Jicht

Laatste Update: 6 april 2022

Polyarticulaire jicht

De kans dat je jicht klachten ontwikkeld is niet echt groot. 10% van de mensen in Nederland ervaart enige vorm van jicht. Het percentage reumatische aandoening is echter veel groter. Dit komt omdat jicht hier een onderdeel van uitmaakt. Wanneer je jicht ervaart merk je de symptomen over het algemeen in een enkel gewricht. Sommige mensen 1% ervaart de symptomen in meerdere gewrichten. Wanneer je hier last van hebt spreken we van polyarticulaire jicht. Niet iedereen heeft dezelfde kans om deze vorm van jicht op te lopen, vooral ouderen mensen zitten in de risicogroep.

Wel blijkt uit onderzoek dat steeds meer mensen last hebben van jicht(1).

Risicogroep voor polyarticulaire jicht
Vooral oudere mensen (65+) kunnen deze vorm van jicht oplopen. Vaak komen de symptomen voor bij de gewrichten van de enkels, voeten, vingers en ellebogen(2). Het klinkt raar, maar de meeste gevallen van polyarticulaire jicht hebben dit aan een kant van het lichaam. Dus de symptomen komen voor bij de linker elleboog en de linker voeten.

In tegenstelling tot de "normale" vorm heeft deze vorm van jicht grotere pauzes tussen de aanvallen. Nogmaals gesproken kunnen de aanvallen binnen een aantal uren na elkaar verschijnen. Bij de polyarticulaire vorm duren de pauzes over het algemeen een stuk langer. De pijn is dikwijls een stuk groter dan monoarticulaire jicht (pijn in 1 gewricht)

Aantal bij symptomen
Misselijkheid, koorts en een slechte eetlust zijn verschijnselen die vaak voorkomen bij deze vorm van jicht(3). Waarom dit zo is, is echter niet helemaal duidelijk. Het grappige is, dat wanneer je de pijn van jicht ervaart in de grote teen, de kans extreem groot is dat je OOK in een ander gewricht de klachten zal ervaren. het lijkt erop alsof jicht in de grote teen een "voorbode" is om ook in een ander gewricht dezelfde symptomen te ervaren.

Wat kan ik eraan doen?

Ook tegen deze vorm van jicht is niet voor 100% te voorkomen. Dezelfde regels gelden=> Voorkom de aanvallen en wanneer deze alsnog komen opzetten deze controle met behulp van medicijnen. De medicijnen zullen echter alleen de pijn controleren en zullen er niet voorzorgen dat pijn sneller weggaat.

Gezonde voeding, relatief veel bewegen wanneer dit mogelijk is en vooral purine rijke voeding vermijden zijn de 3 belangrijkste dingen die aanvallen van jicht tegen gaan!

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1186/ar3199
  2. https://link.springer.com/article/10.1186/s13075-020-02244-6
  3. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(15)00011-X/fulltext

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share