Stress

Laatste Update: 5 november 2015

Stress verminderen in de strijd tegen de pondjes

Stress verminderen in de strijd tegen de pondjesstress verminderen

Ik heb in het verleden al veel geschreven over stress en hoe slecht het voor je gezondheid is.

Ook heb ik al veel geschreven over stress in verband met afvallen. Omdat dit echter zo een groot en belangrijk topic is, wil ik hier nog graag een artikel aan wijden.

Maar deze keer ga ik het hebben over stress na de zwangerschap en emotioneel eten.

Lees je als vrouw dit artikel, maar heb je nog geen kinderen, laat dit dan een mooie voorbereiding zijn 🙂

Voor mannen: het volgende artikel is een prima inleiding om je partner beter te leren begrijpen!

Afvallen na de zwangerschap

Volgens de statistieken is maar liefst 75% van de vrouwen zwaarder na de zwangerschap dan ervoor.

Klinkt begrijpelijk, maar over het algemeen hebben we het hier niet over een paar kilo. Een ruim deel van de vrouwen is namelijk zelfs na 10 jaar nog zwaarder en heeft nooit het ideale gewicht bereikt – of in ieder geval het gewicht van voor de zwangerschap.

Hier moet toch een reden voor zijn – en die is er ook.

Sterker nog, er zijn verschillende redenen waarom vrouwen gemakkelijker bijkomen nadat ze een kind hebben gekregen en bovendien is het een stuk moeilijker om dit gewicht weer kwijt te raken.

Negen maanden lang heb je een behoorlijke prestatie geleverd.

Je lichaam heeft een levend wezen gecreëerd en heeft daar heel veel energie moeten insteken.

Bovendien heeft je lijf ook heel veel voedingsstoffen af moeten geven aan de foetus, soms kan het zijn dat het deze voedingsstoffen uit je eigen cellen haalt.

Dat is ook vaak de reden waarom vrouwen last hebben van tandproblemen tijdens of na de zwangerschap.

Kortom, een zwangerschap kan behoorlijk wat vergen van je lijf. En dat negen maanden lang.

Je lichaam heeft dan ook natuurlijkerwijs wat meer tijd nodig na de bevalling om weer op krachten te komen en eventueel het overtollige vet te verliezen.

Heb je echter net een baby in huis, is er van rust vaak geen sprake. In plaats daarvan lijdt je aan stress, een slaaptekort, heftige emoties en de frustratie over je eigen lichaam.

Niet de beste combinatie als je wilt afvallen.

Laten we hier dus even dieper op ingaan en laat me je een aantal tips bieden om deze stress te verminderen en effectief de pondjes weg te smelten!

Stress en afvallen

…Het is alweer een week geleden dat je bevallen bent.

Je bent moe...heel erg moe... En elke nacht weer maakt je pasgeboren wondertje je wakker omdat het honger heeft.

En heb je dan net de kans om overdag een dutje te gaan doen, wordt de kleine onverwachts wakker met krampjes....zo ook mama.

Echt aan rust kom je dus niet toe.

Sterker nog, er zijn dagen waarop je niet meer dan 5 uur slaap krijgt per dag. Terwijl het dubbele eigenlijk het minimum is voor een kersverse, voedende moeder.

En je lijf neemt het je niet in dank af.

Je bent uitgeput, hebt geen energie en moet dan ook nog genoeg energie opbrengen om je kindje te voeden.

Al dit zorgt voor erg veel stress.

Ook je lijf is hier niet tegen bestand en gaat zich langzaam ertegen verzetten.

Hoe?

Door alle pondjes vast te houden en de energie doe binnenkomt slaat het op de heupen op.

In tijden van stress denkt je lichaam namelijk dat er binnenkort geen energie meer binnenkomt en dus probeert het te overleven door energie op te slaan.

De evolutie heeft het namelijk zo geregeld dat ons lichaam vet opslaat wanneer er een stressrespons is – duizenden jaren geleden werd deze stressrespons namelijk alleen maar veroorzaakt door tijden van honger of een wilde beer.

Natuurlijk is je lijf ook aangepast op een zwangerschap, maar de tijd waarin we leven zorgt vaak voor langdurige stress die niet voorbij gaat zodra je kindje stopt met huilen.

Vaak moet je je ook nog eens fysiek en emotioneel erop voorbereiden over enkele weken weer te gaan werken – iets wat voor veel moeders een behoorlijk emotioneel gebeuren is en ook stress uitlost.

Kortom, onze levenswijze zorgt voor lichte maar constante stress, waardoor je lichaam het vet niet wil opgeven.

Emotioneel eten

Nu vraag je je wellicht af wat afvallen en stress na de zwangerschap met emotioneel eten te maken heeft.

Eigenlijk wel veel.

Emotioneel eten of stress eten wordt, zoals de naam al zegt, vaak uitgelost door sterke emoties of stress. Iets waar je vaak genoeg last van hebt na je zwangerschap!

Je lijf maakt vele veranderingen door en je leven wordt helemaal op zijn kop gezet nadat je je kindje gekregen hebt.

Veel vrouwen beginnen hun stress ongemerkt weg te eten door gedurende de dag constant te snacken – wat zich manifesteert als een steeds breder wordende taille.

Daarnaast – vaak na enkele maanden – beginnen veel moeders de restjes op te eten van hun kindje, naast hun eigen maaltijden. Dit bestaat meestal uit fruitpotjes waar toch best veel suiker inzit.

Al met al heeft dit allemaal invloed op je gewicht.

Vooral de stress, die ervoor zorgt dat je lichaam constant kleine hoeveelheden cortisol produceert, maakt het moeilijker om dat op een gegeven moment de pondjes weer kwijt te raken.

Gelukkig is er ook hier iets aan te doen.

Vandaar dat ik hieronder een lijst van tips speciaal voor stress na de zwangerschap voor je heb opgesteld.

Let wel: ook al is het makkelijker om af te vallen door onderstaande tips te volgen, het is altijd belangrijk om dit rustig aan te doen. Vooral na de zwangerschap, wanneer je lijf toch al een hele grote prestatie heeft moeten leveren.

Val je namelijk te snel af, reageert je lichaam hier ook weer op door een grotere productie van cortisol, het stresshormoon. Je zult dan op een gegeven moment merken dat je stilstaat en misschien zelfs weer bijkomt.

Bovendien wordt het niet aangeraden om vet te verbranden terwijl je nog borstvoeding geeft. Wel kun je met onderstaande tips je gewicht onder controle houden, zodat het later gemakkelijker is om het gewicht weer kwijt te raken.

Liever rustig aan dus!

En nu verder naar de tips!

stress verminderen

5 tips om stress na de zwangerschap te verminderen en pondjes weg te smelten

  1. Even een dutje?

De kans is groot dat je 's nachts waarschijnlijk geen volle acht uur slaap krijgt. Met name als je je kindje nog borstvoeding geeft, wordt je misschien elke nacht nog wel een of twee keer gewekt.

Slaap is echter erg belangrijk om je cortisolniveaus in je lichaam zo laag mogelijk te houden en dus beter de pondjes te kunnen verbranden.

Door overdag verschillende dutjes te doen van elk 30 minuten maximaal geef je je lichaam rust. Omdat je tijdens een kort dutje een REM-slaap hebt, is het bovendien even effectief als 2 uur extra slapen 's nachts!

  1. Eet tussendoortjes

Dat klinkt wellicht niet erg effectief omdat je dan ook meer energie consumeert, maar toch werkt het.

Door tussendoortjes te eten geef je je lijf een reden om vet te verbranden, er komt immers meer dan genoeg energie binnen!

Maar dat werkt alleen als je tussendoortjes ook gezond zijn – een zak chips is dat niet!

Probeer je koolhydraten en vetten in tussendoortjes zoveel mogelijk te beperken en kies in plaats daarvan voor een eiwitrijke snack.

Het belangrijkste voordeel van tussendoortjes is dat de kans dan minder wordt dat je de hele dag de koelkast zit te plunderen op zoek naar vette of suikerrijke snacks!

  1. Vraag om hulp

Als versgebakken moeder is er helemaal niets mis mee o mom hulp te vragen! En het is zeker niets om je voor te schamen.

Veel vrouwen hebben ten onrechte het gevoel dat ze alles zelf moeten doen en willen vaak 24 uur per dag hun baby in de armen houden.

Natuurlijk is dit een ontzettend mooi gevoel, maar uiteindelijk zorg je dan voor te veel stress op je lijf en zal dit later consequenties hebben.

In het Engels hebben ze een mooi spreekwoord: ''It takes a village to raise a child.''

Voel je je moe, uitgeput of wil je gewoon even genieten van een momentje voor jezelf, vraag dan je partner, zussen of broers, ouders of vrienden om hulp. Al is het maar voor een avondje.

Immers, als je zelf niet fit bent, hoe kun je dan optimaal voor je kind zorgen?

  1. Mediteer na het opstaan

…of zodra je de kans krijgt. Mediteren is een van de beste manieren om te ontspannen en stress te verminderen.

Heb je al slecht geslapen, zorgt meditatie bovendien ervoor dat je nog even kunt uitrusten voordat je aan je dag begint.

Dit zorgt ervoor dat je cortisolproductie onder controle blijft en helpt ook veel voorkomende gevoelens van frustratie te voorkomen (die toch redelijk vaak voorkomen wanneer je net een kindje hebt en een slaaptekort!).

Je hoeft bovendien niet lang te mediteren. Ga simpelweg op een rustige plek zitten – liefst in een donkere kamer zonder te veel lawaai – en neem een comfortabele houding aan.

Dit hoeft dus niet per se een kleermakerszit te zijn.

Sluit je ogen en begin rustig in en uit te ademen. Focus op je ademhaling.

Blijf 5 tot 10 minuten zo zitten en blijf je op je ademhaling concentreren – terwijl je langskomende gedachten simpelweg van je af laat glijden.

Open weer rustig je ogen en begin verfrist aan je dag!

  1. Vergeef jezelf

Als versgebakken mama wil je vaak alles perfect doen.

Niet alleen wil je je kindje het beste geven (zoals elke ouder, natuurlijk), je probeert vaak ook om er 24/7 te zijn en het beste voorbeeld te geven.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat je kindje het meeste leert (vooral naarmate het ouder wordt) door de menselijke kant van je te zien.

Immers, niemand is perfect.

Afgezien daarvan is het ook goed om je baby al op jonge leeftijd te leren dat je af en toe weggaat – en altijd weer terug komt.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je kind het vertrouwen in je krijgt dat nodig is, maar houdt ook overmatig huilen tegen. Je kind moet namelijk al jong leren dat mama er niet altijd kan zijn.

Dat gezegd hebbende, deze hele periode wordt gekenmerkt door een leercurve.

Je gaat fouten maken en dat is OK. Leer om jezelf te vergeven zodat je de druk van je schouders haalt en simpelweg van je kindje kunt genieten.

Ook je lijf neemt je dat in dank af!

Tot slot...

Een zwangerschap is een enorm complex proces dat van alles in je lijf verandert.

Afvallen wordt moeilijker, je haar wordt grijs, je tanden breken zonder aanwijsbare reden...

Je lijf past zich aan aan een leven na de zwangerschap en uiteindelijk zul je moeten accepteren dat wat werkte voor je om af te vallen voor de zwangerschap, werkt misschien nu niet meer.

De redenen daarvoor heb ik uitgebreid in bovenstaand artikel besproken.

Volg je de uitgelijnde tips, dan zul je vanzelf merken dat je lichaam steeds meer ontspant en op den duur vanzelf de pondjes loslaat.

Maar dit kan even duren en dat is ook niet erg.

Zoals je weet, slow and steady wins the race!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930888/

http://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/obesity-health-news-505/many-women-don-t-lose-those-pregnancy-pounds-study-finds-694425.html

https://www.informedhealth.org/what-helps-women-lose-weight-again-after-having-a.2686.en.html?part=nachdergeburt-ao-66gb-ro4e

http://www.webmd.com/diet/can-stress-cause-weight-gain

http://thyroid.about.com/od/loseweightsuccessfully/a/cortisol.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share