Psoriasis voeding

Laatste Update: 17 mei 2022

Psoriasis en een gluten intolerantie

Veel huidklachten gaan gepaard met een gluten intolerantie. Het kan heel goed zijn dat ook psoriasis klachten erger worden door een gluten intolerantie (1). Steeds meer mensen met psoriasis ondervinden een vermindering van klachten door een gluten vrij dieet te volgen.

Nu is dit zeker niet eenvoudig omdat veel voedingsmiddelen gluten bevatten. Daarbij zijn er ook veel ‘’verborgen gluten bommen’’ in de supermarkt te vinden. Of een gluten vrij dieet kan helpen tegen psoriasis ga ik in dit artikel bespreken.

Coeliakie en psoriasis

Steeds meer onderzoek toont aan dat er een verband is tussen een gluten intolerantie (coeliakie) en psoriasis. Ik krijg regelmatig e-mails van mensen die door een aangepaste voeding daadwerkelijk een vermindering van klachten merken. Nu is dit geen feit en niet iedereen krijgt dezelfde resultaten, maar voeding is wel belangrijk als het gaan om chronische huidaandoeningen zoals psoriasis.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen met name in granen en tarwe. Ook zijn er veel producten die ook gluten bevatten zoals rogge, gerst en zelfs haver (2). Hierdoor is het vrij lastig om glutenvrij te eten aangezien veel mensen in Nederland opgegroeid zijn met het eten van brood en vergelijkbare producten. Toch zijn er veel alternatieve manieren om toch gezond te eten zonder gluten.

Symptomen van een gluten intolerantie

De meest symptomen van een gluten intolerantie komen in de darmen omdat daar de gluten niet goed verteert kunnen worden waardoor er problemen ontstaan. Wat wel interessant is, is dat hoewel meer vrouwen last hebben van gluten intolerantie vooral mannen last krijgen van symptomen wanneer ze een gluten intolerantie hebben(3).

maagkrampDe symptomen zijn o.a:

Mensen met psoriasis en een gluten intolerantie kunnen door de intolerantie heel goed meer last krijgen van meer jeuk, rode vlekken en blaasjes op de benen, ellebogen, rug en zelfs op de hoofdhuid.

De link tussen een gluten intolerantie en psoriasis kan heel goed komen doordat beide aandoeningen een auto immuunsysteem aandoening is en onderzoek toont aan dat niet iedereen hier last van heeft. Maar het kan heel goed zijn dat er toch een groep mensen zijn die een gluten intolerantie hebben en daardoor meer last hebben van psoriasis dan nodig.

Conclusie

Als je verwacht dat je een gluten intolerantie is het verstandig om te starten met een gluten vrij dieet. Tevens is het belangrijk om je te laten testen op een gluten intolerantie en je behandeld arts bij dit proces nauw te betrekken. Vaak kunnen specialisten aan de hand van een bloedtest al zien of je een gluten intolerantie hebt doordat het een auto immuunsysteem aandoening is.

Tevens is het slim om te starten met een natuurlijke aanpak om je huid te versterken van binnenuit. Veel mensen met psoriasis ervaren een vermindering van klachten door de ophoping gifstoffen te verwijderen en je lichaam van binnenuit te opschonen.

Daarbij kan zuivelproducten een tijd laten staan ook erg goed helpen tegen psoriasis. Voor meer informatie om op een natuurlijke manier psoriasis te verminderen.

Neem dan een kijkje op de psoriasis catalogus pagina van optimalegezondheid.com.

Voor meer informatie en tips over een gluten vrij dieet, kijk dan op http://www.glutenvrij.nl/ voor een complete handleiding.

Bronnen:

 1. https://www.jle.com/fr/revues/ejd/e-docs/gluten_intolerance_and_skin_diseases_267550/article.phtml
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgh.13703
 3. https://www.hindawi.com/journals/cjgh/2006/470273/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Sinds 7 jaar heb ik Psoriasis. En dat werd op een gegeven moment zo erg dat ik iets moest gaan doen!

  Graag vertel ik jullie over een geweldig resultaat:
  Net als vele anderen, heb ik (via de dermatoloog) allerlei behandelingen geprobeerd.
  Niets hielp (langdurig).

  Nu ben ik er achter dat ik een tarwe intolerantie heb (niet verwarren met allergie of coeliakie).

  Sinds ik de tarwe laat staan: Geen jeuk en schilfers meer! Wat een verademing!
  Ik heb nog een paar hardnekkige plekjes (die niet meer jeuken).
  Maar ik kan weer een korte broek aan en binnenkort weer eens naar de sauna.
  Dit heb ik nooit durven dromen!

  Je moet alert en consequent zijn, maar met zo'n resultaat wil je niet meer anders!

  Alternatieven: Spelt brood, spelt macaroni, spelt pizzabodems, bitterkoekjes (bonenmeel) en natuurlijk alles wat je normaal ook gewend was te eten (waar geen tarwe in zit).

  Met vriendelijke groet, Yde

 2. Bij mij is de psoriasteennagel en kalkkleineteennagel genezen na een glutenvrij dieet. Plus veel andere klachten, zoals ernstige gewrichtsklachten, spontane blauwe plekken, onrustige benen, slecht gebit, spijsverteringsproblemen; allemaal over.
  Eigenlijk een schande dat je er zelf achter moet komen.

  1. Het klopt helemaal dat voedselallergieën vaak voorkomen en voor veel verschillende klachten kunnen zorgen. Een glutenvrij dieet werkt ook goed tegen andere huidklachten zoals acne, rosacea en eczeem. De factor voedingspatroon moet zeker meer aandacht krijgen bij het behandelen van psoriasis.

   Bedankt voor uw reactie,

   Groet,

   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share