Supplementen

Laatste Update: 7 april 2017

Zijn calciumsupplementen wel veilig?

Soms lijken we te denken dat elk gezondheidsprobleem met een pilletje op te lossen is. En vaak is dat ook zo. Maar er zijn zoveel aandoeningen die blijven bestaan ondanks de inspanningen van de farmaceutische industrie.

Veel chronische gezondheidsproblemen hebben te maken met ons dieet en onze levensstijl.

In onze verouderende maatschappij komen deze aandoeningen zo vaak voor dat ze, door de stijgende ziektekosten, zelfs een bedreiging beginnen te vormen voor onze welvaart.

Osteoporosis is één van de aandoeningen die de zorgverzekeringen jaarlijks handenvol geld kost. Gezondheidsdeskundigen zoeken daarom naar manieren om deze aandoening te voorkomen.

En één van hun antwoorden is een pilletje: calcium-supplementen. Maar is dit wel een goed idee?

Calcium is het mineraal dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van beenderen tijdens onze jeugd. Maar er beginnen meer en meer twijfels te rijzen over het gebruik van calciumsupplementen om botontkalking te voorkomen.

Enkele maanden geleden besloot  het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid te waarschuwen tegen het gebruik van calciumsupplementen en vitamine D door vrouwen in de menopauze.

Na een meta-studie naar 135 wetenschappelijke studies over het gebruik van deze supplementen zegde het ministerie dat er weinig tot geen bewijs is dat deze supplementen effectief beschermen tegen botbreuken bij gezonde vrouwen.

Meer zelfs, verschillende studies linkten het gebruik van calciumsupplementen aan een toegenomen risico op hartaanvallen en andere vaatziektes. Voor de volledigheid: er waren ook studies die hier geen verband tussen zagen.

De controverse die hier het gevolg van was heeft ontelbaar veel mensen, vooral vrouwen in de menopauze, aan het twijfelen gebracht. Calciumsupplementen zijn blijkbaar toch niet zo gezond en veilig als lang gedacht werd.

Melk, yoghurt en broccoli

yoghurtWat ze dan wel moeten doen om botontkalking en breuken te voorkomen? Meer melkproducten consumeren bijvoorbeeld. De veiligste en meest effectieve bron van calcium is inderdaad ons dieet, en melk is erg rijk aan calcium.

Maar ons dieet is de afgelopen 50 jaar erg arm geworden aan melkproducten en veel mensen consumeren er te weinig van om dit essentiële mineraal in hun lichaam op peil te houden.

Wat we wel meer zijn gaan consumeren met z'n allen zijn gesuikerde limonades, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor een epidemie van diabetes en overgewicht maar ook botontkalking in de hand werken.

Mensen zouden volgens wetenschappers minstens één glas melk per dag moeten drinken en bijna dagelijks kaas en yoghurt (een nog betere bron van calcium) eten om hun calciumvoorraad op peil te houden.

Vooral jonge vrouwen en meisjes moeten dit doen zodat ze meer 'botreserves' hebben tegen de tijd dat ze in de menopauze komen.

De enige andere bronnen waaruit we calcium kunnen halen zijn tofoe, verrijkt appelsiensap, sojamelk, zalm en sardines indien je ze met de graat eet, amandelen en broccoli. Maar er zijn maar weinig mensen die hier genoeg van eten om aan hun dagelijkse benodigde hoeveelheid calcium te komen.

Calcium en hartaanvallen

Van calcium werd lange tijd gedacht dat het ons cardiovasculaire systeem helpt te beschermen. Het verlaagt immers onze bloeddruk en daarmee de kans op hartziektes. Studies spreken elkaar echter tegen. In een overzicht van 15 verschillende studies door de universiteit van Auckland bleek dat het risico op hartaanvallen met wel 30 procent steeg onder mensen die calciumsupplementen namen zonder ook extra vitamine D te nemen.

Andere studies geven echter aan dat de supplementen wel degelijk het risico op heupfracturen doet dalen en lieten geen verhoogd risico op hart- of vaatziektes zien.

Een laatste studie tenslotte, gepubliceerd in februari van dit jaar vond enkel een link tussen hartaanvallen en calcium-supplementen bij mannen die rookten. Voor vrouwen zag men geen negatief verband.

Eén verklaring voor deze verwarrende resultaten zou kunnen zijn dat wanneer calcium in onze bloedstroom wordt opgenomen via een supplement, eerder dan dat het langzaam opgenomen wordt uit ons dieet, voor een opbouw van kalkafzetting in onze aderen kan zorgen. Daarmee verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte.

Het enige waar wetenschappers het nog over eens lijken is dat het gezien het wijdverspreide gebruik van deze supplementen dringend nodig is om hier uitgebreider onderzoek naar te doen.

Zolang niet duidelijk is voor wie het gebruik van supplementen voordelen kan bieden en wat de risico's zijn is het waarschijnlijk verstandiger om voor je inname van calcium vooral op je dieet te vertrouwen.

Voldoende melkprodukten (of de andere voedingsmiddelen die we hierboven noemden) in combinatie met voldoende lichaamsbeweging is de meest effectieve en veilige manier om je beenderen te beschermen tegen botontkalking.

Neem je zelf calciumsupplementen? Is dit op aanraden van je arts of op eigen initiatief? Wat is jouw mening over deze supplementen?

Laat het me allemaal weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goedemorgen, Zelf slik ik calcium magnesium tabletten met daarnaast vitamine D3 extra (dagelijks). Dit doe ik omdat ik vegetarisch ben èn omdat ik Euthyrox slik (medicatie tegen de auto immuunziekte Hashimoto). Dit zorgt voor botafbraak.

    Omdat ik altijd hele sterke botten heb gehad (dit is ooit gemeten) wil ik dit natuurlijk zo behouden en vandaar dat ik dus calcium slik.

    Is het nu zo dat, omdat ik er vitamine D3 naast slik, de misschien verhoogde kans op hart en vaatziekten afneemt of nihil is? Ik schrok nl wel van het bericht. Zelf ben ik sportinstructrice en gewichtsconsulent en lees hier ontzetten veel over. Maar op een gegeven moment lees je zoveel verschillende dingen dat je op een gegeven moment niet weet wat je moet geloven.

    Alvast bedankt voor een eventuele reactie.

    Vriendelijke groet,

    Natascha

    1. Bedankt voor het artikel.

      Ik neem zelf ook multivitaminen en mineralen omdat deze essentieel zijn voor een goede stofwisseling en deze gebruik ik als aanvulling op mijn voeding ( zo gezond mogelijk ) omdat je niet alle belangrijke stoffen meer uit voeding kunt halen.
      Wat heel belangrijk is , is dat je zoals Natascha vitamine D3 samen met calcium neemt omdat D3 ervoor zorgt dat de calcium fosfaat op een goed niveau in uw bloed blijft.
      De vitamine hebben ook een gunstige invloed op je psychische toestand.

      Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze voedingssupplementen hun nut hebben.

      Groetjes

    2. Er is inderdaad veel disinfo. Dit komt omdat er corporaties zijn die andere informatie de wereld in sturen. Daarnaast zijn er ook veel media corporaties die voor aandeelhouders hun zegje proberen te doen. Mensen die melk promoten moet je zoiezo in twijfel trekken. Melk is bedoeld voor kalveren, niet voor mensen. Daarnaast moet je beseffen dat mensen binnen leven of met kleren aan buiten. We nemen lang niet zoveel zonlicht op als duizenden jaren geleden. Een uur in de onbeschermde zon levert 10.000 IU aan vitamine d. Dus ga je dood als je een keer 30.000 IU vitamine d inneemt? Neen. Maar nogmaals, je moet het corporatieve belang achter elke blog post, nieuwsbericht begrijpen. Media zegt alleen waar ze zelf baat bij hebben. Er is geen wet die ons daar tegen beschermd helaas. Als jij een normale combinatie vitamine d, calcium, magnesium, vitamine k neemt, dan hoef je je in mijn ogen echt nergens zorgen over te maken. Maar luister naar je gevoel.

  2. wij komen vaak bij een arts die Bio resonantie doet,
    hij adviseerde mij om Calcium Magnesium en Zink tabl. ( Solgar) te gebruiken, slik ze sinds Sept. vorig jaar en heb sinds Febr. dit jaar dat m,n nagels weer sterk zijn en huid en haar er beter uit zien plus ook op advies ben ik ook Chlorella (A.O.V) gaan gebruiken en ben er een stuk op vooruit gegaan met spieren in m,n lijf die waren net of ik altijd spierpijn had , heb het nog wel een beetje maar lang niet zo erg, misschien heb je nog andere tips voor mij??
    Dit is mijn ervaring in ieder geval, trouwens mijn Oma kreeg al speciale injecties voor de botten dus misschien is het ook wel erfelijk.
    Groetjes Carmen

    1. Beste Carmen,

      Wat fijn te horen dat het zo goed gaat, en dat het aanslaat.
      Dat moet een hele opluchting zijn.

      Tegen de spierpijn het is erg van belang om in beweging te blijven en goed op je voeding te letten.
      Probeer in ieder geval een half uur per dag te bewegen, je hoeft niet meteen voluit te gaan. Maar lekker wandelen geeft ook al goede resultaten.

      Succes!

    2. Beste
      Met het nemen van calcium hoeveel mg is dat? Heeft u geen last van obstipatie?
      Alvast bedankt voor uw antwoord.groeten

  3. Melk mag dan calcium bevatten, maar die calcium wordt slecht opgenomen. Heb de onderzoeken waaruit dat blijkt even niet bij de hand; maar wij als Nederlanders drinken de meeste melk ter wereld (ik zelf dronk vroeger bijna een liter melk per dag, en ik had ook altijd witte vlekken op mijn nagels), en botontkalking komt ook het meest voor in Nederland.. Dat lijkt bijna tegenstrijdig als melk zo goed zou zijn voor ons..

    Daarom denk ik dat calcium supplementen beter zullen werken dan het gebruiken van zuivelproducten.

  4. Klopt het dat als de bloedwaarde genoeg Vit D meet.
    Je geen extra Calcium en Vit D 3
    moet slikken omdat je dan last kan krijgen van starre bloedvaten?

    1. Hallo,

      Hier is weinig over te zeggen. Als de vitamine D voldoende is, moet ook het calcium en de D3 gemeten worden. Het een is dus niet door het ander uit te sluiten. Het moet allemaal wel in de juiste verhouding zijn, want vitamine D heb je nodig om het calcium op te laten nemen door het lichaam.

      Veel succes,
      Jack

  5. ik kreeg vnan de internist calcichew/D3 1000/800 en daarnaast nog 1000 ie D3 die ik szelf slik....nu zo bang voor hartaanval oid....maar stoppen durf ik ook niet..

    1. Dag,

      Vragen over medicijnen kan je het beste stellen aan je huisarts.
      Hierover kan ik helaas niets zeggen.
      Zomaar stoppen met medicijnen is nooit goed, overleg dit altijd met je arts!
      Groetjes,

      jack

  6. Sinds mijn schildklier verwijderd is en daarbij mijn bij-schilklieren ook buiten werking zijn geraakt heb ik grote problemen met mijn calcium-huishouding. Iedere 3 maanden wordt ik gecontroleerd en zit doorlopend tegen de ondergrens aan. Het gevolg is energieverlies. Verder heb ik hartritme storingen en (vooral) 's nachts hevige krampen in mn benen. Door mijn lage calciumwaarde heb ik ook door mijn hele lichaam heen, zowel overdag als 's nachts, krampen als kleine heftige samentrekkingen. Ik neem per dag 2500mg calcium met vit.D3, 2x 0,25mcgr Calcitriol, 2x5mg bisoprolol, 40mg simvastatin, 2x150mg pradaxa + natuurlijk mijn schildklierhormoon. Voor het slapen gaan neem dan ook nog 500mg magnesium met vit.E in de hoop dat dat de krampen wat binnen de perken houd. Zoals je ziet heb ik zo ongeveer de halve apotheek bij de hand. Nu heb ik uitgevonden dat de soort magnesium die je neemt ook nog een groot verschil in werking kan hebben, dus ga ik nu over op een magnesiumcitraat. Heb je dat verschil ook in Calcium? Want dan zou ik misschien baat kunnen hebben bij een andere (betere?) soort.
    Kun je mij adviseren a.u.b.

  7. Hallo
    Ik gebruik calcium, magnesium, zink (1 tablet ) en vit. D 3.000UI (75ug) dagelijks van Solgar. Melk drinken en yoghurt eten is namelijk geen optie voor mij, gezien mijn koemelk allergie. Dit is volledig op eigen initiatief.

    Het is wat mij betreft dan ook onzin dat er in zoveel normale producten zoveel melk en lactose moet zitten, zo gezond is het product wat immers voor kalveren is helemaal niet als je het mij vraagt, zeker niet als je het gaat pastoriseren.

    Calcium kun je veelal vinden in groene groentes, aardappelen inruilen voor Bataat (zoete aardappel) zorgt ook voor extra calcium inname d.m.v. groente, want bataat is een groente 🙂 30mcg per 100 gram meen ik.

    Verkalken van aderen komt volgens mij omdat men te weinig buiten tijd spendeert in het zonnetje. Ook gebrek aan lichaamsbeweging. Cholesterol gaat hierdoor ophopen ipv omgezet worden in hormonen.

    Om botten te versterken moet je de druk op de botten verhogen. Niet dmv veel dik worden uiteraard maar door bijv. krachttraining. Gewoon wandelen en joggen helpt hier niet zo tegen. Korte intervals sprinten weer wel.

  8. Nederland; Melk drinkland bij uitstek Vooral de babyboomers moesten aan deze trend geloven.Laten we eens kijken naar hoe hard het aantal mensen met osteoporose stijgt? Juist! Melk is voor kalfjes beste mensen! Calcium is uiteraard wel degelijk nodig, maar van de koe? Is toch wel erg achterhaald.

  9. Als je gevrijwaard wil blijven van botontkalking en hart en vaatziekten moet je dagelijks voldoende vitamine d3 ( 150 microgram ) vitamine k2 minimaal 200 microgram en 1 gram calcium innemen .Gebruikers van statines moeten vitamine k2 altijd in overleg met de huisarts innemen. Melk (de witte dood ) is behalve voor de melkindustrie nergens goed voor. Google naar prof. Cees Vermeer voor hoe belangrijk vitamine k2 is.

  10. Ikzelf houd vast aan omega 3. Vitamine D. Heeft de pijn in mijn onderrug genezen. Na 4 jaar afzien heb ik Dr Ozz geloofd. En het heeft heel veel geholpen. Het resultaat was er na 14 dagen. Ik stop er nooit meer mee. Dr zeiden Artrose. Ging nooit meer beter gaan en zat al 3 jaar aan zware pijnstillers. Nu neem ik geen pijnstillers meer. Vitamine B 12 neem ik ook. En nog enkele andere kuren meestal. Voor de huid vb.

  11. Ivm GBP, ben ik wel genoodzaakt calcium chew tabletten 3x pd in te nemen en daarbij een vitamine pil, uiteraard met 2 uur er tussen maar toch lees je dat je die calcium niet met zuivel mag eten en aan de andere kant wel weer wel .. Snap het allemaal niet .. er is géén 1 zelfde lijn te vinden.. Iedereen zegt wat anders

    Moet ik me nu zorgen gaan maken?
    Door de GBP is het wel nodig dat ik het mij hele leven door moet slikken
    Daarbij eet ik genoeg en gezond voedsel waar ook de calcium in zit

    Daarbij de tijden vind ik soms ook moeilijk te plannen gezien de 2 uur en met of zonder zuivel

    Uw advies graag
    Mvg

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2