Rosacea behandeling

Laatste Update: 28 mei 2021

Rosacea: Homeopathie Tegen Roodheid

Steeds vaker zoeken mensen met rosacea een alternatieve behandeling om klachten tegen te gaan. Vaak vanwege het feit dat medicijnen bijwerkingen hebben op lange termijn. Zo heb ik zelf jarenlang een minocylcinekuur gevolgd om mijn rosacea te verminderen en onder controle te krijgen.

Het resultaat heeft weliswaar gewerkt op korte termijn, maar het risico om resistent te worden tegen deze antibiotica en een dunnere huid was het voor mij niet waard om nog langer met de traditionele rosacea behandeling verder te gaan.

rosacea homeopathie

Nu is er veel geschreven en nog meer websites over verschillende alternatieve rosacea behandelingen. Allemaal beloven ze DE OPLOSSING te zijn om van de roodheid in het gelaat af te komen. Maar rosacea is geen aandoening waar je snel resultaat kunt verwachten. In de strijd tegen mijn eigen rosacea en dat van lotgenoten ben ik tot de conclusie gekomen dat een alternatieve behandeling zeker kan werken.

Vitamine C kan bijvoorbeeld ook al veel doen(1).

Nu zijn er verschillende natuurlijke behandelingen, één daarvan is een homeopatische behandeling, maar werkt het ook tegen rosacea?

Wat is homeopathie?

Homeopathie is in leven geroepen doordat mensen een alternatief zoeken voor normale behandelingen en medicijnen. Uitgangspunt van homeopathie is om het lichaam te herstellen van een natuurlijke onbalans. Zodra er een onbalans heerst zul je te maken krijgen met klachten, bij de één kan dit eczeem zijn en bij de andere rosacea.

Vanzelfsprekend is er ook veel kritiek op het behandelen met homeopathie omdat deze behandelingen niet wetenschappelijk zijn aangetoond en het resultaat komt vanwege een placebo effect.  Een effect waarbij mensen denken dat ze een geneesmiddel krijgen maar in werkelijkheid een pilletje zonder werkzame stoffen krijgen.

Toch vertonen deze mensen een verbetering van klachten doordat ze denken dat ze weer beter worden. Persoonlijk ben ik van mening dat je van beide wat kunt zeggen. [pullquote]''Elke behandeling heeft een eigen plaats, zowel traditioneel als natuurlijk.''[/pullquote]

Werkt homeopathie ook bij rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die zeker niet eenvoudig onder controle te krijgen is. Afhankelijk van de ernst van je rosacea kan het even duren voordat je verlichting merkt. Nu zijn er zeker studies te vinden op het internet waarbij lotgenoten resultaat hebben geboekt met een natuurlijke methode. Een eerste stap is bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden om te achterhalen welke voeding rosacea verergert(2).

Hieronder ga ik een aantal natuurlijke behandelingen kort bespreken. Voor de duidelijkheid deze behandelmethoden zijn NIET homeopathisch aangezien ik daar zelf nog geen ervaring mee heb.

Appelciderazijn (apple cider) wordt gebruikt voor verschillende huidaandoeningen waaronder rosacea. Uitgangspunt is dat het de spijsvertering bevordert waar veel mensen met rosacea een probleem mee hebben. Ook bevordert het het zuur in de maag die vaak bij rosacea lotgenoten ontbreekt.

Aangeraden wordt om appelciderazijn te nemen met water, maar je kunt het ook als supplement krijgen. In sommige gevallen wordt het zelfs op de huid gesmeerd om roodheid tegen te gaan, dit heb ik zelf ook geprobeerd maar dat heeft voor mij niet gewerkt.

Acidophilus is een bacterie die ervoor zorgt dat er een balans is in de darmflora. Zodra je hier een tekort aan hebt kunnen er tal van problemen ontstaan waarbij schimmelinfectie één is. Een goede spijsvertering is niet alleen belangrijk om een candida infectie tegen te gaan, maar ook voor een gezonde huid. Je kunt deze bacterie vinden in natuurlijke witte yoghurt met een zogenaamde levende cultuur.

Zelf neem ik regelmatig magere yoghurt met een beetje havermout en lijnzaad. Je kunt ook deze goede bacteriën vinden in gefermenteerde groente zoals rode bieten en zuurkool.

Spijsverteringsenzymen om de absorptie van belangrijke voedingsstoffen te bevorderen. Uit eigen ervaring en onderzoek is meerdere malen naar voren gekomen dat rosacea lotgenoten een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen doordat de spijsvertering op de hobbel is. Veel mensen met rosacea hebben een lage hoeveelheid maagzuur en aangeraden wordt om dit aan te vullen met een supplement of enzymen complex.

Vitamine B complex zijn belangrijke vitamines voor de huid en de spijsvertering is de B vitamine. Laatst heb ik een onderzoek gelezen dat mensen met rosacea een tekort hebben van deze vitamine en baat hebben bij een B complex. Nu heb ik dit zelf nog niet getest omdat ik van mening ben om niet teveel supplementen te slikken. Ten behoeve van dit artikel en mijn eigen rosacea ga ik dit zelf testen. Let wel op! Er is een vorm van rosacea waarbij vitamine B juist voor een verergering kan zorgen(3), houd daarom het voedingsdagboek bij.

Of homeopathische middelen tegen rosacea werkt moet nog blijken. Eén ding is wel duidelijk, de natuurlijke alternatieve hoek staat niet stil en komen steeds meer behandelingen bij die zelfs werken tegen een chronische huidaandoening zoals rosacea.

Heb jij ervaring met homeopathie / rosacea?

Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

.

Bronnen:

 1. https://www.jabfm.org/content/15/3/214.short
 2. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-58954-7_7
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1468-3083.2001.00308.x

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Roderick,

  De middelen die je beschrijft zijn GEEN homeopatische middelen. Er is hier dan ook geen sprake van een homeopatische behandeling.
  Wil je meer weten over homeopathie, lees dan eens het boek 'Alles over homeopathie' van G. Vithoulkas.

  1. Hoi,

   Bedankt voor je reactie, ik heb het artikel aangepast.
   Heb jij toevallig zelf ervaring met homeopathische middelen bij de behandeling van rosacea?
   Kon daar namelijk niet veel over vinden.

   Gr,

   Roderick

 2. rozex is een medicijn die goed werkt. het is een gel die de klachten goed vermindert,.maar zodra je stopt komen.de klachten.snel.terug.

  Er is ook een arts in belgie die de natuurgeneeswijze hanteerd en mij er bijna vanafgeholpen. ik kreeg van hem een infuus met natriumchloor om de infecties in de maag en darmen te verminderen die uitslag veroorzaken. ook kreeg ik betamax tabletten. en ik kreeg druppels die ik met water moest mengen voor het slapen gaan. dat heeft echt goed geholpen om van mijn rosacea af te komen ( iig flink verminderd) mocht er iemand zijn.die.er meer van wilt weten stuur me maar een.mailtje

  1. Dag Teddy,

   Interessant om te lezen welke behandelingen bij je gewerkt hebben. Met name natriumchloor om de maag- en darmen te versterken. Veel mensen met rosacea (waaronder ik) hebben last van maag- en darmklachten. Vaak werken digestieve enzymen goed om rosacea van binnenuit te versterken. Evenals een aantal gerichte leefstijl veranderingen.

   Het klopt dat er zeker een aantal medicijnen bij zijn die goed werken, alleen het nadeel is dat de klachten weer terugkomen bij het stoppen. Met
   name zalven op basis van antibiotica.

   Ik zou graag wat meer informatie over de betamax tabletten, hier heb ik nog niet eerder van gehoord. Ik denk dat de lezers van de blog hier veel aan kunnen hebben.

   Zou je de informatie willen sturen naar:

   klantenservice@optimalegezondheid

   of door een reactie achter te laten op de blog zodat de lezers er ook wat aan hebben?

   Alvast bedankt!

   Jack

   1. Hoi Jack,

    De betamax had ik gekregen om mijn huid te beschermen. Volgens de arts zorgde deze tabletten dat ik geen schade aan mijn gezicht zou krijgen als ik in de zon liep. Ik moet zeggen dat ik niet zeker weet of dit ook de doorslaggevende factor was.
    Maar als ik zonder deze tabletten met rosacea in de zon liep dan verergde de klachten.

    Ook was ik in mijn vorige bericht vergeten te melden dat ik bepaalde korrels kreeg die ik bij iedere maaltijd moest nemen (3x daags) dit is betaine citraat en zorgt ervoor dat je lever beter de afvalstoffen verdrijft en maakt jouw maag wat zuurder.

    Bij mij heeft het in ieder geval goed geholpen en ik heb veel minder last van uitslag en witte.puntjes op mijn gezicht. Witte puntjes zijn echt weg.

    Als iemand ook deze arst wilt bezoeken, dit is in belgie en is net over de grens biJ Maastricht.
    Zijn naam is Jan Duchateau, hij heeft een hele aparte behandelmethode maar het helpt wel.

    Ik hoop dat je hiermee wat kan,
    Veel beterschap

    Gr teddy

  2. Dag Teddy

   Ik heb je reactie gelezen online over de Belgische dokter die je goed geholpen heeft met je rosacea.

   Is het mogelijk me zijn gegevens te bezorgen want ik heke serieuze opstoten en zou deze graag onder controle krijgen.

   Bedankt.

   Mvg Christine België

 3. Hoi, Jack,

  Bij mij is het nog erger geworden nadat ik Leukemie heb gekregen. Daar horen die gesprongen aderen ook bij. Het is nu stabiel maar, niets help om mijn ontsierde neus en, en wangen tot rust te krijgen . Misschien toch maar een van jou aanbevelingen proberen, dan.( Ik heb het ook wel eens laten dichtbranden, heel pijnlijk en komt gewoon weer terug)

  Grtz Annete

  1. Dag Annette,

   Bij mij werkt alleen een gezonde leefstijl om mijn rosacea onder controle te houden. Met name de bekende rosacea prikkels vermijden en goed te letten op de hoeveelheid geraffineerde suikers, transvetten en klimaat. Rosacea is niet gemakkelijk te behandelen, maar wel onder controle te krijgen zonder medicatie. Ik zit er aan te denken om een stappenplan op basis van mijn eigen ervaring op de blog te zetten.

   Ik hou je op de hoogte!

   Groetjes,

   Jack

 4. Hoi allemaal, ik kan niet zo goed Nederlands maar ik ga het proberen om uit te leggen. Ik heb een homeopathies behandelling gevonden. Die kun je zelf thuis maken. Deze kuur heeft gevonden door turkse homeopath en die man is heel beroemd in turkije. Zijn naam is ibrahim saracoglu. Blonde lijnzaad wordt gebruikt voor deze kuur. 1thee lepel bolnde lijnzaad gemalen voor eten en met water in nemen. 3 keer perdag 16 dagen. Daarna je stopt 7 dagen. En dan weer begonen 16 dagen. Met deze kuur rocesea gaat weg. Af en toe paar dagen bij doen als rocesea terug komt. Ik heb zelf ook rocesea op mijn gezicht ik ben bezig met deze kuur. Dit gaat niet sneller weg moet geduldig zijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share