Rugpijn deel 1: Verschillende soorten en het ontstaan van rugpijn

2017-01-20T09:28:27+01:00mei 13th, 2013|Rugpijn|0 Reacties

Laatste update: door

Rugpijn deel 1: Verschillende soorten en het ontstaan van rugpijn

Maar liefst 70% van de Nederlanders krijgt er vroeg of laat mee te maken: Rugpijn! Ondanks dat het erg pijnlijk is, gaat dit in 95% van de gevallen gelukkig weer over. In deze special gaan we bekijken hoe rugpijn ontstaat, welke soorten rugpijn er zijn, hoe je rugpijn kunt voorkomen en wat je het beste kunt doen als je al rugpijn hebt.

De opbouw van de rug

De rug is een zeer complex, maar ontzettend belangrijk deel van je lichaam. Zonder een stabiele rug zou je lichaam als een plumpudding direct in elkaar zakken. Een duidelijke uitleg over wat de rug is, en uit welke onderdelen het is opgebouwd is erg lastig, zonder heel erg technisch te worden. De beste omschrijving vond ik op Wikipedia. Deze gaf de volgende omschrijving:

“…De rug bij de mens is opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. Deze wervels zijn gescheiden door een tussenwervelschijf of discus. De wervellichamen zijn gestapeld, waardoor de wervelbogen een buis vormen waardoor het ruggenmerg loopt. Vanuit het ruggenmerg lopen tussen de wervels door zenuwen, die bijvoorbeeld de armen en benen aansturen…”

De genoemde wervels zijn dus niet zomaar als legosteentjes op elkaar gestapeld. De stabiliteit van de opeenstapeling wordt gewaarborgd door elastische banden en spieren. Dit geheel zorgt voor een juiste balans tussen stabiliteit en flexibiliteit. Het is juist deze balans die er voor zorgt dat de rug zijn gewicht kan dragen, en dat het lichaam niet in elkaar zakt. De flexibiliteit zorgt er voor dat je je soepel kunt bewegen, bijvoorbeeld als je je rug wilt draaien als je achterom wilt kijken.

Tussen de