Haargroei

Laatste Update: 29 november 2016

Rogaine (Minoxidil)

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Haargroei special voor mannen en vrouwen

Rogaine en Minoxidil zijn een paar van de weinige goedgekeurde, klinisch bewezen haaruitval behandelingen op de markt voor vrouwen die problemen hebben met dunner wordend. We bespreken de informatie over hoe en waarom het werkt.

Wat is Rogaine (Minoxidil)?

Rogaine, Rogaine Foam, en Minoxidil werken allemaal in principe hetzelfde. Minoxidil is het ingrediënt in Rogaine. Jaren lang was de enige versie van Rogaine die beschikbaar was een vloeistof die werd aangebracht met een pipet. Helaas bevatte dit vroege product Propyleen Glycol, een stof die ernstige irritatie en schilfering in veel Rogaine gebruikers veroorzaakte. Dit beïnvloedt niet alleen de effectiviteit van de werking van het product, maar het zorgde er ook voor dat veel mannen en vrouwen compleet stopten met de behandeling.

Rogaine loste dit probleem op met een revolutionaire nieuwe technologie en een nieuw type product: Rogaine Foam. Dit product kwam in Amerika uit in 2007. Het probleem met huidirritatie is opgelost, de droogtijd na aanbrengen is teruggebracht tot weinig of niets, en nieuwe FDA proeven die al gedaan zijn tonen een hoger slagingspercentage dan Propecia, het product dat tot 2007 de best presterende behandeling op de markt was.

Rogaine werkt voor mannen en vrouwen met dunner wordend haar, voor welke reden dan ook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Revivogen, wat enkel de oorzaak van haarverlies kan stoppen als je al gediagnosticeerd bent met alopecia androgenetica. Rogaine is meestal de fundamentele behandeling voor vrouwen die enige vorm van haaruitval afgezien van fragmentarisch verlies. Het nieuwe product is duidelijk effectiever dan de vorige vloeistof, en veroorzaakt geen irritatie.

Rogaine en andere behandelingen?

Zeker weten. Vergeet niet dat er twee soorten behandelingen zijn: stimulerende en antiandrogenen. De eerste stimuleert haargroei en de tweede stopt de oorzaak van haarverlies. Mede hierdoor is het altijd een goed idee ervoor te zorgen dat het dieet goed op peil is, dat je de hoeveelheid stress die je voelt verminderd, en dat je een behandeling elke dag volhoudt.

Haarverlies – stel je verwachtingen bij

Zoals al eerder besproken bij Finasteride - elke legitieme behandeling tegen haaruitval veroorzaakt een periode van afstoten. Als je begint met Rogaine, Tricomin, of iets anders dat echt werkt, dan ondergaat je haar hoogstwaarschijnlijk een periode waar het dunner wordt, alvorens het dikker wordt. Juist hier is het belangrijk dat je niet met de behandeling stopt. Het uitvallen van een aantal haren geeft juist aan dat het werkt.

Wanneer het haarzakje wordt beïnvloed door iets wat beter werkt, dan stopt het met de aanmaak van het huidige haartje en begint met de productie van een nieuw haartje. Dit is typisch in de eerste drie maanden van de behandeling. Wanneer dit in grote hoeveelheden gebeurt, resulteert het in dunner haar van maand een tot maand drie. Maar daarna lost het probleem zichzelf op en zien mensen vaak goede resultaten.

Vitamine en mineralen voor gezonde en sterke haren

Ons haar ondergaat drie verschillende fasen tijdens de levenscyclus. De eerste fase, de zogenaamde anagene fase, is wanneer het haarzakje de haarschacht produceert. Het is een tijd van verhoogde stofwisseling die haarlengte van ongeveer een meter produceert. Het duurt twee tot zes jaar. De volgende fase, die slechts enkele weken duurt, is de catagene fase, wanneer de groei van ons haar vertraagt. De laatste fase is de telogene of rustfase, wanneer het haartje uitvalt en een nieuwe haarschacht eronder begint te groeien.

Vitamine A

Vitamine A omvat een aantal verbindingen genoemd retinoïden die bestaan uit retinyl, retinol, retinoïnezuur en retinal. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van epitheelcellen. Ze helpen om keratine te maken, dat deel uitmaakt van de haarschacht. Echter, indien het in overmaat wordt genomen kan vitamine A toxisch zijn en de haargroei remmen.

Vitamine B, C en D

De B complex vitamine is essentieel voor de stofwisseling van vetten, eiwitten, en koolhydraten om energie te produceren, deze zijn noodzakelijk tijdens de anagene of groeifase van het haar. Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen. Collageen vormt de structuur van bloedvaten, en deze bloedvaten zijn essentieel voor het voeden van de haarwortels die het haar produceren.

Een ander vitamine die keratinisatie versneld is vitamine D-3. Vitamine D wordt gesynthetiseerd door onze huid bij direct contact met zonnestralen. Door een complex mechanisme met de lever en de nieren wordt het omgezet in de actieve vorm van vitamine D - vitamine D-3.

IJzer

IJzer is een belangrijk element in hemoglobine, dit transporteert zuurstof in het bloed. Een rijk aanbod van bloed en zuurstof is nodig om de haarwortels te voeden tijdens de groeifase van het haar. De keratine in haar is een eiwit, en het is extra belangrijk omdat ijzer wordt gebruikt bij eiwitmetabolisme.

Pyridoxine

Pyridoxine of vitamine B-6, speelt een essentiële rol in een groot aantal taken bij ons lichaam, waaronder het behoud van gezonde zenuwen en het stimuleren van het immuunsysteem. Het is ook van vitaal belang in de productie van rode bloedcellen en nodig voor meer dan 100 enzymen bij de eiwitstofwisseling. Tijdens de groeifase van het haar is een goed gevoede hoofdhuid een must om de haarwortels te ondersteunen. De haarschacht is gedeeltelijk gemaakt van keratine, een eiwit dat het haar zijn kracht geeft. Dit maakt het extreem belangrijk bij een optimale eiwitstofwisseling.

Welke voedingsmiddelen helpen bij gezond haar?

Slechte voeding kan leiden tot problemen met haargroei, vooral als je een dieet hebt dat je berooft van essentiële voedingsstoffen. Veel mensen denken dat dure shampoos en conditioner een verschil kunnen maken, maar we moeten niet vergeten dat wat we in ons lichaam stoppen ook een duidelijk effect heeft op de gezondheid van ons haar.

Hoewel er geen voedsel is waarvan haarverlies volledig kan omkeren, is het wel mogelijk om haar gezond te houden door het eten van voedingsmiddelen die zijn rijk aan de vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een goede haargroei. De volgende voedingsmiddelen helpen op een paar verschillende manieren:

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn rijk aan ijzer en een noodzakelijk onderdeel van een evenwichtige voeding. Een gezond ijzergehalte in ons bloed is noodzakelijk voor de haargroei, en mensen die lijden aan een aandoening zoals bloedarmoede, een aandoening dat het lichaam van ijzer ontneemt, hebben ook vaak last van haaruitval. IJzer zorgt voor zuurstof in ons bloed en draagt zuurstof door je hele lichaam, dit proces handhaaft de gezondheid en de functie van onze cellen.

Kinderen, jonge vrouwen, en vrouwen die zwanger zijn lopen het grootste risico op het ontwikkelen van een ijzertekort. Het dagelijks eten van groene bladgroenten kan helpen de hoeveelheid ijzer in ons bloed te verhogen en op die manier gezond haar bevorderen.

Fruit

Veel verschillende vruchten bevatten veel vitamine C, deze vitamine fungeert als een antioxidant en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem optimaal blijft werken. Wanneer we ervoor zorgen dat we genoeg van deze vitamine in ons dieet opnemen zorgt het ervoor dat ons lichaam infecties beter kan afweren. Daarnaast helpt het ook bij de absorptie van ijzer, nog een reden dat het goed is voor het bevorderen van gezond haar.

Sinaasappelen, grapefruit, watermeloen, papaja, aardbeien, mango's en andere vruchten leveren dagelijks grote hoeveelheden vitamine C. Om de meeste voordelen van het eten van deze voedingsmiddelen te krijgen is het belangrijk om ze rauw te eten, vooral omdat vitamine C wordt afgebroken door blootstelling aan licht, warmte, en lucht.

Noten en zaden

Noten en zaden bieden vele voordelen voor de haargroei. Sommige noten, zoals walnoten, bevatten essentiële vetzuren en vitamine A, terwijl andere noten goede bronnen zijn van vitamine E en zwavel, belangrijke onderdelen van gezond, glanzend haar. Pinda's en pijnboompitten bevatten ook jodium, een stof die kan helpen bij de bestrijding van haaruitval die veroorzaakt wordt door een schildklier dysfunctie.

Yoghurt

Naast calcium en eiwitten die beiden haargroei aanmoedigen wordt yoghurt bereid met actieve culturen die ook acidophilus bevatten. Acidophilus is een goede bacterie in de darmen. Veel vrouwen die last hebben van haaruitval hebben hier last van vanwege een probleem in hun maag-darmkanaal, en het eten van magere yoghurt kan dit probleem helpen corrigeren.

Gezond haar is mooi en functioneel. Het dient niet alleen als ‘versiering’ maar ook als een beschermende "laag" tegen zonnebrand en warmteverlies. Onze hoofdhuid bevat ongeveer 300.000 haren. Elke dag kan je natuurlijk tot 150 haren verliezen en elke maand groeit je haar ongeveer een centimeter, mits je natuurlijk voldoende voeding binnenkrijgt om gezonde haarzakjes te bevorderen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share