Rode of witte wijn gezond of ongezond?

2016-11-08T10:15:31+01:00mei 4th, 2012|Voedingsadvies|7 Reacties

Laatste update: door

Wijn gezond/ongezond?

Inhoud:
1. Rode wijn vs witte wijn
2. Rode wijn
3. Witte wijn
4. Nadelen wijn
5. Conclusie

De een zegt: Wijn is gezond

De ander zegt: Wijn is ongezond

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de andere kant kan het ook schadelijk voor je zijn. Er zijn erg veel onduidelijkheden wat betreft wijn en in dit artikel probeer ik dit wat op te helderden.  Zo zal ik niet alleen de voordelen van wijn benoemen, ook de nadelen komen zeer zeker aan bod.

Rode wijn vs witte wijn

Je hoort eigenlijk alleen maar in het nieuws dat rode wijn gezondheidsvoordelen heeft en over witte wijn wordt amper gesproken. Betekent dit dan automatisch dat witte wijn een heel stuk slechter voor je is? Nee, dat lijkt me niet…

Om een duidelijk overzicht te creëren zal ik alle voordelen (die op dit moment bekend zijn) van zowel rode als witte wijn onder elkaar zetten.  Vervolgens zal ik ook alle nadelen tegenover elkaar zetten, waarna we zelfstandig een “oordeel kunnen vellen”!  Ik zal niet alle voor- en nadelen opnoemen alleen voornaamste.

Laat ik maar beginnen met rode wijn

Rode wijn

Voorkom diabetes

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 1 glas rode wijn per dag even effectief kan werken als bepaalde diabetesmedicijnen. Voedingsstoffen in de rode wijn kunnen net zo goed de bloedsuikerwaarden controleren als standaard medicijnen.

In rode druivenvellen en het rode sap bevatten veel polyfenolen. Polyfenolen zijn anti-oxidanten die van nature goed zijn om bloedsuikerwaarden goed te kunnen reguleren. Sterker nog; men is op dit moment een onderzoek gestart om te kijken of deze sterke anti-oxidanten diabetes zelfs niet compleet dan voorkomen.

Erg tegenstrijdig…

Teveel wijn kan diabetes en zelfs obesitas prikkelen, maar een kleine geringe hoeveelheid heeft voordelen!

Minder snel oud worden

Er was al een tijdje bekend dat mensen die af en toe rode wijn drinken minder hartproblemen ontwikkelen dan mensen die geen rode wijn drinken, maar uit onderzoek is ook gebleken dat dit niet zomaar toeval is. Rode wijn levert een bijdrage aan je cardiovasculaire gezondheid wat voor het “anti-aging”  effect zorgt!

Helaas hebben niet alle rode wijnen ditzelfde effect. Slechts een aantal wijnen kunnen je hierbij helpen. Niet zoete rode wijn met een laag alcohol percentage schijnt het beste door de test te komen!

Tip: Zuid Franse rode wijn

Uithoudingsvermogen

Rode wijn bevat fytonutriënten. Een van deze fytonutriënten is resveratrol. Een muis kan 1 kilometer op de tredmolen lopen voordat hij helemaal uitgeput is. Tijdens het onderzoek werd er een grote hoeveelheid resveratrol toegediend waarna bleek dat de muis 2 kilometer kom rennen.

Het resveratrol heeft ervoor gezorgd dat de muis het lichaam van een atleet ontwikkelende. Hoge energieontwikkeling in de spieren en een lage hartslag.

Men is er van overtuigd dat resveratrol (onderzoek is nog gaande) de kans op metabolische aandoeningen en diabetes kan verkleinen.

Borst en lever

Weer komen de polyfenolen aan bod. Deze schijnen erg effectief te zijn tegen borstkanker. Daarnaast beschermen ze de lever tegen grote hoeveelheden alcohol.

Het is moeilijk om de mate van effectiviteit te beschrijven. Dat het de kans op borstkanker verkleint en je lever beschermt is al bekend, echter in welke mate nog niet!

Overige

 • Bevordert doorbloeding
 • Goed voor de weerstand (antioxidanten)
 • Positief voor de ogen
 • Polyfenolen tegen Alzheimer
 • Minder kans op longkanker

Witte wijn

Witte wijn

Beschermt je hart

Ook witte wijn bevat resveratrol. Naast een bevordering van het uithoudingsvermogen beschermt het ook nog eens je hart. Vooral de wijnen uit Spanje en Zuid Frankrijk bevatten een hoog percentage resveratrol.

Antibacterieel

Het alcohol wat er in witte wijn zit, zou een desinfecterende werking hebben. Sommige culturen gebruiken witte wijn om te steriliseren.

Antioxidanten

Witte wijn bevatten ook antioxidanten dat je weerstand zal boosten! Je wordt simpelweg minder snel ziek.

Nadelen wijn

Metalen

Vooral rode wijn bevat een grote hoeveelheid metalen. Deze bevorderen het oxidatieproces wat kan zorgen voor bepaalde vormen van kanker.

Alcohol

Dit nadeel kon natuurlijk niet uitblijven. Overmatig gebruik van alcohol heeft erg veel negatieve gevolgen

 • Alcoholvergiftiging
 • Bepaalde vormen van kanker
 • Mindere leverfunctie
 • Depressie
 • Verslaving
 • Verminderde weerstand

Conclusie

Het is duidelijk te zien dat rode wijn meer gezondheidsvoordelen heeft als witte wijn! Maar deze gezondheidsvoordelen komen alleen tot zijn recht wanneer de wijn in zeer geringe mate zal worden gedronken. Elke dag een grote “bel” weg drinken is zeker niet aan te raden. Naast de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt bevat wijn ook nog eens veel calorie