Opgezette buik

Laatste Update: 7 juni 2023

Tips tegen een dikke opgezette buik!

Het afgelopen weekend was het erg lekker weer in Nederland. We zijn dan ook massaal de deur uit gegaan en ook het vieren van Koninginnedag werd grotendeels buiten gedaan. We kunnen er niet meer omheen, deze zomer komt er weer aan. Gelukkig maar, het werd ook hoog tijd!

In de zomer kleden we ons schaarser dan normaal en wanneer we op vakantie zijn of een dagje Scheveningen pakken willen we er natuurlijk op en top uit zien! Je draagt minder kleding, dus je gehele lichaam is beter zichtbaar voor anderen.

Niemand zit op een dikke opgezette buik te wachten toch?

In het begin van het jaar heb ik een artikel in de telegraaf gelezen dat 40% van alle vrouwen en 30% van alle mannen een te dikke buik heeft!

Wanneer de omtrek van de buik bij mannen meer dan 102 centimeter is, spreekt met van een te dikke buik. Bij vrouwen ligt dit getal op de 88 centimeter.

“Te dik”

Wanneer je te zwaar bent, betekent dit niet dat je een te dikke buik hebt. 60% van alle mannen zijn te zwaar, vrouwen 44%. Dit is te achterhalen m.b.v. het berekenen van je BMI! Vrijwel alle vrouwen die te zwaar zijn hebben ook een dikke buik! Slecht de helft van de mannen met overgewicht hebben een te dikke buik!

Wat wel interessant is, is dat het hebben van een dikkere buik een grotere samenhang heeft met gezondheidsproblemen dan het hebben van een hoger BMI (1). Je buikomtrek is dus een betere indicator voor je gezondheid.

Waarom er een dergelijk groot verschil is tussen man en vrouw is niet bekend. Wel zijn er een aantal theorieën echter daar heb ik mijn twijfels bij!

Verklein je buik omvang

Ik ben een beetje aan het afdwalen. De bedoeling van dit artikel is dat ik je een effectieve tips geef om je buikomvang te verminderen zodat ook jij vol zelfvertrouwen de bikini kan aantrekken.

Er zijn veel kleine dingen die invloed hebben op je buikomvang. Alleen buikspieren trainen zal niet veel uithalen. Het kan namelijk ook goed zijn dat je last hebt van een opgezette buik door verkeerde voedingsgewoontes!

Laat ik dat even uitleggen:

Een opgezette buik is vaak een signaal dat je spijsvertering niet helemaal op orde is. Bij 9/10 mensen komt dat door de voedingskeuzes die je dagelijks maakt. Wanneer je voedingsmiddelen haalt uit de supermarkt zijn deze grotendeels bewerkt.

Bewerkte voedingsmiddelen zitten vol met E-nummers, transvetten, geraffineerde suiker en weinig vezels. Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die een intolerantie kunnen veroorzaken (tarwe, lactose) waardoor je een opgezette buik krijgt of een opgeblazen ''vol'' gevoel.

Er zijn bepaalde technieken en tips die er voor zorgen dat je veel minder last zult hebben. De meest effectieve manier is om goed te kijken naar je voedingspatroon en zodoende te achterhalen waardoor je klachten krijgen.

Hieronder heb ik een aantal tips voor je waarmee je binnen een aantal weken je klachten aanzienlijk kunt verminderen:

 1. Eet minder snel!  Door langzamer te eten en minimaal 20 keer kauwen per “hap” krijg je ongeveer 70 calorieën minder binnen per maaltijd. Eet je 3x op een dag, dan zit je toch al snel op 200 calorieën dat je minder binnenkrijgt! Dit helpt ook goed om gewichtsverlies vast te houden (2).
 2. Geen sapjes meer! Als je voortaan fruit eten, zorg dan dat je dit niet haalt uit sapjes. Geen appelsap maar een appel, geen sinaasappelsap maar een sinaasappel. Je krijgt minder calorieën binnen doordat je minder suiker binnenkrijgt (in sap zit suiker)
 3. 8 min abs. Dit is al jarenlang mijn persoonlijk favoriete oefening in de ochtend. Elke ochtend 8 minuten je buikspieren trainen kan werkelijk waar wonderen voor je buik! Geen inspiratie? Niet nodig, volg simpelweg deze instructies! Lichaamsbeweging en met name buikspieroefeningen bevorderen de stoelgang.
 4. Opgeblazen buik. Er zijn veel voedingsmiddelen die voor extra gasproductie zorgen. Wanneer je veel van deze producten eet (tarweproducten, melk, snoepgoed) zal je meer gas produceren wat resulteert in een opgezette buik! Lees meer over een opgeblazen buik
 5. Minder fastfood. Hoe lekker is het om bij de Macdonald of BK een lekkere hamburger te scoren? Dit is echt funest wil je een strakke buik hebben.
 6. Elke dag wegen. Ik weet het, niet iedereen wil elke ochtend geconfronteerd worden met hun eigen gewicht. Echter wanneer jij je elke dag weegt, zal je meer gemotiveerd blijven om van dikmakende voedingsmiddelen af te blijven. Daarnaast geeft het je meer energie om bijvoorbeeld de 8 min abs te doen.
 7. Maak er een foto van.Ik heb er al eens een artikel over geschreven. Wanneer je van alle “slechte” dingen die je eet een foto maakt, wordt je er steeds mee geconfronteerd. Uiteindelijk zal je er vanaf blijven. Onderzoek laat ook zien dat mensen die een app gebruiken om gewicht, dieet en beweging bij te houden sneller gewicht verliezen dan mensen die een eet-dagboek bijhouden (3).
 8. Breek de maaltijden op. In plaats van 3 grote maaltijden, eet 6 kleintjes. Je darmen kunnen dit makkelijker, efficiënter en sneller verteren.
 9. Niet eten voor het slapen. Wanneer je slaapt werkt je stofwisseling minder snel. Hierdoor worden voedingsmiddelen minder snel verteerd. “Slapend dik worden” is dus echt mogelijk. Eet 2 uur voor het slapen gaan niets meer!
 10. Geen crashdieet of iets dergelijks. Extreme diëten zorgen voor gewichtsverlies maar zijn erg schadelijk voor je gezondheid. Daarnaast zal je ook snel weer aankomen!
 11. Nog meer effectieve tips ontvangen? Aan de zijkant van dit artikel kun je (gratis)  21 de Gouden Tips tegen een opgezette buik direct downloaden.

Heb je zelf nog een aantal tips of een vraag? Graag dan je reactie hieronder plaatsen:)

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0828282X15005103
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1147-z
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2010.208

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. heb buikomtrek van 116cm en voel me zeker niet goed,drink wel ice tea zo n 4 a 5 blikjes per dag.

  ga regelmatig wandelen en een paar km lopen ik rook niet ,geen alcoholische drank en eten dikwijls overdag kun je me raad geven ?

  met vriendelijke groeten eddy

  1. Beste Eddy,

   Het is erg goed dat je al regelmatig beweegt en niet rookt en geen alcohol drinkt.
   Ik raad je aan meer water te gaan drinken ipv van de ice tea.

   Ook raad ik je aan een dagboekje bij te houden, als je meer bewust word van wat je nou precies eet, kun je er misschien achter komen of er bepaalde voeding is waardoor je, je meer opgeblazen voelt.

   Mocht je nog vragen hebben kun je ze altijd stellen,
   Succes!!

 2. Hallo,

  Ik weet niet of ik hier goed zit, maar ik heb al zo'n twee weekjes last van een opgeblazen gevoel. Ik ben een meisje van 16 jaar en ik wil er echt zo snel mogelijk van af. Ik hou m'n buik al van mezelf in, omdat ik het gevoel heb dat m'n hele buik eruit steekt. Ik dacht eerst dat jet het met m'n stoelgang te maken had. Ik heb namelijk het gevoel dat m'n hele buik vol zit met ontlasting, maar ik kan wel normaal naar het toilet gaan.. Met m' menstruatie heeft het ook niks te maken, want ik ben net klaar.

  Kan iemand me hier alsjeblieft bij helpen? Ik wil snel van dit gevoel af.
  Alvast bedankt!

  Groetjes, Naomi

  1. Er zijn meerdere factoren wat een opgeblazen gevoel kan geven. Vaak heeft het met je voedingspatroon te maken ware maaltijden of een relatief ongezonde leefstijl kan zeker bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Ik las onlangs een aantal reacties van mensen die speltbrood gaan eten waardoor het opgeblazen gevoel erg afnam. Ik heb dezelfde ervaring.

   Daarbij kan het ook zijn dat je last hebt van een prikkelbare darm:

   https://www.optimalegezondheid.com/prikkelbare-darm/

   Vervang normale broodproducten met spelt en kijk goed naar je voedingspatroon / leefstijl!

   https://www.optimalegezondheid.com/hoe-gezond-is-speltbrood/

   Succes!

 3. Ik ben een vrouw van 36 en heb een buik omtrek van 102 cm , dit terwijl ik op de rest van mijn lichaam Bergens overgewicht heb. Hoe kom ik van mijn buik af?

  1. Hoi Suzanne,

   Het feit dat je een forse buikomtrek hebt, en verder nergens overgewicht hebt, kan het gevolg zijn van vetopslag door foute eetgewoontes. Als je veel suikers eet, en niet verbruikt, wordt dit opgeslagen als lichaamsvet voor het geval je de suikers later wél nodig hebt. Dit wordt als eerste opgeslagen in de buikstreek. In dat geval is het zaak om gezonder te eten en meer te bewegen. Eventueel in combinatie met speciale buikspier-oefeningen.
   Maar om alles uit te sluiten, raad ik je toch aan om even een afspraak te maken met je huisarts, want er kan ook een andere aandoening zijn waar je (nog) geen weet van hebt, en wat zorgt voor je forse buikomtrek.

   Hou me even op de hoogte, als je wilt.

   Groet,

   Jack

 4. Hallo,
  Ik heb last van een dikke en opgeblazen buik waar ik heel graag van af wil. Ik ben 36, 1.60 cm en weeg 64 kilo (licht overgewicht dus). Ik schaam me voor mijn enorme buikomtrek van ongeveer 95 cm en houd deze dus het grootste gedeelte van de dag in. Thuis probeer ik mijn buik weer te ontspannen (lukt niet altijd makkelijk) en heb ik last van winderigheid. Op mijn werk (zittend beroep) heb ik het afgelopen jaar veel stress ervaren en dat heeft spanning in mijn lijf veroorzaakt. Verder rook ik niet, drink meestal water en nauwelijks alcohol en geen sapjes/frisdrank. Elke dag eet ik groente en fruit, speltbrood, muesli en yoghurt, crackers en avondeten. Ik houd wel van 's avonds een kopje thee met wat chocola erbij, maar beperk dit meestal tot het weekend. Per week volg ik 1 x pilatesles en fiets regelmatig (geen lange afstanden, maar op en neer naar de binnenstad etc.).
  Al direct na mijn ontbijt (verse sinaasappelsap, muesli, yoghurt en vers fruit) heb ik een enorm opgeblazen gevoel en dikke buik.
  Is de oplossing voor mij meer sporten, geen chocola en die vreselijke buik van mij de hele dag maar laten zien aan iedereen? Ik hoop dat je me kunt helpen.

  1. Hoi Julia,

   Je hebt inderdaad een klein beetje overgewicht, maar daar hoort niet een buikomtrek van 95 centimeter bij. Staat een beetje buiten iedere verhouding.
   Het is natuurlijk de vraag of je last hebt van een opgezette buik, of dat je een dikke buik hebt door opgeslagen vet. Of eventueel een combinatie hiervan.
   Je leeft redelijk gezond, alhoewel het bewegen en sporten naar mijn smaak een beetje miniem is. Ik zou in ieder geval het ontbijt aanpassen door de zure producten eruit te gooien en te vervangen door wat anders. Sinaasappelsap en yoghurt zijn sterk gistend, en veroorzaken sowieso een opgeblazen gevoel.

   Heb je wel eens overwogen om een diëtist te bezoeken? Deze kan heel gericht onderzoeken of er misschien een achterliggende oorzaak is. Anders kan ik je een bezoekje aan een allergoloog aanraden. Deze kan bijvoorbeeld bekijken of je wellicht stoffen eet waar je een allergische reactie van in werking stelt.

   Laat me even weten hoe het verder gaat.
   Jack

 5. Beste Jack,

  Wellicht ben ik verkeerd maar ik probeer het toch.
  Ik heb kort achter elkaar twee kindjes gekregen. Mijn oudste is juist 3 geworden en de ander 1 jaar. Ik heb nog steeds een buikomvang van 92 cm.. Ik ben 168cm en ik weeg 57 kilo.
  Mensen vragen constant of ikweer zwanger ben. Dit is erg vermoeiend en ook niet leuk. Ik ren constant achter mijn kinderen aan. En heb geen minuut pauze. Ik wil wel aan sport doen maar ik heb er echt geen puf voor. Ik drink niet veel water, maar 3 kopjes koffie. Af en toe een koekje erbij.
  Na het heten neem ik yogurt en gele vla.
  Ik neem zo nu en dan een peresapje, druivensap.
  Wat kan het zijn dat mijn buik nog steeds zo dik is?
  En wat kan ik er tegen doen?
  Alvast bedankt.

  1. Hallo An,

   Dit is een hele lijst van wat je allemaal doet. Ik snap heel goed dat je hier heel erg radeloos en gerusteerd van wordt.
   Maar om toch resultaten te boeken, moet je heel kritisch naar je eigen leven kijken. Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar je moet allereerst de stress weg werken. Probeer tijd voor jezelf vrij te maken om je te ontspannen door familie of vrienden voor je kids in te schakelen. Stress speelt namelijk een hele belangrijke veroorzaker bij de ontwikkeling overgewicht.
   Lees maar eens het volgende artikel: Stress en overgewicht
   Probeer écht tijd voor jezelf te maken. En als je dan denkt: "Maar dat kan niet, want mijn kinderen hebben mij nodig", bedenk dan dat als jij er straks bij neervalt van de stress en de vermoeidheid, je kinderen helemaal niks meer aan je hebben. Beter nu tijd voor jezelf nemen, dan straks helemaal geen tijd voor de kids meer hebben.

   Daarnaast toch nog meer op je voeding letten, waarbij 'minder eten' niet zozeer belangrijk, maar meer 'gevarieerd en gezond eten'. En dan het liefst op gezette tijden. Daarnaast natuurlijk flink bewegen, eventueel samen met de kids.

   Probeer eens een bezoekje te brengen aan een diëtist. Deze kan je vast verder helpen om een voor jou op maat gesneden dieet te maken.

   Ik wens je heel erg veel succes!!
   Jack

   1. Het klopt zeker dat stress het metabolisme vertraagt en kan leiden tot overgewicht, maar An heeft (veruit) absoluut geen overgewicht en lijkt hier ook niet op af te stevenen. Het probleem is enkel de buikomvang en het gebrek aan energie door de hectiek in het dagelijks leven. Teveel buikvet kan ook een gevolg zijn van stress, daarbij gaat de spijsvertering er trager van werken, dus het is zeker belangrijk om te proberen de stress te verminderen. Ze zegt geen puf te hebben om te sporten, ik vind het dan wel een beetje vreemd om als advies te geven "flink bewegen".

    An, ik zou je het advies willen geven om, zodra je de tijd hebt, met regelmaat een stukje te gaan wandelen of fietsen, bij voorkeur een half uur per dag. Wandelen kan eventueel ook met de kids. Het is zeker een goede suggestie om te proberen regelmatig tijd voor jezelf te nemen door familie/vrienden in te schakelen, echter zijn zulke goede familieleden/vrienden helaas niet voor iedereen weggelegd. Mocht dit echter een mogelijkheid zijn: zeker doen, en gebruik die tijd dan om dingen te doen die voor jou ontspannend zijn. Je hoeft niet te gaan sporten als je de energie er niet voor hebt; een stukje wandelen of fietsen is ook bewegen, en werkt ontspannend. Voor de rest vooral dingen doen die jij prettig vindt, bijv. een bad nemen, naar de zonnebank, een boek lezen, etc.

    Wat naar mijn mening echter minstens net zo belangrijk is, en waarvan het mij ook verbaasde dat dit niet in het gegeven advies voorkwam, is veel water drinken. Te weinig water kan een directe oorzaak zijn voor een opgezette buik - je lichaam droogt uit door het tekort aan water, en gaat hierdoor vocht vasthouden. Zelf heb ik hetzelfde probleem gehad: ik woog jarenlang 55kg bij een lengte van 1.65, maar had altijd een flinke buik. Toen ik echter een aantal weken consequent elke dag 1,5 liter water dronk, is dit veel minder geworden.
    Probeer dus elke dag 1,5 liter water te drinken door bijv. constant een flesje spa bij je te houden, en deze bij te vullen als hij leeg is. Het is even wennen, maar het is iets wat je in de routine moet krijgen. Hetzelfde geldt voor ontspannen! Ook wennen, maar wel noodzakelijk. Als de kinderen op bed liggen, neem die tijd dan voor jezelf - doe ontspanningsoefeningen, let op je ademhaling (heel rustig, vanuit je buik), neem een bad, luister muziek, kijk een film, of probeer eens meditatie.
    Veel sterkte gewenst, ik hoop dat het je gaat lukken om wat tijd voor jezelf te nemen.

 6. Ik heb jaren lang last gehad van een opgezette buik, waarbij mijn buik vaak zo opgezet was dat ik maar moeilijk ruimte kon vinden om te ademen. Het gevolg was, nul energie en altijd op mijn voeding letten en tal van onderzoeken verder zonder enige uitkomst. Maar eindelijk begin ik het onder controle te krijgen!!!! Ik ben zelf erg slank maar had altijd een opgezette buik die echt in de weg zat, letterlijk en figuurlijk. Al die jaren dacht ik altijd dat het door bepaalde etenswaren kwam en dus probeerde ik allerlei dieten. Niets heeft uiteindelijk geholpen al merk je natuurlijk wel dat gezond eten het niet verslechterd. Totdat ik aanraking kwam met sites die de link legden tussen slechte houding en darm en maagproblemen. Nu is het zo dat een slechte houding niet zo makkelijk te corrigeren is als dat je zou denken, omdat je eerst moet weten en zelf ondervinden wat nu juist goed is en goed voelt. Wanneer mensen wordt gevraagd of ze hun houding willen verbeteren, dan gaan ze verkrampt rechtop proberen te zitten en houden dit dan uiteindelijk maar een paar minuten vol, waarna ze weer hun slechte houding aannemen. Mensen die geinteresseerd zijn in goede houding en wat voor invloed dit kan hebben (ik spreek uit ervaring) moeten eens googlen naar Esther Gokhale en Katy Bowman. Deze vrouwen hebben een goede kijk op houding, waarbij Esther Gokhale vooral heeft afgekeken bij primitieve volkeren over de hele wereld en hoe deze mensen zich staande houden, waarbij alles begint met een goede stand van je pelvis en dat het belangrijk is dat je je pelvis niet naar voren houdt, maar je pelvis en je kont dus naar achteren kantelt. Katy Bowman benadrukt ook vooral op het feit dat veel mensen hun ribben en ribbenkast omhoog trekken wanneer ze een goede houding proberen te maken. Dit wordt Rib Thrusting genoemd en hier had ik zelf last van en door dit af te leren merkte ik een wereld van verschil.

 7. Beste Jack,
  Mijn babytje is nu 5 maanden en ik geef haar nog borstvoeding.
  Ik woog voor mijn zwangerschap 56kg maar nu 62,5kg en mijn buik omtrek is 93cm.
  Ik ben heel voorzichtig met eten en eet gezond. Ik drink geen voorgemaakte sapjes, geen friet of olie gebakken eten, geen fast food, geen koffie, geen alcohol, rook niet, maar wel een zoete koekje per dag met groene thee.
  Ik ben nu 2 dagen 1uur/dag thuis begonnen sporten met 10 min buikspieroefeningen. Ik ga binnenkort naar Ibiza op vakantie en wil bikini aan doen, wat raad je me aan om snel mijn buikomtrek te verkleinen ?

  1. Hoi Maria,

   Om 'even' snel je buikomtrek te verkleinen is een illusie. Daar moet ik je helaas in teleurstellen. Je bent goed bezig met eten, drinken en sporten. Maar een gewichtstoename, zeker na een zwangerschap, heeft tijd nodig om weer te verdwijnen. Langzaam afvallen heeft het beste, meest duurzame, resultaat.

   Veel plezier op Ibiza!
   Jack

 8. Ik ben vanaf 2008 in de overgang en heb ook een opgezette maag
  Ik ben ook door de overgang 26 kg zwaarder geworden
  Ik woog voor de overgang 71 kg
  Ik ben 56 jaar en mijn lengte is 170 cm
  Ik eet regelmatig en snoep niet en drink geen alcohol
  Ik voel me heel ongelukkig met mijn lichaam
  kunt u me helpen of raad geven

  groetjes Petra

  1. Hi Petra,

   Ik snap je frustratie hierin, maar helaas kan ik je op basis hiervan geen ander advies geven dan contact op te nemen met een arts. Het lijkt mij dat er onderliggende oorzaak moet zijn. Laat eens een goede APK uitvoeren en ga van daaruit verder. Verder met behandeling van de gevonden klacht(en), eventueel in combinatie met een diëtist en allergoloog.

   Ik zou het erg op prijs stellen als je me op de hoogte houdt!
   Succes,
   Jack

   1. Hi,
    Ik heb de laatste tijd niet veel gegeten (5 dagen) maar toen ik daarna weer normaal ging eten werd mijn buik heel dik nadat ik maar een tosti had gegeten ik heb dit ijgen lijk bij elke maaltijd die ik eet, ik weet niet wat ik moet doen! Moet ik maar gewoon heel wijnig eten?? Help me!
    Groeten

   1. Ik heb geen buikvet en geen overgewicht. Ik sport nu 3x per week en ben volop in de groei. Maar ik heb toch last van een opgezette buik. Ik heb weinig vet op mijn buik zitten (eigenlijk bijna niets) ik wil hier graag vanaf. Ik heb wel wat op internet gevonden over lucht inslikken en niet goed kauwen maar ik weet het niet. Weet jij misschien iets?

    1. De kennis die ik heb over een opgezette buik, kun je in bovenstaand artikel vinden, Koos.
     Lucht inslikken kan een probleem zijn, evenals slecht kauwen. Maar een slechte darmwerking kan ook een oorzaak zijn.
     Heb je je wel eens helemaal laten onderzoeken?

 9. nou die buik weet wat ..in 2000 kreeg ik pillen voor hoge bloeddruk ,,binnen 10 maanden was ik 30 pond zwaarder die liep op tot 50 pond ...eerst legde ik geen verband met die medicijnen ,,ging zoeken op internet naar de medicijnen ,,,en daar kwam uit dat ze werkte op de hormonen ,,had eerst nergens haar maar dat groeide ook . ..idioot gewoon .

  Normaal had ik maat 42 /44 ..nu heb ik bijna 50 , en vind het afschuwelijk heb het toen met de arts er over gehad ,,was niet zo zij hij ....net of je achterlijk bent ,
  eet 1 boterham s ochtend en 1 s avonds ,tussen de middag kllein stukje vlees of vis ,,,wat ik lekkerder vind ,,,snoepen doe ik niet ,.wat groente en haast nooit aardappel .
  het gevolg is dat me schaam .en bijna niet meer buiten ga,.
  ben inmiddels 83 jaar .vriendin van me [[20 jaar jonger ]]]over kwam het zelfde ,,je zag haar aankomen ..
  maar nee hoor ook die dokter zei ,,kan niet .die werkt hard en moet veel lopen in dat werk .
  goed 2015 .

 10. Ik ben benieuwd waarom je minder calorieën inneemt als je slomer eet? en met 8 min buikspier oefeningen ga je het niet redden. Vet verbrand je namelijk niet lokaal hiervoor zo totaal bewegingen gunstiger zijn bijv. zoals een squat of deadlift.

 11. Hallo,

  Ik heb al een poosje last van een opgezette dikke buik, was altijd veel dunner maar na problemen met darmen en moeilijke ontlasting en weinig naar de wc laat maar zeggen.
  als ik zit zit het gewoon allemaal in de weg, ben voor de rest helemaal niet dik alleen mijn buik is gewoon dik weet u miscchien hoe ik hier het beste mee om kan gaan?
  drink genoeg water voor mijn gewicht en eet ook gewoon normaal zoals groente en fruit per dag !
  groeten

 12. Ik heb een dikke buik, welke in de weg zit bij het sporten. Ik sport intensief. Met hardlopen gaat het nog. Maar met wielrennen kan ik mijn handen niet meer aan mijn stuur krijgen op de juiste manier. Bij snowboarden krijg ik mijn schoenen niet aan en als ik op de snowboard sta en ik moet overeind kan dit niet op de manier waarop het zou moeten. Ik heb twee diëtiste en een voedingsconsulent gehad, welke het allemaal hebben opgegeven. Ik eet namelijk normaal en gezond. Ik snoep nauwelijks even als het gebruik van alcohol. Het enige wat ik niet goed heb gedaan is dat ik heel weinig heb gegeten. Dingen als maagverkleining, banden en noem maar op zijn niet van toepassing. Een crashdieet leverde 2 kilo op.. daarna zijn mijn lichaam.. onder de 1000 cal. vind ik ook prima... Iemand nog een idee...

 13. Ik heb een vraag want ik snap niet wat ik precies fout doe

  Ik heb een opgezette buik ben niet echt heel dik en het zit ook op mijn heupen een beetje ik werk 40 uur per week genoeg beweging daaraan al doordeweek eet ik meestal gewoon normaal eet wel altijd brood in de middag en ochtend en in het weekend drink ik wel alchohol want ik vind dat je je ook nog wel mag vermaken en zondag afentoe friet maar of het daar nou alleen aan kan liggen?

  1. Ik kan natuurlijk niet zeggen of het aan de alcoholconsumptie of aan de frietconsumptie ligt, maar dat werkt natuurlijk wel mee!
   Daarnaast zeg je dat een 40-urige werkweek genoeg beweging is, maar dat hangt natuurlijk van je werk af. Wellicht wat minder alcohol en wat meer sporten?

 14. Ik ben ten einde raad en vraag hier om advies.
  Heb een heel grote buik dat nu al aan de zijkanten uitpuilt. Of dat ermee te maken heeft weet ik niet, maar ik heb dagelijks buikpijn (navel).
  Onderzoek (buik gescand) leverde als resultaat; geen vet, geen vocht en ook geen lucht. Ik ben geen grote eter. Er zijn dagen dat ik alleen maar brood eet (brooddag) of enkel fruit. Eenmaal per dag warm (rijst of pasta). Smorgens geen ontbijt noch lunch.
  Na een hartinfarct een gedeeltelijke revalidatie programma afgewerkt, omdat ik vanwege pijn (hernia) niet volledig kon meedoen. Raak nu dus heel gauw moe en met een buik die in de weg zit kan ik als alleenstaande niet veel meer doen. Wat raad u mij aan te doen?
  Ben een man van 70 met een lengte van 1.75cm en een gewicht van 95kg.
  Alvast bedankt.

  1. Wellicht kan een goede diëtist je verder helpen? Daarnaast moet je goed beseffen dat er veel verschillende achterliggende factoren mee kunnen spelen.

 15. mijn naam is Yvonne ik ben52 jaar bijna 53
  Hoi k heb in 2014 een maagverkleining gehad en daarbij een complicatie gehad dus 4 dagen later weer een operatie ik had buikvliesontsteking opgelopen en een naad lek .
  daarna na 8 maanden weer geopereerd omdat mijn buik vreselijk veel heeft meegemaakt ook aan een vacuümpomp gezeten een week of 6 ,moest ik weer geopereerd worden aan een buikwandbreuk . in middels bijna 43 kilo afgevallen , maar nu kom ik weer aan en mijn buik is zo opgezwollen zeg maar maag , ik ben bijna 4 maanden na ar het ziekenhuis geweest om daar oud bloed er uit te laten halen nu doen ze het niet meer maar ik ben wel weer een kilo of 2 aangekomen , hoe lang gaat het nog duren weet u het mijn huis arts en chirurg weten het ook niet na wel 3 keer een echo te hebben gehad

  1. Ik kan hier geen antwoord op geven, Yvonne. Ik ben helaas geen arts.
   Maar feit is wel dat jij verschrikkelijk veel op je bordje krijgt op dit moment.
   Ik wens je ontzettend veel sterkte in deze lastige tijden!

 16. Als je te dik bent, zou ik gaan hardlopen(of andere cardio) buikspieren zorgen niet voor een minder dikke buik! 3 keer per week cardio (1-2 uurtjes) en je zult binnen no time slank zijn.

  1. Is inderdaad waar: Alleen buikspieren trainen zal er niet voor zorgen dat je slanker wordt. Je krijgt sterkere buikspieren, die alles een beetje strakker doen lijken, maar het buikvet zelf is er dan nog steeds.

 17. Ik heb een te grote buikomvang en dit heb ik al sinds kind. Ik was er toen ik klein was onzeker over , maar daar is nooit wat mee gedaan. De dokter zei dat ik het maar moest accepteren.
  Sporten helpt niet, want nu blijkt dat ik weinig vet massa heb 23,3 % , terwijl mijn spiermassa zo'n 49,5 kg is.
  Van de week een onderzoek gehad en daar bleek ook uit dat ik maar heel weinig visceraal vet heb.
  De mevrouw gaf aan dat het kan door mijn spiermassa, maar ook doordat mijn darmen wellicht heel erg uitzetten.
  Ik ben echt ten einde raad, want ik eet al geen brood meer, omdat Tarwe niet goed voor mij zijn.
  Ik krijg veel groentes naar binnen en normale fruit inname. Ik weet wat ik aan calorieën mag innemen en kom daar ook niet boven. Heb mijn dagelijkse eten hierop afgestemd. Ik beweeg sowieso zoveel mogelijk door middel van work outs wandelingen fietsen etc.
  Uit het artikel lees ik dat het mogelijk 4 weken uitbannen van zuivel ook kan helpen.
  Dat wil ik wel proberen.
  Daarnaast denk ik dat misschien een DCN programma nog wel kan werken.
  Daar heb ik veel mensen goede resultaten mee zien halen.
  Het zuivert het lichaam , mogelijk helpt dat ook de darm problemen.

 18. Hoi,ik ben Saskia en ben 36 jaar voor de rest ben ik best slank alleen ik heb,al,een aantal jaren last van een op gezwollen buik en het net of ze er in aan het prikken zijn en doet het pijn ik eet zelf heel weinig en drink heel weinig ik rook zelf niet en ook geen alcohol en ik weeg 65 ' 5 kilo kan je mijn helpen aub gr

  1. De opgezette buik kan heel goed het gevolg zijn van het weinig eten, Saskia.
   Begin eerst maar eens om normaal, gezond te eten.
   In jouw geval wil jouw lichaam je iets vertellen! Reageer daarop!
   Maak bijvoorbeeld eens een afspraak met je huisarts of met een diëtist.

 19. Hoihoi!
  Ik ben een meisje van 17 en ik ben mijn hele leven best slank geweest. Nu sport ik de laatste tijd wat minder en eet ik ook iets minder gezond. Ik eet vaak chocola, chips en koekjes omdat de mensen om mij heen me dat altijd aanbieden. Ik ben ook een ontzettende stres eter. Als ik me vervelend voel dan eet ik het liefst een heel pak koekjes op. Ik merk dat vooral mijn buik dikker geworden is en mijn conditie achteruit is gegaan. Toch vind ik het lastig om van ongezond eten af te blijven omdat ik me dat fijner voel. Ik hoop dat u kunt helpen!

  Xoxo

  1. Je kunt heel veel dingen eerst zelf proberen, Nikki.

   Verban in ieder geval alle ongezonde snacks uit je huis. Dan kom je ook niet in de verleiding. Praat er ook over met je ouders. Ze kunnen je helpen!
   Heb je weleens gedacht aan professionele hulp? Want dat stress-eten dat heeft natuurlijk een oorzaak.

   En om je op weg te helpen, heb ik een lijstje met gezonde snacks voor je:
   https://www.optimalegezondheid.com/gezonde-snacks-zonder-je-schuldig-te-voelen/

   Veel succes!

 20. Hoi ik ben Nienke 14 jaar en ik ben een slanke lange meid maar toch voel ik me super onzeker want na het eten ( maar eigenlijk altijd) is mijn buik heel erg opgezet. Ik sport heel veel, ik volleybal 4,5 uur in de week en dan is de wedstrijd nog niet mee geteld. Maar ik eet heel ongezond ik heb namelijk altijd wel een ‘vooraadje’ liggen, Zoals snoep ships of koekjes. Ik wil er wel van af maar ik heb elke dag wel een eet bui. En als ik zelf geen vooraat heb dan ga ik uit de kasten beneden eten en dan komt mijn moeder erachter. Ik doe trouwens thuis ook buikspieroefeningen en veel voor de kont ook (1 x per week een half uurtje). Maar ik weet niet hoe ik nu van die opgezette buik af kom! Kun je me helpen? Groetjes Nienke

  Ps. Ik rook en drink niet.

 21. Hoi mijn naam is John. Ik heb een probleem met de darmen en mij is gezegd dat ik Brinta moet eten. Een bakje per dag .nu lijkt t wel of ik ontploffing....heb 2,5 jaar geleden. Een cva gehad en mijn buik is ook gaan groeien. Wat kan ik hier aan doen...en is Brinta wel zo goed.

  1. Het lijkt me verstandig om te stoppen met de Brinta, en een vervanging te zoeken.
   Overleg dit even met je behandelend arts.

 22. Ik word er een beetje gek van! Ik drink geen alcohol, limonades o.i.d. maar liters water. Ik snoep niet, ik hou totaal niet van de mac of de bk. Natuurlijk ik ik af en toe eens patat. Maar ook regelmatig vis kip en rundvlees. Spelt brood en ga zo maar door. Toch blijft mijn buik groter worden en dan ook alleen mijn buik. Wel houd ik regelmatig wat vocht vast en is mijn stoelgang op het moment niet super. Ik kamp al een hele tijd met een enorm overgewicht door die buik want de rest heeft een normale omvang ( broekmaat 36/38 stretch) ik ben bijna 2 meter lang en mijn shirts xxxl zou ik gewoon passen als die buik er niet was.Ik heb in het verleden té weinig gegeten waardoor mijn lichaam op de spaarstand is gegaan en i.c.m medicijnen groeide ik enorm. Ik kwam in aanraking met project gezond en daarmee viel ik in een paar weken tijd 18 kilo af. Gewoon door meer te gaan eten. Maar toen stopte het afvallen en nu is het er weer helemaal bij aan het komen. Ik wil héél graag van die buik af

 23. Ik vecht al jaren met mijn gewicht. ben door de jaren heen steeds minder gaan eten, en denk bij elke maaltijd na of het wel kan.
  ik ben voor mijn zwangerschap van 100kilo naar 70 kilo gegaan.
  Na mijn zwangerschap helaas 80 kilo, met moeite viel ik 5 kilo af.
  Maar nu zit mijn gewicht weer op 80 kilo. Maar merk dat mijn buik zo erg dik is geworden.
  Ik heb een jaar lang 6dagen per week 2,5 uur gesport per dag. er was bijna geen verschil. Wel wat zichtbaar maar niet dat je zegt wauw.
  Na mijn verhuizing en nieuwe baan en veel klussen in ons huis ben ik niet meer aan sporten toe gekomen.
  Maar toch val ik niet af.
  ben iemand die bewust eet. dus altijd aan tafel.
  probeer zoveel mogelijk verst te koken.
  ik drink niet, ik rook niet.
  het enige wat ik drink is water of thee zonder suiker.

  hoe komt het dat ik toch langzamer zwaarder wordt... ik heb een hekel aan eten gekregen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

32 Shares
Tweet
Pin18
Share14