Voedingsadvies

Laatste Update: 20 juni 2023

Rode of witte wijn gezond of ongezond?

Inhoud:
1. Rode wijn vs witte wijn
2. Rode wijn
3. Witte wijn
4. Nadelen wijn
5. Conclusie

De een zegt: Wijn is gezond

De ander zegt: Wijn is ongezond

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de andere kant kan het ook schadelijk voor je zijn. Er zijn erg veel onduidelijkheden wat betreft wijn en in dit artikel probeer ik dit wat op te helderden.  Zo zal ik niet alleen de voordelen van wijn benoemen, ook de nadelen komen zeer zeker aan bod.

Rode wijn vs witte wijn

Je hoort eigenlijk alleen maar in het nieuws dat rode wijn gezondheidsvoordelen heeft en over witte wijn wordt amper gesproken. Betekent dit dan automatisch dat witte wijn een heel stuk slechter voor je is? Nee, dat lijkt me niet…

Om een duidelijk overzicht te creëren zal ik alle voordelen (die op dit moment bekend zijn) van zowel rode als witte wijn onder elkaar zetten.  Vervolgens zal ik ook alle nadelen tegenover elkaar zetten, waarna we zelfstandig een “oordeel kunnen vellen”!  Ik zal niet alle voor- en nadelen opnoemen alleen voornaamste.

waar beide wijnen in ieder geval goed in zijn, is dat wanneer je het met mate drinkt dit kan helpen om minder snel dood te gaan dan mensen die helemaal niet drinken, of dan mensen die met mate alleen bier of andere alcoholische dranken nemen (1).

Laat ik maar beginnen met rode wijn

Rode wijn

Voorkom diabetes

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 1 glas rode wijn per dag even effectief kan werken als bepaalde diabetesmedicijnen. Voedingsstoffen in de rode wijn kunnen net zo goed de bloedsuikerwaarden controleren als standaard medicijnen.

In rode druivenvellen en het rode sap bevatten veel polyfenolen. Polyfenolen zijn anti-oxidanten die van nature goed zijn om bloedsuikerwaarden goed te kunnen reguleren. Sterker nog; men is op dit moment een onderzoek gestart om te kijken of deze sterke anti-oxidanten diabetes zelfs niet compleet dan voorkomen.

Erg tegenstrijdig…

Teveel wijn kan diabetes en zelfs obesitas prikkelen, maar een kleine geringe hoeveelheid heeft voordelen!

Minder snel oud worden

Er was al een tijdje bekend dat mensen die af en toe rode wijn drinken minder hartproblemen ontwikkelen dan mensen die geen rode wijn drinken (2), maar uit onderzoek is ook gebleken dat dit niet zomaar toeval is. Rode wijn levert een bijdrage aan je cardiovasculaire gezondheid wat voor het “anti-aging”  effect zorgt!

Helaas hebben niet alle rode wijnen ditzelfde effect. Slechts een aantal wijnen kunnen je hierbij helpen. Niet zoete rode wijn met een laag alcohol percentage schijnt het beste door de test te komen!

Tip: Zuid Franse rode wijn

Uithoudingsvermogen

Rode wijn bevat fytonutriënten. Een van deze fytonutriënten is resveratrol. Een muis kan 1 kilometer op de tredmolen lopen voordat hij helemaal uitgeput is. Tijdens het onderzoek werd er een grote hoeveelheid resveratrol toegediend waarna bleek dat de muis 2 kilometer kom rennen.

Het resveratrol heeft ervoor gezorgd dat de muis het lichaam van een atleet ontwikkelende. Hoge energieontwikkeling in de spieren en een lage hartslag.

Men is er van overtuigd dat resveratrol (onderzoek is nog gaande) de kans op metabolische aandoeningen en diabetes kan verkleinen.

Borst en lever

Weer komen de polyfenolen aan bod. Deze schijnen erg effectief te zijn tegen borstkanker. Daarnaast beschermen ze de lever tegen grote hoeveelheden alcohol.

Het is moeilijk om de mate van effectiviteit te beschrijven. Dat het de kans op borstkanker verkleint en je lever beschermt is al bekend, echter in welke mate nog niet!

Overige

 • Bevordert doorbloeding
 • Goed voor de weerstand (antioxidanten)
 • Positief voor de ogen
 • Polyfenolen tegen Alzheimer
 • Minder kans op longkanker

Witte wijn

Witte wijn

Beschermt je hart

Ook witte wijn bevat resveratrol. Naast een bevordering van het uithoudingsvermogen beschermt het ook nog eens je hart. Vooral de wijnen uit Spanje en Zuid Frankrijk bevatten een hoog percentage resveratrol.

Antibacterieel

Het alcohol wat er in witte wijn zit, zou een desinfecterende werking hebben (3). Sommige culturen gebruiken witte wijn om te steriliseren.

Antioxidanten

Witte wijn bevatten ook antioxidanten dat je weerstand zal boosten! Je wordt simpelweg minder snel ziek.

Nadelen wijn

Metalen

Vooral rode wijn bevat een grote hoeveelheid metalen. Deze bevorderen het oxidatieproces wat kan zorgen voor bepaalde vormen van kanker.

Alcohol

Dit nadeel kon natuurlijk niet uitblijven. Overmatig gebruik van alcohol heeft erg veel negatieve gevolgen

 • Alcoholvergiftiging
 • Bepaalde vormen van kanker
 • Mindere leverfunctie
 • Depressie
 • Verslaving
 • Verminderde weerstand

Conclusie

Het is duidelijk te zien dat rode wijn meer gezondheidsvoordelen heeft als witte wijn! Maar deze gezondheidsvoordelen komen alleen tot zijn recht wanneer de wijn in zeer geringe mate zal worden gedronken. Elke dag een grote “bel” weg drinken is zeker niet aan te raden. Naast de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt bevat wijn ook nog eens veel calorieën!

De antioxidanten verkleinen de kans op bepaalde vormen van kanker, echter de metalen die erin zitten verhogen de kans weer!

Ja, het is aardig tegenstrijdig.

Geniet, maar drink met mate!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://europepmc.org/article/med/15134372
 2. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.4137/NMI.S32909
 3. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf070352q

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. goede avond,

  bij deze wil ik u vragen ,het volgende :
  is 1 ltr rose per avond schadelijk ??
  beinvloed rose het zwanger willen worden ??
  neemt rose ook pigment af zoals met rode wijn ??

  1. Hallo,

   Hier kan ik maar één ding op zeggen: 1 liter drank, in wat voor vorm dan ook, is altijd schadelijk voor je lichaam. Beperk dit tot één glaasje per avond!
   Zeker als je zwanger wilt worden, kan iedere druppel drank een gevaar opleveren.

   succes,
   Jack

 2. Vraagje over de wijnen..welke wijn is nu aan te raden om af en toe te drinken de RODE of de WITTE ..nu weet ik het niet meer ..dan is de witte slecht kanker verwekkend dan weer de rode ..in de witte stoffen die schadelijk zijn in de rode metalen...ik ben nu ff in de war ...weet het niet meer????

  1. Van beide soorten is de rode wijn de beste. Met name door de aanwezigheid van belangrijke antioxidanten. Maar overdrijf dit niet: 1 glas per dag max!

 3. Ik snap het niet meer. Meestatal is gezegd da rode wijn goed is voor de bloedvaten. In witte wijn zitten nitrieten om de wij langer houdbaar te houden. Nitrieten zijn niet goed en hebben een chemisch effect in het lichaam.....Dus betr maar een keer per dag een glas goede rode wijn en een paar biertjes. Ik hoor het graag. Willem

  1. Als je echt serieus bezig bent met je gezondheid, zou ik het houden bij dat ene glaasje rode wijn, en die paar biertjes laten staan, Willem.

 4. Als je wijn als favo drankje drinkt
  Kijk naar de geschiedenis van de wijn
  Rozemarijn in witte wijn werd in de oudheid gebruikt als geneesmiddel tegen vele kwalen
  Hysop in witte wijn werkt als natuurlijk slaapmiddel
  En gekneusd laurier blad in wijn werkt tegen depressie Kruiden in combi met wijn mits een week de kruiden laten rusten in de wijn kunnen een helende werking hebben Kijk naar de gezondheid van geest en lichaam om dit toe te passen op een levens style Slaap voeding en lichaamsbeweging en een positieve kijk op het leven is de basis Daarnaast kan je een verrijking zoeken om de kwaliteit van je gezondheid en je leven te verbeteren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share