In dit artikel leer je meer over het mechanisme en wat de drie grootste risicofactoren zijn:
Het is duidelijk dat hoge bloeddruk zeker niet onderschat mag worden. Het draagt zeker bij aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, maar hoge bloeddruk is slechts één factor. Over het algemeen kun je stellen dat de volgende drie factoren de grootste boosdoeners zijn, namelijk:
- Hoog cholesterol (in combinatie met te hoge ontstekingswaarden)
- Roken van sigaretten
- En hoge bloeddruk
Uiteraard hebben ook andere factoren een rol, denk dan aan metabool-syndroom waarbij je last kunt hebben van zowel hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. Echter, als je kijkt naar de geschiedenis valt op dat in de jaren 70 al het belang van gezonde bloeddrukwaarden was vastgesteld.
Steeds meer onderzoeken geven aan hoe belang het is om je bloeddruk onder controle te houden. Het gevolg is een forse ontwikkeling van nieuwe medicatie tegen hoge bloeddruk, dat is natuurlijk geweldig. Maar veel van de medicatie hebben forse bijwerkingen voor de patiënt.
We zijn nu ruim 30 jaar verder en toch hebben steeds meer mensen last van pre- of hypertensie. In Amerika liegen de cijfers er niet om, 1 op de 3 hebben last van te hoge bloeddrukwaarden. In Nederland is dat momenteel 1 op de 4 mensen en het lijkt erop dat het aantal niet zal afnemen. Het meest schokkende is dat de symptomen niet duidelijk zijn (eerste symptoom is vaak een hartaanval), het kan goed zijn dat je jaren lang al rondloopt met te hoge bloeddrukwaarden zonder het door te hebben.
Daarom is het heel belangrijk om regelmatig je bloeddruk te meten, zelfs als je momenteel goede bloeddrukwaarden hebt, dit is iets wat niet onderschat mag worden, meten = weten!
Simpel gezegd, hoe hoger je bloeddruk gemiddeld genomen des te hoger de ontwikkeling van hart- en vaatziekten is. Helemaal in combinatie met andere risicofactoren zoals genetische factoren, cholesterolwaarden, ontstekingswaarden bloeddruk, diabetes en leefstijl. Maar hoe ontwikkel je hoge bloeddruk?
Naast genetische factoren heeft je leefstijl zeker een rol, denk dan een de consumptie van zout, laat ik dat toelichten met nieuw onderzoek:
Uit een onderzoek(1) gedaan aan de universiteit van Boston is naar voren gekomen dat de consumptie van te veel zout in je voedingspatroon het bloedvolume verhoogd, dit werd altijd als een feit aangenomen om hypertensie te ontwikkelen. Echter, het onderzoek toont aan dat een ander mechanisme in je lichaam verantwoordelijk is voor de verhoging van de bloeddruk.
De resultaten geparafraseerd:
‘’Je bloedcirculatiesysteem is erg flexibel en kan daarom nieuwe aderen openen en sluiten om beter om te gaan met de verhoging van de bloedvolume.’’ Uit meerdere studies en onderzoeken is naar voren gekomen dat het mechanisme waardoor hypertensie optreedt komt door een stimulatie van het sympathische zenuwstelsel waardoor de productie van adrenaline verhoogd wordt. Doordat er meer adrenaline in je bloed zit reageren de aderen hierop door te vernauwen. Het resultaat is een restrictie in de bloedcirculatie’’.
Met andere woorden, doordat het sympathische zenuwstelsel constant druk bezig is om voor een homeostase in je lichaam te zorgen (een lichamelijk evenwicht) kunnen er complicaties optreden. Te veel adrenaline in je systeem kan uiteindelijk bijdragen om hypertensie en zelfs nierziekten te ontwikkelen. Vandaar dat het medicijn diuretica effectief is omdat het de afscheiding bevorderd. Het is duidelijk dat bij de behandeling van hoge bloeddruk meer gefocust moet worden op het sympathische zenuwstelsel mechanisme.
Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.
Deze onderzoeken tonen ook aan hoe belangrijk anti stress management is. Want de stress hormonen kunnen voor hetzelfde effect zorgen (vernauwing aderen). Met het drukke en hectische leven van nu is het moeilijk om aan stress te ontsnappen. Gelukkig kun je wel veel doen om beter leren om te gaan met jouw persoonlijke stress factoren. Ik heb daar een gratis eBook over geschreven en ik raad je aan deze te downloaden en uit te printen.
120/80 zijn niet de beste waarden
Echter, je kunt heel simpel zeggen dat des te lager je bloeddruk, des te lager het risico op hart- en vaatziekten. Daarom zou je doel niet moeten zijn om een bloeddruk van 120/80 te hebben, maar nog lager! Denk dan aan 110/70. Nu denk je wellicht dat zoiets niet mogelijk is?
Mijn eigen bloeddruk schommelde eerst altijd rond de 128/82. Nu dat ik een jaar verder ben zit ik gemiddeld rond de 115/70, puur met een calorie beperkend voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging. Ik ben van mening dat bloeddrukwaarden aanvankelijk gedacht gezond te zijn, nu een indicator kan zijn voor pre-hypertensie. Hetzelfde geldt voor je cholesterolwaarden, deze moeten ook zo laag mogelijk zijn (met name je LDL) om het risico op hart- en vaatziekten zo veel mogelijk te verminderen.
Ik denk dat de vraag naar leefstijl modificaties om je bloeddruk omlaag te brengen nog nooit zo belangrijk is geweest. Gelukkig is de trend wel dat leefstijl steeds serieuzer genomen wordt en gezien wordt als een goede aanvullende behandeling op medicatie.
Met een goed gabalanceerd voedingspatroon, eventueel aanvullend supplementen kan pre en milde hypertensie zeker onder controle gebracht worden. Bij secundaire hypertensie in combinatie met medicatie en natuurlijk altijd goed overleg met je behandeld arts.
Hoe verlaag je dan je bloeddruk natuurlijk?
Nu is daar al veel over geschreven. Ongetwijfeld ken je het advies om meer te bewegen, afvallen, stoppen met ongezonde gewoontes zoals roken, stress onder controle en bepaalde supplementen zoals CoQ10, lycopeen (tomaten), knoflook en appel cider azijn door je salades. Wat uiteindelijk het verschil maakt is om alles samen te voegen tot één gezonde leefstijl, niet slechts één onderdeel maar de combinatie van effectieve strategieën tegen hoge bloeddruk. Het geheel is meer dan de som der delen!
De komende tijd zal ik meer aandacht besteden over het onderwerp hoge bloeddruk en nieuwe onderzoeken en natuurlijke behandelingen. In de tussentijd kun je het beste even de blog doorspitten als je je bloeddruk natuurlijk wilt verlagen.
Vragen of een opmerking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd om de tips beter aan de man te brengen.
1. Boston University School of Medicine Researchers Clarify Link Between Salt And Hypertension
Beste Robert Jan,
mijn bloeddruk is nog altijd te hoog.
Maar ik ben niet te dik, ik rook niet, drink nooit frisdrank, snoep of dergelijke.
Suiker probeer ik tot het minimum te beperken.
ik doe aan sporten en koude-training.
Wat kan ik nog meer eens doen? zit nu weer op 110/150.. 🙁
hoor graag eens van je
Peter
Hallo Peter,
Wat vervelend dat uw bloeddruk zo hoog blijft! Nu heb ik zelf geen inzicht in uw levensstijl en medische achtergrond, dus kan een huisarts deze vraag beter beantwoorden. hoge bloeddruk kan namelijk ook ontstaan door medicatie, stress, maar ook slaapapneu en/of problemen met de schildklier. Het handigst is om uw huisarts dit te laten onderzoeken, omdat die ook meer kennis van uw lichaam heeft. Als de oorzaak eenmaal is vastgesteld, is het ook makkelijker om een oplossing te vinden.
Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)