LAATSTE UPDATE: 24 maart 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Pre Hypertensie Behandelen

Pre-hypertensie betekent dat je een bloeddruk hebt tussen de 120 tot 139 mm Hg (bovendruk) en een onderdruk hebt van 80 tot 89 (onderdruk)(1). Alles boven de 140/90 wordt gezien als hypertensie en behandeling is dan noodzakelijk.

Veel mensen hebben een bloeddruk dat gezien kan worden als pre-hypertensie, maar niet bij iedereen ontwikkeld dit tot een hypertensie. Toch moet worden opgemerkt wanneer je bloeddruk boven de 130 is en de onderdruk richting de 89 dat je moet oppassen vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten.

120/80 al gevarenzone

Duidelijke richtlijnen bij pre-hypertensie zijn er nog niet en wanneer je zoekt met Google tref je niet veel websites aan met duidelijke informatie over pre-hypertensie. Ik ben van mening dat pre-hypertensie meer aandacht moet krijgen in Nederland en dat de gezondheidszorg zich ook meer gaat richten op preventie in plaats van alleen behandelen bij bestaande hoge bloeddruk. Helemaal wanneer je kijkt naar de cijfers van jongeren die al met een hoge bloeddruk rondlopen en daarom is een goede behandeling noodzakelijk.

Het is daarom belangrijk om zelfs als je jong bent af en toe je bloeddruk te meten. Je kunt dit bij je arts doen, maar je kunt ook zelf een bloeddrukmeter aanschaffen en maandelijks een kleine controle uitvoeren.

pre-hypertensie

Het is ook belangrijk om te kijken of er sprake is van hoge bloeddruk in je familie. Want een genetische trekking tot hoge bloeddruk komt veel voor en behoort tot één van de oorzaken van hoge bloeddruk. Daarbij zul je ook zeker moeten beginnen met behandelen voordat je bloeddruk 140/90 is en om dat juist te voorkomen. Wat mij opvalt is dat veel mensen pas beginnen met zowel medicijnen als leefstijl aanpassingen wanneer er sprake is van hoge bloeddruk en niet al bij pre-hypertensie.

Dat terwijl voorkomen beter is dan genezen. 

Preventie is de sleutel tot succes

Door niet tijdig te beginnen loopt je simpelweg een vergroot risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk of zelfs secundaire hypertensie. Beide aandoeningen verhogen de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten aanzienlijk en vandaar dat hoge bloeddruk ook wel de stille moordenaar wordt genoemd.

Uit onderzoek is gebleken dat noodzakelijke leefstijl veranderingen en eventuele medicaties je bloeddruk met maar liefst 22% gemakkelijk kan verlagen wanneer je pre-hypertensie hegbt.

Hierbij is het ook belangrijk om regelmatig al je bloeddruk te meten met een bloeddruk meter zodat je zelf weet hoe hoog je bloeddruk is. Daarbij kun je ook alvast letten op een aantal symptomen van hoge bloeddruk en kan een teken zijn dat je in de risicogroep valt.

Gevolgen pre-hypertensie

De gevolgen van pre-hypertensie zijn in zekere mate hetzelfde als hoge bloeddruk doordat het de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verhogen(2), door tijdig je bloeddruk onder controle te krijgen kun je dit risico voorkomen.

Hieronder een aantal feiten:

 • Mensen met een bloeddruk van 120/80 and 140/90 (werd eerder als normaal beschouwd) hebben twee keer zo’n grote kans op hart- en vaatziekten als iemand met lage bloeddruk.
 • Mensen met een bloeddruk van 140/90, oftewel hypertensie hebben vier keer zo veel kans op het krijgen van hart- en vaatziekten als iemand met een lage bloeddruk.
 • Mensen in de leeftijdscategorie van 55 en ouder met een ‘’normale’’ bloeddruk hebben een 90% kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

Levensstijl aanpassingen direct mee beginnen

Wanneer je pre-hypertensie hebt of dat er in je familie veel sprake is van hoge bloeddruk is het nu de tijd om alvast te beginnen met noodzakelijke levensstijl veranderingen. Medicijnen kun je ook overwegen voor preventie van hoge bloeddruk, maar dat moet je eerst overleggen met een arts omdat er eventuele bijwerkingen zijn.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn toch wel spierkrampen, duizeligheid en misselijkheid (afhankelijk van de dosering). Qua levensstijl veranderingen kun je veel tips lezen op mijn blog, maar de essentie is om je lichaam te voorzien van natuurlijke bloeddruk verlagers zoals knoflook, omega 3 etc.

Het zogenaamde DASH dieet is een mooie richtlijn wat betreft voeding om je bloeddruk onder controle te krijgen en kan dratisch je bloeddruk verlagen(3).

De essentie van het DASH dieet is dat je extra porties fruit en groente eet zodat je niet maar 3 porties fruit en groente per dag eet, maar wel 6. Daarnaast vervang je niet-volkorenproducten voor volkorenproducten, eet je minder verzadigde vetten en natuurlijk weinig natrium. Deze verandering van je voedingsstijl kan zeer effectief werken.

Door het DASH dieet vergroot je eigenlijk de inname van belangrijke mineralen en vitaminen die je lichaam nodig heeft op optimaal te functioneren en verminder je de inname van snelle suikers en verzadigde vetten die meestal worden opgeslagen als vet in je lichaam. Hierdoor voorkom je overgewicht en heb je lagere ontstekingswaarden wat je hele lichaam en cardiovasculaire systeem goed doet.

Mijn eigen programma gaat ook uit van deze principes en kan zeker helpen om hoge bloeddruk te voorkomen en bestaande hoge bloeddruk te verlagen.

Hiervoor verwijs ik je door naar de hoge bloeddruk catalogus paginamet meer informatie en tips.

Lees meer: Dash Dieet

Conclusie

Hoge bloeddruk neemt een toevlucht en steeds jongere mensen hebben het. Op tijd beginnen met preventieve maatregelen nemen is cruciaal en als je een hoge bloeddruk hebt is behandeling helemaal noodzakelijk. Daarbij moet er ook beter gekeken worden wanneer er sprake is van hoge bloeddruk en moet je niet pas beginnen te behandelen bij 140/90, maar al levensstijl veranderingen doorvoeren als er sprake is van pre-hypertensie.

De stappen die je moet zetten zijn dus:

 1. Controleer je huidige bloeddruk.
 2. Ga na of er in je familie sprake is van een hogere bloeddruk.
 3. Verander je dieet als je te veel snelle suikers en vet eet en te weinig groente en fruit.

Stap drie hoef je eigenlijk alleen uit te voeren als bij de bloeddrukmeting blijkt dat je pre-hypertensie of zelfs al een hoge bloeddruk hebt of als veel van je familieleden last hebben van een hoge bloeddruk, in dat geval kun je er ook genetische aanleg voor hebben.

Indien je vragen hebt of zelf iets toe te voegen laat dan hieronder een reactie achter!

.

Bronnen:

 1. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.0000167152.98618.4b
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11906-008-0068-0
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3502030/

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Wat is hoge bloeddruk?

Wat is hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. hallo allemaal,

  Waar komen al die cijfers vandaan ? In zake hoge bloeddruk etc.. Wat of wie bepaald wat te hoog is voor iemand ??Zelf ben ik al twee jaar aan het rommelen met de bloeddruk.Mijn druk 4 minuten geleden was 234 over 142 bij 68 hartslagen.Áls ik jullie normen daarop los laat ben ik bang aan het worden dat ik morgenvroeg niet meer wakker word.Dit probleem is al twee jaar zo. Ik gebruik de volgende medicijnen: spirolacton, moxonidine 0.3 mg 2x daags, ibersatan 300 mg,hydrochloorthiazide, oxazepam, patoprazol,metoprololtartaart retard 200mg, clopidogrel,paracetamol 4x 1 granm, amlodipine 20 mg, labetalol 400 mg, nefidepine retard 20 mg 3x daags.Bij erge hoofdpijn gebruik ik tramadol 50 mg. en s'avonds nog simvastine ivm golestorol in mijn bloed.

  Hoe lang kan dit nog goed gaanvolgens U ????
  Ben ik echt een lopende tijdbom
  Mijn gezichtsvermogen is erg slecht, zeker wanneer ik meerdere malen per dag nefidepine gebruik kan ik alleen lezen met een extra vergrootglas.Dit terwijl ik 3 jaar terug alles nog kon lezen ook de kleine lettertjes, zonder hulpmiddelen.

  Wat moet ik doen ???

  Met vr gr ,

  T.M.

  1. Hallo,

   wanneer er sprake is van hypertensie valt veel over te discussiëren. Echter, op dit moment is er ongeveer sprake van hoge bloeddruk bij 140/90 mm Hg. Ik moet zeggen dat uw bloeddruk erg aan de hoge kant is! Met name de onderdruk van 142 doet mij zorgen. Ik zie aan de lijst medicamenten (ben geen arts) dat u al een aantal medicijnen neemt om hoge bloeddruk te behandelen. Het enige wat ik kan zeggen is om uw bloeddruk meting direct te bespreken met uw huisarts, want een bloeddruk van 234/142 mm Hg is veel te hoog!

   Tevens is het aan te raden om goed te gaan letten op uw voedingspatroon. Zo gezond en vers mogelijk. Veel verse groente eten, oppassen met verzadigde vetten en transvetten. Goed letten op de hoeveelheid zout uit voedingsmiddelen en voldoende water drinken! Daarnaast is schijnbaar een calorie beperkend voedingspatroon ook effectief om de bloeddruk te verlagen.

   Het beste advies die ik u kan geven is om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw arts!

   Succes!

   Jack

   https://www.optimalegezondheid.com/calorie-beperkend-dieet-om-je-bloeddruk-blijvend-te-verlagen/

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share