Suiker

Laatste Update: 18 januari 2017

Stappen om minder suiker te gebruiken

De gemiddelde Nederlander eet in één week meer suiker dan onze voorouders dat tijdens hun hele leven deden. Waar jaren geleden suikerhoudende voedingsmiddelen vooral werden gewaardeerd vanwege hun overvloedige calorieën en snelle energie (bijvoorbeeld om beter te kunnen presteren bij het jagen), zijn we er tegenwoordig verslaafd aan.

Suiker heeft een zeer hoge calorische waarde en vrijwel geen voedingswaarde. We weten allemaal dat suiker voor gewichtstoename kan zorgen, maar het stimuleert ook ontstekingen en infecties, vermindert ons immuunsysteem en verhoogt ons insulineniveau. Insuline stimuleert de opslag van vet, verhoogt het wat zijn triglyceriden? en bevordert cardiovasculaire ziektes, astma, stemmingswisselingen, diabetes, galstenen, hypertensie en artritis –  Wie wil er nog een stukje taart?

We weten allemaal dat suiker kan zorgen voor gezondheidsproblemen, maar onze eetcultuur draait om zoete, zoute, vette, en ongezonde voeding. Zelfs mensen die geen echte zoetekauwen zijn zullen het al snel merken dat het bijna onmogelijk is om geraffineerde suikers compleet te ontlopen. Dit komt omdat fabrikanten suiker routinematig toevoegen aan bijna alles wat we in de supermarkt kunnen kopen: van brood en pizzadeeg tot spaghettisaus en salade dressing.

Hoewel het misschien niet zo gemakkelijk is kun je wel degelijk proberen de hoeveelheid suiker die je dagelijks binnenkrijgt te verminderen. Hoewel het verminderen van suiker in het begin vervelend is (je voelt je loom en heb zin in wat zoets) merk je al snel dat jij je na die tijd beter voelt.  Deze verschillende stappen zullen ervoor zorgen dat je langzaam maar zeker minder suiker in jouw dieet opneemt.

Leer etiketten te lezen

snoepgoedAls je naar de winkel gaat met het doel om suiker te vermijden dan is het belangrijk dat je leert hoe jij de etiketten moet lezen. Fabrikanten weten dat mensen steeds minder suiker proberen te eten en proberen suikers daarom te verbergen onder verschillende bijnamen. Let op sucrose, glucose, fructose, dextrose, lactose, maltose en glucosestroop.

Als je ziet dat deze ingrediënten binnen de eerste drie of vier ingrediënten op de verpakking staan, dan zit het product dus vol met suiker. En producten met een hoog suikergehalte wil je proberen te vermijden.

Daarnaast betekent ‘gezonde’ voeding niet altijd dat het product niet vol met suiker zit. Sommige producten hebben minder vet maar veel suikers. Normale ‘gezonde’ voedingsmiddelen die vol met suiker zitten zijn onder andere: yoghurt, muesli repen,  mars en snicker repen, voorverpakte havermout, de zogenaamd ‘gezonde keuze’ diepvriesmaaltijden, en verschillende zuivelproducten. Ook als een product als ‘gezond’ geadverteerd word is het wel belangrijk om de etiketten te lezen.

Snoep verstandig…

Sommige mensen merken al snel dat het toch lastig is om zonder suiker de dag door te komen. Ze weten van zichzelf dat ze een beetje een zoetekauw zijn. Als je gewoon niets doet dan is de kans groot dat je uiteindelijk een keer de wilskracht verliest en een chocoladereep opeet.

Probeer deze trek naar iets zoets te stillen door te kiezen voor een product met een natuurlijke suikerbron, zoals fruit. Een banaan, een mango, een appel – alles wat maar natuurlijk is. De kans is groot dat onze hersenen gewoon ‘verslaafd’ zijn aan suiker, maar het maakt voor onze hersenen niet uit wat we eten, als het maar zoet is. Natuurlijke suikers zijn een veel gezondere manier om de zoete trek te stillen.

Kies niet voor de gemakkelijke weg

Begin door minder verwerkte en verpakte voedingsmiddelen te kopen. Salade dressings, spaghetti sauzen, soepen en zelfs pizzabodems bevatten allemaal veel suiker. Echter, als jij jouw eigen soep maakt dan is de kans niet groot dat je zomaar een kopje suiker toevoegt ‘voor de smaak’. Toch is de normaalste zaak van de wereld als we kant-en-klaar eten kopen. Misschien is het iets meer werk, maar probeer veel meer eten zelf te maken dan het zomaar te kopen.

Drink genoeg water

water drinkenDrink gedurende de hele dag door water. Onze hersenen zijn eigenaardig. Ze weten niet precies wat het verschil is tussen het verlangen naar iets eten en het verlangen naar wat drinken. Soms eten mensen wat terwijl ze eindelijk dorst hebben. Soms is een groot glas water al genoeg om ervoor te zorgen dat we geen trek meer hebben. Er zijn genoeg verschillende voordelen om gedurende de hele dag door water te drinken, en als je probeert jouw dagelijkse suikerinname te verminderen dan werkt dit helemaal goed.

Gratis snoep kost ook wat

Gratis snoepjes zijn niet gratis. Bij veel werkplekken, bedrijven of kantoren is er altijd wel ergens snoep, gebakjes of andere zoetigheden gratis te krijgen. Het is menselijk (en typisch Nederlands) om iets wat gratis is niet te willen laten liggen, maar bedenk wel dat het misschien gratis is, maar wel degelijk iets kost – jouw gezondheid. Hoewel het misschien niet veel lijkt, bedenk wel dat alle kleine beetje helpen.

Verban de snoeppot

Hoeveel mensen hebben een snoeppot op hun bureau op het werk, op school, of op een andere gemakkelijk bereikbare plek? Het is simpel, ook al is onze wilskracht nog zo sterk, af en toe geven we toe aan wat we op dat moment willen. Als je ervoor zorgt dat het moeilijker is bij de snoeppot te komen, ook al zet je maar net ver genoeg weg zodat je ervoor op moet staan, dan merk je al snel dat je van nature minder snoept.

Blijf weg blij vloeibaar snoep

Vloeibaar snoep? Ja – we hebben het hier over frisdrank. Want dat is het uiteindelijk, vloeibaar snoep. Veel Nederlanders denken misschien dat frisdrank ‘drinken’ is, maar frisdrank moet niet iets zijn dat je drinkt omdat je dorst hebt. Frisdrank moet iets bijzonders zijn, niet iets wat je gewoon elke dag drinkt. Als je het als een speciale traktatie behandelt dan merk je al snel dat je er nog meer van zult genieten en dat je veel minder lege calorieën binnenkrijgt.

Door minder suiker te eten zorg we ervoor dat onze gezondheid veel beter is – zowel nu als later. Het is echter niet zo gemakkelijk om gewoon te zeggen ‘en nu geen suiker meer’. Ons lichaam is er niet alleen aan gewend geraakt, maar het word in zoveel verschillende producten verwerkt.

Echter, door deze stappen te volgen is het wel degelijk mogelijk om de hoeveelheid suiker die we binnenkrijgen drastisch te verminderen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share