Zijn calciumsupplementen wel veilig?

2017-04-07T09:58:30+01:00juni 30th, 2013|Supplementen|19 Reacties

Laatste update: door

Zijn calciumsupplementen wel veilig?

Soms lijken we te denken dat elk gezondheidsprobleem met een pilletje op te lossen is. En vaak is dat ook zo. Maar er zijn zoveel aandoeningen die blijven bestaan ondanks de inspanningen van de farmaceutische industrie.

Veel chronische gezondheidsproblemen hebben te maken met ons dieet en onze levensstijl.

In onze verouderende maatschappij komen deze aandoeningen zo vaak voor dat ze, door de stijgende ziektekosten, zelfs een bedreiging beginnen te vormen voor onze welvaart.

Osteoporosis is één van de aandoeningen die de zorgverzekeringen jaarlijks handenvol geld kost. Gezondheidsdeskundigen zoeken daarom naar manieren om deze aandoening te voorkomen.

En één van hun antwoorden is een pilletje: calcium-supplementen. Maar is dit wel een goed idee?

Calcium is het mineraal dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van beenderen tijdens onze jeugd. Maar er beginnen meer en meer twijfels te rijzen over het gebruik van calciumsupplementen om botontkalking te voorkomen.

Enkele maanden geleden besloot  het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid te waarschuwen tegen het gebruik van calciumsupplementen en vitamine D door vrouwen in de menopauze.

Na een meta-studie naar 135 wetenschappelijke studies over het gebruik van deze supplementen zegde het ministerie dat er weinig tot geen bewijs is dat deze supplementen effectief beschermen tegen botbreuken bij gezonde vrouwen.

Meer zelfs, verschillende studies linkten het gebruik van calciumsupplementen aan een toegenomen risico op hartaanvallen en andere vaatziektes. Voor de volledigheid: er waren ook studies die hier geen verband tussen zagen.

De controverse die hier het gevolg van was heeft ontelbaar veel mensen, vooral vrouwen in de menopauze, aan het twijfelen gebracht. Calciumsupplementen zijn blijkbaar toch niet zo gezond en veilig als lang gedacht werd.

Melk, yoghurt en broccoli

yoghurtWat ze dan wel moeten doen om botontkalking en breuken te voorkomen? Meer melkprodu