Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 24 oktober 2016

17 natuurlijke oplossingen om sneller zwanger te worden

sneller zwangerJullie zijn alweer een poosje bezig om zwanger te worden, maar het wil niet lukken. Niet alleen maak je je zorgen, maar het drukt ook een stempel op je dagelijkse leven. Binnen jullie relatie zijn jullie allebei prikkelbaar, en er heerst een gespannen sfeer. Seks heeft inmiddels niks meer met liefde en spontaniteit te maken, maar is een ‘geplande’ actie naar aanleiding van een thermometer die aangeeft dat er NU gevreeën moet worden.

Zwanger worden kan soms even duren, en gelukkig zijn er allerlei oplossingen voor het geval het zwanger worden binnen een jaar niet wil lukken.

In dit artikel wil ik je vertellen over de invloed van je jullie levensstijl op de vruchtbaarheid, wanneer je écht naar je huisarts moet gaan, en 17 natuurlijke trucs en middeltjes om je vruchtbaarheid op maximaal niveau te houden, en soms zelf te verbeteren.

De invloed van je levensstijl en leeftijd

Bepaalde factoren die met de levensstijl te maken hebben, kunnen een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. En dit geldt niet alleen voor de vrouwelijke kant, maar ook voor de mannelijke wederhelft. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld roken, alcohol, overgewicht, ondergewicht, extreem zware lichamelijke inspanning, stress, etc. etc.

Als het niet lukt om zwanger te worden, wordt er al snel gedacht aan problemen aan de vrouwelijke kant. Maar dat is niet fair. Ook de mannelijke wederhelft kan de nodige problemen hebben, en in veel gevallen is dit inderdaad ook het geval.

In tegenstelling tot vrouwen, kunnen mannen vruchtbaar blijven tot in hun 70ste levensjaar, en soms nog wel langer. Maar naarmate mannen ouder worden, kunnen er wel problemen komen met de kwaliteit en de beweeglijkheid van het sperma. Ook is er op hogere leeftijd een groter risico op genetische defecten in het sperma.

De juiste keuzes maken voor wat betreft de levensstijl, heeft wel degelijk invloed op de kwaliteit en de beweeglijkheid van het sperma. Ook het aantal spermatozoïden wordt hierdoor beïnvloed.

Werken in een omgeving met pesticiden, giftige stoffen, luchtvervuiling, hebben allemaal invloed op de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw. Ook kunnen er gezondheidsproblemen zijn, die de seksuele en reproductieve systeem beïnvloeden. Denk, voor de mannen, maar eens aan Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA), diabetes, prostaatoperatie, letsel aan de testikels, etc. etc.

Wil het niet lukken?

Jullie zouden naar een arts moeten gaan als jullie je herkennen in één van de volgende punten:

  • Je bent jonger dan 35 jaar, en je bent nog steeds niet zwanger ondanks het feit dat jullie het minimaal een jaar geprobeerd hebt, zonder enige vorm van anticonceptie.
  • Je bent 35 jaar of ouder, en je bent nog steeds niet zwanger ondanks het feit dat jullie het minimaal 6 maanden geprobeerd hebt, zonder enige vorm van anticonceptie.
  • Jullie denken dat één van jullie last heeft van problemen met de vruchtbaarheid, zelfs als er al problemen waren in het verleden, voordat jullie begonnen.
  • Als één van jullie problemen heeft met het seksueel functioneren en / of met het libido.

17 natuurlijke oplossingen om sneller zwanger te worden

Natuurlijk ben je je bewust van je menstruatie cyclus, en weet je precies wanneer de bevruchting plaats zou moeten vinden. Natuurlijk heb je al van alles geprobeerd, tot en met de fietsbewegingen op je rug, nadat je seks gehad hebt.

Wanhoop niet! Bij de een gaat het sneller dan bij de ander.

Wellicht kun je één of meerdere van onderstaande manieren toepassen. Sommige liggen voor de hand, sommige heb je misschien al geprobeerd, maar er zitten er vast nog een paar tussen die je nog steeds kunt proberen.

Snel zwanger 1: Eet voeding met veel antioxidanten

Het is een bewezen feit dat antioxidanten, zoals bijvoorbeeld foliumzuur en zink, de vruchtbaarheid, van zowel mannen als vrouwen, fors kunnen verbeteren.

Antioxidanten zijn heel erg belangrijk voor je algemene gezondheid: Ze zijn in staat om de vrije radicalen, die onder andere aan de basis staan van ontstekingen, onschadelijk te maken.

Daarnaast zijn diezelfde vrije radicalen ook erg schadelijk voor zowel de eicellen als voor de spermacellen. Antioxidanten kunnen dit verhinderen.

Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat mannen die dagelijks 75 gram walnoten aten, een betere kwaliteit sperma hadden dan de mannen die géén walnoten aten. Walnoten zijn, zoals je al had verwacht, heel rijk aan antioxidanten.

Uit een andere studie is gebleken dat een supplement met antioxidanten ook van dienst kan zijn voor stellen die een IVF-behandeling krijgen. De kans op het slagen van de IVF-behandeling steeg met maat liefst 23%.

Wil je meer weten over antioxidanten? Lees dan even verder: Antioxidanten tegen vrije radicalen, oxidatie & hoog cholesterol

Belangrijke antioxidanten zijn onder andere fruit, groente, noten, en granen. De belangrijkste antioxidanten die je hierin zult vinden zijn vitamine C, vitamine E, foliumzuur, bètacaroteen, en luteïne.

In het kort: Al met al is het duidelijk dat een voedingspatroon met veel antioxidanten, of eventueel een voedingssupplement met antioxidanten, een grote bijdrage kan leveren om sneller zwanger te worden.

Snel zwanger 2: Goed ontbijten!

Een flink ontbijt kan vrouwen helpen om vruchtbaarder te worden.

Door goed te ontbijten zijn je hormonen beter in balans, wat gunstig is in de strijd tegen Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid.

Daarbij komt nog het feit dat vrouwen die flink ontbijten, tot 30% meer evolueerden dan de groep vrouwen die bij het opstaan helemaal niets aten.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat je hogere calorie inname in de ochtend, gecombineerd met een ongewijzigde calorie inname bij het avondeten, onvermijdelijk voor overgewicht gaat zorgen.

Met dit gegeven in het achterhoofd, moet ik er ook nog even bij vermelden dat er ook studies zijn die beweren dat een hogere inname van calorieën in de ochtend, samen met een lagere calorie inname in de avond, uiteindelijk gaat zorgen voor een hogere vruchtbaarheid.

In het kort: Een stevig, uitgebalanceerd, ontbijt is een goede oplossing om je ovulatie een flinke boost te geven.

Snel zwanger 3: Vermijd transvetten

Om de ruchtbaarheid, van zowel de man als de vrouw, te stimuleren is het belangrijk om gezonde vetten te eten. Transvetten moeten altijd vermeden worden, want deze worden in verband gebracht met een verminderde vruchtbaarheid door de invloed hiervan op de gevoeligheid voor insuline.

Transvetten kun je onder andere vinden gehydrogeneerde olie, en tref je aan in margarine, gefrituurde voeding, bewerkte producten, kant en klare maaltijden, gebak en koekjes.

Er is recent een grote studie geweest, wat aantoonde dat een dieet met veel transvetten, dus veel junkfood, en te weinig onverzadigde vetten, onherroepelijk leiden tot een flink verminderde vruchtbaarheid.

Transvetten eten, in plaats van gezonde vetten, verhoogd het risico op onvruchtbaarheid met maar liefst 31%. En als je daarnaast nog eens te weinig koolhydraten eet, stijgt dit percentage naar 73%.

In het kort: Al met al moet je gewoon gezond en gevarieerd eten, met de nadruk op gezonde vetten. Vermijd alle voeding met transvetten.

Snel zwanger 4: Eet minder koolhydraten

Als je last hebt van PCOS, dan wordt over het algemeen aangeraden om je inname van koolhydraten te beperken. Een koolhydraat arm dieet houdt niet alleen je gewicht op peil, maar brengt ook je insuline afgifte in balans en reguleert je menstruatiecyclus. Dit laatste is erg belangrijk om het juiste moment voor bevruchting te kiezen.

In een studie hebben de onderzoekers laten zien dat wanneer het aantal koolhydraten stijgt, de kans op onvruchtbaarheid ook stijgt. Deze kans stijgt dan met maar liefst 78%!

In een andere, veel kleinere, studie werd aangetoond dat vrouwen met overgewicht of obesitas, die ook nog eens PCOS hadden, het meeste gebaat waren met een koolhydraat arm dieet. Het brengt de hormonen in balans en verlaagd ondere het insuline niveau en het testosteron niveau. Met name deze twee hormonen hebben een grote invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw.

In het kort: De hoeveelheid koolhydraten kan dus direct en indirect in verband gebracht worden met onvruchtbaarheid. Minder koolhydraten betekent een grotere kans op bevruchting, zeker bij vrouwen die last hebben van PCOS.

Snel zwanger 5: Eet minder geraffineerde koolhydraten

Het is niet alleen de hoeveelheid koolhydraten wat problemen kan geven, maar ook het type koolhydraten. Met name geraffineerde, snelle, koolhydraten geven problemen. Niet alleen voor de vruchtbaarheid, maar voor je algehele gezondheid.

Geraffineerde koolhydraten kun je onder andere vinden in suikerhoudende voedingsmiddelen, dranken en producten die gemaakt zijn van bewerkte granen zoals witte pasta, witte rijst en witbrood.

De koolhydraten worden heel erg snel door het lichaam opgenomen, waardoor pieken ontstaan in zowel je bloedsuikerspiegel als in je insulineniveau. Geraffineerde, snelle, koolhydraten hebben dus een hoge Glycemische index.

Uit een studie is gebleken dat het eten van veel voeding met een hoge Glycemische Index, direct gelinkt kan worden met een verminderde vruchtbaarheid.

En aangezien PCOS verband houdt met het insuline niveau, is het eten van geraffineerde koolhydraten nog minder gewenst.

In het kort: Het eten van geraffineerde koolhydraten verhoogt je insuline, waardoor de kans op verminderde vruchtbaarheid alleen maar verhoogd wordt.

Snel zwanger 6: Eet méér vezels

Vezels zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Niet alleen zorgen vezels voor een betere stoelgang, maar wordt ook de bloedsuikerspiegel beter in balans gehouden. Daarnaast zorgen vezels voor het opruimen van overbodige en overtollige hormonen voor een betere hormoonbalans.

Enkele voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn onder andere volle granen, fruit, groenten en bonen.

Bepaalde soorten vezels kunnen overtollig oestrogeen zelfs verwijderen door dit hormoon aan zich te binden, om het uiteindelijk via de natuurlijke weg af te voeren.

Een studie heeft uitgewezen dat het eten van 10 gram meer vezels een lager risico op onvruchtbaarheid geeft bij vrouwen van 32 jaar of ouder, tot wel 44%.

Maar dat is niet alles: Een andere studie wees uit dat een forse toename vezels van 20 tot 35 gram per dag kan leiden tot een hoger risico op afwijkend ovulatie cycli. Tot wel 10 maal zo veel.

Wil je meer weten over wat vezels voor je lichaam kunnen betekenen? Lees dan even verder: Het belang van vezels voor een stabiele bloedsuikerspiegel

In het kort: Vezels kunnen en gunstig effect hebben op de vruchtbaarheid, maar overdrijf dit niet. Té veel vezels kan de ovulatie verstoren.

Snel zwanger 7: Vervang eiwitten

Het is verstandig om sommige dierlijke eiwitten, zoals die in vlees, vis en eieren voorkomen, te vervangen door eiwitten uit plantaardige bronnen, zoals bonen, noten en zaden. Dit geeft een lager risico op verminderde vruchtbaarheid.

Dat wil zeggen dat een hogere inname van dierlijke eiwitten kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Aan de andere kant zullen plantaardige eiwitten je beschermen tegen onvruchtbaarheid.

Als je 5% van je totale calorie inname betrekt uit plantaardige bronnen, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid verminderd met maar liefst 50%.

Overweeg daarom het vlees even te laten staan, en deze te vervangen door eiwitten uit groente, bonen, linzen, en noten.

In het kort: Eet meer eiwitten uit plantaardige bronnen, dan eiwitten uit dierlijke bronnen. Je vruchtbaarheid zal hierdoor aanzienlijk verbeteren.

Snel zwanger 8: Kies voor volle zuivel

Als je alleen maar magere zuivelproducten eet en drinkt, kan dat het risico op verminderde vruchtbaarheid verhogen, terwijl volle zuivelproducten juist het tegenovergestelde effect hebben.

Vrouwen die dagelijks één of meerdere porties volle zuivelproducten eten, hebben 27% minder kans op een verminderde vruchtbaarheid.

Vervang alle vetarme zuivelproducten door volle zuivelproducten. Volle yoghurt, volle kaas en volle melk is een heel goed begin. Neem hiervan meerdere porties per dag.

In het kort: Het vervangen van magere zuivelproducten door volle zuivelproducten kan helpen om de vruchtbaarheid te vergroten, en daarmee je kans om zwanger te worden.

Snel zwanger 9: Neem een multivitamine supplement

Vrouwen die multivitaminen slikken hebben een betere kans om zwanger te worden.

Na een uitgebreid onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van de vrouwen met verminderde vruchtbaarheid geholpen kunnen worden met het innemen van minimaal 3 tabletten per week.

In jouw geval kan het verstandig zijn om te kiezen voor een multivitamine, aangevuld met foliumzuur.

Bij een onderzoek kwam aan het licht dat, na 3 maanden slikken van multivitaminen, 26% van de vrouwen zwanger werd, tegen 10% van de vrouwen die de multivitaminen niet hadden geslikt.

Het is dus duidelijk dat een afdoende hoeveelheid vitaminen van groot belang is voor een maximale vruchtbaarheid.

Deze vitaminen kun je ook uit natuurlijke bronnen halen, zoals groene thee, groente, fruit, noten en zaden.

In het kort: Het nemen van multivitaminen, eventueel aangevuld met foliumzuur, kan helpen om de vruchtbaarheid op een maximaal niveau te krijgen. Op deze manier krijg je alle benodigde voedingsstoffen die je lichaam hiervoor nodig heeft.

Snel zwanger 10: Ga lekker sporten

Bewegen, of liever nog sporten, heeft heel veel voordelen voor je gezondheid in het algemeen, inclusief je vruchtbaarheid.

In feite, om het even om te draaien, een zittend leven zonder enige vorm van fysieke inspanning geeft een fors hoger risico op onvruchtbaarheid. Beweging heeft als doel om je lichaam gezond en fit te houden.

Het mag duidelijk zijn dat sporten en bewegen voor vrouwen met overgewicht, samen met gewichtsverlies, een belangrijk onderdeel is om de vruchtbaarheid terug te brengen naar een maximaal niveau.

sneller zwanger

Maar overdrijf het sporten beslist niet. Gematigdheid is hier beslist de sleutel, want door de intensiteit van de training kan de vruchtbaarheid bij vrouwen fors verminderen. Overmatige lichaamsbeweging wijzigt je energiebalans, en heeft zodoende een negatieve invloed op je voortplantingsorganen.

In het kort: Een zittend leven is gekoppeld aan een lagere vruchtbaarheid. Lichaamsbeweging kan deze toestand verbeteren. Maar let er wel op dat je dit niet overdrijft.

Snel zwanger 11: Neem je tijd om voor ontspanning

Hoe meer stress je hebt, hoe lager je kansen om zwanger te worden. Die twee staan in direct verband met elkaar. Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de hormonale veranderingen die optreden als gevolg van de stress. Stress zet namelijk je hele hormoonbalans volledig op zijn kop.

In feite: Die stressvolle baan, lange dagen, relationele problemen, ruzie in de familie, allemaal stressfactoren die het voor jou erg moeilijk maken om zwanger te worden.

Als jij last hebt van veel stress, is het belangrijk om je te ontspannen. Doe iets aan die baan, los die ruzie met je familie op, en vooral los de problemen tussen jullie tweetjes op. Probeer zo veel mogelijk alle stressfactoren op te lossen. Pas dan kun je ontspannen, en heb je ruimte in je hoofd om zwanger te worden.

In het kort: Hoge stress- en angstniveaus verminderen je kans om zwanger te worden. Probeer dit te beheersen, eventueel met hulp van buitenaf, om je kansen voor een zwangerschap groter te maken.

Snel zwanger 12: Beperk cafeïne

Cafeïne kan een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid, tenminste dat wordt algemeen aangenomen.

Studies hiernaar zijn niet eensluidend. Eén studie zegt dat als je meer dan een halve liter koffie per dag drinkt, het gemiddeld 9,5 maand langer duurt om zwanger te worden. Ook is er een verband tussen koffie drinken en het hebben van een miskraam.

Andere studies kunnen deze verbanden niet reproduceren, dus geen wetenschappelijk bewijs.

Hoe dan ook: Neem jij het risico? Overmatig koffiedrinken is sowieso al niet goed voor je, dus lijkt het me logisch dat het ook niet goed kan zijn voor je vruchtbaarheid.

Wil jij meer weten over koffie? Lees dan even verder: Koffie, Cafeïne, Stress en Cholesterol

In het kort: Cafeïne kan een negatieve invloed op je vruchtbaarheid hebben, maar sluitend bewijs hiervoor is nog niet geleverd. Maar het blijft verstandig om je inname van koffie te beperken om je vruchtbaarheid op niveau te houden.

Snel zwanger 13: Streef naar een gezond gewicht

Overgewicht, en ook ondergewicht, is één van de meest belangrijke factoren als het gaat om vruchtbaarheid. Zowel overgewicht als ondergewicht wordt gelinkt met een fors verminderde vruchtbaarheid.

De reden hiervoor ligt in het feit dat de hoeveelheid opgeslagen lichaamsvet de menstruatie sterk beïnvloed. Daarnaast is er ook een invloed op het feit of er deze maand een eicel vrijkomt, of niet. Lichaamsvet zet je hele lichaam op zijn kop.

Ook hebben mensen met overgewicht of ondergewicht een langere menstruatiecyclus, waardoor het sowieso al lastiger is om zwanger te worden. Hoe langer de cyclus, hoe meer variabelen voor het moment van de eisprong.

Om je kansen op zwanger worden te vergoten, is het verstandig om af te vallen, of om aan te komen als je last hebt van ondergewicht.

In het kort: Om je kansen te vergroten, is het belangrijk om eerst je overgewicht, of ondergewicht, aan te pakken.

Snel zwanger 14: Méér ijzer eten

Het innemen van ijzersupplementen, of ijzer uit plantaardig voedsel, zal de kans op verminderde vruchtbaarheid verminderen.

IJzersupplementen zorgen voor 40% lager risico op verminderde vruchtbaarheid.

Daarnaast is er nog niet-heem ijzer, het ijzer wat uit plantaardige bronnen komt. Ook dit wordt in verband gebracht met vruchtbaarheid. Het ijzer wat uit dierlijke bronnen komt, het heem ijzer, heeft geen invloed op je vruchtbaarheid.

Let er wel op dat niet-heem ijzer slecht geabsorbeerd wordt door je lichaam. Probeer dit te eten in combinatie met een drank of andere voeding wat heel veel vitamine C bevat. Dit bevordert de opname van het niet-heem ijzer door het lichaam.

In het kort: IJzersupplementen en niet-heem ijzer, uit plantaardige voeding, kunnen voorkomen dat je te maken krijgt met verminderde vruchtbaarheid.

Snel zwanger 15: Vermijd alcohol

Het is algemeen bekend dat je geen alcohol moet drinken tijdens de zwangerschap. Maar ook in de periode dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om geen alcohol te drinken. Niet alleen voor de vrouwen, maar ook voor de heren.

Niet alleen kunnen de voortplantingscellen beschadigen, maar heeft het ook een negatief effect op de vruchtbaarheid. Het is nog onduidelijk hoeveel alcohol nodig is om dit negatieve effect te bereiken.

Uit een oud onderzoek is wel gebleken dat het drinken van 8 glazen alcohol, of meer, er voor zorgt dat het veel langer duurt voordat je zwanger wordt.

In het kort: Overmatige alcoholconsumptie kan de vruchtbaarheid beduidend verminderen. Daarnaast is het, voor de gezondheid van je toekomstige kind, sowieso verstandig om in deze periode met alcohol te stoppen. Zowel voor jou als voor je partner.

Snel zwanger 16: Vermijd ongegiste soja producten

De phyto-oestrogenen in soja kunnen interfereren met je hormonen, en daardoor problemen met je vruchtbaarheid veroorzaken.

Er zijn in het verleden talloze dierproeven gedaan, en daaruit bleek dat de laboratoriumratten een slechtere kwaliteit sperma hadden, en de vrouwelijke ratten hadden een verminderde vruchtbaarheid.

In een andere proef werd duidelijk dat, na het toedienen van phyto-oestrogenen, de mannelijke nakomelingen vreemd seksueel gedrag vertoonden.

Gefermenteerde soja producten zijn wel veilig om te eten, omdat hier geen phyto-oestrogenen meer in zitten.

In het kort: Het bewijs dat soja-producten tot een verminderde vruchtbaarheid leiden bij zowel de mannen als de vrouwen, moet nog verder onderzocht worden. Met alleen dierproeven is er geen bewijs, maar het geeft wel een redelijke richtlijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het beter om in deze periode geen soja producten te eten.

Snel zwanger 17: Neem natuurlijke voedingssupplementen

Er zijn bepaalde supplementen die verband houden met een hogere vruchtbaarheid. Laat ik ze even voor je op een rijtje zetten:

  • Maca: Maca is afkomstig van een plant wat geteeld wordt in het centrum van Peru. Sommige dierenstudies wezen uit dat er een verbeterde vruchtbaarheid was bij het gebruik van Maca. Bij menselijke studies waren de resultaten wisselend: Bij de een was er een verbeterde kwaliteit van sperma, bij een ander was er helemaal geen resultaat.
  • Bijen pollen: Bijenpollen kunnen zorgen voor een sterk immuunsysteem en een verbeterde vruchtbaarheid. Met name voor verbetering van de kwaliteit van sperma, en de mannelijke vruchtbaarheid.
  • Propolis: Er is een studie geweest met vrouwen die last hadden van Endometriose. Bij deze groep steeg de kans op zwangerschap met 40%, nadat twee keer per dag een dosis propolis werd ingenomen.
  • Koninginnegelei: Koninginnegelei is een echt superfood: Aminozuren, lipiden, suikers, vitaminen, vetzuren, ijzer, calcium en nog veel meer. Uit dierproeven is gebleken dat het gebruik van koninginnegelei leidt tot een betere reproductieve gezondheid.

In het kort: Er zijn natuurlijke supplementen die je kansen op een zwangerschap kunnen verhogen. Hoewel hier positieve resultaten mee zijn bereikt, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de correcte werking. Onderzoek heeft zich tot nu toe beperkt tot dierstudies.

Tot slot…

Gezonde voeding is essentieel voor een gezond lichaam, en dus ook voor een productief en efficiënt voortplantingssysteem.

Als je alle voorgaande tips goed doorgelezen hebt, is het je vast opgevallen dat er een aantal zijn die direct te maken hebben met het volgen van een normaal, voedzaam, en gezond dieet. Een verandering van levensstijl, inclusief meer bewegen, is misschien wel de belangrijkste stap die je zou kunnen nemen: In eerste instantie voor je eigen gezondheid, en daarmee voor je vruchtbaarheid en, later, de gezondheid van je toekomstige kind(eren).

Bronnen

humupd.oxfordjournals.org/content/13/3/209.full

www.babycentre.co.uk/a564482/dads-to-be-how-your-lifestyle-can-affect-your-fertility

www.dietdetective.com/trying-get-pregnant-diet-and-lifestyle-can-have-large-impact-fertility-2/

www.health.com/health/gallery/0,,20918587,00.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share