Stress

Laatste Update: 12 juli 2020

Stress dagboek

Stress zie ik als een epidemie van de 21e eeuw. Overmatig veel negatieve stress vergroot het risico op een verscheidenheid aan gezondheidsklachten, denk aan hart- en vaatziekten, (1) vroegtijdige veroudering en zelfs huidaandoeningen (2).

Gelukkig kun je best veel doen om stress de baas te worden. Een aantal slimme aanpassingen in hoe jij omgaat met stress kan een groot verschil maken.

Een voorbeeld van een zeer effectieve anti stress management techniek is een dagboek bijhouden(3).

Nu kan ik mij voorstellen dat je denkt: Waarom zou je en dagboek bijhouden als je stress hebt?

Daar zit je helemaal niet op te wachten!

Waarom zou je dit dan doen?

Stress wordt vaak veroorzaakt of versterkt wanneer je met onopgeloste problemen zit. Vaak even je ''ei'' kwijt kan een groot verschil maken.

Door je frustraties op papier te zetten krijgt het vorm en zit het niet langer in je hoofd. Daarnaast is de kans groot dat je ook een aantal belangrijke inzichten krijgt wat de oorzaken zijn, hoe je het kunt oplossen en neemt de hoeveelheid stress drastisch af.

Hierdoor hoef je niet langer te piekeren en je zorgen te maken. In plaats daarvan kun je je concentratie benutten om aan de oplossing te werken.

Wanneer je veel stress hebt kan het goed zijn dat je liever niet je ''problemen'' wilt zien.  Dit zal natuurlijk de hoeveelheid stress ook niet verminderen, dit is een contra productieve benadering om stress te verminderen.

Confronteer je eigen problemen door ze eerst op papier op te schrijven.

Als jij je problemen op papier hebt gezet zul je merken dat het allemaal niet zo erg is. Daarnaast kun je zo ook gaan werken om alle oorzaken op papier te zetten van je stress. Zodoende krijgt het steeds meer vorm en is het niet langer abstract of alleen in je hoofd. Een goede tip is om dagelijks de lijst door te nemen en te verfijnen. Na verloop van tijd weet je precies wat de oorzaak van je stress is en kun je aan een oplossing werken.

 Probeer je probleem zo gedetailleerd op te schrijven.

Vervolgens ga je de problemen stapsgewijs aanpakken. Begin bij punt 1 en werk zo de lijst af. Vaak is het zo dat je grootste frustratie altijd door je hoofd spookt. Het is logisch dat deze als eerste moet worden aangepakt!

Ik snap dat het even wennen is om in een dagboek te gaan schrijven. Echter, je zult versteld staan hoe effectief deze manier is om stress te verminderen.

Daarnaast kun je ook natuurlijk je persoonlijke doelen hierin opschrijven zodat je deze kunt verwerkelijken. In een onderzoek gedaan aan de Harvard universiteit jaren geleden kwam naar voren dat mensen die regelmatig hun doelen opschrijven dramatisch veel succesvoller en gelukkiger zijn.

Stappenplan:

 • Wat is de oorzaak van al je stress?
 • Wat maakt je het meest gelukkig?
 • Als je alle tijd van de wereld heb, wat zou je dan het liefste doen?
 • Als geld geen probleem is, wat zou je dan doen?
 • Wat vind je positief / leuk aan jezelf?
 • Welke kwaliteit(en) vind je het meest aantrekkelijk?
 • Wat kun je vandaag nog doen om minder stress te maken (tip: sport is een geweldige anti stress tip)

Als de bron van je stress een persoon is, neem dan contact op met deze persoon of schrijf een brief. Je hoeft deze niet op te sturen, maar door je problemen met een bepaalde persoon of situatie op papier te zetten wordt het probleem duidelijker. Hierdoor kunnen je hersenen aan het werk om voor jou een oplossing te vinden.

 • Maak een lijst met factoren die er voor zorgen dat jij stress hebt, schrijf alles op.
 • Maak een lijst met alle punten die op dit moment in je hoofd zitten. Schrijf alles op!

Vervolgens werk je ze stap voor stap af! Begin bij de grootste frustratie!

Wil je graag meer informatie hebben over hoe jij je eigen stress kunt verminderen, start dan met mijn gratis anti stress management cursus.

Voor een compleet gratis stress cursus klik dan hier: Gratis stress cursus

Update

Update

Zo, even tijd voor een update! De afgelopen jaren heb ik zelf erg veel tijd geïnvesteerd om stress zo veel mogelijk uit mijn leven te bannen. Helaas lukt dit eigenlijk nooit. Gelukkig maar denkt ik, want ik merk dat wanneer ik een beetje stress inmijn leven heb, dat dit me erg scherp houd en dat het leven niet zomaar aan mij voorbij gaat.

Scherp en actief blijven is in mijn ogen een belangrijk onderdeel van het leven en een gezond leven natuurlijk. Elke dag een aantal routines te hebben wat stress vermindert zie ik als een integraal onderdeel van een gelukkig leven.

Denk aan:

 • Meditatie
 • Yoga / Pilates
 • Wandeling maken
 • Inspirerend boek lezen
 • Tijd doorbrengen met je familie / vrienden
 • Intensief sporten

Tot slot

We hebben allemaal last van stress - dat is normaal en ook niks mis mee. Echter, het grote verschil zit hoe lang je last hebt van stress. Langdurig stress hebben is de oorzaak van veel gezondheidsklachten. Door beter leren om te gaan met stress en een stress dagboek aan te leggen zul je merken dat jij ook stress de baas kunt worden!

Heb je zelf nog een goede aanvullende tip? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

 

Bronnen:

 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01616412.2017.1317904
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.15865
 3. https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/8268254

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share