Gezondheidsklachten

Laatste Update: 7 april 2017

SOA's: alles wat je moet weten over besmetting, behandeling en preventie

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

13 Seksuele overdraagbare aandoeningen: Welke aandoeningen kun je krijgen? Wat zijn de symptomen?

stelletjeOndanks het risico op een geslachtsziekte komt het regelmatig voor dat mensen seks hebben zonder voorbehoedsmiddelen. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar als het een keer mis gaat zit je ook gelijk met de gebakken peren.

Daarom wil ik je in dit artikel informeren over welke risico’s je loopt als je onveilige seks hebt en wat de typische kenmerken zijn van bepaalde geslachtsziekten. Dat wil niet zeggen dat je een geslachtsziekte altijd opmerkt, daardoor kunnen deze ziektes ongemerkt schade aanrichten aan je gezondheid en besmet je je bedpartners zonder dat je hebt weet.

Dat is juist ook de bedoeling van de geslachtsziekte; zich zoveel mogelijk verspreiden zonder dat de gastheer of dame in kwestie doorheeft dat hij of zij besmet is.

Ook zijn niet alle geslachtsziektes te voorkomen door een condoom te gebruiken, vandaar dat je in dit artikel alle aandoeningen op een rijtje krijgt die je kunt krijgen door het hebben van seks. In deze lijst heb ik ook aandoeningen opgenomen die strikt genomen geen SOA zijn, maar die je wel degelijk kunt krijgen van intiem contact.

Dat je deze ziektes ook kunt krijgen vanwege slechte hygiënische omstandigheden of dat deze aandoeningen ook zonder seks van mens tot mens overgedragen kan worden is geen reden om ze niet te benoemen. Belangrijker is dat je weet dat je door seks besmet kunt raken.

Als bij jou een geslachtsziekte vastgesteld wordt is het belangrijk voor het welzijn van ons allemaal dat je je bedpartners inlicht. Meestal is het alleen nodig om de bedpartners van de laatste zes maanden op de hoogte te stellen (behalve bij aids) Op die manier kunnen de gevolgen van geslachtsziektes zoveel mogelijk beperkt worden.

Dit kan binnenkort gelukkig ook anoniem, met behulp van je huisarts kunnen je ex-bedpartners dan een anoniem sms-je krijgen waarin wordt vermeld dat ze zich moeten laten testen op een SOA.
Hieronder de inhoud van het artikel
1: Aids
2: Candida
3: Chlamydia
4: Genitale herpes
5: Gonorroe
6: Hepatitis A
7: Hepatitis B
8: Hepatitis C
9: Humaan papillomavirus, HPV
10: Syfilis
11: Trichomoniasis
12: Urineweginfectie
13: Gardnerella
14: Tot slot...

Aids

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, door het hebben van onveilige seks kun je aids krijgen. Het aidsvirus of beter gezegd het hiv-virus is een relatief jong virus. Wetenschappers denken dat het virus ongeveer honderd jaar oud is, pas in het eind van de jaren 70 van de vorige eeuw kwam men het virus op het spoor.

Het virus verspreid zich via seksuele contacten of via bloedtransfusie. Je loopt het risico om besmet te raken door zowel vaginale als anale penetratie. Orale seks, is ook niet geheel vrij van risico’s. De kans is weliswaar kleiner maar als je slijmvliezen in contact komen met voorvocht, sperma, vaginavocht of bloed dan kun je wel degelijk met het hiv-virus besmet raken.

Ook als je de ontvanger bent van de orale bevrediging kun je besmet raken, het risico is dus wederzijds. Per jaar worden ongeveer 1100 mensen besmet met het virus.

Eenmaal besmet met het hiv-virus duurt kan het wel tien jaar duren voordat je echt klachten ervaart. Het virus zorgt ervoor dat je immuunsysteem verzwakt raakt en daardoor wordt je vatbaarder voor andere ziektes. Men spreekt van seropositief als je wel het hiv-virus hebt maar je immuunsysteem nog in staat is om andere ziektes af te weren.

Het laatste stadium van het hiv-virus wordt aids genoemd. Dan is je immuunsysteem dusdanig aangetast door het virus dat een longontsteking fataal kan zijn. Deze eindfase kan door middel van medicatie uitgesteld worden. Je ziet dus dat mensen die besmet zijn met het hiv-virus met de juiste behandeling een veel langere levensverwachting hebben dan mensen die besmet zijn en geen goede medische zorg krijgen, zoals bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden.

Veel mensen die besmet zijn met het hiv-virus gaan dus uiteindelijk dood aan de complicaties van het ontbreken van een immuunsysteem.

Risicolanden

In Nederland zijn er ongeveer 25000 mensen besmet met het aidsvirus. Dit betekent dat ongeveer 0,15% van de mensen aids heeft. Maar kijk je naar ander delen van de wereld dan schrik je toch behoorlijk. In Rusland, Oekraïne en Thailand is 1 tot 5% van de bevolking besmet met het aidsvirus.

Landen waar het virus een ware epidemie is zijn Zuid-Afrika en de omringende landen; Botswana, Namibië, Zimbabwe, Mozambique, Tanzania en Zambia. Daar heeft bijna 1 op de 3 mensen aids. In Kenia,  een land dat ook veel toeristen ontvangt heeft 1 op de 6 mensen aids.

Dus ga je op vakantie en krijg je een vakantieliefde uit die regio’s dan loop je veel meer risico op een aidsbesmetting dan in Nederland. Neem daarom het zekere voor het onzekere, want bij onveilige seks is de kans dan 1 op 3 dat je geïnfecteerd wordt!!

Risicogroepen

Het benoemen van de risicogroepen is soms een gevoelig onderwerp omdat het vooroordelen oproept. Het hiv-virus is niet bevooroordeeld en maakt geen onderscheid tussen man of vrouw. Echter, het is een kwestie van simpel rekenen. Hoe vaker er onveilige wisselende seksuele contacten plaatsvinden, hoe groter het risico.

Ook is het slijmvlies van de anus veel kwetsbaarder, daardoor ontstaan makkelijker kleine wondjes en daarom is het aantal besmettingen onder homo- of biseksuele mannen daardoor relatief veel hoger.

Ook in de prostitutie is de kans groter, simpelweg vanwege het hoge aantal wisselende contacten. Neem bijvoorbeeld de EK 2012 in Oekraïne. In Oekraïne is het aantal hiv besmettingen onder de gehele bevolking ongeveer 1-5%. Echter, kijk je naar het aantal besmettingen in de grote steden onder de prostituees, dan loopt het aantal op naar wel 25%.

Kom je in contact met de donkere kant van de samenleving, de illegale prostitutie, al dan niet met aan heroïne verslaafde prostituees dan neemt het risico op besmetting enorm toe. Maar ook in de gereguleerde prostitutie heb je geen garanties. In Nederland is “Aids is geen aangifteplichtige ziekte op basis van de Wet Bestrijding Infectieziekten.” Daarnaast mogen prostituees met hiv gewoon doorwerken.

Drugsgebruikers die door middel van injecteren, bijvoorbeeld heroïne, hun drugs toedienen lopen ook een veel groter risico. Dit komt omdat vanwege het delen van gebruikte naalden.

Als je denkt dat je mogelijk besmet bent

Wat heel belangrijk om te weten is dat je de eerste drie maanden van de besmetting zelf ook het meest besmettelijk bent voor anderen. Als er eenmaal met medicatie is begonnen neemt deze besmettelijkheid ook af. Neem bij twijfel daarom altijd het zekere voor het onzekere, neem contact op met je arts en voorkom dat je mogelijk iemand anders besmet. Als je vreemd bent gegaan is nog tot daar aan toe, maar als je ook nog eens je partner besmet doordat je niet wilt dat je hem/haar niet wilt vertellen dat je bent vreemdgegaan, en je dus ook niet laat testen is gewoon slecht.

Er bestaan mogelijkheden om zowel vooral als achteraf behandelt te worden om een hiv besmetting te voorkomen. Met name in de Verenigde Staten is men zeer actief in het voorkomen van besmettingen door middel van het zogenaamde PREP. PREP is een afkorting voor Pre-Exposure Profylaxis, het bestaat uit dezelfde medicatie die bij mensen die seropositief zijn en voorkomt dat het hiv-virus zich vermenigvuldigt. In Europa is men nog niet erg vooruitstrevend op dit punt.

Een andere mogelijkheid is dat je behandelt wordt met PEP, de Post-Exposure Profylaxis, indien er een sterke indicatie is dat je mogelijk met het hiv-virus besmet bent dan kunnen deze medicijnen, indien er binnen 72 uur gestart wordt met de kuur, alsnog voorkomen dat je besmet wordt met aids.

Deze besmetting kan komen door een gescheurd condoom, verkrachting of doordat een vuilnisman, politieagent of medische hulpverlener per ongeluk zich snijd of prikt aan een naald of ander voorwerp waarvan men vermoedt dat er seropositief bloed aan zit. Je moet je dan zo snel mogelijk melden bij de GGD of je huisarts  om deze kuur te starten. Pas na drie maanden kan worden vastgesteld of de PEP behandeling heeft geholpen, deze behandeling is namelijk niet altijd 100% betrouwbaar.

Belangrijk om te weten is dat je deze behandeling kun je soms in het vakantieland zelf ook krijgen als je als toerist in die landen onveilige seks hebt gehad of als je bent verkracht. Je kunt je dan melden bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Anders kun je ook bellen met Landelijk Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland (020-6892577) of bij de Aids Soa Infolijn (0900-2042040).

Behandeling aids

Gelukkig is aids tegenwoordig dusdanig goed te behandelen met aidsremmers dat er al wordt gesproken over een chronische ziekte. Mensen met aids zitten wel hun hele leven vast aan sterke medicatie met flinke bijwerkingen, maar gelukkig is in Nederland de levensverwachting van mensen met aids drastisch verbeterd. Een gevolg van de langere levensverwachting is dat mensen aids als een minder groot risico zien.

De laatste jaren is er daarom weer een toename in het aantal mensen dat besmet wordt met aids.

Candida


Candida is strikt genomen geen geslachtsziekte maar een besmettelijke schimmelinfectie. Als deze schimmel doorgegeven wordt door seks kan het slijmvlies van je mond of je geslachtsdelen, endeldarm of je huid aantasten. Deze schimmelinfectie is goed te behandelen, en nadat je genezen bent van de schimmelinfectie ben je ook niet langer besmettelijk.

Ook krijgt lang niet iedereen last van een schimmelinfectie. Candida komt meestal voor na een breed spectrum antibioticakuur, als gevolg van diabetes of door een sterk verminderde weerstand. Vooral bij vrouwen komt een vaginale candida infectie regelmatig voor. Bijna driekwart van de vrouwen heeft weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie. Meestal verdwijnt de infectie vanzelf weer, als je toch klachten blijft houden kun je naar de huisarts gaan, die kan je een crème of zalf voorschrijven die de symptomen verminderen.

Pas wel op dat je niet langdurig met een schimmelinfectie rond blijft lopen, een onbehandelde schimmelinfectie kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, dit noemt men een candida overgroei, dan groeit de candidagist in je darmen en breid zich zelfs uit naar je organen!

De beste manier om een candida infectie te voorkomen is door gebruik te maken van voorbehoedsmiddelen totdat de candida infectie is genezen.

De symptomen van een schimmelinfectie bij vrouwen zijn:

  • Witte afscheiding
  • Jeuk rond de vagina
  • Irritatie bij de vagina
  • Pijn bij het plassen of tijdens de seks
  • Rode opgezwollen schaamlippen

De symptomen van een schimmelinfectie bij mannen:

  • Pijn tijdens het plassen
  • Geïrriteerde voorhuid
  • Jeuk aan de pijn
  • Kloofje en witte uitslag op eikel
  • Bloed tijdens het plassen

Een schimmelinfectie in de mond ook wel spruw genoemd:

  • Gele, witte of roze vlekken in je mond
  • Pijn bij het slikken
  • Gevoel dat je een brok in je keel hebt
  • Branderig gevoel
  • De plekken kunnen bloeden

Chlamydia

Een zeer veel voorkomende geslachtsziekte is chlamydia. Vooral bij jongeren komt chlamydia vaak voor. Ongeveer 1 op de 20 jongeren heeft chlamydia. Met ongeveer 50000 nieuwe gevallen per jaar is dit de meest voorkomende geslachtsziekte.

Chlamydia is een infectie die door middel van een antibioticakuur behandeld kan worden. Helaas merk je lang niet altijd dat je chlamydia hebt. De ziekte sluimert ongemerkt voort en kan bij vrouwen leiden tot een bekkenontsteking, een ontsteking aan de urinewegen en doordat ook de eileiders ontstoken kunnen raken kan chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid.

Elk jaar worden 1000 vrouwen onvruchtbaar door chlamydia. Ook kan chlamydia doorgegeven worden aan de baby tijdens de bevalling of tijdens de zwangerschap. Dit kan bij de baby leiden tot ontsteking van het oog, wat in extreme gevallen kan leiden tot blindheid, longontsteking, of een laag geboortegewicht en te vroeg geboren worden.

Chlamydia kun je oplopen bij “normale” seks, maar bij anale seks kan het slijmvlies van de anus ook ontstoken raken. Besmetting door orale seks komt eigenlijk nooit voor. Als je besmet bent moeten zowel jij als je bedpartner beide een antibioticakuur volgen en beide genezen zijn voordat je weer kunt vrijen zonder condoom, anders blijf je elkaar als het ware besmetten. Je blijft nog tot een week na de antibioticakuur besmettelijk. Daarna ben je genezen en niet langer besmettelijk.

Je kunt wel weer opnieuw besmet worden met chlamydia, dus als je regelmatig onveilige seks hebt loop je elke keer opnieuw weer risico op chlamydia.

De mogelijke symptomen die er op kunnen wijzen dat je mogelijk chlamydia hebt zijn:

Bij vrouwen:

  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Pijn en bloedverlies tijden of na de seks
  • Meer of veranderde vaginale afscheiding
  • Pijn in de onderbuik
  • Koorts
  • Ontstekingen van de urineweg of het bekkengebied

Bij mannen:

  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Pus of witte afscheiding uit de plasbuis
  • Pijn in de balzak

Bij anale besmetting:

  • Irritatie of jeuk aan de anus
  • (bloederige) afscheiding bij de ontlasting
  •  diarree

In zeldzame gevallen kan chlamydia leiden tot problemen aan de gewrichten, er is dan sprake van een reactieve vorm van artritis.

Genitale herpes

Genitale herpes komt bij ongeveer 20% van de bevolking voor. Elk jaar melden ongeveer 20000 mensen zich met ernstige genitale herpesklachten bij de huisarts. Ben je eenmaal besmet dan is genitale herpes niet te genezen. Het herpesvirus blijf je dus altijd in je dragen. Het herpesvirus dat de genitale herpes veroorzaakt zijn het HSV-1 en het HSV-2 virus: Door orale seks kan ook het HSV-1 virus voor herpesklachten rond de geslachtsdelen zorgen. Andersom kan Het HSV-2 virus zorgen voor een koortslip of nog ernstiger een infectie aan je ogen.

Herpes kent verschillende fases. De meest besmettelijke fase is wanneer het herpesvirus actief is. Je hebt dan zweertjes en blaasjes op je geslachtsdelen of in de schaamstreek. Deze blaasjes zijn heel erg besmettelijk, als je met je handen de blaasjes aanraakt en vervolgens met je handen in contact komt met je oog of lippen kun je daar ook last van herpes krijgen. Hetzelfde geldt voor je directe omgeving, je kunt dus heel makkelijk iemand besmetten met het herpesvirus.

Ook biedt een condoom niet 100% zekerheid, de condoom bedekt immers maar een gedeelte van je geslachtsorgaan hierdoor kun je ondanks voorbehoedsmiddelen toch je bedpartner besmetten.

Als het herpesvirus actief is moet je dus heel goed uitkijken dat je altijd je handen wast en vooral niet met een washandjes of handdoek je hele lichaam wassen of afdrogen, gebruik voor de besmette delen van je lichaam een aparte handdoek of washandje. Deel ook nooit een washandje of handdoek met je partner of gezinsleden, hiermee maak je het heel makkelijk voor het virus om een huisgenoot te besmetten.

Als het herpesvirus weer inactief wordt en je geen blaasjes of wondjes meer hebt wordt je ook minder besmettelijk. Je kunt nog steeds anderen besmetten maar de kans dat je het virus verplaatst naar je mond of ogen wordt wel minder groot. Zoals je kunt lezen is er eigenlijk maar een manier om genitale herpes te voorkomen en dat is huid-op-huidcontact vermijden.

Dus als je een van die 20% van mensen bent die de pech heeft met het genitale herpesvirus besmet te zijn, is het best haalbare dat je je bedpartner vertelt dat je genitale herpes hebt, en in de perioden dat het herpesvirus actief is zoveel mogelijk voorkomen dat je huid-op-huidcontact hebt. Een vrouwencondoom biedt dan meer bescherming als een mannencondoom, maar de kans op besmetting blijft altijd aanwezig.

Bij de meeste mensen die besmet zijn met een van de herpesvirussen leidt dat zelden tot ernstige klachten, het herpesvirus is zo’n typische aandoening die toeslaat wanneer je weerstand verminderd is. Normaal gesproken zal je er dus weinig last van hebben. Als je een hardnekkige herpesuitbraak hebt, kan je huisarts je medicijnen voorschrijven die de herpesklachten helpen verminderen, een genezing is er tot op heden niet. Het is heel belangrijk dat je zorgt dat fit en gezond bent, een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder last hebt van herpesuitbraken.

Gonorroe

De geslachtsziekte gonorroe in de volksmond meer bekend als “druiper” komt in Nederland vaak voor. Per jaar melden ongeveer 12000 mensen zich bij een arts met gonorroeklachten. Ook deze SOA wordt veroorzaakt door een bacterie en is erg besmettelijk. Je kunt deze bacteriële ontsteking oplopen door onveilige seks, orale seks (opvallend is dat de kans op besmetting door beffen gering is) maar ook via vingeren of aftrekken kun je besmet worden met deze SOA. De bacterie kan zich in het slijmvlies van de penis, vagina, mond, keel of ogen nestelen en veroorzaakt daar een ontsteking.

Als je je niet tijdig laat behandelen kan de ontsteking ook de omliggende weefsels infecteren, bij vrouwen kan dat leiden tot een eileiderontsteking, wat onbehandeld kan leiden tot onvruchtbaarheid. Als je zwanger bent kan gonorroe tot gezondheidscomplicaties leiden bij de baby. Het kan ertoe leiden dat je kind te vroeg geboren wordt.

Tijdens de bevalling kan de baby ook besmet worden, wat bij baby’s een oogontsteking tot gevolg heeft. Mannen kunnen aan gonorroe een bijbalontsteking overhouden.

Gelukkig is gonorroe goed te behandelen en als je er op tijd bij bent zal je er geen permanente schade aan overhouden. Je zult een antibioticakuur moeten volgen en na de kuur kan worden vastgesteld of je helemaal bent genezen, tot die tijd is het advies om een condoom te gebruiken tijdens het vrijen en de orale seks, het vingeren en aftrekken even niet doen.

De symptomen van gonorroe zijn bij mannen veel duidelijker aanwezig dan bij vrouwen, tekenen dat je besmet bent zijn:

Bij vrouwen:

  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Abnormaal ruikende en overmatige vaginale afscheiding, eventueel met pus
  • Ontstekingen (baarmoederhals, eileiders)
  • Bloedingen

Bij mannen:

  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Witte afscheiding of pus uit de plasbuis
  • Ontstekingen (prostaat, bijbal)

Bij orale besmetting:

  • Keelpijn
  • Opgezette lymfeklieren
  • Pijn bij slikken

Bij anale besmetting:

  • Jeuk of irritatie rond de anus
  • Bloed, pus, slijmerige ontlasting

Helaas kan je ook gonorroe hebben zonder dat je ook maar een klacht ervaart. Vooral vrouwen lopen een groter risico wat dat betreft.

Hepatitis A


Hepatitis is een ziekte waarbij de lever ontstoken raakt. Er zijn vele vormen en varianten van het hepatitisvirus. Hepatitis is een virus dat overal voorkomt, de meest voorkomende manier om hepatitis op te lopen is besmetting via voedsel en water. Als voedsel of water  in contact is geweest met menselijke ontlasting kan het besmet zijn met hepatitisvirussen. Ook komt hepatitis voor in schaaldieren die het virus opnemen uit besmet water.

Jaarlijks raken ongeveer 1000 mensen besmet met het hepatitis A virus (HAV). Deze besmetting kan dus ook plaatsvinden doordat je oraal-anaal seksueel contact hebt of ontlastingsresten aan je vingers krijgt. Geschat wordt dat 90% overdracht van hepatitis A plaatsvindt van mens tot mens.

Daarbij spelen slechte hygiënische voorzieningen in bijvoorbeeld vakantielanden ook een grote rol, hier is het aantal besmette mensen veel groter. Normaal gesproken wordt je flink ziek maar herstel je vanzelf weer, tijdens dit herstelproces is het belangrijk dat je je lever ontziet, dus geen drank, drugs of vet eten. Daarna ben je immuun voor deze ziekte.

Als je veel wisselende seksuele contacten hebt, of buiten Europa reist dan kun je er ook voor kiezen om je te laten vaccineren. Dit geldt ook voor mensen die beroepsmatig veel in aanraking komen met menselijke uitwerpselen zoals rioolwerkers, mensen die met gehandicapten of kleine kinderen werken. Ook vallen drugsgebruikers en mensen in de omgeving van iemand met hepatitis A tot de risicogroepen.

De symptomen van een hepatitis A besmetting zijn:buikklachten, misselijkheid, koorts, vermoeidheid, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting, gele ogen en een gele huid.

Hepatitis B

Meestal merk je niet dat je met hepatitis B (HBV) besmet bent, de symptomen zijn eigenlijk hetzelfde als die van HVA, te weten: buikklachten, misselijkheid, koorts, vermoeidheid, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting, gele ogen en een gele huid, maar ook bijvoorbeeld vage klachten zoals gewrichtspijnen kunnen duiden op hepatitis B. Het hepatitis B virus dringt je lichaam in door je slijmvliezen, vooral vaginale en anale onbeschermde seks vormt een groot risico.

Behalve door sperma een voorvocht kan hepatitis B door bloed of met bloed besmette naalden tandenborstels of scheermesjes overdragen worden. Tatoeages en piercings die op onhygiënische wijze gezet worden kunnen de veroorzaker van de besmetting zijn. De kans dat je door orale seks besmet wordt is klein, tenzij je een wondje in je mond hebt.

Per jaar melden zich ongeveer 1200 mensen met een besmetting met hepatitis B.

Ook bij hepatitis B geldt dat als je het eenmaal hebt dat je het moet uitzieken, er bestaat geen medicijn tegen. In negen van de tien gevallen geneest hepatitis B vanzelf. Daarna ben je er immuun voor en kun je het niet weer krijgen. Je moet er rekening mee houden dat dit wel een half jaar kan duren. Ben je eenmaal genezen, dan ben je ook niet meer besmettelijk voor anderen.

Bij de andere 10% lukt dit niet en leidt een hepatitis B infectie tot een chronische aandoening, je blijft in zo’n geval dus ook voor altijd besmettelijk.

Op den duur kan zo’n chronische besmetting leiden tot permanente schade aan de lever en zelfs leverkanker. Ook hier is het advies dan, vermijd alcohol, drugs en medicatie die je lever belast.

In tegenstelling tot hepatitis A is de kans dat je het virus doorgeeft tijdens de zwangerschap erg groot, kinderen die door de moeder besmet raken lopen een veel grotere kans op een chronische infectie dan volwassenen. Daarom moet een baby binnen twaalf uur na de geboorte antistoffen toegediend krijgen, dan maakt de pasgeborene een goede kans om het virus te overwinnen.

Ook tegen hepatitis B is er vaccin verkrijgbaar, je hoeft het risico dus niet te lopen. Belangrijk om te weten is dat ook hepatitis B wel een meldingsplichtige ziekte is, in tegenstelling tot aids.

Hepatitis C

Hepatitis C is een relatief nieuwe zeldzame variant van het hepatitisvirus, het is pas eind jaren ‘80 ontdekt. Deze variant die afgekort ook wel HCV wordt genoemd, wordt in tegenstelling tot hepatitis A niet overdragen door besmet voedsel.

De enige manier om hepatitis C op te lopen is door bloedtransfusie, operatie of door jouw bloed in contact te laten komen met besmette voorwerpen, denk hierbij aan acupunctuur, tatoeages of een piercing laten zetten, gezamenlijk gebruik van naalden, scheermesjes, onbeschermde anale seks en veel wisselende seksuele contacten, bijvoorbeeld door groepsseks.

Hepatitis C is dus niet overdraagbaar door sperma, speeksel, zweet etc. alleen bloed op bloed zorgt dat het virus wordt overgedragen. In Nederland zijn ongeveer 60000 mensen besmet met hepatitis C.

Vooral bij mensen die besmet zijn met het hiv-virus komt hepatitis C relatief vaker voor. Ook vermoeden wetenschappers dat de kans op besmetting groter is als je meerdere geslachtsziektes hebt.

In tegenstelling tot HVA en HVB is tegen hepatitis C geen vaccin te krijgen, ook is het niet te genezen. Wel is er medicatie beschikbaar die de uitbreiding van hepatitis in je lichaam tegengaat.

Humaan papillomavirus, HPV

Het Humaan papillomavirus, (HPV) is de veroorzaker van veel verschillende aandoeningen, er bestaan ongeveer 100 verschillende types HPV virussen, waarvan de meeste geen gezondheidsproblemen opleveren. Ongeveer 15 van de 80 Humaan papillomavirussen kan kanker veroorzaken.  Zo wordt het HPV virus in verband gebracht met het krijgen van baarmoederhalskanker, bij ten minste 90% van de gevallen van anuskanker speelt HPV een rol. Andere vormen van kanker die in verband worden gebracht met HPV zijn kanker in de mond, vagina of penis.

Bijna iedereen heeft gedurende zijn of haar leven wel eens te maken met HPV, meestal merk je er niets van. Maar als je immuunsysteem niet in staat is om korte metten te maken met HPV dan is de kans aanwezig dat het virus in je slijmvlies blijft zitten en er voor zorgt dat er mutaties plaatsvinden.

Genitale wratten

Als zo’n mutatie goedaardig is, krijg je meestal  last van genitale wratten. Dat zijn wratjes rond je geslachtdelen en anus. Je kunt van HPV ook wratjes op andere plekken op je lichaam krijgen zoals je voeten of handen. Deze wratjes kunnen nadat is vastgesteld dat ze goedaardig zijn worden verwijderd. Meestal worden wratjes weggehaald door bevriezing of door hitte. Per jaar melden zich ongeveer 40000 mensen bij de huisarts of GGD met genitale wratten.

Echter, het weghalen van de wratten is een vorm van symptoombestrijding, je blijft drager van het virus. Pas als je immuunsysteem zelf korte metten met het virus heeft gemaakt ben je genezen en niet langer besmettelijk.

Normaal gesproken duurt dit een tot twee jaar. Maar soms is het lichaam niet in staat het virus kwijt te raken. En dan kan HPV gaan muteren.

HPV en kanker

Zoals gezegd, in een aantal gevallen is zo’n mutatie niet goedaardig maar kwaadaardig, dit kan dan een van de bovengenoemde vormen van kanker tot gevolg hebben. Omdat bekend is dat bijvoorbeeld HPV 16 en 18 de veroorzakers zijn van 75% van alle baarmoederhalskanker is er een vaccin ontwikkeld dat je tegen deze vormen van HPV beschermt, hierdoor neemt de kans op kanker drastisch af. Als je al seksueel actief bent heeft dit vaccin geen zin meer. Dit vaccin moet dus worden gegeven voordat je seksueel actief wordt.

Net zoals het herpes genitalis virus, bevinden de humaan papillomavirussen zich op en rond je geslachtsdelen, dus condoomgebruik biedt niet 100% zekerheid. Zelfs al heb je altijd veilige seks dan kun je nog met zo’n papillomavirus besmet worden. Ook zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op besmetting vergroten zoals anale seks, op jonge leeftijd beginnen met seks, het hebben van veel verschillende bedpartners of een bedpartner hebben die veel partners heeft gehad.

Ondanks dat condoomgebruik niet 100% zekerheid geeft, neemt de kans op het krijgen van HPV’s met 70% af. Dus veilige seks, al dan niet in combinatie met het vaccin voor vrouwen is een goede manier om zo min mogelijk risico te lopen.

Syfilis

Ook syfilis is een geslachtsziekte die vroeger erg vaak voorkwam. Er was voor de komst van antibiotica geen genezing mogelijk en mensen die besmet werden met de bacterie kon de ziekte uiteindelijk leiden tot neurologische schade, schade aan het hart en bloedvatenstelsel en uiteindelijk zelfs zorgen dat de hersenen aangetast werden en de syfilislijder zich zeer vreemd ging gedragen.

Syfilis kan van moeder op kind worden overgedragen tijdens de zwangerschap en kan leiden tot genetische schade wat zorgt voor erfelijke aandoeningen bij de baby of zelfs de dood.

Er zijn verschillende stadia van de infectie, waarbij in de tussentijd alle klachten weer verdwijnen daardoor krijgt diegene die besmet is met syfilis onterecht het idee dat hij of zij weer genezen is. Mede omdat syfilis in Nederland per jaar bij minder dan 500 mensen wordt vastgesteld, wordt deze ziekte nog wel eens over het hoofd gezien.

Meestal krijg je als je besmet wordt na een week tot drie maanden een zweertje op de plek waar je besmet bent, dit kan je mond, keel, geslachtsdelen of anus zijn. Soms krijg je wat vlekjes op de huid, soms ook niet. Daarna zwellen je lymfeklieren op en geneest alles weer. Het zweertje verdwijnt, je lymfeklieren zijn weer normaal.

Daarna volgt een fase van vage klachten zoals hoofdpijn, haaruitval, griep, keelpijn of vermoeidheid. Daarnaast krijg je te maken met huidklachten zoals een rode uitslag, vochtige plekken of wratten.  Ondertussen is de bacterie zich door je hele lichaam aan het verspreiden. Pas na jaren openbaren zich echt ernstige klachten zoals neurologische schade en schade aan je bloedvaten. Deze laatste fase kan indien je niet wordt behandeld zelfs tot de dood leiden.

Syfilis is via een bloedonderzoek makkelijk op te sporen en wordt met antibiotica behandeld. De nacontrole kan wel tot twee jaar duren totdat met zekerheid gezegd kan worden dat je echt bent genezen. Tot die tijd moet je heel erg oppassen met vrijen, de kans is groot dat je een pingpong effect krijgt en jij en je partner elkaar steeds opnieuw besmetten.

Besmettelijkheid

Je kunt syfilis oplopen door onveilige seks te hebben. Het grootste risico loop je door contact tussen de geslachtsdelen. Echter, het is ook mogelijk om syfilis op te lopen door mond-op-mondcontact of mond-op-huidcontact, deze kans is met name aanwezig als er sprake is van een zweertje op de huid of mond veroorzaakt door syfilis. Tijdens deze eerste fase van syfilis is men zeer besmettelijk, ook tijdens de tweede fase van huidklachten is men ook weer zeer besmettelijk en kan de syfilis via huidcontact worden doorgegeven. Na deze eerste twee fases wordt de syfilis iets minder besmettelijk en wordt de ziekte voornamelijk overgedragen door onveilige seks.

Endemische syfilis

Deze vorm van syfilis laat zien dat het verschil tussen een besmettelijk virus of bacterie en een SOA heel klein is. Deze vorm van syfilis is geen seksueel overdraagbare aandoening maar een besmettelijke huidziekte bij kinderen. Deze ziekte komt met name voor in zeer droge gebieden in de Sahel in Afrika, het Midden-Oosten en Azië, het is dezelfde bacterie als die van de geslachtziekte alleen het grote verschil is dat deze huidinfectie zich via direct contact of indirect via washandjes, luiers of handdoeken verspreid. Cijfers variëren van 2 tot 20% van de kinderen die ermee in contact komen in die regio’s.

Trichomoniasis

Trichomoniasis is een geslachtsziekte die vaak voorkomt, maar zelden  tot complicaties leidt. Je kunt deze parasitaire infectie oplopen door onveilige seks, maar ook door het delen van een handdoek of washandje. Meestal is bij vrouwen een eenmalige antibioticapil voldoende om de parasiet te stoppen, bij mannen gaat de aandoening meestal zelfs vanzelf weer over. In zeer zelden voorkomende gevallen kan de infectie tot problemen zorgen tijdens de zwangerschap.

De symptomen zijn:

  • Ontstoken geïrriteerde geslachtsorganen
  • Pijn bij het plassen
  • Vies ruikende afscheiding

Of je besmet bent met deze parasiet kan worden vastgesteld door middel van een uitstrijkje.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende bacteriën en virussen. Een van de belangrijkste veroorzakers van een urineweginfectie is een darmbacterie, de E.coli bacterie, ongeveer 90%. Het is voor deze darmbacterie vrij gemakkelijk om van de anus naar de vagina verplaatst te worden, meestal komt de bacterie dan ook uit het eigen darmkanaal. Daarnaast vind tijdens het vrijen deze besmetting ook erg makkelijk plaats, daarom moet je altijd bij anale seks een schone condoom omdoen voordat je verder gaat met vaginale seks.

Tevens kunnen andere geslachtsziektes een urineweginfectie veroorzaken. De urineweg in normaal gesproken steriel, elke indringer van buitenaf kan dus een infectie veroorzaken. De beste manier om een urineweginfectie te voorkomen is seks met condoom en een goede hygiëne. Ondanks alle voorzichtigheid komt een blaasontsteking vaak voor bij vrouwen, 20% van de vrouwen heeft gemiddeld een keer per jaar te maken met een urineweginfectie, meestal gaat het dan om een blaasontsteking. Bij mannen komt een blaasontsteking zeer zelden voor.

De symptomen zijn:

  • een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
  • vaak moeten plassen of wel moeten plassen maar niet kunnen plassen
  • troebele en sterk ruikende urine, soms met wat bloed

Meestal kan door middel van een urineproef worden vastgesteld of je een blaasontsteking hebt.

Gardnerella

Gardnerella is strikt genomen geen SOA, maar wel een verstoring van de zuurgraad van de vagina. Een oorzaak van de verstoring van de zuurgraad is het hebben van seks, bij onveilige seks is de kans op een verstoring van de zuurgraad nog groter, behalve bacteriën op de penis van je partner kan het sperma je zuurgraad ook verstoren.

De symptomen zijn jeuk en een onplezierige geur. Omdat deze infectie niet overdraagbaar is, is het geen SOA. Maar omdat heel veel vrouwen er toch last van krijgen, ook door seks heb ik gardnerella toch opgenomen in het lijstje. Je lichaam moet zelf de zuurgraad in de vagina weer herstellen, dit kan eventueel met behulp van medicijnen.

Tot slot….

Zoals je hebt kunnen lezen is in verreweg de meeste gevallen het gebruik van voorbehoedsmiddelen voldoende om een besmetting met een bacterie of virus te voorkomen. Het is belangrijk dat je hierin een ijzersterke discipline ontwikkelt, want heel veel mensen willen op zich wel aan veilige seks doen, maar als er alcohol in het spel is of de condooms zijn toevallig op dan gaat het toch vaak mis. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent op het onverwachte, zorg dat je altijd voorbehoedsmiddelen bij je hebt. Liefde kun je niet plannen, maar je kunt wel goed voorbereid zijn.

Een ander belangrijke tip die ik je wil geven is dat je je regelmatig laat testen, bijvoorbeeld elke keer als je een serieuze relatie aangaat, of als je meerdere bedpartners hebt in ieder geval elk half jaar. Tot je 25e kan dat bij de GGD gratis en anoniem. Als je dan gaat neem je eventuele partner ook even mee, dan weten je zeker dat je beide niets onder de leden hebt.

Aan de andere kant heb je zaken zoals genitale herpes, candida, HPV, gardnerella daar is jezelf beschermen met voorbehoedsmiddelen niet altijd voldoende. Daar moet je immuunsysteem je beschermen tegen gevaar van buitenaf. Een sterk immuunsysteem krijg je door gezond te leven, gezond te eten en…

je regelmatig te testen zodat je je immuunsysteem niet onnodig laat vechten tegen een indringer die door middel van een antibioticakuur opgeruimd moet worden.

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/23/huisarts-helpt-bij-opbiechten-geslachtsziekte-aan-bedpartner/

http://www.soaaids.nl/nl/informatie-voor/prostitutie/seks-soas/werken-met-een-soa/hiv

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6072

http://www.mannenseks.be/hiv-en-soas/alles-over-hiv/hiv-en-homos

http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20120605_161

https://www.aids.gov/hiv-aids-basics/prevention/reduce-your-risk/post-exposure-prophylaxis/

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/meest-bezocht-a-z/dossier/hepatitis-a-virus

http://www.mannenseks.be/hiv-en-soas/alles-over-soas/hepatitis-abc

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Wat_is_HPV

http://www.cancer.org/cancer/analcancer/detailedguide/anal-cancer-risk-factors

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Syfilis

http://emedicine.medscape.com/article/1952297-overview[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goedenavond. Ik heb een probleem. Ik ben achter gekomen dat mij vriendin sex maken met andere mensen zo met vrouwen zo met mannen. Ik wist tot nu toe niks van over. Ik wil graag mij zelf onderzoeken of ik geen Een of andere ziekten niet heb. Ik woon in Den Haag

    1. Je kunt dit laten testen bij je huisarts, of bij het Ruthershuis aan de Eisenhowerlaan in Den Haag.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1