingen bij de fysiotherapeut niet voldoende hebben geholpen is er mogelijk een andere oorzaak. Onbehandelde problemen met organen kunnen later voor veel andere problemen zorgen dus zeker belangrijk om toch achter de oorzaak aan te gaan. Je zou je huisarts kunnen vragen voor aanvullend beeldvormend onderzoek met behulp van een echografie. Met een echografie kunnen ze de nieren en gal verder onderzoeken. Voor onderzoek naar de milt wordt een miltscan gemaakt. Met beide onderzoeken kan je eventueel nierstenen, galstenen of een scheurtje in de milt kunnen aantreffen/uitsluiten. Laat je ons weten hoe het met je gaat?

   Groetjes, Robert Jan

 29. Heb sinds een week veel pijn in de linkerflank met soms uitstraling naar de bil. Als ik even een klein dutje doe wordt ik zwetend wakker. Bukken is pijnlijk. Urine is erg gelig maar niet stinkend. Kan pijn wel steeds met Paracetamol 1000 onderdrukken. Heb idee dat kuiten dikker zijn als anders. Kan fietsen als ik niet teveel voorover buig om pijngevoel te vermijden. Ivm. COPD 2x pw zware conditie training.

  1. Dag Bernard, wat vervelend! Het is goed dat je op de signalen van je lichaam let! Ben je met je klachten al bij een arts geweest? Ze kunnen vaak aanvullend bloed en urine testen doen om te onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Heb je zelf wel eens gedacht aan nierstenen? In dit artikel besteed ik hier meer aandacht aan. En in dit artikel ga ik hier dieper op in. Ik hoop dat je arst je meer duidelijkheid kan geven over de uitstralende pijn, het zou fijn zijn als je snel geholpen wordt. Heel veel sterkte!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share