• speltproducten

Speltproducten voor je gezondheid

2016-11-29T09:43:53+01:00maart 30th, 2013|Spelt|2 Reacties

Laatste update: door

Speltproducten voor je gezondheid

verschillende speltproductenSommige mensen denken dat je spelt alleen kunt gebruiken om brood en pasta mee te maken, dat is echter niet waar. Er zijn veel verschillende producten waarvan je een speltvariant zou kunnen kopen, waaronder: lange vingers, koekjes, muffins, wafels, bak mix, roomboter koekjes, pannenkoeken, beschuit en nog veel anderen.

Sterker nog, als je weet hoe je spelt precies moet gebruiken in de keuken dan merk je al heel snel dat je het in veel van jouw favoriete gerechten zou kunnen inzetten zonder daar problemen mee te ervaren.

De geschiedenis van spelt

Spelt bestaat al ongeveer 9000 jaar. Er is bewijs dat spelt duizenden jaren geleden werd gecultiveerd door de oude beschavingen in Europa en het Midden-Oosten. Spelt wordt vermeld in het Oude Testament en in verschillende Romeinse teksten. Er zijn koolzuurhoudende spelt korrels gevonden in veel opgravingen die dateren uit het stenen tijdperk door heel Europa, waaronder Groot-Brittannië.

De populariteit van spelt was tot het einde van de 19e eeuw groot, vooral in Oost-Europa. De administratie van een Duitse regio, gedateerd uit 1850, toonde aan dat 94 procent van alle graangewassen die werden geproduceerd uit spelt bestonden en slechts 5 procent besteed werd aan de productie van brood tarwe.

De snelle val van spelt werd weerspiegeld door de snelle ontwikkelingen in de moderne landbouw. Zodra oogstmachines werden ingevoerd was het ineens veel gemakkelijker om in een klap een complete tarweoogst binnen te halen, hierdoor zou het niet meer zo aantrekkelijk geweest zijn voor boeren om spelt te verbouwen.

Dit komt omdat elke individuele korrel van spelt wordt gedekt door een taaie buitenste schil die verwijdert moet worden, dit in tegenstelling tot zachte tarwe dat kan worden geoogst en gelijk kan worden gemalen tot meel.

Spelt is extreem veelzijdig

Spelt wordt door veel mensen gebruikt in plaats van witte bloem en volkoren meel, spelt meel is net zo veelzijdig als het tarwe alternatief. Het is