Schimmelinfectie Behandelingen

Laatste Update: 26 augustus 2020

Hoe kan ik een schimmelinfectie behandelen?

candida dieet

Het doel van een anti candida kuur is niet zo zeer het elimineren van de schimmelinfectie, maar meer het terugbrengen van de schimmelinfectie naar een beheersbaar niveau, zodat er niet langer complicaties optreden. Dit komt omdat te veel candida voor infecties kan zorgen die dan in ongeveer 40% van de gevallen dodelijk zijn (1).

Vergeet niet dat candida albicans altijd aanwezig is in ons lichaam, en dat dit op zich geen probleem is. Het is zelfs gezond, maar juist bij grote hoeveelheden treden er problemen op zoals "candida overgroei". Dit ontstaat wanneer de schimmel ongeremd kan groeien.

Normaal gesproken houd ons immuunsysteem dit tegen, maar dit kan door verschillende redenen mislopen waardoor infecties op kunnen treden. Het is dan zaak om zo snel mogelijk te beginnen met een schimmelinfectie behandeling.

Hoe te behandelen?

Gelukkig is er veel keuze wat betreft het terugdringen van een schimmelinfectie. Er zijn veel producten op de markt die er voor zorgen dat de toxines en overtollige afvalstoffen je lichaam verlaten, waardoor de zogenaamde "goede bacteriën" weer de overhand kunnen krijgen en de schimmel onder controle kunnen houden en jij steeds minder last zult ondervinden van de schimmelinfectie.

Hieronder heb ik een lijst geplaatst met de beste manieren van aanpak om schimmel minder kans tot ontwikkeling te geven.

Antibiotica kuur

Het is bekend dat een antibioticum kuur de verspreiding van de schimmel ondersteund omdat de zogenaamde ‘’goede bacteriën’’, welke de schimmel normaal gesproken onder controle houden, ook gedood worden. Indien je geen antibiotica meer nodig hebt is het aan te raden om samen met je arts te overleggen om te minderen of te stoppen.

Ook wanneer je voor een andere aandoening een behandeling ondergaat, is het goed om met je arts eerst te kijken naar alternatieven, voordat antibioticum wordt gebruikt.

Colon-hydrotherapie

Colon-hydrotherapieEr zijn veel tegenstrijdige berichten over of een colon-hydrotherapie wel of niet gezond is voor het lichaam. Het is een feit dat er steeds ‘’ongezonder’’ geleefd wordt waardoor de spijsvertering erg zwaar belast wordt.

Het opschonen van de darmen kan een zeer effectieve methode zijn om niet alleen de candida gist tegen te gaan, maar ook om je darmsysteem weer een stuk effectiever te laten werken.

Het is duidelijk dat vooral een gezonde manier van leven effectief is om candida tegen te gaan. Dit komt omdat je hiermee je lichaam en immuunsysteem weer in staat stelt de groei van de schimmel te controleren. Het verliezen van deze capaciteit is wat in eerste instantie een schimmelinfectie kan veroorzaken.

Stress

Vergeet niet om stress zoveel mogelijk onder controle te houden. Dit moet worden benadrukt als je last hebt van een schimmelinfectie. Dit komt omdat bij veel stress, extra suikers in de bloedbaan komen en dit kan bijdragen aan een overmatige groei van candida gist, omdat deze schimmel de suiker als voedingsbodem gebruikt.

Hieronder heb ik nog een aantal candida tips:

 • Drink zoveel mogelijk water
 • Eet veel verse groente en fruit
 • Aanvulling met weerstand verhogende supplementen
 • Neem voldoende yoghurt om balans van goede bacteriën te verhogen
 • Regelmatig bewegen

Uit onderzoek blijkt dat het eten van gezonde voeding al ontzettend veel kan doen in de strijd tegen candida in de darmen(2).

Het eten van gele kaas en kwark kan ook veel doen tegen candida, doordat candida minder goed tegen het vet kan wat erin zit(3).

Vermijden:
1. Bewerkte, geraffineerde voedingsmiddelen: Witte bloem, witte rijst, suikers, gebak en alles wat voorverpakt is en waarbij de vezels verwijderd zijn.

2. Voedsel hoog in gehydrogeneerde en dierlijke vetten: Witte kaas, ijs, vette vleessoorten, volle melk en snacks zoals chips en pizza.

3. Te veel suikers, cafeïne, alcohol, koffie, cola en vruchtensap (omdat de vezel zijn verwijderd en er te veel suikers in zitten)

Conclusie

Er zijn vele behandeling tegen een candida infectie bekend, maar dit zijn allemaal oplossing nadat het probleem uit de hand is gelopen. Voorkomen is beter dan genezen, maar zelfs als je al eerder last hebt gehad van een schimmelinfectie, is het wijs om je levensstijl te verbeteren om herhaling van dit probleem te vermijden.

Vanwege de grote hoeveelheid ongezond voedsel die we tegenwoordig, soms zelfs onbewust binnenkrijgen, en door de eindeloze hoeveelheden suikers in ons dagelijks dieet, zal het candida probleem over de komende jaren alleen maar ernstiger en veelvoorkomender worden.

Wat ik je aanraad als je last hebt van schimmelinfecties (nu of in het verleden), is het nemen van een kijkje naar de nieuwe behandelmethoden en alternatieven om schimmelinfecties onder controle te houden!

Meer schimmelinfectie tips
Schimmel/Candida Blog

Bronnen:

 1. https://msphere.asm.org/content/1/1/e00020-15.short
 2. https://www.intechopen.com/online-first/the-influence-of-candida-spp-in-intestinal-microbiota-diet-therapy-the-emerging-conditions-related-t
 3. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/files/pzhissues/RPZH_2019_Vol._70_no_2_caly_zeszyt.pdf#page=91

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo ik heb vaak last van schimmelinfectie afgelopen jaar heb ik wel 3 keer last gehad en dokter heeft mij en tube zalf gegeven maar het hielp niet en nu heb ik kuur van 3 dagen tablet gehad ik ga die ook uit proberen ik heb zo een hekel aan candida het begon met mijn zwanger schap en nu belijft het terug keren maar ik eet wel koekjes, chips, frisdranken maar vanaf nu pas ik me aan de recept om candida te verdoden.

  1. Hallo,

   Voeding is erg belangrijk als je last hebt van candida. Suikers bijvoorbeeld kunnen er voor zorgen dat je "overnight" candida klachten krijgt! Ik zal binnenkort even wat lekkere recepten plaatsen!

   Fijne dag,

   J

 2. Ik heb sinds mijn vorige zwangerschap vaak last van schimmelinfectie,
  Nu sinds een paar weken ( 5 ä 6 ) weken heb ik overal op mijn lichaam rode plekjes die erg jeuken ik ben begin vorige week bij de huisarts geweest en die heeft me een zalf voorgeschreven. maar k ben vanaf eind vorige week erachter gekomen dat ik zwanger ben en moest stoppen met die zalf. begin dit week weer contact gehad met mijn huisarts om dit door te geven en nu moet ik een andere zalf gebruiken is het mogelijk dat ik hier ooit ervan af kom.

  1. Bij een zwangerschap zijn zalven / medicijnen risicovol en moet er zeer voorzichtig gehandeld worden. Tevens wat betreft voedingsadvies omdat er extra voedingsstoffen noodzakelijk zijn. Bij schimmelinfecties is een sterk immuunsysteem erg belangrijk om het te verminderen. Rode vlekken kan ook duiden op eczeem. Ik denk dat het verstandig is om een dermatoloog te bezoeken over de opties. En natuurlijk zo gezond mogelijk leven!

   Heel veel succes Maida!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 3. hoi ik heb al drie weken spruw,en heb van mn huisarts nystatine gehad.en dat helpt niet.
  en ik begin ook te hoesten en ben een longpatoend maar dat gaat redeijk goed de laaste jaren.
  wat raad uw mn aan ik ben n
  al aan me 3 flesje medicijn begonnen.

  1. Belangrijk bij de behandeling van spruw is om er voor te zorgen dat de keel niet droog staat, vandaar dat voldoende water drinken een absolute must is.
   In het volgende artikel heb ik een aantal tips tegen spruw.

   https://www.optimalegezondheid.com/wat-kan-ik-tegen-mijn-spruw-doen-mondschimmel-remedies/

   https://www.optimalegezondheid.com/candida-schimmel-infectie-immuunsysteem/

   https://www.optimalegezondheid.com/anti-schimmel-tips/

   Natuurlijk ook goed overleggen met uw arts over dat de behandeling met nystatine niet aanslaat, want een schimmelinfectie moet wel zo snel mogelijk opgelost worden vanwege het effect op je gehele lichaam. Ik stuur u tevens even het gratis ebook op waarin nog meer tips staan.

   Succes!

 4. super boek!! ik ben er heel blij mee!! ik zou niet twijfelen maar doen! vol met nuttige informatie en handige tips en een echte houvast voor je hele leven!!

 5. Sinds kreeg ik via de huisarts te horen wat ik nou eigenlijk heb! Na weken lang van onzekerheid, ziekenhuis in en ziekenhuis uit viel de uitslag als een donkere wolk op mijn leven. Voel me al weken ellendige en met de dag werd t erger met koortsaanvallen, constans heb ik een droge mond, mijn tong die anders aan voelt,een opgezwollen tong die mijn luchtpijp dicht knijpt (heb astma) dikke benen waar veel vocht in zit, opgezwollen enkels waardoor ik moeilijk kan lopen, last vanduizelingen, hoofdpijnen, weinig eetlust, maar drink ontiegelijk veel,begin vd week hield ik t eten niet meer binnen.
  Vandaag kreeg ik dus i te horen dat ik Candida heb.
  Sinds een half jaar heb ik een nieuwe vriend en daarvoor mankeerde ik nooit iets wat zo erg is nu, weleens een griepje of zo meer niet.
  Ik moet nog alleslaten bezinken en alle tips zijn dan ook van harte welkom

  1. Beste Flappie,

   Wat vervelend om te horen en ik kan me heel goed voorstellen dat je het even moet laten bezinken.
   Ik zal je wat informatie sturen over candida mocht je daarna nog vragen hebben ben je natuurlijk altijd welkom.
   https://www.optimalegezondheid.com/candida/

   Hoop dat ik je hier mee kan helpen, en zoals ik al zei, mocht je nog verdere vragen hebben stel ze gerust.
   Je bent ook altijd welkom om gezellig op FB te komen, waar je mischien met andere je verhaal en tips kunt delen.
   https://www.facebook.com/pages/OptimaleGezondheidcom/161717833874334?ref=hl

   Succes!

 6. Hallo,

  Ik heb sinds kort last van een droge eikel. Onder mijn eikel zie je allemaal kleine witte puntjes. Is dit Candida? Toen ik geslachtsgemeenschap had met mijn vriendin deed dit pijn, is dit een symptoom voor Candida? Verder is mijn eetlust sinds een paar maanden sterk verminderd en mijn weerstand ook. Ik val daardoor ook veel af. Vermoeidheid begint nu ook te komen.
  Ik maak me er steeds meer zorgen om en wil er zo snel mogelijk definitief van af komen.
  Ik sport veel en leef ook gezond, verder ben ik allergisch voor melk. Ik ben ook astmatisch.
  Ik schaam me heel erg en voel me heel vies, ik durf ook niet naar de huisarts. Ik vermijd intiem contact met mijn vriendin en onze relatie begint nu onder druk te staan. Ik wil zo snel mogelijk hier van genezen en niet mijn vriendin verliezen doordat ik me schaam en vies voel.
  Wat moet ik doen om hier definitief van te kunnen genezen?

  Ik hoop ook goede reacties!! ik heb echt hulp nodig.

  Alvast dank voor de moeite.

  1. Hoi Jarry,

   Dit is een erg vervelend probleem, en waarschijnlijk ga ik je een antwoord geven wat je niet wilt horen: Magische oplossingen bestaan niet!
   Naar mijn mening zijn er twee dingen die je kunt/moet doen om alles achter je te kunnen laten:
   Ten eerste open kaart spelen met je vriendin, hoe moeilijk dit ook is. Openheid en communicatie in je relatie is erg belangrijk!
   Ten tweede naar je huisarts gaan en alles uitleggen. Je huisarts kan dan bepalen wat het precies is en hoe dit te behandelen.

   Zet je trots en je angsten opzij. Alleen dan ben je in staat om hulp te zoeken voor een oplossing!

   Hou je me op de hoogte?

   Groet,

   Jack

  2. Jarry, zoals Boekhorst al aangaf gaan er geen magische oplossingen verschijnen. Een droge eikel hebben we allemaal wel eens en ik denk eerlijk gezegd dat je er niet veel zorgen om moet maken. Heb je al eens gedacht aan parelketting? Dat klinkt ook best mogelijk gezien je beschrijving, dit is overigens volkomen onschuldig en hoef je geen zorgen om te maken. Je zegt dat je veel sport en gezond leeft, dan zie ik soieso niet waarom jij een schimmelinfectie opgelopen zou moeten hebben, tenzij je niet alles vertelt. Verder moet je toch echt van mentaliteit veranderen, dat is namelijk de grootste stap naar je eigen zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen in jezelf verliest dan zal je weerstand ook gewoon omlaag gaan.
   Ik sluit me aan bij Boekhorst, leg het gewoon uit aan je vriendin. Als je dit niet voordracht aan zulke mensen zul je nog ver van genezing zijn. Geloof me, de grootste stap naar een oplossing is zelfvertrouwen en geruststelling en dat kun je behalen door dit soort dingen gewoon te vertellen aan je naasten.

   Ik hoop dat je snel weer terug kunt naar je oude gewoonte en wens je veel succes en beterschap!

 7. dag
  ik heb terminale nierfalen en moet dus heel erg op mijn eten leten. hierdoor weet ik niet goed wat ik wel en niet mag in verband met probiotica en antischimmel middel. Bedankt dat je bereid bent uw ervaring met anderen te delen,dat is een mooie daad. Vriendelijke groeten

 8. Een vraagje,
  Ik heb even op internet gezocht en naar aanleiding van mijn klachten heb ik een sterk vermoeden dat ik vaginale candida heb: Is het aanpassen van mijn levensstijl m.u.v. de alcohol (iets met een studentenleven) voldoende? En zo niet kan ik dan gewoon een creme bij de drogist halen? Ik ga over het algemeen liever niet naar de huisarts als dat niet nodig is, zonde van de toch al zo hoge zorgkosten in Nederland ;). Alvast bedankt voor de moeite, hele handige fijne site dit!

  1. Hallo Tessa,

   Verandering van levensstijl is inderdaad een verstandige keus. Met name het suikergebruik zou je kunnen beperken. Maar je hebt op dit moment al klachten, dus is het toch beter om even een afspraak te maken met de huisarts, om te voorkomen dat dit erger gaat worden.

   Fijne dag,
   Jack

  2. Hoi Tessa, je kunt dit tegenwoordig zelf kopen bij de drogist en hoeft hier niet meer voor langs de huisarts. Als het jeukt en mogelijk uitslag geeft dan zit je waarschijnlijk goed met je eigen diagnose. Ik weet niet of er meerdere merken zijn, maar ik ken die van Canesten. Hebben geloof ik zo'n inbreng eitje en zalf. Zo'n schimmeltje kan je last van krijgen als je bijvoorbeeld een antibiotica kuurtje net hebt gehad of middenin de kuur zit. Kan ook te maken hebben met lage weerstand.

  3. Als reactie op je vraag Tessa, het is vanzelfsprekend dat een gezonder levensstijl zonder alcohol, sigaretten en noem maar op de kans op infecties verkleint.
   Wat bij mij heel erg veel heeft geholpen, in tegenstelling tot veel dingen dat ik heb gelezen, is het gebruik maken van natuurlijke producten. Ik ben soieso geen fan van allerlei cremes en pillen, en omdat ik er ook niet zo'n vertrouwen in heb denk ik dat het bij mij uberhaupt niet zou helpen.
   Wat de infectie bij mij vrijwel in 1 dag verholpen heeft bij mijn schaamstreek, was het gebruik van citroen en soda (bakpoeder). Wat ik gedaan had, was een citroen door midden snijden, vervolgens ca 1/3 a 1/2 theelepel soda en de soda uitsmeren over de citroen. Vervolgens kneep ik de citroen in zodat er wat vloeistof aan de oppervlakte kwam en dat smeerde ik over mijn gehele schaamstreek. Ik kan je zeggen, een week of 2 lang heb ik door jeuk, irritatie enzovoorts niet kunnen slapen, maar na het toepassen van deze truc heb ik in ieder geval veel minder moeite in slaap te vallen.

   Ik weet niet zeker of het verantwoord is om deze methode toe te passen, bovendien gaat het zeker een half uur lang erg veel branden maar ik heb gewoon op me tanden gebeten en de pijn geaccepteerd. In ruil voor wat ik krijg ben ik zeer tevreden. Om te proberen de schaamstreek zo vochtloos mogelijk te maken heb ik na afloop nog wat talkpoeder/babypoeder gebruikt.

   Het is maar een suggestie en ik kan je niet garanderen dat dit zal helpen, maar misschien kun je dit even overleggen met iemand.

   Veel succes en beterschap!.

 9. Vele schimmels kunnen slecht tegen soda, zo ook een candida-schimmel.
  Je kunt gewone huishoud-soda (ja, dat spul waarmee je ook muren schimmelvrij kunt maken) oplossen in het badwater en dan lekker in bad gaan zitten. Los dan NIET TE VEEL soda op, niet meer dan 250 gram op een vol bad, anders kan het zeer pijnlijk worden. Als de candida redelijk in je huid zit, dan kan een bad met te veel soda ervoor zorgen dat je schimmel met huid en al loslaat. Zelf neem ik meestal een bad met 1 kg keukenzout, 200 gram soda en een scheut badschuim.
  Ook kun je een beetje soda oplossen in lauw water en dat dan met een washandje deppen op de aangetaste huid (wederom: niet te veel soda, dat doet pijn). Doe je dat 1-2 keer per dag, dan ben je vaak snel van je schimmel-infectie af.

  Het innemen van baksoda zoals James Brown beschrijft schijnt ook zeer succesvol te zijn. Baksoda is natriumbicarbonaat. In bakpoeder zit ook baksoda (aangevuld met een zuur en wat zout), maar baksoda zelf is wat sterker. Je mag absoluut GEEN baksoda innemen als je hartpatient bent of een zoutarm dieet moet volgen, want te veel natrium kan dan zeer ernstige gevolgen hebben.

  Mocht je een bad hebben, dan zou ik zeggen: los altijd gewoon 1 kg keukenzout en 200 gram huishoud-soda op en voeg later wat schuimbad of badolie toe. Dan blijft de candida/schimmel wel weg. Zeewater is toch ook zo lekker reinigend? Ter vergelijk: als je je bad net zo zout wilt maken als de zee, dan moet je 3kg (Noordzee) tot 4kg (Middellandse zee) zout oplossen in een normaal bad (100 liter). Ohh ja, keukenzout is prima, waarom duur badzout gebruiken? Zout is zout (Natriumchloride) en keukenzout is zelfs zo goed gereinigd dat het geschikt is om te eten.

  1. Ter aanvulling: ik zie dat James Brown het niet heeft over de inname van baksoda, maar over een oppervlakte behandeling. Ik bedoelde dus wel echt de inname van baksoda. Heb je geen zoutarm dieet en ben je geen hartpatient, vermeng dan 1-2 theelepels baksoda met water en drink dat na het eten op. Eet dan 2-3 uur niets meer. Dit kun je 1-2 keer per dag doen. Je zou dan binnen 1-2 weken van je candida-infectie af moeten zijn. Zie je geen verbetering, blijf dan niet oneindig doorgaan. Stop dan de methode en bezoek de huisarts, misschien is het een andere aandoening.
   Bij mij zelf werkt baden in, of deppen met, een beetje soda prima. Ik ben hartpatient en mag dus geen baksoda innemen.

 10. Gm ik heb last van jeuk,schaamlippen worden groot n bloeden want ik jeuk het constant en geel afscheiding ben niet naar me huisarts geweest omdat het pas 3-dagen is. Hoe kan ik het zelf behandelen?

  1. Niet zelf gaan dokteren, Melza. Maak even een afspraak met je huisarts om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en te behandelen.

  1. Ik ben helaas niet bekend met Candiplex.
   Is er een andere lezer die dit gebruikt, of die hier bekend mee is?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share