Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 18 november 2022

Tinnitus tijdens het slapen

Tinnitus is een vervelende aandoening waarbij de patiënt een constant gepiep, gebrom of gezoem op de achtergrond hoort. Dit kan een grote impact op iemands leven hebben. Er kunnen problemen ontstaan op het werk of in sociale contacten en veel mensen die last hebben van oorsuizen hebben ook slaapproblemen. Helaas is er geen medicijn tegen tinnitus, maar er zijn wel veel manieren om beter (in) te slapen.

Nooit meer slapen?

Patiënten die last hebben van tinnitus hebben worden net als mensen met een normale slaap enkele keren wakker tijdens de slaap. Mensen zonder tinnitus kunnen zich normaal gesproken niet herinneren dat ze enkele malen wakker zijn geweest. Mensen met tinnitus worden echter vaker wakker tijdens de slaap vanwege tinnitus en herinneren zich dat ook. Hierdoor hebben mensen met tinnitus een onderbroken nachtrust zijn zijn ze 's morgens minder uitgerust (1).

Ook het in slaap komen, en vooral het weer in slaap komen als je wakker geworden bent, kan door het oorsuizen erg gestoord worden. Het is in de slaapkamer meestal erg stil en juist dan vallen de geluiden in je oor extra op. Veel mensen met tinnitus zijn voordat ze naar bed gaan al bang dat ze straks niet kunnen slapen. En als ze gedurende de nacht wakker worden denken ze verschrikt “nu kan ik natuurlijk nooit meer in slaap komen!”.

Dit soort gedachtes leiden  tot een vicieuze cirkel waarin de slaapproblemen steeds erger worden. Door de tinnitus wordt de nachtrust steeds meer verstoord en nemen de klachten toe.

Opmerkelijk is dat uit onderzoek is gebleken dat de tinnitus niet toeneemt of harder wordt, men ondervindt meer hinder van de tinnitus omdat deze de nachtrust meer en meer verstoord. Het is dus zaak om de cirkel te doorbreken en weer met wat meer zelfvertrouwen te gaan slapen.

Tinnitus kan de slaap verstoren maar het omgekeerde geldt ook: een betere nachtrust kan de klachten van tinnitus verminderen.

Daarom is het belangrijk om al het mogelijke te doen om een goede nachtrust te bevorderen, alle kleine verbeteringen kunnen er samen toe leiden dat je toch voldoende slaap krijgt. Om je nachtrust te bevorderen moet je de randvoorwaarden voor een optimale nachtrust zoveel mogelijk proberen te verbeteren.

Wat je kunt proberen:

  • Slaap in een donkere kamer. Als je gaat slapen doe dan ook direct het licht of de tv uit.
  • Drink 's avonds geen cafeïne, van cafeïne is bekend dat het slecht is voor je nachtrust.
  • Drink geen alcohol. Alcohol verstoort een goede nachtrust je slaapt minder diep en wordt vaker wakker!
  • Ontspan voordat je naar bed gaat, neem een warm bad en een kop (slaap)thee of een beker warme melk.
  • Probeer altijd op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, dit helpt om je slaapritme te verbeteren.
  • In bed kan je een ontspanningsoefening of een ademhalingsoefening doen (zie de link onderaan deze pagina). Als je nog loopt te malen en je gedachten nog actief zijn van de dag, val je moeilijker in slaap!
  • Probeer overdag zo actief mogelijk te zijn zodat je 's avonds moe bent.
  • Ga slapen op het moment dat je moe bent, wacht niet tot je over dat punt heen bent.
  • Om in slaap te vallen kan het helpen om de radio zachtjes aan te hebben, bijvoorbeeld met klassieke muziek. Je kan ook een cd met natuurgeluiden (bijvoorbeeld het ruisen van de zee) opzetten.
  • Melatonine kan ook helpen om een betere nachtrust te ontwikkelen en tinnitus te verminderen (2).

Betere slaap, minder klachten.

Daarnaast is een tinnitusmaskeringsapparaat een mogelijk oplossing. Dit is een gehoorapparaat dat in de oren gedragen wordt en dat zelf een geluid uitzendt. Dit geluid is naast de tinnitus hoorbaar en verzwakt het oorsuizen ook gedeeltelijk.

In een nieuw onderzoek met maskering apparaten is echter nog iets belangrijks ontdekt. Door het gebruik van een maskeringsapparaat tijdens de slaap gedurende 24 weken verbeterde de klachten van een groep tinnituspatiënten significant. De patiënten kregen al na één week gedurende de dag steeds minder last van het oorsuizen (3). Deze techniek gaat nu verder getest worden om te bekijken of er in de toekomst meer mensen 's nachts voor hun tinnitus behandeld kunnen worden.

Want het is vooral de stilte in de slaapkamer die de tinnitus zo duidelijk naar voren brengt.

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0079612307660415
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1016/j.otohns.2005.10.007
  3. https://levomedical.com/wp-content/uploads/2021/09/international_tinnitus_journal_2010_study.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Even een afspraak maken met de audicien, de gehoorapparaten leverancier bij jou in de stad. Deze kan je adviseren en ook het apparaatje leveren.

      Succes!

  1. Heb al verschillende jaren tinnitus en heb er mee leren leven.De laatste tijd gaat het slechter, geluid veel harder en veel last om te slapen .Ik slaap slecht en word veel wakker en kan dan niet meer inslapen door het gefluit van mijn oren .Groetjes chris.

    1. Daar heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee. Lijkt me niet erg comfortabel, maar dat hangt natuurlijk af van het type gehoorapparaat.

  2. Hoi, ik heb er ook erg last van tinitus , maar het probleem in de nacht kan ik mijn gehoorapparaten niet in hebben Hoe doen de meeste van jullie het ?
    Wat voor hoorstukjes gebruiken jullie voor de nacht ? Graag hoor ik het van U
    G.

  3. Ik heb elke keer heel erg last van gezoem en gepiep. Ik kan er heel moeilijk van in slaap komen en word ook vaak een paar keer wakker in de nacht . Ik ben echt einde raad en weet niet wat ik moet doen. Afsluiten lukt absoluut niet

  4. Ik heb af en toe last van oorsuizen heb het nu 3 jaar aan 1 oor, wat me opvalt is dat ik in de nacht als ik wakker wordt geen last van heb van oorsuizen. Soms houd mijn oorsuizen een paar weken aan, en dan kan het soms weer een 1 a 2 weken weg zijn, als ik in de morgen op sta het altijd de vraag is krijg ik het vandaag of niet.

    Valt me ook op als ik op vakantie ben er eigenlijks geen last van heb, was laatst nog op vlieland waar het muisstil was in de avond, en ik kon genieten van de stilte.

    1. Oorsuizen is ook gerelateerd aan stress. Wellicht speelt dit bij jou, gezien het feit dat je er tijdens de vakantie geen last van hebt?

  5. Heb al 3 jaar last van tinnitus waardoor ik na 4 uur slapen wakker wordt. Sinds kort gebruik ik een haarband met ingebouwde bluetooth headset en daarop het geluid van schotse regen. Het helpt op de tinnitus te maskeren en ontspannen weer in te slapen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share