Lichttherapie en psoriasis

Lichttherapie en psoriasis

lichttherapie psoriasis

Je weet dat de zon goede invloed heeft op psoriasis. Je kunt echter niet altijd in je zwembroek of bikini in de zon liggen. Het is te koud, te bewolkt of het regent (vooral in ons koude kikkerlandje). Vooral in de herfst en winter hoef je niet te rekenen om even lekker te gaan zonnen. Gelukkig kun je dan op andere manieren psoriasis onder controle houden, namelijk met lichttherapie. Je hoeft daarvoor niet altijd onder de zonnebank.

Er wordt nu ook gebruik gemaakt van lasers en fotodynamische therapie, hiervoor krijg je activerende medicatie en wordt er gebruik gemaakt van een speciale lichtbron, voor de behandeling van psoriasis.

Fotodynamische therapie en psoriasis

UVB therapie
UVB-therapie is een kunstmatige lichttherapie met behulp van een speciale golflengte van licht. Het wordt vaak dagelijks of twee tot drie keer per week toegepast. UVB is ook een onderdeel van natuurlijk zonlicht. De dosering van UVB is gebaseerd op de tijd en de blootstelling aan het ultraviolette licht. Elke week van de behandeling wordt de dosering geleidelijk verhoogd met 15-60 seconden. Mogelijke bijwerkingen van UVB zijn onder andere:

  • Verbranden van de huid
  • Beschadiging van de huid
  • Verhoogd risico op kanker


Soms  wordt UVB therapie gecombineerd met andere behandelingen, zoals teer toepassing. Goeckerman is de naam van een speciale psoriasis therapie die gebaseerd is op deze combinatie. Sommige centra bieden deze therapie als dagbehandeling aan. De patiënten moeten dan de hele dag in de behandelkliniek zijn en gaan ‘s avonds naar huis. De behandeling kan enkele weken duren.

Thuisbehandeling van UVB therapie
Behandeling van psoriasis met een UVB-licht toestel thuis is een voordelige en handige keuze voor veel mensen. Het vereist wel wat discipline en een consistent schema, net als in de kliniek. Individuen zijn in eerste instantie behandeld bij een medische faciliteit voordat ze thuis beginnen met een licht toestel.

Het is van cruciaal belang om de instructies van de arts op te volgen en regelmatig te controleren of alles gaat zoals het moet. Ook wanneer je de therapie thuis ondergaat moet er toezicht worden gehouden door een specialist van de gezondheidszorg. Het is namelijk nog steeds een medische behandeling.

Alle fototherapie behandelingen vereisen een recept. Dit geld ook voor de aankoop van de apparatuur die je nodig hebt om thuis de therapie te ondergaan. Sommige verzekeringsmaatschappijen dekken de kosten van een UVB-apparaat dat thuis gebruikt kan worden. Leveranciers van de apparatuur helpen je vaak om een dekking te krijgen van je verzekeringsmaatschappij.

Puva psoriasis behandeling
PUVA psoriasis behandelingPUVA is een speciale behandeling met behulp van een lichtgevoeligheid medicatie en getimede kunstmatige belichting. De lichtgevoeligheid medicatie in PUVA behandeling wordt psoraleen genoemd. Deze behandelingen word meestal twee tot drie keer per week toegepast. Enkele weken is er nodig voor de PUVA behandeling voordat men pas echt significante resultaten kan zien. De blootstelling aan licht is langzaam en wordt geleidelijk verhoogd tijdens elke volgende behandeling.

Psoraleen kan worden toedient als een pil of via een lotion. Na een korte incubatieperiode wordt de huid blootgesteld aan een speciale golflengte van ultraviolet licht genoemd UVA. Patiënten met PUVA behandeling zijn over het algemeen zon gevoelig en moet blootstelling aan de zon te vermijden voor een periode van tijd, ook nog een periode  na PUVA behandeling.

Bijwerkingen van PUVA behandeling zijn:

  • Verbranding van de huid
  • Bruiner worden van de huid
  • Potentiële beschadiging van de huid
  • Bruine vlekken op de huid
  • Verhoogd risico op kanker


Door de relatieve toename van huidkanker risico is de PUVA-behandeling omstreden. PUVA behandelingen moeten nauwlettend worden gevolgd door een arts en beëindigd worden als een maximum aantal behandelingen is bereikt.

Laser therapie en psoriasis

Pulsed dye laser
De pulsed dye laser wordt gebruikt om lokale psoriasis plekken te behandelen. Met behulp van een kleurstof en een andere golflengte van het licht, vernietigt deze laser de bloedvaten die voor de psoriasis plekken op de huid zorgen.

Bij deze behandeling heb je om de drie weken een sessie van vijftien tot dertig minuten. Meestal moet je vier tot zes sessies ondergaan om jouw doel te bereiken.

De therapie is niet zonder risico’s. Er is namelijk kans op littekenweefsel en een veelvoorkomende bijwerking zijn blauwe plekken die ongeveer tien dagen zichtbaar blijven.

Excimer laser
Laser therapie tegen psoriasisDe excimer laser wordt net als de pulsed dye laser gebruikt om psoriasis plekken te verwijderen. Deze laser doet dit door een hoge uitstoot van UVB licht. Deze behandeling is vooral geschikt voor mensen die last hebben van een milde tot matige vorm van psoriasis. Niet iedereen reageert hetzelfde op de excimer laser behandeling. Het aantal sessies om jouw doel te behalen hangt af van de ernst van de huidaandoening. Het kan vier, maar ook tien sessies duren voordat jouw doel is behaalt. Meestal moet je deze behandeling twee keer per week ondergaan. Tussen de behandelingen moet minstens 48 uur zitten. Het is nog niet bekend hoe lang de effecten van de laser therapie te zien zijn.

Toch maar niet?

Als deze therapieën je niet aanstaan kun je er alsnog voor kiezen om gebruik te maken van de zonnebank. Zonnebanken stralen meestal UVA licht uit en geen UVB licht. UVB licht heeft het meeste effect op psoriasis, maar UVA licht moet ook niet onderschat worden. Als je toch onder de zonnebank wil moet je niet vergeten dat de ultraviolette straling van de zonnebanken schade aan de huid toebrengt. Je huid kan er vroegtijdig ouder uit zien en de kans op huidkanker is aanzienlijk groter dan bij de laser en fototherapie behandelingen.

Lees meer: Andere psoriasis behandelingen

Lichttherapie en psoriasis? Probeer het Psoriasis Weg Programma!