Cholesterol voeding

Laatste Update: 15 september 2022

Probiotica is Cholesterol Verlagend

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voorspelt dat in 2030 hart- en vaatziekten de nummer 1 doodsoorzaak gaat zijn wereldwijd. De organisatie geeft aan dat diëten met te veel vet, zout, suikers, snelle koolhydraten en weinig fruit en groente vooral bijdraagt aan de ontwikkeling hiervan.

Mensen met te hoge cholesterolwaarden en hypercholesterolemie kunnen baat hebben bij het nemen van probiotica supplementen (1). Probiotica is goed voor een mens omdat het de innerlijke darmflora herstelt, maar veel mensen weten niet dat het ook nog invloed heeft op je cholesterol!

Probiotica

Probiotica zijn de goede verteerbare bacteriën gevonden uit verschillende voedingsmiddelen (2).
Deze goede bacteriën worden ook wel de ‘’Lactobacillus acidophilus en bifida bacterium’’ genoemd en deze tref je aan in magere yoghurt en de bekende goede zuiveldrankjes. Naast probiotica heb je ook nog iets als prebiotica en deze zijn niet verteerbare voedingsmiddelen en komen in je spijsvertering terecht om om de goede bacteriën extra te ondersteunen!

[pullquote]Vandaar dat je niet alleen voldoende probiotica nodig hebt, maar ook nog prebiotica![/pullquote]

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de melkzuurbacteriën in karnemelk een goede functie hebben om je darmen te ondersteunen met de darmflora (3).

Oligosacharide

De belangrijkste bron van prebiotica voor in de darmflora is de oligosacharide. Een normaal uitgebalanceerd dieet moet normaal gesproken voldoende niet verteerbare oligosacharide geven. Deze tref je aan in groenten, fruit en granen en magere yoghurt vol met levende culturen.

Maar hier stopt het niet, probiotica & prebiotica is niet alleen goed voor je darmflora. Maar onderzoek heeft aangetoond dat deze goede bacteriën ook nog erg belangrijk zijn voor je immuunsysteem, is bloeddruk verlagend, helpt kanker voorkomen, bevatten sterke antioxidanten, schimmelinfectie werend, helpt bij huidproblemen en  is cholesterol verlagend!

Prebiotica

Prebiotica zijn dus onverteerbare stoffen die in je darmen blijven. De onverteerbare stoffen in groenten, fruit en granen kunnen ook de onverteerbare vezels zijn. Vezels helpen bijvoorbeeld om bifida bacterium te ontwikkelen waardoor die balans in de darmen verbeterd wordt.

Een ander voordeel van deze onverteerbare vezels is dat ze zich hechten aan LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, waardoor die niet door de darmen worden opgenomen en zo in je bloedbaan terechtkomen. In plaats daarvan zorgt deze hechting van LDL-cholesterol ervoor dat je stoelgang zachter blijft, wat weer goed is tegen constipatie en de gevolgen daarvan, en die hechting zorgt er dus ook voor dat het LDL-cholesterol je lichaam weer verlaat voordat het schade kan toe richten.

Probiotica en cholesterol

Deze probiotica kunnen je cholesterolwaarden zelfs abnormaal laag maken. Echter, de onderzoeksresultaten zijn hierin niet consistent. Onderzoek over de effecten van probiotica en cholesterol is daarom nog niet helemaal duidelijk.

Een aantal hypothesen zijn dat probiotica cholesterol kan absorberen waardoor de kans op o.a. aderverkalking verminderd.

De onderzoeken naar de bifida bacterium op het cholesterolniveau zijn echter wel veelbelovend als het gaat om het verlagen van het cholesterol.

Daarbij hebben deze probiotica ook invloed op de galzuren en die galzuren zijn weer van belang in hoeveel cholesterol je lichaam maakt en dus ook van belang bij het cholesterolgehalte in het bloed. Bij testen op dieren zijn probiotica supplementen, zoals de bifida bacterium erg positief voor het verlagen van het cholesterolgehalte. De verlagingen waren soms zelfs 56%. Bij de proefdieren werd het cholesterolgehalte dus meer dan gehalveerd! Echter, bij mensen zijn de onderzoeken nog bezig. Dit komt onder andere doordat het ook ongezond is als je cholesterolgehalte juist te laag is.

Kortom, onderzoek kan het weliswaar nog niet 100% bevestigen, maar voldoende probiotica & prebiotica is belangrijk voor een gezond lichaam. Je lichaam heeft veel behoefte aan deze goede bacteriën en worden voor meer processen gebruikt dan alleen een gezonde darmflora. Wetenschappers geven ook aan dat een gezond dieet met voldoende probiotica hart- en vaatziekten zou kunnen voorkomen.

Let er natuurlijk wel op dat je ‘’magere yoghurt’’ neemt, kefir of levende culturen zonder toegevoegde suikers. Persoonlijk drink ik elke ochtend een glas kefir (soort karnemelk) en hierin zitten alle levende culturen die ik nodig heb. In combinatie met een schaaltje havermout (vitamine B, vezels), lijnzaad (omega 3, 6, vezels) en magere yoghurt (levende culturen) begin je de dag goed en gezond!

Voeding die goed is voor je darmen en cholesterol

Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor de werking van je darmen en voor het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Het is daarom erg gezond om bijvoorbeeld peren, aardpeer, bladgroenten, wortels en dergelijke te eten voor het verlagen van je cholesterol. Ook granen en volkoren producten kunnen een grote bijdrage leveren om je darmen gezond te houden en om je cholesterol te verlagen.

Gefermenteerde voeding is uiteraard ook gezond voor je darmen en cholesterol. In deze voeding zitten vaak probiotische bacteriën die de werking van je darmen ondersteunen. In dit geval kun je denken aan zuurkool, karnemelk en yoghurt. Bij de ingrediënten op de verpakking kun je vaak zien welke bacteriën eraan toegevoegd zijn.

Tot slot...

Probiotica en prebiotica kan een grote rol spelen bij het verlagen van je cholesterolgehalte. Proeven op dieren zijn zo positief dat de veiligheid van supplementen voor mensen nog onderzocht wordt vanwege de angst dat een grote concentratie het cholesterol zelfs te erg kan verlagen. Tot die tijd kan het zeker een goed idee zijn om magere yoghurt en vezelrijke voeding te eten om je cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen.

Naast probiotica en prebiotica is voldoende beweging en het laten staan van suiker- en vetrijke voeding ook van belang om je cholesterol op gezonde niveaus te krijgen.

.
Referentie:

Cholesterol-Lowering Effects of Probiotics and Prebiotics

  1. https://www.researchgate.net/profile/Byong_Lee4/publication/268452814_The_perspective_on_cholesterol_lowering_mechanisms_of_probiotics/links/56e1066e08aee77a15fea914.pdf
  2. https://www.nature.com/articles/nrgastro.2015.47
  3. https://www.researchgate.net/profile/Dr-Sagar-Vhanalakar/publication/350896339_Ecology_Research_Volume_III/links/60795aba907dcf667ba1a663/Ecology-Research-Volume-III.pdf#page=194

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share