Stoppen Met Roken

Laatste Update: 17 november 2016

Stoppen met roken deel 2: Voordelen bij het stoppen met roken

Stoppen met roken deel 2

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Stoppen met roken deel 1: Inleiding

Stoppen met roken vermindert het risico op kanker en andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en chronische obstructieve longziekte, die veroorzaakt worden door roken. Mensen die stoppen met roken, ongeacht hun leeftijd, hebben minder kans om te sterven aan gerelateerde ziekte dan degenen die blijven roken.

 • Stoppen als iemand 30 is: Onderzoek heeft aangetoond dat bij rokers die stoppen op ongeveer 30-jarige leeftijd de kans op vroegtijdig sterven aan gerelateerde ziekten meer dan 90 procent verminderd kan worden.
 • Stoppen als iemand 50 is: Mensen die stoppen op ongeveer 50-jarige leeftijd kunnen hun risico op vroegtijdig sterven met 50 procent verminderen in vergelijking met degenen die blijven roken.
 • Stoppen als iemand 60 is: Zelfs mensen die stoppen op ongeveer 60-jarige leeftijd of ouder leven langer dan degenen die blijven roken.
 • Binnen 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten en hartaanvallen met de helft verminderd van wat het vroeger was toen iemand nog rookte.
 • Tussen de 5 en 15 jaar is het risico op een beroerte weer normaal, voordat je begon met roken.
 • Na ongeveer 10 jaar is de kans op het ontwikkelen van diverse vormen van kanker, waaronder kanker van de longen, mond, keel, slokdarm, blaas, nieren en alvleesklier sterk vermindert. Risico op longkanker keert terug op het niveau van een niet-roker.
 • Na ongeveer 15 jaar is de kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval weer terug op het niveau van een persoon die nog nooit eerder gerookt.

Wat zijn de directe voordelen van stoppen met roken?

De directe voordelen voor de gezondheid wanneer iemand stopt met roken zijn aanzienlijk:

 • De hartslag en de bloeddruk die abnormaal hoog zijn als iemand rookt, keren langzaam weer terug naar een normaal niveau. De lichaamstemperatuur in de handen en voeten zal toenemen, dit allemaal binnen ongeveer 20 minuten!`
 • Na 24 uur is de kans op een hartaanval al aanzienlijk verminderd.
 • Binnen een paar uur begint het niveau van koolmonoxide in het bloed te dalen. (Koolmonoxide vermindert voor het bloed de mogelijkheid om zuurstof te transporteren.)
 • Binnen een paar weken hebben mensen die stoppen met roken een verbeterde bloedsomloop, minder slijm in de longen, en hoesten of piepen niet zo vaak.
 • Binnen enkele maanden nadat iemand gestopt is kunnen mensen een aanzienlijke verbetering van de longfunctie verwachten.
 • Daarnaast zullen mensen die stoppen met roken beter kunnen ruiken en zal voedsel beter smaken. Dit gebeurt na ongeveer 48 uur, de zenuwuiteinden groeien langzaam terug.

Hulp bij stoppen met roken: mentaal

Nicotine ontwenning is over het algemeen een korte fase, maar het kan zeer intens zijn, vooral als je niet voorbereid bent op wat je zult ervaren. De volgende mentale tips helpen de drang van het roken te verminderen.

1. Bekijk de redenen die je hebt om te stoppen met roken.

We hebben ze allemaal. Veel van mijn redenen om te willen stoppen met roken zijn waarschijnlijk dezelfde als die van jou. Andere redenen zijn uniek voor onszelf. Zet de redenen dat je wilt stoppen met roken op papier, op die manier heb je een lijst bij de hand wanneer de drang om te roken erg is. Zorg ervoor dat je deze lijst altijd bij je hebt. Als je nog een nieuwe reden bedenkt, schrijf hem dan op. Deze lijst is een waardevol hulpmiddel om roken mentaal de baas te blijven. Je hebt altijd motivatie om ook nu door te gaan met stoppen

2. Weet wanneer je probeert te rationaliseren

Hoe graag je ook wilt stoppen, de gedachte om "slechts een" sigaret te roken zal in de eerste paar dagen langskomen. Tijdens de eerste twee weken van het stoppen met roken heb je waarschijnlijk het gevoel alsof je aan niets anders denkt dan een sigaret. Verslaving heeft mentaal een nog sterkere greep op ons dan fysiek. Zodra je stopt met roken zullen je hersenen alles proberen om je te overtuigen dat je opnieuw moet beginnen met roken.

Wees voorbereid op die mentale test. Iedereen die stopt met roken heeft hier last van. Begrijp dat het een onderdeel van het proces is, dat het een deel van verslaving is en zorg ervoor dat je niet opgeeft. Tegen het einde van de eerste rookvrije maand is voor de meeste mensen het ergste voorbij.

3. Zorg voor de juiste ondersteuning!

Als je probeert te stoppen met roken zal dit veel gemakkelijker vol te houden zijn als je positieve steun om je heen hebt. Vrienden en familie kunnen nuttig zijn, maar ze kunnen waarschijnlijk niet begrijpen hoe vervelend en moeilijk stoppen met roken kan zijn, vooral als ze nog nooit hebben gerookt. Soms is het zo dat je de erkenning die je zoekt niet krijgt, je bent trots dat je vier dagen niet gerookt hebt en mensen om je heen vinden dat niets bijzonders. En kijk ook uit voor de rokers in je leven!

Soms vinden andere rokers het zelfs vervelend dat je stopt met roken, want we weten allemaal dat de meeste rokers zouden willen dat ze konden stoppen, zelfs als ze dat niet zeggen. Als mensen negatief doen over de beslissing om te stoppen met roken begrijp dan dat dit kan worden veroorzaakt vanuit hun eigen gevoelens: voornamelijk jaloezie en schuld.

4. Beloon jezelf!

Elke dag dat je niet rookt is een mentale overwinning, zo simpel is het. Veel mensen denken hier anders over, maar elke dag tussen jou en die laatste sigaret die je rookte helpt de vastberadenheid te versterken. Beetje bij beetje leer je zelf hoe je moet leven zonder sigaretten.

Zorg ervoor dat jij jezelf de eerste maand elke dag beloont, wacht niet op anderen voor dat gewenste schouderklopje - doe het zelf. Jezelf belonen hoeft niet duur of extravagant te zijn. Iets simpels als een goed boek of een warm bad aan het eind van de dag kan al positief werken, zo lang het maar iets voor jezelf is.

5. Als jij je leven wilt veranderen, verander dan je gedachten

Er wordt gezegd dat de gemiddelde persoon ongeveer 60.000 gedachten per dag heeft. Mentaal zijn we voortdurend bezig en je zou verbaasd staan hoeveel van die gedachten die we hebben negatief gericht op onszelf zijn. Veel mensen herhalen die negatieve gedachten constant. Stop met die negatieve gedachten. Het is een goed idee om op te letten wat je zelf denkt. Vervang gedachten die met “dit kan ik niet” beginnen met zinnen zoals “dit kan ik wel”. Het is mogelijk positieve signalen naar jezelf te sturen.

6. Gebruik tijd en geduld in je voordeel

Mensen die stoppen met roken willen dat ongemakken in verband met nicotine verslaving zo snel mogelijk over zijn. Dat is begrijpelijk, maar niet realistisch. Herstel van deze smerige gewoonte die je zo lang gegijzeld houdt kost tijd. Hoe beter je kunt ontspannen en de tijd gebruikt in jouw voordeel, hoe beter het is. Wees geduldig met jezelf en begrijp dat het een genezingsproces is.

Stoppen met roken is een persoonlijk proces, Je kunt jezelf niet vergelijken met iemand anders. Sommige mensen willen na vijf dagen al niet meer roken, wanneer je echter na drie weken nog zin in hebt in een sigaret betekend het niet dat het stoppen voor jou niet werkt. Het duurt alleen iets langer. Heb vertrouwen in het proces en geef jezelf de tijd die je nodig hebt om te genezen. Sta elke dag vastbesloten op om niet te roken en wees dankbaar en trots op iedere rookvrije dag.

Hulp bij stoppen met roken: lichamelijke onderdeel van de verslaving

De fysieke verslaving aan nicotine leidt bij iedere roker tot de drang om te roken. Zodra de nicotine is verdwenen uit het bloed hebben veel mensen last van mentale associaties die we door de jaren heen hebben opgebouwd. Deze zijn een deel geworden van ons leven. Vanaf het eerste kopje koffie wanneer we wakker worden tot het laatste wat je doet voordat je gaat slapen – roken is een deel van wie je bent.

De fysieke drang om te roken zal schijnbaar uit het niets verschijnen en geeft mensen een krachtige drang om te roken. Door slim te denken is het mogelijk oude gewoonten achter te laten en nieuwe gewoonten te creëren die veel gezonder zijn.

Probeer een aantal van de volgende ideeën:

 • Leid jezelf af – Hou je handen bezig met een hobby. Zoek het Internet af naar dingen die je kunt doen als jouw handen maar bezig blijven. Op het moment dat je afgeleid bent zal je merken dat je minder snel aan een sigaret denkt.
 • Zorg ervoor dat je gezonde snacks bij de hand hebt om de hand-op-mond associatie die we met roken hebben te vermijden. Selderij en worteltjes werken goed en ook gezond, of als je iets zoets wilt probeer dan bevroren druiven. Het kauwen van suikervrije kauwgom of kauwen op een rietje kan ook nuttig zijn.
 • Vermijd de eerste paar weken het drinken van alcohol en / of jezelf in een omgeving wagen waar veel rokers zijn. De tijd zal komen dat alcohol drinken of in het gezelschap zijn van rokers niet vervelend is, maar verwacht niet dat dit de eerste weken of zelfs maanden zal zijn. Neem de tijd die je nodig hebt om te genezen en breng jezelf niet in situaties die ervoor zorgen dat je in de verleiding raakt om te roken.


Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Stoppen met roken deel 3: Behandelmethoden om te stoppen met roken

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben begonnen met een maand voordat ik stopten er over na te denken hoe slecht en vies het eigenlijk is. Ik begon bewust meer te roken om tegenzin op te wekken om te roken. De gedachten hoe vies en onpraktisch het eigenlijk is werden sterker tot op het moment dat ik tegenmezelf zei nu stop ik! Vanaf dag 1 had ik geen behoeften meer aan een sigaret. Ik heb meer dan 20 jaar gerookt en rook zins een half jaar niet meer en moet er ook niet aan denken.

  Richard.

  1. Hallo allemaal, ik ben 1 januari gestopt met sigaretten aansteken.
   Ik ben 59 jaar en ben verschillende keren gestopt met roken, maar tot nu toe heeft het alleen maar extra geld gekost. Van pleisters werd ik beroerd, de acupunctuur moest verschillende keren herhaald worden, en de laatste keer hypnose geprobeerd. Kortom, het heeft allemaal een hoop geld gekost en ik rookte nog steeds.
   Het klinkt misschien oneerbiedig naar mijn lichaam toe, maar de enige reden om te stoppen is omdat het zo langzamerhand onbetaalbaar begint te worden. Mijn vrouw en ik waren zo'n 100 euro per week kwijt aan sigaretten. Dat is een dikke vakantie per jaar.
   Ik zit vandaag op de 14e dag, en mijn vrouw rookt helaas af en toe een halfje, maar hopelijk stopt zij ook helemaal.

 2. Dank je wel voor de informatie! Ik heb me de afgelopen weken goed voorbereid via internet en alles. Zodat ik ook weet welke valkuilen er op de loer liggen en wat je kunt ervaren qua ontwenningsverschijnselen. Nu twee dagen een niet roker.

  1. Dan ben je nog niet uit de 'gevaarlijke periode', Marco.

   Probeer door te zetten! Ik wens je enorm veel succes!

 3. Ik was gisteren 3 weken gestopt. Het gaat hartstikke goed. Weinig ontwenningsverschijnselen alleen ik heb het sinds gister wel iets benauwder. Maar ben ontzettend blij dat ik gestopt ben.

  1. Je lijf is zo gewend aan het roken, dat het beslist vroeg of laat gaat reageren.
   Maar hartstikke goed dat je gestopt bent!!!!!
   En die benauwdheid gaat vanzelf weer over!

 4. Yes ! Nu 2,5 week gestopt met pleisters. Ik hoop zo ontzettend dat ik het volhoud! Ben al wel een paar keer vergeten de pleister te plakken en had dan geen last van ontwenning oid. Maar de praktijkassistente van de ha geeft aan , dat ik echt de pleisters moet blijven plakken en vervolgens afbouwen, dus ik doe dat netjes. Liefst zou ik dat ook niet meer doen vanwege de nicotine.

  Maaarrr vooralsnog dus gestopt met pleisters. Af en toe een zin momentje van een paar minuten, die dan snel wegtrekt. Vind het nu al heerlijk! Geen vieze geur meer in mijn kleren, in mijn auto, afhankelijkheid van de sigaretten en zoeken naar een aansteker. . Ben actief aan het sporten, dus ik hoop dat mijn conditie ook aanzienlijk zal verbeteren!

  Vind het tot nu toe heerlijk! Dus volhouden! 🙂

  1. Wat fijn om dit te horen, Juul!
   Het is inderdaad waar dat een pleister een prima hulpmiddel kan zijn. Helaas werkt het niet bij iedereen, maar ben blij dat het voor jou prima helpt!

   En nu doorzetten!

 5. Alweer 5 weken gestopt na 10 jaar gerookt te hebben. Begin mei besloot ik te willen stoppen en er een datum aan te hangen. 1 juni dan ook daad bij woord gevoegd en zonder hulpmiddelen gestopt samen met partner. Nu beide rookvrij! Er komen nu helaas wel wat kilo's bij, terwijl ik niet meer grijp naar extra snacks o.i.d. Dat zal te wijten zijn aan de stofwisseling die nu minder snel is dan wanneer we nog wel rookten. Desalniettemin staan we nu een stuk gezonder in het leven! Trots op onszelf en mede stoppers!!

  1. Goedzo, Anneloes!
   Jullie zijn goed bezig!

   Let inderdaad een beetje op de extra kilo's. Je stofwisseling verandert inderdaad.
   Je eet geen extra snacks, maar is het misschien een idee om lekker te gaan sporten?

  1. Heel goed van jezelf!
   Let inderdaad goed op die kilootjes...hou goed je inname van calorieën in de gaten en begin met sporten. Wat er niet aankomt, hoeft er later ook niet meer af....

 6. Ik ben 3 keer een half jaar gestopt geweest, het lukt mij niet om te stoppen, heb het met nicotinepleisters gedaan en 2 keer cold turkey.
  Het stoppen met alcohol lukte mij wel in 1 keer, ongelofelijk dat het stoppen met die geestelijke rokers verslaving mij niet lukt.
  Heb ook de opluchting gelezen, maar nee hoor.....ik ben nu van plan om uit te zoeken hoe je hersenen werken, emoties etc.... dus hoe het komt waardoor je blijft roken, emotioneel gezien... geestelijk bedoel ik. Gr Inge

  1. stop smoking in 2 ours van jason vale.
   als app te downloaden.
   een eye-opener.(voor mij althans)

 7. Ben 69 jaar heb heel mijn leven gerookt heel veel. was er helemaal klaar mee..Ben gestopt op 1 Oktober en ging mij goed af weinig problemen gehad gelukkig maar wat ik wel denk dat je het ook moet willen want anders is nog lastig het ging mij vooral om mijn gezondheid.

  1. Ik weet wel zeker dat als de wil er niet is, dat stoppen met roken nooit gaat lukken. Niet definitief in ieder geval.
   Goed bezig, Mattie!

 8. Ik ben nu 49 jaar en mijn doelstelling is om voor mijn 50ste gestopt te zijn met roken. Ik rook al sinds mijn 12de en het is een slecht voorbeeld voor mijn kinderen en slecht voor mijn gezondheid. Ik heb ook ondergewicht, maar dat is erfelijk en zou graag kilo's willen aankomen! In tegenstelling tot de meeste mensen die vrezen voor extra kilo's... Ik eet veel volle producten, maar kom geen gram aan. (1.90 m - 69 kilo) 100% zeker dat ik zonder roken een kilo of 5 erbij kan krijgen, maar ik moet eerst nog leren omgaan met de (ongegronde) angst die ik nu heb wat er gaat gebeuren na gestopt te zijn. Angst voor het onbekende. Immers, ik ken mezelf niet eens zonder die vreselijke sigaret. Ik moet hier de komende tijd aan gaan werken!

 9. ik heb al een aantal pogingen gedaan om te stoppen maar het lukte me nooit. ik trilde tot ik een sigaret vasthad. nu ben ik 8 dagen gestopt en ik heb het "relatief" makkelijk gehad tot hiertoe. goed er zijn die typische momenten bij de koffie ek na het eten maar als ue u redenen opsomt lukt dit echt wel goed, ik kan enkel concluderen dat eens je de klik maakt het helemaal niet zo moeilijk is om te stoppen. je moet het simpelweg echt willen en ervan overtuigd zijn dat je het nooit meer zal doen. zolang je dat niet doet heb ue die zogenaamde klik nog niet gemaakt en word het lastig om te stoppen. veel succes iedereen! groetjes sven (29j - 16jaar gerookt)

 10. Na 37aar zwaar roken (30+ per dag) ben ik nu al bijna 6 maanden "clean".
  Het moeilijkste is al lang achter me, maar na zo lang roken steekt de behoefte toch nog wel eens kort de kop op natuurlijk.
  Het is niet echt een behoefte, meer de demon die soms hoopvol klopt en nog niet beseft dat ik er niet meer woon.
  Je stop als je er klaar mee bent, de steun die je zo nodig hebt kan je vinden in jezelf.
  Succes!

 11. Tsja, ik was geen grote roker, ik rookte bewust sjag, daar deed ik dan een week mee. Zondags rookte ik nooit en als we met de familie een week weg waren, rookte ik niks. Thuis zijn ze avers van roken dus daar oas ik me dan ook bij aan. Als ik rookte kon ik er wel van genieten. Ben nu kleine 3 weken zonder en wil het zeker 1 1/2 maand volhouden en dan gaan kijken of er nog behoefte is. Ik merk wel dat je meer adem hebt, met fietsen(mountainbiken ) hou ik het wel langer vol. Ben heel erg benieuwd , ik zal mijn ervaring zsm weer eens met jullie delen.

  1. Heel veel succes, Eugene. En ik zou het inderdaad erg op prijs stellen als je ons op de hoogte kunt houden.

 12. Ben 62 jaar en heb 50 jaar gerookt, en nu week 6 dat ik gestopt ben. Eigenlijk door de griep, moest zo hoesten en vooral als ik een shagje nam. Heb ruim week niet kunnen roken en dacht dan probeer ik het helemaal. En tot nu toe lukt het me redelijk zonder hulp middelen, heel af en toe die drang maar dan zoek ik even afleiding. Tot nu toe blij dat ik die stap heb genomen. Raad het iedereen aan om het te proberen.

  Groetjes Jaap.

  1. Fijn dat je de grote stap hebt genomen, Jaap.
   En nu doorzetten!

   Laat je me over een poosje weten hoe het met je gaat?

 13. Vandaag precies een week niet gerookt. Een hele volle week.
  IK heb meer dan 40 jaar gerookt van stevig tot minimaal en alles wat er tussen zit. De laatste tijd merkte ik dat het me makkelijk af ging als ik onder werktijd niet rookte, maar zodra ik thuis kwam was het gelijk raak en moest ik roken terwijl de sigaret me vaak niet eens smaakte.
  En nu een week verder merk ik dat ik soms denk van ik lust een sigaret maar dat is gelukkig een moment opname. Ik kan niet zeggen dat ik dit ga volhouden, maar ik ga het zeker proberen vol te houden. Gewoon ook om het feit dat mijn huis frisser ruikt, mijn kleren en haar schoon blijven, het me geen extra geld meer kost en vooral op de langere termijn lichamelijk pluspunten moet gaan opleveren.
  Het enige bijverschijnsel wat ik nu heb is dat ik continu een stevige hoofdpijn heb.

  1. Top! Goed van je dat je deze stap hebt genomen.
   Je lichaam is druk bezig om zich aan te passen. Vandaar je hoofdpijn.
   Bedenk ook heel goed dat het grootste deel van het roken een gewoonte is. Dit kun je afleiden uit het feit dat je op je werk zonder problemen niet rookt, maar zodra je thuis bent, ga je normaal gesproken direct roken. Eigenlijk alleen maar omdat het KAN.

   Ik wens je ontzettend veel succes. Volhouden!

   PS: Laat je me over een tijdje weten hoe het met je gaat?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share