• Meer zelfvertrouwen krijgen

Tips voor méér zelfvertrouwen

2014-04-26T06:21:30+01:00april 26th, 2014|Motivatie|2 Reacties

Laatste update: door

Tips voor méér zelfvertrouwen

De één heeft van nature zelfvertrouwen en straalt dit dus ook uit, de ander moet er keihard aan werken om hetzelfde resultaat te bereiken. We weten het allemaal wel te benoemen, meestal gevoelsmatig, maar als je jezelf dan afvraagt wat zelfvertrouwen nu precies is, dan weten we het vaak niet onder woorden te brengen. Aan de ene kant is zelfvertrouwen erg abstract, aan de andere kan is de omschrijving hiervan verbazingwekkend eenvoudig.

De Dikke van Dale zegt er het volgende over:

“Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in of op jezelf hebt. Het is het vertrouwen dat je op eigen krachten taken en mogelijke hinderpalen aankan.”

Zelfvertrouwen heeft dus alles te maken met zelfkennis, de kennis over wat je wel en wat je niet kan. De kennis van je eigen mogelijkheden, en deze tegelijkertijd goed benutten. Dus niet je capaciteiten onderschatten, en zeker niet overschatten. Dit laatste werkt heel veel frustratie in de hand, met als direct gevolg dat je een stuk zelfvertrouwen in jezelf direct weer verliest.

De Duitse filosoof Johann Wolfgang von Goethe zei in 1821 het volgende hierover:

“Het is een grote fout om jezelf meer te verbeelden dan je bent en jezelf lager in te schatten dan wat je waard bent.“

Het heeft dus alles te maken met zelfkennis en controle over je eigen leven. Je bent zelf verantwoordelijk voor al je successen en tegenvallers die je op je pad tegenkomt. Daarnaast heeft zelfvertrouwen ook te maken met vertrouwen hebben in jezelf en de mening hebben dat ook jij recht hebt op geluk. Maar deze laatste twee zijn pas van toepassing als je jezelf kent, met al je capaciteiten en beperkingen, en dit ook daadwerkelijk toepast.

Zelfvertrouwen is een basis voor je hele leven, en bepaalt voor een groot deel je persoonlijkheid, wie je bent, wat je uitstraalt en hoe je je verder gaat ontwikkelen. Met name dit laatste is een direct gevolg van zelfvertrouwen: Zelfvertrouwen geeft je de innerlijke kracht om nieuwe mogelijkheden van je eigen kunnen te ontdekken, dat je grenzen gaa