LAATSTE UPDATE: 20 januari 2021

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Hoge bloeddruk  bij vrouwen - Hoe verlaag je je bloeddruk?

Er zijn wel honderden verschillende op te noemen waarin vrouwen en mannen verschillen. Iets wat je misschien niet gedacht had is dat de bloeddruk van mannen en van vrouwen door andere factoren worden beïnvloed.

Natuurlijk zijn er ook de gemeenschappelijke factoren zoals bepaalde voedingsmiddelen en levensstijl, maar factoren als zwangerschap en anticonceptie zijn alleen voor vrouwen van toepassingen. Wat hebben deze 2 factoren voor invloed op de bloeddruk bij vrouwen?

Wanneer vrouwen hun bloeddruk willen verlagen, moeten ze met meer factoren rekening houden dan mannen. Een aantal hoge bloeddruk "veroorzakers"  zijn nu eenmaal alleen voor vrouwen van toepassing.

Zwangerschap
Zwanger zijn is natuurlijk het mooiste wat er is, dat staat buiten kijf. Maar heeft het hebben van een hoge bloeddruk nog invloed op de vrouw of wellicht het toekomstige kind. Veel vrouwen met een te hoge bloeddruk krijgen gezonde baby's, echter zijn er wel een aantal zaken waar men bewust van moet zijn.

Het hebben van chronische hoge bloeddruk kan de nieren en andere organen aantasten waardoor een te vroege geboorte kan ontstaan. Daarnaast is het mogelijk dat het kind te weinig weegt tijdens de geboorte(1).

Het is heel normaal dat tegen het einde van je zwangerschap je baby meer in je baarmoeder gaat bewegen dan in de maanden ervoor. Als je kind te weinig beweegt kan dit leiden tot een keizersnede, door bijvoorbeeld een stuitligging.

Wanneer je nog geen te hoge bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap merk je dat je in het begin van je zwangerschap, de eerste 3 maanden, een iets hogere bloeddruk hebt dan normaal en aan het einde van je zwangerschap weer. Als je zwanger bent krijg je ook 40 tot 50 procent meer bloed in je lichaam dan normaal. Dit komt natuurlijk doordat je baby en de placenta dit bloed ook gebruiken.

Maar als hij abnormaal hoog wordt twijfel vooral niet en neem zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Zwangerschapsvergiftiging is de combinatie van het hebben van hoge bloeddruk en eiwit verlies via de urine, dit wordt ook wel Pre-eclampsie genoemd. Een abnormaal hoge bloeddruk kan een symptoom zijn van pre-eclampsie.

Anticonceptie
Vrouwen dit  de pil" slikken blijken (al is het erg weinig) een iets hoge bloeddruk te hebben dan vrouwen die dit niet slikken. Anticonceptie in combinatie met het roken van sigaretten en drinken van alcohol hebben een grotere kans op de ontwikkeling van hypertensie.

Ongeveer 5 procent van de vrouwen die de pil slikken krijgt hierdoor een te hoge bloeddruk(3).

Vrouwen die ouder dan 35 zijn, verkeren zelfs nog een groter gevaar op hart- en vaatziekte door een te hoge bloeddruk. Mocht dit het geval zijn, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts om te praten over andere vormen van anticonceptie.

Neem je vrije tijd ook echt

Uit recent onderzoek vanuit de overheid blijkt ook dat vrouwen vrije tijd niet hetzelfde ervaren als mannen. Mannen en vrouwen hebben gemiddeld evenveel vrije tijd in Nederland, maar vrouwen ervaren die vrije tijd niet zo relaxed als mannen(2). De verdeling van de vrije tijd is ook anders dan bij mannen. Door de weeks zijn ze meer vrij, maar in het weekend hebben ze minder vrije tijd. In dit onderzoek zijn huishoudelijke en opvoedtaken meegenomen als "werktijd" en is alleen echte vrije tijd die je niet aan het werk, huishouden of opvoeden besteedt meegenomen als vrije tijd.

Daarbij is de vrije tijd van vrouwen ook vaker in de omgeving van kinderen dan die van mannen en voelt de vrije tijd belast doordat je aandacht besteedt aan de gezellige sfeer in huis. Hierdoor hebben vrouwen niet altijd het gevoel dat ze vrij zijn.

Dit werkt natuurlijk niet stressverlagend. Daarom kun je bij het verdelen van de huishoudelijke taken ook een verdeling maken voor wie er welke avond net even dat stapje extra moet zetten om gezellig te blijven en om emotionele aandacht aan de kinderen te geven.

Ook is het belangrijk om me-time te hebben waar de kinderen niet bij zijn. Als het mogelijk is dat je partner even een paar uur naar het park gaat met de kinderen of om ze een keer bij opa en oma langs te laten komen zodat je echt van je vrije tijd kunt genieten is dit een goede manier om te ontspannen.

Pas op vrouwen!

Naast de bovenstaande nadelen hebben vrouwen met een hoge bloeddruk ook nog eens en grotere kan om diabetes te ontwikkelen dan mannen. Dit heeft het onderzoek aangetoond uit Amerika (aantal universiteiten).

Uit een onderzoek van Harvard is gebleken dat wanneer vrouwen dagelijks foliumzuur als supplement slikken en lagere bloeddruk hebben dan vrouwen die deze vitamine B niet slikken. Daarnaast is het ook nog bevorderlijk voor een zwangerschap.

Tot slot...

Een hoge bloeddruk is super vervelend. Vaak wordt gezegd dat mannen en vrouwen verschillend zijn en daarom ook een verschillende behandeling moeten hebben bij bepaalde ziektebeelden. Een hoge bloeddruk kan ook bij vrouwen op een andere manier worden veroorzaakt dan bij mannen. Dit komt natuurlijk door de hormonen of sturing van de hormonen (met de pil). Daarbij heeft ook een zwangerschap veel invloed op je bloeddruk en is het belangrijk dat hij niet te hoog wordt.

Ondanks dat de vrije tijd van mannen en vrouwen gemiddeld gelijk is in Nederland ervaren vrouwen dit wel anders. Dit komt doordat de vrije tijd meer versnipperd is en vaker in aanwezigheid van de kinderen. Hierdoor krijgen vrouwen vaker het gevoel dat ze toch nog in dienst moeten staan van iets, al is het maar de goede sfeer in huis. Dit werkt stress in de hand wat weer een bloeddruk verhogend effect heeft.

Als je merkt dat je moeite hebt om te ontspannen als je niets te doen hebt is het belangrijk om afspraken te maken zodat je echt kunt ontspannen en echt me-time hebt zonder dat er iemand begint over een snoepje of iets dergelijks.

Bronnen:

 1. https://academic.microsoft.com/paper/3024034536/citedby/search?q=Chronic%20high%20blood%20pressure%20in%20110%20pregnant%20women&qe=RId%253D3024034536&f=&orderBy=0
 2. https://www.parool.nl/nieuws/vrouwen-ervaren-vrije-tijd-als-minder-ontspannend-dan-mannen~baf7ab1d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F#:~:text=Mannen%20houden%20per%20saldo%20net,n%20veertig%20uur%20vrije%20tijd.&text=Gelet%20op%20die%20gelijke%20verdeling,dat%20vrouwen%20niet%20dubbelbelast%20zijn.http://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2016/03/08/scp-mannen-leiden-relaxter-bestaan-dan-vrouwen
 3. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.94.3.483

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Beste Robert Jan ,
  Zojuist je article gelezen .
  Mijn bloeddruk is in normale situatie redelijk normaal.
  Bij zware inspanning stijgt hij boven 200!
  Hier ben ik wel van geschrokken.
  Dit is tijdens een fiets rest de uitslag die mij werd gegeven . (Test eind maart)
  Mijn huisarts had op dat moment, zoals bijna alle huisartsen nauwelijks tijd om hier op in te gaan . .
  Zou hier later op terug komen .
  Toen waren we in Breda .
  Nu zijn we in Frankrijk voor enkele maanden .
  Probeer zo gezond mogelijk te leven ,voeding bewegen etc.
  Ben geen voorstander van reguliere medicijnen. Dus zoek naar alternatieven.
  Vandaar ook mijn interesse naar jouw mening hierover.
  Dank je

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share