Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 31 januari 2014

Top 10 Behandeling Tegen Nagelpsoriasis

top 10Psoriasis is een huidaandoening die incidenteel voor veel vervelende problemen kan zorgen. Ongeveer de helft van de mensen die leven met psoriasis merken ook dat ze last hebben van veranderingen op hun nagels. Psoriasis nagelziekte is erg variabel, zowel in hoe het er uit ziet in hoe erg het is.

Psoriasis van de nagels beïnvloeden kan mild zijn en dan is er vaak geen behandeling nodig. Ernstigere nagelpsoriasis is vaak niet gemakkelijk te behandelen, maar veel moderne behandelingen kunnen wel effectief zijn. Wanneer een effectieve behandeling uitblijft dan kunnen mensen die last hebben van ernstige nagelpsoriasis hier veel ongemak mee hebben.

Wat is het precies?

Voordat je kunt gaan kijken naar wat je tegen nagelpsoriasis kan doen is het belangrijk eerst precies te weten wat het specifieke probleem is. Psoriasis is een vaak voorkomende aandoening, hierdoor treedt er eerst een ontsteking van de huid op. Het probleem begint meestal als plekken van rode, schilferige huid. Zodra iemand eenmaal last heeft van psoriasis dan heeft psoriasis de neiging om regelmatig terug te komen, dit kan gedurende iemands hele leven gebeuren.

Problemen met nagelpsoriasis kunnen op elk moment optreden. Er kunnen punten zijn dat psoriasis voor lange tijden helemaal verdwijnt. Hoewel het bij sommige mensen vaak lang weg kan blijven komt het bij anderen regelmatig weer terug. Psoriasis is niet het gevolg van een infectie. Je kunt het niet aan andere mensen (het is dus niet besmettelijk) en psoriasis is ook geen kwaadaardig probleem.

De ernst van psoriasis varieert sterk bij de mensen die er last van hebben. Bij bepaalde mensen die last hebben van psoriasis betekend het slechts een paar kleine plekken die nauwelijks merkbaar zijn. Bij andere mensen zijn er veel verschillende plekken van verschillende grootte. Bij veel mensen zit de ernst van het probleem hier ergens tussen in.

De verschillende vormen van nagelpsoriasis

Psoriasis kan invloed hebben op zowel de vinger-en de teennagels. Mensen kunnen van een heleboel verschillende symptomen last hebben. Deze symptomen omvatten:

 • Putjes in de nagels – Zo ontwikkelen zich op het oppervlak van de nagel kleine putjes. Er kan één put in het nagel oppervlak ontwikkelen of verschillende kleinere putjes.
 • Onycholyse – Hierbij trekt de nagel weg van de huid onder de nagel. In de eerste instantie lijkt het op een gele of witte vlek aan de punt van de nagel. Deze plek wordt geleidelijk aan groter totdat het uiteindelijk aan het aanhechtingspunt van de nog komt. De kloof tussen de huid onder de nagel en de nagel zelf kunnen besmet raken en veranderen dan van kleur.
 • Subunguale hyperkeratose – Hier bouwt krijtachtig materiaal zich op onder de nagel. De nagel wordt dan iets verhoogd en is vaak gevoelig.
 • De nagel kleur kan veranderen, zo kan deze bijvoorbeeld geelbruin worden
 • Schimmel infecties aan de nagels kunnen optreden met nagelpsoriasis. Deze schimmel infecties aan de nagels kunnen ervoor zorgen dat de nagels dikker worden.

Wat kun je doen om nagelpsoriasis te verminderen?

Natuurlijk zijn er ook een aantal manieren om problemen met nagelpsoriasis te verminderen. Naast de medicinale oplossingen die we straks bespreken zijn dit een paar goede manieren om het probleem voor te blijven:

 • Houd de vinger-en teennagels kort
 • Houd de nagels droog
 • Bescherm jouw nagels door het dragen van handschoenen wanneer je iets doet met jouw handen
 • Vermijd een manicure van de basis van de nagel. Dit zou een infectie kunnen veroorzaken
 • Gebruik geen nep nagels (lak of acryl nagels)
 • Nagellak kan worden gebruikt om eventuele putjes op te vullen. Het is belangrijk om geen lak met aceton te gebruiken. Deze zou eventuele schade aan de nagel zou kunnen veroorzaken

Wat zijn de symptomen van nagelpsoriasis?

Vaak is het zo dat als mensen last hebben van nagelpsoriasis, ze ook problemen hebben met hun huid. Als jij psoriasis van de nagels hebt maar geen symptomen op de huid hebt, dan kan het voor een arts moeilijk zijn om deze aandoening vast te stellen. Het is altijd een goed idee om de dokter te laten weten dat je een eventuele familiegeschiedenis hebt waarin psoriasis voorkomt. Wanneer jij nagelpsoriasis hebt, dan merk je de volgende symptomen op:

 • Heldere geelrode nagel verkleuring die lijkt op een druppel bloed of olie onder de nagelplaat. Dit is een teken van nagelpsoriasis.
 • Kleine putjes in jouw nagels. Een arts kan dit putjes in de ‘nagel matrix’ noemen. Deze ontwikkelen zich wanneer de cellen verloren gaan aan de oppervlakte van de nagel.
 • Lijnen die dwars over de nagels trekken (van links naar rechts in plaats van wortel tot punt van de nagel): Cellen in de nagel reageren op de ontstekingen die door nagelpsoriasis worden aangericht dit veroorzaakt deze lijnen.
 • Witte plekken op de nagelplaat. Ook dit wordt veroorzaakt door een reactie van de cellen op nagelpsoriasis.
 • Afbrokkelen van de nagel. De nagel verzwakt omdat de onderliggende structuren niet gezond zijn
 • Piepkleine verticale zwarte lijnen in de nagel. Dit gebeurt wanneer de kleine haarvaatjes in het topje van de vingers tussen de nagel en de huid onderliggende gaan bloeden.

De beste behandeling tegen nagelpsoriasis

Een milde vorm van nagelpsoriasis veroorzaakt vaak weinig ongemak, hiervoor is dan voor de meeste mensen ook geen behandeling nodig. Als de nagelpsoriasis ernstig is en het problemen veroorzaakt, dan worden de meeste patiënten door hun huidarts doorverwezen naar een huidspecialist voor advies en behandeling. Een aantal van de beste behandelingen zijn:

 1. Clobetasol propionaat – Dit is een corticosteroïde die wordt gebruikt bij een aantal huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Het wordt ook beschouwd als een belangrijke behandeling voor contact dermatitis. Dit is een krachtige corticosteroïde, Het is verkrijgbaar in een aantal vormen waaronder shampoo, zalf en crèmes. Vanwege de sterkte is het niet aanbevolen om dit langer dan twee weken te gebruiken
 2. Dovonex / Daivonex - Vanwege het feit dat de meeste mensen geen steroïden behandeling willen is dit een groep van vitamine D-analogen die speciaal is gemaakt voor de behandeling van psoriasis. Deze medicijnen bootsen het gedrag van natuurlijke vitamine D na en zijn nuttig bij milde tot medium gevallen van nagelpsoriasis.
 3. Een corticosteroïde injectie in de nagel – Dit kan effectief zijn voor bepaalde soorten nagelpsoriasis, maar (zoals waarschijnlijk duidelijk is) het kan een vrij pijnlijke behandeling zijn.
 4. Vochtinbrengende crèmes - Een vochtinbrengende crème kan worden gebruikt door het toe te passen aan het oppervlak van de nagel, rond de nagelriemen en rond de verbinding met de teen. Artsen erkennen dat het dagelijks gebruik van deze crèmes een belangrijke stap in de behandeling van psoriasis kan spelen, het vermindert namelijk roodheid en jeuk en helpt de huid om te genezen. Veel huidspecialisten raden zware crèmes en zalfjes aan om het water vast te houden in de huid.
 5. Antischimmelbehandeling – Dit kan nodig zijn voor een schimmelinfectie van de nagel als deze aanwezig is samen met nagelpsoriasis.
 6. Steenkoolteer badolie –Bij deze behandeling heb je een emmer met warm water nodig waarin je drie volle dopjes koolteer badolie doet. Zodra het mengsel klaar is dan stop je de beschadigde nagel ongeveer een half uur in dit water mengsel. Wanneer dat gebeurd is dan knip je de nagel kort en gebruik je een vochtinbrengende crème.
 7. Lichttherapie – Deze behandeling bestaat uit de regelmatige blootstelling van de huid aan ultraviolet licht onder medisch toezicht. Behandelingen worden bij een arts gedaan of thuis met een lichttherapie machine. Het toepassen van licht op plekken waar nagelpsoriasis problematisch is kan bij sommige mensen helpen het probleem sterk te verminderen. Dit helpt echter niet tegen de putten in de nagel. UVB is een effectieve behandeling voor psoriasis en aanwezig in natuurlijk zonlicht. UVB dringt door in de huid en vertraagt ​​de groei van aangetaste huidcellen.
 8. Tacalcitol – Dit is een vitamine D analoog dat normaal wordt gebruikt bij de behandeling van plaque psoriasis. Het is verkrijgbaar als een crème en lotion. Tacalcitol vermindert de overmatige productie van huidcellen door zich te binden aan de vitamine D receptoren op huidcellen (keratinocyten genoemd), dit gebeurt op dezelfde wijze als natuurlijke vitamine D dat zou doen. Dit helpt om de snelheid waarmee huidcellen worden geproduceerd weer naar beneden te brengen en helpt de symptomen van psoriasis te verbeteren.
 9. Tazarotene – Tazarotene is een vitamine A derivaat. Het wordt gebruikt om de groei van de huidcellen te vertragen. Het is normaal dat de huid rondom de psoriasis zeer rood wordt voordat het wegtrekt wanneer mensen tazarotene gebruiken. De roodheid heeft vaak een intense kleur maar is meestal niet pijnlijk.
 10. Psoriasis dieet - Er is veel goede informatie beschikbaar met betrekking tot het verbeteren van psoriasis symptomen door het gebruik van voeding en natuurlijke behandelingen.

Natuurlijk is het uiteindelijk zo dat ernstige nagelpsoriasis vaak met corticosteroïde (al dan wel met injectie of niet) moet worden opgelost. Echter, voor mensen die een milde vorm van nagelpsoriasis hebben zijn er wel vaak natuurlijk behandelingen die misschien ook goed werken maar veel minder vervelende bijwerkingen hebben.

Vragen of een opmerking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen

http://goo.gl/dIj8cq

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hoi,

  Ik vermoed dat mijn moeder lijd aan ernstige nagelpsoriasis, tot op heden hebben de artsen geen diagnose kunnen stellen en weten zij niet wat het is, zelfs een Amerikaanse arts heeft haar behandeld, ze 'vermoeden' dat het nagelpsoriasis is, maar omdat ze dat niet zeker weten, kunnen ze haar niet behandelen, zeggen ze.

  Het beperkt mijn moeder enorm in het dagelijks leven, en daarbij schaamt ze zich enorm voor het aanzicht.
  Het is daarom ook iets wat haar mentaal beschadigingen oplevert.

  Graag zou ik uw mening weten,

  Ik hoop van u te horen,

  Mvg,

  Nikky

  1. Ik snap heel goed dat dit een heel vervelende situatie is voor je moeder.
   Maar ik kan hiervandaan natuurlijk niet beoordelen of je moeder inderdaad last heeft van nagelpsoriasis, of niet.

   Maar je kunt natuurlijk altijd proberen om de natuurlijke oplossingen uit de tips toe te passen. Bijvoorbeeld die met de koolteer-olie. Dit kan geen kwaad, als het géén nagelpsoriasis blijkt te zijn.

   Veel succes!

 2. Psoriasis kan naar mijn mening WEL het gevolg zijn van een (bacteriële) infectie. Ik heb al ruim 30 jaar last van deze aandoening en ben er onlangs achtergekomen dat ik de ziekte van Lyme heb (chronisch). Huidaandoeningen zijn ook symptomen van Lyme, en het is goed mogelijk dat daar dus ook Psoriasis onder valt. Ik weet niet of dit standaard het geval is, maar het kan dus wel.

  1. Dankjewel voor deze aanvulling, Astrid.
   Het is mij niet bekend, maar ik geloof je direct dat het inderdaad wel degelijk mogelijk is, ook al zijn het uitzonderingen.

   Veel succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share