Iedereen heeft wel eens last van rommelende darmen, om wat voor reden dan ook. Soms voel je het rommelen, soms merk je er niks van, en soms is het rommelen zo luid dat je het letterlijk kunt horen. Veel mensen hebben de neiging om direct een verband te leggen met een lege maag, omdat we er vaak vanuit gaan dat het geluid uit je maag komt, maar in werkelijkheid zijn het je darmen die druk aan het werk zijn.
Tip van OptimaleGezondheid: Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)
In dit artikel leg ik je uit wat rommelende darmen zijn, waar het geluid vandaan komt en wat de mogelijke oorzaken zijn. Om je meteen even gerust te stellen: Rommelende darmen zijn heel normaal. Maar als je andere symptomen hebt naast de rommelende darmen, dan kan deze combinatie wel degelijk een reden zijn om even een afspraak te maken met je huisarts. Lees snel verder!
Rommelen je darmen omdat je honger hebt?
Een knorrende, of rommelende, maag is voor veel mensen vaak een teken dat het hoog tijd is om weer iets te eten. Maar dat is in de meeste gevallen beslist niet waar. Je darmen en je maag kunnen rommelen natuurlijk rommelen als je maag leeg is, maar dat kan ook gebeuren als je maag helemaal vol is. En waarschijnlijk komt het rommelen niet eens uit je maag, maar uit je dunne darm In de meeste gevallen kun je het niet eens horen. Het is een proces wat steeds maar weer doorgaat, wonder dat je het merkt, voelt of hoort. Dit proces staat beter bekend als “Borborygmus”.
In de meeste gevallen kun je het rommelende geluid helemaal niet horen, maar er zijn gevallen waar je het juist wél kunt horen: Het rommelende geluid is het hardst als je maag leeg is. En het is om die reden dat rommelende darmen vaak geassocieerd worden met een lege maag: honger!
Wat kan de oorzaak zijn van al dat gerommel?
Er zijn heel veel mogelijke oorzaken voor rommelende darmen. Zoals eerder gezegd, is er in de meeste gevallen geen reden tot paniek. Rommelende darmen zijn heel normaal. Nog sterker, het ontbreken van het rommelende geluid is misschien wel een groter probleem.
In basis wordt het gerommel in je darmen veroorzaakt door drie processen die altijd maar doorgaan:
Factor 1: Beweging
Je darmen zijn constant bezig om voedsel en afval te transporteren. De darmen doen dit door spiertrekkingen in de darmwand. Dit proces zorgt er voor dat het voedsel ieder deel van de darmen passeert, waardoor zo efficiënt mogelijk alle processen van de voedselverwerking doorlopen kunnen worden: De spijsvertering, het onttrekken van de voedingsstoffen, het onttrekken van het water, en de vorming van de ontlasting voor de natuurlijke afvoer van afvalstoffen.
Factor 2: Water
In het eerste deel van je darmen bevind zich over het algemeen heel erg veel water. Dit water is nodig om het te verteren voedsel te transporteren door de darmen, en het water zal helpen om alle voedingsstoffen te absorberen. Vloeistoffen zijn nu eenmaal beweeglijker dan vaste stoffen. Het water wordt aan het einde van het proces weer onttrokken aan de voedingsstroom, wat dan intussen ontlasting is geworden.
Factor 3: Gassen
De gassen die aanwezig zijn in het bovenste deel van de darmen, is vaak het gevolg van ingeslikte lucht door te snel eten of te veel praten tijdens het eten. Ook het drinken van koolzuurhoudende drank speelt hierbij een grote rol. Het overgrote deel van dit gas verlaat het lichaam via oprispingen of boeren. Het resterende deel reist mee door de darmen, en verlaat het lichaam uiteindelijk als een scheet.
Verderop in de darmen wordt er nieuw gas gevormd door de activiteiten van de bacteriën. Dit gas verlaat het lichaam via de anus als een scheet.
Maar om je een idee te geven van de oorzaken van je rommelende darmen, geef ik je hierbij even een lijstje. De meeste zullen geen problemen opleveren, sommige oorzaken moeten we zoeken in aandoeningen en ziektes.
Oorzaak 1: Voedselintolerantie
Bij sommige mensen kan een vorm van voedselintolerantie de oorzaak zijn. Alles wat niet verteerd kan worden, bijvoorbeeld de lactose uit melk, blijft in de darmen hangen. De bacteriën in de darmen worden gevoed door deze voedselresten, en produceren op hun beurt weer allerlei gassen. En het zijn deze gassen die het uiteindelijke borrelende geluid veroorzaken.
Oorzaak 2: Té veel lucht inslikken
Als je je darmen, en maag, hoort rommelen na een maaltijd, dan is dat een teken dat het eten niet volledig wordt verteerd. Je maag en darmen beginnen te protesteren omdat er té veel onverteerd voedsel achterblijft. Ook kun je, vaak onbedoeld, té veel lucht inslikken tijdens het eten. Lucht inslikken is het gevolg van té snel eten, of te veel praten tijdens het eten. De lucht komt in je maag en in je darmen, en zal een borrelend geluid veroorzaken.
Tip van OptimaleGezondheid: Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)
Oorzaak 3: Transport van eten
Het gorgelend geluid in je darmen komt in de meeste gevallen van de dunne darm. Deze transporteert het voedsel richting de darmen voor verdere vertering. Dit transport gebeurt door middel van het samentrekken van spieren. Vergelijk het maar eens met de manier van voortbewegen van een worm. Spieren trekken zich samen, en rekken weer uit. Hierdoor wordt het voedsel verder het spijsverteringskanaal ingedrukt.
Oorzaak 4: Honger
Beslist niet altijd het geval, maar ook honger, of in ieder geval een lege maag, kan de oorzaak zijn van rommelende darmen. Bij een lege maag geeft je brein een teken aan de darmen om alvast te gaan werken, in afwachting van eten. Deze ‘lege’ bewegingen kunnen een gorgelend geluid veroorzaken.
Oorzaak 5: Coeliakie
Coeliakie is een andere mogelijke oorzaak van rommelende darmen. Coeliakie is een auto-immuunziekte in het spijsverteringskanaal. Hierbij wordt schade aangebracht aan de kleine darmvlokken. Dit zijn uitstulpingen bovenop de darmplooien om het oppervlakte van de darmen nog verder te vergroten. De darmvlokken spelen een hele belangrijke rol in het opnemen en transporten van voedingsstoffen uit het voedsel wat de darmen passeert. Als de darmvlokken, door de aandoening coeliakie, beschadigt raken, kunnen ze geen voedingsstoffen meer absorberen, wat rommelende darmen tot gevolg zal hebben. Mensen die last van Coeliakie hebben, kunnen bijvoorbeeld geen gluten eten. Deze ziekte wordt dus ook wel glutenintolerantie genoemd.
Oorzaak 6: MMC
MMC staat voor Migrating Myoelectric Complex. Dit staat voor de bewegingsgolven die de doorstroom van de darmen moet bevorderen. Op deze manier is het gemakkelijker om het deels verteerde, en onverteerde, voedsel door de darmen te leiden. Iedere 75 tot 90 minuten zal deze beweging plaatsvinden, tenminste tussen de maaltijden door. Deze beweging zal leiden tot rommelende darmen.
Oorzaak 7: Prikkelbare Darm Syndroom
Ook het Prikkelbare Darm Syndroom (IBS) is een belangrijke oorzaak van rommelende darmen. Prikkelbare Darm Syndroom wordt gekenmerkt door krampen, maagpijn, diarree, een opgeblazen gevoel en constipatie. Prikkelbare darm Syndroom leidt uiteindelijk tot onregelmatige, wanordelijke samentrekkingen van de darmen, met als logisch gevolg dat je darmen gaan rommelen.
En dan is er nog een lijstje met andere oorzaken, die ik even snel door wil lopen:
Een zenuwontsteking in de darmen
De aanwezigheid van een bloedstolsel in de darmen
Een té laag kaliumgehalte in het bloed
De aanwezigheid van een tumor in of rond de darmen
Een verstopping van de darmen
De aanwezigheid van zweren
Gebruik van laxeermiddelen
Bloeding in het spijsverteringskanaal
Gebruik van sommige soorten medicatie, zoals Codeïne
Blootstelling aan straling, bijvoorbeeld bij een chemo-behandeling
Na een buikoperatie
Rommelende darmen is geen probleem, behalve…
De meeste geluiden uit je darmen zijn vaak helemaal geen probleem. Een natuurlijk verschijnsel. Maar als de geluiden extreem hard zijn, of heel regelmatig terugkomen op de meest vreemde momenten, of als er juist helemaal géén geluiden uit de darmen komen, dan wordt het wellicht tijd om eens een afspraak te maken met je huisarts.
Rommelende darmen zijn dus onschuldig, maar als het zich voordoet in combinatie met één of meerdere van de volgende ongemakken, dan moet je ook even contact opnemen met je huisarts. Er kan dan een achterliggende oorzaak zijn, waar je nu (nog) geen weet van hebt.
Als er meer aan de hand is dan alléén maar rommelende darmen
Als je inderdaad twijfels hebt over je rommelende darmen, in combinatie met andere symptomen, is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Deze kent jouw geschiedenis, en zal na onderzoek vrij snel een diagnose kunnen stellen. Mocht het nodig zijn, dan kan de arts je doorverwijzen naar een specialist. Deze kan verschillende tests uitvoeren, om een correcte diagnose te stellen.
CT-Scan
Een CT-Scan zorgt uiteindelijk voor röntgenfoto’s om in detail het darmgebied te kunnen bekijken.
Endoscopie
Dit is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een heel klein cameraatje welke gemonteerd is op een lange, flexibele buis. Deze wordt anaal ingebracht, en de arts kan op deze manier de binnenzijde van de darmen perfect onderzoeken.
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek wordt als eerste toegepast, om eventuele infecties en/of orgaanschade uit te sluiten.
Wat kun je zelf doen? 12 tips
Eigenlijk is de gezondheid van je darmflora één van de belangrijkste zaken, als het gaat om extreem rommelende darmen. Maar niet alleen tegen het rommelen van je darmen, maar voor je gehele gezondheid. Een gezonde darmflora helpt je bij het bereiken van een normaal gewicht en is een grote hulp bij het tegengaan van onder andere diabetes type 2. Maar er is nog meer: Een gezonde darmflora zorgt ook voor een boost om je immuunsysteem gezond te maken, en te houden. En je immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie tegen allerlei ziektes en aandoeningen. Hartstikke belangrijk dus!
Aan de andere kant is het (gezond) rommelen van de darmen een geheugensteuntje voor jezelf: Het herinnert je aan al die complexe processen die op dat moment gaande zijn om je lijf gezond te houden. Om deze processen te ondersteunen en te optimaliseren, moet je onder andere je darmflora gezond houden.
Om dit te bereiken, en in stand te houden, geef ik je de volgende tips:
Tip 1: Suikers beperken
Als je maag en darmen veel en luid rommelen, dan kan dat gebeuren omdat je te veel suiker eet. Met name fructose en sorbitol zijn hier de boosdoeners. Met name de laatste vind je vooral als kunstmatige zoetstof in allerlei ‘suikervrije’ producten.
Suikers, in al haar vormen, zijn een ideale voedingsbron voor allerlei schimmels en bacteriën., met name de slechte versies hiervan. Als gevolg hiervan kunnen allerlei schimmelinfecties de overhand krijgen. Een bekend voorbeeld hiervan is de candida-infectie, een schimmelinfectie waar met name vrouwen veel last van kunnen hebben. Heel vaak is het overmatig eten van suikers hiervan de oorzaak.
Tip 2: Probiotica
Probiotica zou je eigenlijk alleen moeten gebruiken om je darmflora te herstellen. Naar mijn mening is het niet geschikt om regelmatig in te nemen, want normaal gesproken zou de gezondheid van je darmflora af moeten hangen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Maar een supplement van probiotica kan wel heel nuttig zijn om je darmflora te herstellen na het gebruik van antibiotica. Antibiotica maakt namelijk geen onderscheid in ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Alle bacteriën worden gedood, wat natuurlijk een ramp is voor de gezondheid van je darmflora.
Tip 3: Vermijd antibiotica
Soms kan het even niet anders, maar het gebruik van antibiotica is een ramp voor je darmflora. Het geneesmiddel rekent niet alleen af met de slechte bacteriën, maar ook met de goede bacteriën. Vaak zijn er heel goede alternatieven beschikbaar die het gebruik van antibiotica kunnen vermijden. Daarnaast bestaat er een kans dat je op de langere duur resistent wordt tegen antibiotica, waardoor er op een bepaald moment géén medicijn beschikbaar is op het moment dat je het écht nodig hebt, bijvoorbeeld bij een longontsteking. Resistentie tegen antibiotica is één van de grootste medische uitdagingen van dit moment.
Tip 4: Vezels eten!
Een bekende tip als het gaat om de gezondheid van je darmen: Eet méér oplosbare én onoplosbare vezels. Vezels zorgen voor een gezonde en efficiënte spijsvertering. Kies dus voor groenten, noten, zaden en volkorenproducten.
Tip van OptimaleGezondheid: Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)
Tip 5: Maak je handen eens vuil!
Natuurlijk was je regelmatig je handen, maar dat kun je ook overdrijven. Een gezonde dosis bacteriën kan je lichaam helpen om een barrière op te bouwen. De blootstelling aan allerlei bacteriën kan erg functioneel zijn voor het maken van natuurlijke vaccins die op hun beurt weer een grote hulp zijn voor je immuunsysteem en je darmflora.
Maak dus eens wat vaker je handen lekker vuil, bijvoorbeeld door in de tuin te werken. Vergeet dan die handschoentjes, maar wroet lekker met je blote handen in de modder.
Dit is, in mijn ogen, een veelgemaakte fout van ouders. Kinderen wordt vaak verboden om lekker in de modder te spelen, lekker vuil te worden. Maar juist hierdoor krijgen de kinderen een veel betere weerstand tegen allerlei bacteriën. Niet alleen voor dat moment, maar juist ook voor later. Het is bewezen dat kinderen die regelmatig lekker vuil worden, minder vaak ziek zijn.
Tip 6: Vermijd bewerkte voedingsmiddelen
Een overmatig gebruik van (bewerkte) suikers en andere voedingsmiddelen met lege calorieën zijn een prima voedingsbodem voor slechte bacteriën in je darmflora. Ook het eten van bepaalde emulgatoren, ook al zijn ze goedgekeurd door de EU, hebben een negatief effect op je darmflora. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Polysorbaat 80 (E 433), Lecithine (E 322), Carrageen (E 407), polyglycerolen en xanthaangom (E 415). Ook kunnen ze Genetisch Gemodificeerde Organisme, (GGO) bevatten die over het algemeen zwaar verontreinigd zijn met chemische bestrijdingsmiddelen zoals Glyfosaat, beter bekend als ‘Roundup’
Tip 7: Zet de ramen vaker open
Sinds het begin van het bestaan van de mens, was de mens een onderdeel van de natuur. Er ging geen dag voorbij dat de mensen niet op de een of andere manier met de natuur in aanraking kwamen.
Vandaag de dag leven we 90% van de tijd binnenshuis, afgesloten van alle prachtige natuur buiten. Natuurlijk heeft dat zijn voordelen: Het is lekker warm, en je bent op je eigen plekje. Maar door dat buitensluiten heerst er in huis een andere micro biotoop dan buiten. Als je regelmatiger je ramen opent, dan zal door de natuurlijke luchtstroom de diversiteit en de gezondheid van de microben in huis verbeteren. En dit komt weer ten goede aan jouw gezondheid.
Naast het openen van de ramen, is het nog beter om ook regelmatiger naar buiten te gaan. Sta in contact met de natuur en profiteer hiervan als natuurlijke genezer voor je lichaam.
Tip 8: Regelmatig eten
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je heel veel moet eten. Om rommelende darmen te vermijden kun je het beste meerdere eetmomenten per dag hebben, waarbij je wel blijft letten op je totale calorie-inname. Ga niet tussendoor ongezond snacken, en voor kom te allen tijde et bekende ‘overeten’.
Tip 9: Rustig eten
Natuurlijk heb je haast, maar dat wil niet zeggen dat je je eten maar heel snel naar binnen kunt schuiven. Dit schrokken zal er voor zorgen dat je veel ongewenst lucht mee naar binnen neemt. Kauw je eten goed, en neem er de tijd voor. Alleen op deze manier voorkom je ongewenst lucht in je maag en je darmen. Ook té veel praten tijdens het eten heeft hetzelfde effect.
Het goed kauwen van je eten forceert je niet alleen om rustig te eten, maar op deze manier doe je ook al heel veel voorbereidend werk voor de spijsvertering. In je speeksel zitten namelijk enzymen die vermengd worden met het eten. Deze enzymen beginnen alvast met de spijsvertering, waardoor je maag en je darmen gemakkelijker en efficiënter hun werk kunnen doen.
Tip 10: Géén koolzuurhoudende dranken
Vermijd het overmatig water drinken tijdens het eten, en dan speciaal voor wat betreft de koolzuurhoudende drankje. Water drink je vooral tussendoor, maar moet je beperken tijdens het eten. Met name de koolzuurhoudende dranken zal de hoeveelheid lucht, het koolzuur, in je darmen vergroten. Logisch gevolg is veel gerommel in je maag en in je darmen.
Tip 11: Denk om je voedingspatroon
Als je regelmatig last hebt van rommelende darmen, dan is het verstandig om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Denk hierbij maar eens aan suiker, tarwe, uien en koffie. Je hoeft dit niet helemaal uit je voedingspatroon te schrappen, maar wel flink verminderen om te voorkomen dat het rommelen van je darmen erger gaat worden.
Tip 12: Vermijd antibacteriële zeep
Je denkt natuurlijk dat je goed bezig bent als je antibacteriële zeep gebruikt om je handen, en misschien wel je lichaam, mee te wassen. Natuurlijk, het dood alle bacteriën, zowel de goede als de slechte. En zelfs de slechte bacteriën hoeven niet altijd gedood te worden. De slechte bacteriën, mits ze niet de overhand krijgen, zorgen voor een natuurlijk vaccin in je lichaam, waar je je hele leven plezier van zult hebben. Daarnaast zorgt een té grote hygiëne voor een bijdrage aan de ontwikkeling van antibiotica-resistentie.
Tip 13: Pepermunt thee
Als je op dit moment veel last hebt van borrelende darmen, kun je een kopje thee maken van (verse) pepermuntblaadjes. Dit is een veel gebruikte methode om je darmen tot rust te brengen.
Tip 14: Yoghurt of karnemelk
Rommelende darmen kun je ook bestrijden door regelmatig een beker karnemelk of een kom yoghurt te eten. Deze zuivelproducten bevatten heel veel bacteriën die je darmflora helpen om te verbeteren. En een betere darmflora zorgt onder andere voor een betere spijsvertering en voor minder gassen. Het zal dan minder borrelen in je darmen, en je hebt minder last van winderigheid.
Tot slot…
In dit artikel heb je kunnen lezen dat het gerommel in je darmen heel normaal is. Tenminste, in de meeste gevallen. Als het gerommel op een heel vervelende wijze aanhoudt, in combinatie met andere symptomen, dan wordt het tijd om even een afspraak te maken met je huisarts.
Heb jij wel eens last van rommelende darmen? Vind je dit vervelend? Doe je er iets aan? Of laat je het gewoon lekker rommelen?
Je mening en eventuele aanvullingen, via een comment onder aan dit artikel, wordt heel erg op prijs gesteld!
Tip van OptimaleGezondheid: Verbeter je darmgezondheid vandaag nog met Vitalize Darmbalans! Ga naar deze pagina (meer dan 1000 reviews!)
Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Mijn darmen rommelen luidruchtig.
Ik heb overmatige gasvorming dat een opwaartse druk veroorzaakt. Ik heb het benauwd , kan niet lang meer lipen , zitten en staan. Heb pijn in mijn rug , kan haast niets eten , rugpijn. Gevoel alsof het ergens tussen maag en buik afgekneld word. Heel zwaar gevoel .
Ik heb laatste paar dagen wel ontlasting maar evengoed heel veel gas wat niet weggaat. Zeer vermoeid.
Tja al een paar weken maagpijn, diarree en verstopping (dus paar dagen niets en dan diarree), gasvorming, vol gevoel etc. Steekje rechtsonder.
Ik denk aan PDS, maar het kan ook wat anders zijn natuurlijk....
Hallo,
Heb regelmatig last van diaree en opgeblazen gevoel in de buik en buikkrampen.
Nu heb ik dit al meer dan 1 week en het word maar niet beter.
Huisarts geweest en zegt dat het binnenkort moet over zijn maar het gaat nog steeds niet goed.
Elke keer nadat ik gedronken heb naar de toilet en wakker worden morgens met een opgeblazen gevoel.
Zal ik weer terug moeten naar de huisarts?
Na het lezen van dit artikel toch maar even de HA bellen. Al enige weken last van mijn darmen. Ik kan ze voelen bewegen! En daarnaast veel opgeblazen, buikpijn en 9 van de 10 keer direct na het eten meteen naar het toilet moeten voor nmr 2, en vaak ook aan de dunne kant.... zucht
Ik heb jarenlang een opgeblazen en benauwd gevoel gehad als ik smorgens wakker werd. Het werd steeds erger.
Ik ben er achter gekomen dat het door lactose kwam. Ik ben in de loop der jaren lactose intolerant geworden.
Ik eet nu geen yochert, melk, kaas, geitenkaax etc meer en de klachten zijn helemaal verdwenen.
Laatst uit eten geweest en een salade met mozerella gegeten , Nou dat heb ik geweten, niet geslapen van de benauwdheid.
Mijn moeder heeft herzelde. Ook zij is er achter dat de jarenlange buikklachten door lactose veroorzaakt worden.. Ook zij had die salade met mozerella genomen ( we stonden er niet bij stil omdat we het nog maar sinds kort weten) en slecht geslapen doordat ze zo’n last van haar buik had..
ik heb last van mijn darmen en buik, vooral ontstaan na een inactieve periode postoperatief na een hernia operatie. Ik kan moeizaam naar de WC of helemaal niet. Mijn liezen zijn pijnlijk en ook mijn rug is nog pijnlijk 3 maanden na de operatie in regio L3L4.
Er wordt niet vermeld dat Spanningen ook een oorzaak kan zijn. Ik heb zelf daar ontzettend veel last van, met name als de spanningen wegebben komt het borrelen en andere geluiden op gang......en dat blijft maar doorgaan..........
Ik heb heel veel last van buik ik heb IBS hoor me maag constant borrelen ben soms bang dat ik een ziek ben ik weet soms niet wat ik er aan.moet doen hoor het vooral s nachts heel erg me maag ik sport loop veel eet ook gezond drink veel water en elke ochtend jakult light kun je me nog wat tips geven zodat me maag wat minder borrelt al vast bedankt
Ik ben 15 jaar oud en als toetsweek er aan komt stress ik hem al helemaal aantast betekend 100 min stilte afgelopen toetsweek was ik zo bang geworden dat mijn maag geluid zou maken dat ik een paniek aanval kreeg ik mocht daardoor mijn toetsen in een apart lokaal maken daar was ik zo blij mee nu ga ik er van uit dat dat niet kan tijdens een examen wat pas volgend jaar is maar die duren nog langer ik ga kijken of minder zuivel eten en drinken helpt ik hoop van wel en mijn immuunsysteem is ook al niet al te best dus hopen voor het beste
Je bent 15. jaar, maar oud genoeg om het belang van leestekens te kennen. Correct gebruik van leestekens maakt de leesbaarheid van jouw probleem veel overzichtelijker.
Stress is een raar ding, en het loont de moeite om dit eens serieus aan te pakken.
Fijn dat je nu examen mocht maken in een apart lokaal.
Ik wens je in ieder geval alvast veel succes voor het volgende jaar!
Super interessante verslag.
Mijn darmen rommelen luidruchtig.
Ik heb overmatige gasvorming dat een opwaartse druk veroorzaakt. Ik heb het benauwd , kan niet lang meer lipen , zitten en staan. Heb pijn in mijn rug , kan haast niets eten , rugpijn. Gevoel alsof het ergens tussen maag en buik afgekneld word. Heel zwaar gevoel .
Ik heb laatste paar dagen wel ontlasting maar evengoed heel veel gas wat niet weggaat. Zeer vermoeid.
hoi Mira,
Ik heb nu precies dezelfde klachten, hoe ben jij er vanaf gekomen?
Gr.
Henk
Mira, ik zou graag in contact met je willen komen want je klachten zijn erg herkenbaar voor mij. Is dit mogelijk? Groetjes Laura
Goedemiddag Laura,
Ik heb ook dit probleem, hebt u een oplossing gevonden?
Groetjes
Myriam
Dag Laura.
Laura kan ik in contact met u komen want ik heb het zelfde klachten.
Graag terug reactie !!!
Mvg
Badr ghandour
Tja al een paar weken maagpijn, diarree en verstopping (dus paar dagen niets en dan diarree), gasvorming, vol gevoel etc. Steekje rechtsonder.
Ik denk aan PDS, maar het kan ook wat anders zijn natuurlijk....
Ik heb precies betzelfde probleem als dat mira heeft
Hallo,
Heb regelmatig last van diaree en opgeblazen gevoel in de buik en buikkrampen.
Nu heb ik dit al meer dan 1 week en het word maar niet beter.
Huisarts geweest en zegt dat het binnenkort moet over zijn maar het gaat nog steeds niet goed.
Elke keer nadat ik gedronken heb naar de toilet en wakker worden morgens met een opgeblazen gevoel.
Zal ik weer terug moeten naar de huisarts?
Inderdaad maar weer even terug naar je huisarts, Wil.
Na het lezen van dit artikel toch maar even de HA bellen. Al enige weken last van mijn darmen. Ik kan ze voelen bewegen! En daarnaast veel opgeblazen, buikpijn en 9 van de 10 keer direct na het eten meteen naar het toilet moeten voor nmr 2, en vaak ook aan de dunne kant.... zucht
Heel veel succes! Laat je me weten wat de huisarts gezegd heeft?
De verschijnselen de jij beschrijft heb ik ook. Is er bij jou nmiddels een oorzaak gevonden?
Ik heb jarenlang een opgeblazen en benauwd gevoel gehad als ik smorgens wakker werd. Het werd steeds erger.
Ik ben er achter gekomen dat het door lactose kwam. Ik ben in de loop der jaren lactose intolerant geworden.
Ik eet nu geen yochert, melk, kaas, geitenkaax etc meer en de klachten zijn helemaal verdwenen.
Laatst uit eten geweest en een salade met mozerella gegeten , Nou dat heb ik geweten, niet geslapen van de benauwdheid.
Mijn moeder heeft herzelde. Ook zij is er achter dat de jarenlange buikklachten door lactose veroorzaakt worden.. Ook zij had die salade met mozerella genomen ( we stonden er niet bij stil omdat we het nog maar sinds kort weten) en slecht geslapen doordat ze zo’n last van haar buik had..
ik heb last van mijn darmen en buik, vooral ontstaan na een inactieve periode postoperatief na een hernia operatie. Ik kan moeizaam naar de WC of helemaal niet. Mijn liezen zijn pijnlijk en ook mijn rug is nog pijnlijk 3 maanden na de operatie in regio L3L4.
Wat moet kan i ik hieraan doen?
mvrgr. M.Mooij
Er wordt niet vermeld dat Spanningen ook een oorzaak kan zijn. Ik heb zelf daar ontzettend veel last van, met name als de spanningen wegebben komt het borrelen en andere geluiden op gang......en dat blijft maar doorgaan..........
Dank voor deze aanvulling, Ad
Ik heb heel veel last van buik ik heb IBS hoor me maag constant borrelen ben soms bang dat ik een ziek ben ik weet soms niet wat ik er aan.moet doen hoor het vooral s nachts heel erg me maag ik sport loop veel eet ook gezond drink veel water en elke ochtend jakult light kun je me nog wat tips geven zodat me maag wat minder borrelt al vast bedankt
Heb je de bovenstaande tips al geprobeerd, Cristina?
Ik ben 15 jaar oud en als toetsweek er aan komt stress ik hem al helemaal aantast betekend 100 min stilte afgelopen toetsweek was ik zo bang geworden dat mijn maag geluid zou maken dat ik een paniek aanval kreeg ik mocht daardoor mijn toetsen in een apart lokaal maken daar was ik zo blij mee nu ga ik er van uit dat dat niet kan tijdens een examen wat pas volgend jaar is maar die duren nog langer ik ga kijken of minder zuivel eten en drinken helpt ik hoop van wel en mijn immuunsysteem is ook al niet al te best dus hopen voor het beste
Je bent 15. jaar, maar oud genoeg om het belang van leestekens te kennen. Correct gebruik van leestekens maakt de leesbaarheid van jouw probleem veel overzichtelijker.
Stress is een raar ding, en het loont de moeite om dit eens serieus aan te pakken.
Fijn dat je nu examen mocht maken in een apart lokaal.
Ik wens je in ieder geval alvast veel succes voor het volgende jaar!
Ziekt van gilbert al eens van gehoord.
Zoek t mar eens op
Zeer uitgebreid en degekijk informatief artikel.