Motivatie

Laatste Update: 26 april 2014

Tips voor méér zelfvertrouwen

De één heeft van nature zelfvertrouwen en straalt dit dus ook uit, de ander moet er keihard aan werken om hetzelfde resultaat te bereiken. We weten het allemaal wel te benoemen, meestal gevoelsmatig, maar als je jezelf dan afvraagt wat zelfvertrouwen nu precies is, dan weten we het vaak niet onder woorden te brengen. Aan de ene kant is zelfvertrouwen erg abstract, aan de andere kan is de omschrijving hiervan verbazingwekkend eenvoudig.

De Dikke van Dale zegt er het volgende over:

“Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in of op jezelf hebt. Het is het vertrouwen dat je op eigen krachten taken en mogelijke hinderpalen aankan.”

Zelfvertrouwen heeft dus alles te maken met zelfkennis, de kennis over wat je wel en wat je niet kan. De kennis van je eigen mogelijkheden, en deze tegelijkertijd goed benutten. Dus niet je capaciteiten onderschatten, en zeker niet overschatten. Dit laatste werkt heel veel frustratie in de hand, met als direct gevolg dat je een stuk zelfvertrouwen in jezelf direct weer verliest.

De Duitse filosoof Johann Wolfgang von Goethe zei in 1821 het volgende hierover:

“Het is een grote fout om jezelf meer te verbeelden dan je bent en jezelf lager in te schatten dan wat je waard bent.“

Het heeft dus alles te maken met zelfkennis en controle over je eigen leven. Je bent zelf verantwoordelijk voor al je successen en tegenvallers die je op je pad tegenkomt. Daarnaast heeft zelfvertrouwen ook te maken met vertrouwen hebben in jezelf en de mening hebben dat ook jij recht hebt op geluk. Maar deze laatste twee zijn pas van toepassing als je jezelf kent, met al je capaciteiten en beperkingen, en dit ook daadwerkelijk toepast.

Zelfvertrouwen is een basis voor je hele leven, en bepaalt voor een groot deel je persoonlijkheid, wie je bent, wat je uitstraalt en hoe je je verder gaat ontwikkelen. Met name dit laatste is een direct gevolg van zelfvertrouwen: Zelfvertrouwen geeft je de innerlijke kracht om nieuwe mogelijkheden van je eigen kunnen te ontdekken, dat je grenzen gaat verleggen om jezelf verder te ontwikkelen.

Om je een hele goede basis te geven, wil ik je een aantal hele belangrijke tips geven.

Hieronder een overzicht van de tips
1. Bedenk wat je WEL kunt, en niet wat je NIET kunt
2. Probeer iedere dag iets nieuws
3. Positieve kijk op het leven
4. Je lichaamstaal
5. Wat heb jij al bereikt in jouw eigen ontwikkelingsproces?
6. Zoek, en vind, jouw eigen passie!
7. Zeg ook eens duidelijk ‘nee!’
8. Maak lekker veel fouten!
9. Sporten
10. Gezond eten
11. Kijk eens kritisch naar je kleding
12. Neem alles in het leven wat minder serieus

1. Bedenk wat je WEL kunt, en niet wat je NIET kunt

Jij hebt bij je geboorte allemaal talenten gekregen. Talenten die je moet ontdekken en verder moet ontwikkelen. Ook al denk nu misschien dat dat niet van toepassing is op jouw, toch heb jij ze ook. Maak eens een lijstje met aan de ene kant de zaken waar je niet goed in bent, waar je dus niet het talent voor hebt. Schrijf aan de andere kant de dingen op waar je WEL goed in bent. Dit is een belangrijke handeling als eerste stap naar zelfkennis. Leg je grens bij de zaken die je niet kunt, en ontwikkel de positieve punten verder.

2. Probeer iedere dag iets nieuws

Om je zelfvertrouwen te vergroten, is het ook belangrijk om je grenzen te verleggen. Wat je wel en niet kunt doen, is in de meeste gevallen beperkt door je eigen gedachten. Als je DENKT dat je iets niet kunt, zal het waarschijnlijk ook niet lukken. Sta open voor nieuwe dingen en probeer iedere dag iets nieuws, iets waarvan je altijd dacht dat je het niet zou kunnen. Als je bijvoorbeeld denkt dat je niet in staat bent om iets met houtbewerking te doen, ga dan toch eens proberen om bijvoorbeeld een vogelhuisje te maken. Het resultaat zal volgens een timmerman waarschijnlijk heel slecht zijn, maar het zal wel iets zijn waar je ontzettend trots op kan zijn: Je hebt je grenzen verlegd, je hebt iets gedaan wat je niet voor mogelijk had gehouden. En wie weet, wat je op deze manier aan verborgen talenten kunt vinden.

3. Positieve kijk op het leven

Ons brein is één groot netwerk van gewoontes. In veel gevallen is het achterdochtig zoeken naar negatieve signalen. Een slechte eigenschap die een weerslag heeft op je uitstraling naar buiten toe en op je eigen leven. Gewoontes kun je gelukkig veranderen. Probeer uit iedere ervaring de positieve punten te halen, en daar op verder te bouwen. De negatieve kanten kun je overdenken, er van leren en dan verder achter je laten. Het zijn de positieve kanten waar je mee verder kunt, en moet!

4. Je lichaamstaal

Ga eens voor de spiegel staan en kijk kritisch naar jezelf. Heb je een lichaamstaal die vol zelfvertrouwen uitstraalt naar de buitenwereld? Of loop je met ingezakte schouders, een kromme rug en je ogen neergeslagen? Je lichaamshouding zegt veel over jezelf en wie je bent. Je lichaamshouding geeft een duidelijk signaal naar buiten toe. Door aan je lichaamshouding en lichaamstaal te werken straal je zelfvertrouwen uit, straal je positieve energie uit. Recht je rug, schouders omhoog en recht voor je uit kijken. Oefen dit iedere dag in de spiegel en let er overdag ook op. Na een poosje hoef je er niet meer over na te denken en gaat het vanzelf!

5. Wat heb jij al bereikt in jouw eigen ontwikkelingsproces?

Denk eens terug aan een tijdje geleden, over wat je allemaal al bereikt hebt. Hoe je veranderd bent van een bang muisje naar een persoon die (meer) zelfvertrouwen heeft, en dit ook uitstraalt. Dit geeft alleen maar méér energie om je nog verder te ontwikkelen en om hieraan te werken. Als je net begonnen bent, kun je terugdenken aan de kleine zaken die je veranderd hebt, en die toch een grote impact hebben gehad op het verdere verloop van je leven en van je ontwikkeling.

6. Zoek, en vind, jouw eigen  passie!

Denk even terug aan het lijstje wat we besproken hebben in het eerste punt. Kijk eens naar het rijtje met zaken waar je goed in bent. Zit er ook iets tussen waar je goed in bent EN waar jouw passie ligt? Iets waar je je hele hart aan kunt geven? Het maakt niet uit of dat modeltreinen bouwen is, joggen of een andere sport, kastelen bouwen van lucifers of iets anders. Als jij je passie hierin kunt leggen, dan is niets te gek!

7. Zeg ook eens duidelijk ‘nee!’

Een belangrijk kenmerk van mensen die erg onzeker zijn over zichzelf, is het feit dat ze aardig gevonden willen worden door anderen. Daardoor ga je alles voor hen doen, en durf/wil je nooit ‘nee’ zeggen. Ga eens kritisch bij jezelf nadenken of je iets inderdaad voor die ander wilt doen, of omdat je het doet omdat je de ander wilt plezieren om daarna aardig gevonden te worden. In de praktijk werkt dit niet. Als je nooit ‘nee’ zegt, heeft jou ‘ja’ helemaal geen waarde meer. Ook naar de ander toe is het belangrijk om te tonen dat je ‘ja’ zegt omdat je dat werkelijk wilt, en niet om aardig gevonden te worden. Zo nu en dan ‘nee’ zeggen heeft dus van twee kanten veel positieve effecten.

8. Maak lekker veel fouten!

Probeer niet perfect te zijn. Heeft helemaal geen zin, want perfectie bestaat niet. Iedereen maakt fouten en, ondanks dat je dat natuurlijk wilt vermijden, dat is een onderdeel van wie je bent, van je persoonlijkheid. Fouten maken betekend dat je er van kunt leren, om niet wéér diezelfde fout te hoeven maken in de toekomst. Fouten maken is een onderdeel van het proces om jezelf te leren kennen en verder te ontwikkelen.

9. Sporten

Door te bewegen, of dat nu wandelen is of een meer prestatiegerichte sport, zorg je er voor dat je fysiek in goed conditie bent. Naast het feit dat dit voordelen kan hebben voor je uiterlijk, zal dit ook doorwerken naar je innerlijke. Door te sporten ben je in staat om te ontspannen en om je hoofd leeg te maken, waardoor je beter in staat bent om nieuwe problemen het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast zorgt sporten er voor dat er bepaalde ‘feel-good’ stofjes in je hersenen worden aangemaakt, wat beslist zal helpen voor je zelfvertrouwen. Sporten is ook een manier om aan je sociale contacten te werken, wellicht mensen met dezelfde passie!

10. Gezond eten

Dit had je waarschijnlijk niet verwacht in dit lijstje, maar gezond eten is ook belangrijk voor je zelfvertrouwen. Gezond eten zorgt er voor dat je minder last hebt van kwaaltjes en aandoeningen, gezond eten zorgt er voor dat je er goed uitziet, en gezond eten zorgt er voor dat je hersenen optimaal zullen werken. Kortom, allemaal voordelen om je zelfvertrouwen een hele grote boost te geven.

11. Kijk eens kritisch naar je kleding

Trek je kledingkast eens open. Wat zie je? De kleding die je échte leuk vindt en passen bij je postuur, of alleen maar kleren die je gekocht hebt omdat het in de uitverkoop was? Laat je eens in een goede zaak adviseren over je kleding. Kleding die je écht leuk vindt en aangepast is aan je postuur, is erg belangrijk voor je zelfvertrouwen.

12.Neem alles in het leven wat minder serieus

Gebruik een beetje humor om alles in het leven wat lichter en leuker te maken. Ook al zijn de problemen soms erg groot, je kunt het ook op een andere manier benaderen, zonder het gewicht van het probleem te vergeten.

Conclusies en aanbevelingen

Ok, het is een hele lijst. Je moet dit ook beschouwen als een basis. Kies je eigen belangrijke punten en ga daar aan werken. En dit werken bestaat voornamelijk uit het omvormen of aanpassen van gewoontes. Als je wilt weten hoe je dat moet doen, lees dan even het speciale artikel hierover.

Heb jij nog aanvullingen hierop? Wat is voor jou belangrijk voor je zelfvertrouwen?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share