Genitale Herpes

Laatste Update: 14 maart 2014

Top 10 natuurlijke tips tegen genitale herpes

tipsGenitale herpes, daar wil niemand mee rondlopen. Dit vervelende virus is seksueel overdraagbaar en maakt je intieme zone er niet mooier op. Daarbij kan een uitbraak tot wel zes weken duren. Er een aantal dingen die je kunt doen waardoor je genitale herpes voorkomen en als je er toch last van hebt, moet je er voor zorgen om de inflammatie zoveel mogelijk te beperken en herstel te bespoedigen.

Daarom geef ik je in dit artikel 10 natuurlijke tips tegen genitale herpes.

Warm water

Heb je een bad thuis? Dan heb je geluk. Het nemen van een warm bad is altijd goed voor je lichaam. Niet te heet natuurlijk, dat is niet goed voor de huid, maar een lekker warm bad. Dit verlicht in ieder geval de pijn, ook een warme douche kan al helpen.

Na het badderen droog je je goed af. De vochtigheid rond je genitaliën zorgt ervoor dat de symptomen langer blijven. Je moet vooral goed zorgen dat je de geïrriteerde plekken goed droogmaakt! Je kunt beter deppen met de handdoek dan wrijven, anders haal je de plekken helemaal open!

LET OP: Na het badderen de douche goed schoonmaken, anders kan iemand zonder het virus herpes oplopen als ze ook in bad of onder de douche gaan.

Antibacteriële zeep

Tijdens het badderen of op andere momenten van de dag moet je de geïrriteerde huid goed schoonmaken. Door gebruik te maken van desinfecterende zeep kan je de symptomen sneller laten verdwijnen.

Dus heb je geen tijd voor een warm bad of een fijne douche, doe dit dan even met een washandje. Daarna weer goed afdrogen! Let op deppen en niet wrijven!

Talkpoeder

Als je herpes hebt, kun je het beste babytalkpoeder gebruiken om de huid uit te drogen. Je zal de geïrriteerde huid zo droog mogelijk moeten houden. Daarvoor kan ook (baking soda) gebruiken. Ook katoen kan gebruikt worden om het vocht op te vangen.

Door de met herpes geïnfecteerde plek droog te houden genezen de blaasjes sneller.

Lysine

Lysine is een aminozuur. Deze heb je nodig om te kunnen leven, maar maakt je lichaam niet zelf aan. Lysine zit vaak ik vleesproducten en peulvruchten. Lysine is vooral ook goed om een uitbraak van herpes te voorkomen. Ook kun je lysine krijgen als supplement bij de betere reformwinkels.

Uit  het onderzoek (1)  naar het effect van lysine op herpes uitbraken blijkt de positieve werking van lysine om herpes uitbraken te verminderen. Van de deelnemers geeft 84 procent aan minder uitbraken van herpes te hebben dan voordat ze lysine gingen gebruiken.

Als je medicatie gebruikt moet je wel opletten met het gebruik van lycine supplementen. Neem dan dus eerst contact op met je arts.

Zwarte thee

Thee? Ja, maar nadat je de thee op hebt gedronken kan je ook de gebruikte theezakjes gebruiken. Als deze zijn afgekoeld leg je ze op de geïrriteerde plekken. Dit helpt tegen de symptomen en vooral de pijn. (2)

Ook hier geldt na afloop de theezakjes weggooien zodat je niemand anders besmet en de geïnfecteerde huid goed afdrogen.

Kou

Hitte helpt, maar kou verdoofd ook. Gebruik daarom ijs. Vul een plastic zakje met ijs en druk dat tegen de plek waar herpes actief is. Laat het ijs er 10 tot 15 minuten zitten. Doe dit meerdere keren per dag voor het beste resultaat. Let op dat je huid geen bevriezingsverschijnselen krijgt. Dat vermindert de gevoeligheid in de omgeving.

LET OP: Gooi elke keer het zakje weg! Je wilt het virus niet verspreiden.

Melk

Melk kan ook helpen om je geïrriteerde plekken rond je genitaliën tot rust te brengen. Gebruik bij voorkeur katoen en doop die in de melk. Daarna leg je de met melk doordrenkte katoenbol tegen de plek met de symptomen. Dit verlicht de pijn en helpt het genezingsproces.

Ook hier na afloop weer goed afdrogen!

Ruime kleding

Draag ruime kleding. Hierdoor koelt de omgeving sneller af en heb je minder last van zweet. De lucht kan beter circuleren waardoor je minder last hebt van zweet. Het voorkomt dat je een klamme vochtige omgeving creëert, de ideale broedplaats voor het virus.

Vocht zorgt ervoor dat de symptomen langer dan normaal blijven zitten.

Ontspanning

Stress, vermoeidheid en andere factoren die een negatieve invloed hebben op je weerstand zijn een factor waardoor je een uitbraak van herpes kan krijgen. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden en neem je rust als je moe bent.

Uit het onderzoek (3)  is ook gebleken dat chronische stress en momenten van angst of onzekerheid het terugkeren van genitale herpes kunnen uitlokken. Kleine stressmomenten, stemmingswisselingen of kleine veranderingen in iemands leven hadden juist geen invloed op het terugkeren van herpes

Voor de vrouwen: Menstruatie hygiëne

Ook je menstruatie kan reden zijn voor een herpes uitbraak.  Door de menstruale bloeding komt er extra vocht (in de vorm van bloed) in en rond je vagina, hierdoor krijgt het virus weer een extra kans om de kop op te steken. Dus als het kan gebruik liever geen maandverband, maar probeer een tampon te gebruiken om het vocht op te nemen, zodat je het daaronder zo droog mogelijk houdt!

Vind je een tampon niet prettig, verwissel je maandverband dan regelmatig en maak je vagina droog ook nadat je naar   het toilet bent geweest.

Conclusie:

Die drie pijlers van het bestrijden van de herpes op een natuurlijke manier zijn het drooghouden van de plekken, irritatie zoveel mogelijk voorkomen door goede hygiëne en het virus actief te lijf gaan met  lysine en zwarte thee.

Bronnen:

1 “Subjective response to lysine in the therapy of herpes simplex

2 Effect of black tea extract on herpes simplex virus-1 infection of cultured cells

3. “Persistent Stres as a Predictor of Genital Herpes Recurrence

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb sinds een week genitale herpes, van mijn vaste partner die sinds zijn kindertijd geen koortslip meer had gehad. Hij kreeg vlak na de besmetting griepverschijnselen, maar heeft tot op heden geen zichtbare koortslipverschijnselen gehad. Toch ben ik besmet, ik heb zelf nog nooit herpes in welke vorm dan ook gehad en ik vind de vooroordelen ("je hebt toch een soa" terwijl ik al jaren dezelfde partner heb en wij beiden zijn getest) ronduit beledigend. De uitbraak was zo heftig dat ik een kuur van de huisarts heb gehad, daarbij gebruik ik ook L-Lysine wat ik bij de huisarts heb aangegeven. Ik krijg na het slikken van de Lysine hoofdpijn, komt dat door de combinatie met de medicatie??Ik kreeg op de 3e dag van de (5 daagse) kuur alsnog een koortslip en heb nu volgens de huisarts herpes gerelateerde uitslag op mijn handen.

  2. Staat wel heel leuk 'antibacteriële zeep' maar ik ga er vanuit dat dit alleen geld voor mannen en vooral niet voor vrouwen... ik ben erg vatbaar ook nog eens voor schimmelinfecties en geloof me, als je als vrouw zijnde zeep gaat gebruiken (en het maakt niet uit wat voor zeep), heb je zo een schimmelinfectie te pakken. Zelfs Lactacyd wat zogenaamd bedoeld zou zijn voor het gebied tussen de benen bij vrouwen heeft bij mij de uitwerking dat ik een schimmelinfectie krijg (dit zal wellicht niet het geval zijn bij andere vrouwen, maar ja, zeep is zeep en zeep verstoord de balans). Voor vrouwen valt gewoon aan te raden om geen zeep te gebruiken en goed schoon te maken met water (dat is ook wat dokters zeggen), simpelweg omdat de Ph waarde van zeep anders is dan de Ph waarde van je genitale gebied. Een verstoorde balans daartussen veroorzaakt dat er te weinig bacteriën zijn om de schimmels in bedwang te houden (vrouwen hebben beiden en ze houden elkaar in balans). Goed schoon (met water!) houden en droog en tijdens een uitbraak de andere ideeën in deze blog benutten (maar dus niet de zeep) is dus aan te raden. Maar je wil niet dat je een herpesuitbraak bestrijdt met middelen die weer een schimmelinfectie kunnen veroorzaken. Dat is dus even een tip voor vrouwen van een vrouw.

  3. Het gebruik van L-lysine bij genitale herpes blijkt minder effectief te zijn dan bij de koortslip.

  4. HotKiss werkt ook voor Genitale Herpes bij mannen. Wel even op de tanden bijten... En 5x op een dag Creatine. Theelepeltje in een glas water en opdrinken. Dat 5x per dag en de symptomen zijn na 1 á 2 dagen weg. Ook rode vlekken en beginnende blaasjes zijn weg.

    1. Als dat werkt voor jou om de jeuk te verlichten, dan zie ik daar geen problemen in, Sulaika!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share