Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 27 juli 2020

Rust, reinheid en regelmaat

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rust, Reinheid en Regelmaat voor Optimale Gezondheid

Wellicht komt je dit bekend voor en dit zal me ook eigenlijk niets verbazen. Ik heb de zogenaamde drie R’en van mijn oma geleerd toen ik jong was en kun je zien als de formule voor een goede gezondheid.

Een optimale gezondheid wordt beïnvloed door deze 3  factoren en alleen samen werken ze goed. Ik noem ze ook wel de ''3 succesfactoren'' en zullen zeker het verschil maken.

Heb je op dit moment moeite om gezonder te leven? Of wil je weten wat deze 3 factoren voor je gezondheid kan betekenen?

Lees dan vooral even verder!

Introductie

Vroeger stonden de 3 R’en zelfs in de studieboeken van de opleiding pedagogiek, maar dit is al meer dan 50 jaar geleden. Tegenwoordig hebben ze hier andere benamingen voor, maar ik denk dat deze 3 principes juist hun waarde bieden in de huidige maatschappij, waar eigenlijk niets meer draait om deze drie principes. De moderne maatschappij is hierdoor een grote bron van stress en neveneffecten van stress geworden(1).

Ik ben benieuwd hoe de wereld er over 50 jaar uit ziet, zal dan weer alles anders zijn?

Dat is ook de kracht van principes, ze zijn tijdloos!

Rust, reinheid en regelmaat waren de 3 basisregels om baby’s en kleine kinderen goed op te voeden. Na de geboorte is een baby als het ware een witte canvas - volledig ongeschreven en heel veel potentieel. Sterker nog, een baby heeft maar twee angsten: vallen en hard lawaai.

Voor de rest nog niets, dat komt natuurlijk later.

Een richtlijn om er voor te zorgen dat het kind zo goed mogelijk opgroeit wordt gedaan door de 3 R'en.

Maar daar stopt het natuurlijk niet!

We kunnen nog steeds veel leren van de aloude wijsheid en kun je toepassen en meerdere onderdelen van je leven.

Laat ik ze nu even toelichten:

Inhoud artikel:

1. Rust
2. Reinheid
3. Regelmaat

1. Rust

Allereerst zal ik gaan met beginnen met het principe rust! Iedereen heeft op zijn tijd rust nodig, lichamelijk en geestelijk. Je lichaam heeft na een grote inspanning de tijd nodig om weer te herstellen. Hoelang zo’n herstelperiode duurt hangt natuurlijk af van de persoon in kwestie en natuurlijk de activiteit.

Je moet langer herstellen van een marathon dan van een 5km loopje. Echter, deze rustperiode mag niet overgeslagen worden. Sterker nog, voor bodybuilders is deze rustperiode net zo belangrijk als de krachttraining zelf. In de rustperiode worden de spieren hersteld en versterkt.

Echter, je moet natuurlijk ook mentaal rust hebben. Het drukke en hectische leven van nu kan zeker zijn tol eisen. Door regelmatig even een rustmomentje inlassen wordt de batterij weer opgeladen(2).

Daarom is voldoende slaap ook zo belangrijk!

In de REM slaap vindt het meeste herstel plaats, ook mentaal gezien. Een theorie(1) achter dromen is dat je hersenen zodoende de impulsen van de dag kan verwerken.

Houd je aan een gemiddelde van 8 uur slaap per dag?

Wij mensen, willen de hele tijd vooruit gaan, we willen dingen leren, willen uitdagingen, kortom: het is in de natuur van de mens om te groeien, het liefst zo snel mogelijk. Dit kost natuurlijk veel energie.

Maar we moeten niet vergeten ook om voldoende rust te nemen.

Helaas schiet dit rustmomentje er vaak bij in, dit wordt overgeslagen en zal uiteindelijk voor frictie zorgen. Dit kan zich uiten in de vorm van veel stress, frictie in je familie, partner, verminderde concentratie, slaapproblemen, gezondheidsklachten zoals een burn-out en nog veel meer.

Het moet een routine worden om voldoende rust te nemen. Zorg er voor dat je TENMINSTE 1 dag per week even helemaal niks doet, beter is 2 dagen.

Dit is ook waarom we een weekend hebben.

Ga de natuur in, oefen je favoriete hobby uit, doe leuke dingen of helemaal niks.

Dit klinkt raar: Niets doen, op het moment dat je het extreem druk hebt, maar in de praktijk zal blijken dat je door de kleine pauze erg veel energie terugkrijgt om juist productief te gaan werken en stress te verminderen.

2. Reinheid

Een auto heeft om de x aantal kilometer een grote beurt nodig. De auto in kwestie zal dan weer veel beter en effectiever lopen, de banden zijn weer uitgelijnd, nieuwe olie, nieuwe filters, nieuwe rem schrijven etc.

Sla je deze beurt over dan loopt je auto nog wel. Echter, na verloop van tijd gaat er iets stuk en ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt dan een simpele onderhoudsbeurt.

Zo werkt het ook met je lichaam. Je lichaam is heel goed in staat om zichzelf te herstellen. Echter, je moet wel je lichaam ondersteunen door gezonde voeding, lichaamsbeweging of op zijn tijd een  detox.

Daarom is het belangrijk dat je zo ''clean'' mogelijk probeert te eten. Vermijd overmatig veel bewerkte kant- en klare voedingsmiddelen. Deze zorgen alleen maar voor extra belasting voor je lever en doen meer schade dan goed.

Hierbij is water ook een erg belangrijk onderdeel. Het lichaam bestaat uit meer dan 75% water, misschien is het dan ook handig om gewoon meer water te drinken?

De buitenkant van je lichaam zul je zelf moeten onderhouden en dit hoeft helemaal niet zo veel tijd in beslag te nemen. Je huid dient als beschermlaag voor je lichaam. Deze houdt o.a. bacteriën, virussen, schimmels etc. tegen.  Op een gezonde huid leven overigens schimmels en andere bacteriën. Echter, een gezonde huid heeft hier geen problemen mee. Tenzij je de natuurlijke weerstand tegengaat.

Ga eens voor jezelf na hoeveel verschillende dingen je vandaag hebt aangeraakt met je handen. Kun je ook nagaan hoeveel bacteriën je hebt aangeraakt? Dit zijn er onbeschrijfelijk veel. Daarom is het belangrijk dat je elke dag jezelf even wast. Gebruik ook niet al te veel zeep, aangezien je dan ook de goede bacteriën wegspoelt.

Een goede tip is om je huid ook goed te beschermen tegen de zon! In normale hoeveelheden is zonlicht zeker belangrijk voor vitamine D. Maar je moet natuurlijk wel je huid beschermen voor te veel zon, helemaal wanneer je een erg lichte huid hebt.

Het is belangrijk dat je lichaam “schoon” is. De kans op infecties en aandoeningen is veel kleiner, je ondersteunt je immuunsysteem en gaat ontstekingen tegen.

De manier om je lichaam niet te ondersteunen is door veel geraffineerde suiker te eten, transvetten, e-nummers, kunstmatige zoetmakers etc.

 

In plaats daarvan:

 • Drink voldoende water
 • Eet elke dag grote hoeveelheden groente
 • Normale hoeveelheden fruit
 • Vervang geraffineerd met volkoren
 • Gezonde vetten
 • Een multi-vitaminen als verzekering

Daarbij blijkt ook dat voldoende slaap en het drinken van voldoende water een goede invloed heeft op je BMI, wat vaak als graadmeter wordt gebruikt voor je algemene gezondheid(3).

3. Regelmaat

Met regelmaat bedoel ik dat je een niet al te hectisch leven hebt. Dat je op vaste tijdstippen naar bed gaat, dat je op vaste tijdstippen gaat werk etc etc. Hier wordt eigenlijk bedoeld dat je vaste routines in je leven opbouwt en in stand houdt.

Het fijne van routine is, is dat routines per definitie geen moeite of energie kosten. Hierdoor zullen activiteiten als minder zwaar worden beschouwd. Hierdoor zal je lichaam ook “soepeler lopen” en zul je minder stress hebben.

Vooral wanneer je gezonde gewoontes (routines) hebt.

Het geheim achter een gezond en prettig leven is een x aantal gezonde routines hebben die je dagelijks doet.

Denk aan zwemmen, wandelen, groene smoothie drinken, voldoende water drinken, meditatie, yoga, voldoende slaap etc.

Vaste, goede en gezonde routines maken het verschil!

Vergeet ook niet dat je regelmatig nieuwe routines kunt implementeren. Het geheim is om niet in één keer te veel om te gooien. Neem je tijd en doe niet meer dan 1 tot maximaal 2 nieuwe routines per maand.

We zijn gewoontedieren en het kost tijd om een ongezonde routine af te leren en een nieuwe routine aan te leren!

Rust, reinheid en regelmaat zijn 3 belangrijke principes als je naar een optimale gezondheid streeft. Als je dit artikel hebt gelezen zal je nu het een en ander weten over deze 3 principes en waarom ze juist zo belangrijk zijn. Het is gemakkelijker om over deze principes te lezen, dan om ze daadwerkelijk toe te passen.

Toch wil ik je vragen om even stil te zijn bij ''rust, reinheid en regelmaat''. Waar kun je dit toepassen of verbeteren? Welke nieuwe routines ga je mee starten?

Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Een goede, schone en gezonde levensstijl is zeer zeker mogelijk, als je dit tenminste op de goede manier aanpakt!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://en.wikipedia.org/wiki/The_Interpretation_of_Dreams[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

 

Bronnen:

 1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2190/UT72-3RTX-V0KN-64AF
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169814196000315
 3. https://www.journalacri.com/index.php/ACRI/article/view/17354

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik het proberen om zoo te gaan leven morgenochtend begin ik al goed begin van het weekend RUST REINHEID REGELMAAT en ik ga meer naar me lichaam luisteren.

 2. Dag Jack,

  Ik vind dit een goed artikel. Je geeft praktische tips om de 3 principes effectief toe te kunnen passen. Een dag rust per week is een eye-opener voor me, dus die ga ik uit proberen.

 3. Heel intresant artikel k ga het bij mijzelf en 2 kinderen toe passen wil tog eens proberen vaste tijden aan te leren met activiteiten doen en rust te nemen en vaste tijden te eten ,ga eens de dingen op schrijven ook om te kijken wat beter kan en wat niet

 4. Goedemorgen Nederland

  Op een interview aan Leonie ter Braak stond dat ze streng opgevoed werd en dat ze daar niet slechter van is geworden.

  Rust, reinheid en regelmaat.

  Ik ben totaal niet streng opgevoed. Ik heb geen regels gekend en ik heb tot nu toe zo mijn kinderen opgevoed. Nu begin ik al te merken dat dit hele slechte gevolgen voor mijn zoon heeft.

  Hij heeft dit jaar niks gedaan en ik liet het gebeuren. Ik gaf hem veel te veel vrijheid.

  Ik heb deze week vrij genomen om naar een oplossing te zoeken.

  Rust, Reinheid en regelmaat

  Ik zal beginnen met elke dag het huiswerk van de kinderen te controleren

  En elke avond zoveel mogelijk klaar maken voor het ontbijt van de volgende dag en de broodjes voor school alvast maken.

  Groetjes,
  Margarita

  1. Rust, reinheid en regelmaat is in mijn ogen de basis van iedere opvoeding.
   In jouw geval is het nu belangrijk om naar het heden en de toekomst te kijken. Kijken wat je alsnog kunt doen.
   Hert verleden is geweest, daar kun je van leren, maar daar kun je niks meer aan veranderen.

   Heel veel succes, Margarita! Hou je me op de hoogte?

 5. Beste Robert Jan, ik leerde de 3 R'en kennen via een Nederlandse collega van mij. Liz Wolting, van Animal's Faith. Net zoals zij pas ik dit nu ook toe bij honden, met succes! Hoewel ik bij reinheid eerst dacht aan een proper huis... Dankzij jou kijk ik nu (veel) verder, waarvoor dank... Veel succes met jouw zaak. Stephan Desseyn, sociaal gedragstrainer (honden én mensen 😉 (in Scherpenheuvel, België).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share