Naar schatting 10 procent van de bevolking heeft last van migraine. De aandoening treft drie keer zo veel vrouwen als mannen. Veel mensen die met deze aandoening rondlopen hebben zich echter nooit laten diagnosticeren door een arts.
Migraine kenmerkt zich niet enkel door periodes van stekende hoofdpijn. De medische wetenschap definieert het als een hele cluster van neurologische symptomen waaronder ook misselijkheid en problemen met het zicht kunnen vallen. Mensen die zich niet door een arts laten behandelen zoeken vaak verlichting voor de symptomen die ze ervaren in allerlei huis- tuin- en keukenmiddeltjes of met vrij verkrijgbare pijnstillers.
Toch is er nog een behoorlijk effectieve behandeling tegen migraine voorhanden: triptanen.
Triptanen, die reeds op de markt zijn sinds 1990, zijn op voorschrift verkrijgbare medicijnen die in de praktijk hebben aangetoond vrij succesvol te zijn in de strijd tegen migraine. Ongeveer drie op vijf migrainepatiënten die deze medicatie nemen voelen hoofdpijn binnen de twee uur na inname verdwijnen.
Het beste resultaat wordt bereikt wanneer de triptanen worden ingenomen vanaf het moment dat de patiënt de eerste symptomen van een migraine aanval voelt opkomen.
Triptanen helpen trouwens niet alleen de pijn te verlichten maar zorgen ook voor een vermindering van de andere symptomen zoals misselijkheid en overgeven. Wat ze niet kunnen is de migraine aanvallen voorkomen. In sommige studies wordt gerapporteerd dat wel 50 tot 60% van de patiënten die regelmatig triptanen nemen een verlichting van de symptomen merken; al moeten we wel vermelden dat hierbij ook de groep gerekend wordt die zegt slechts een kleine verbetering te merken.
Hoe werken ze?
Er wordt gedacht dat triptanen werken omdat ze helpen de bloedvaten te verwijden en zo de hoofdpijn verlichten. Ze moeten ook nog op een andere manier werken om de andere symptomen van migraine tegen te gaan maar hoe juist dat is voor de wetenschap nog steeds niet duidelijk.
Er is enorm veel onderzoek naar triptanen gedaan en de wetenschappelijke rapporten zijn vaak terug te vinden op internet, mocht je je hierin willen verdiepen.
Er bestaan verschillende formules en verschillende vormen van triptanen. Reden daarvoor is onder andere dat sommige migrainepatiënten erg veel last hebben van misselijkheid en overgeven, wat het moeilijk kan maken om medicijnen in pilvorm te slikken.
Naast de gewone tabletten bestaan er daarom ook water oplosbare tabletten, kunnen ze toegediend worden in de vorm van injecties en kunnen patiënten ze zichzelf toedienen met een systeem van naaldloze injecties. Ook neussprays en rectale suppositoires zijn een optie.
Deze familie medicijnen staat bekend onder de chemische naam 5-hydroxitrytamine receptor-agonisten. Agonisten wil zeggen dat dit soort medicijnen zich op de receptoren van het hormoon serotonine richten en deze stimuleren.
Zijn er bijwerkingen?
Die bestaan inderdaad. De lichtste en meest voorkomende bijwerking is een tintelend gevoel in het hoofd, een blozend gelaat en een gevoel van druk op het hoofd. Bij sommige patiënten werd een venauwing van de aders rond het hart vastgesteld. En in eerder zeldzame gevallen kan het nemen van triptanen leiden tot een reactie bekend als 'het serotonine-syndroom'.
Dit is een zeer ernstig probleem en de kans dat het voorkomt verhoogt indien de triptanen gecombineerd worden met antidepressiva in de klasse SSRI of SNRI, die de heropname van serotonine voorkomen.
Uiteraard zal een arts die je triptanen voorschrijft steeds vragen of je dit soort antidepressiva ook neemt maar mocht je ze toch combineren en de volgende symptomen opmerken moet je onmiddellijk medische hulp zoeken: verwarring, hallucinaties, een versnelde hartslag, zich zwak of koortsig voelen, zweten, spierkrampen, moeilijkheden bij het lopen of diarree.
Indien je de nog krachtigere antidepressiva neemt bekend onder de naam MAO-remmers mag je zeker geen triptanen voorgeschreven krijgen, het risico op het serotonine-syndroom is dan echt te groot. Verder vermijd je ze best als je een hartziekte hebt of als hart- en vaatziektes of beroertes in jouw familie relatief veel voorkomen. Mensen met een sterk verhoogde bloeddruk, diabetes en een hoge cholesterol mogen ook geen triptanen nemen net als rokers en mensen die een behoorlijk overgewicht hebben.
Mocht je denken dat je aan migraine lijdt doe je er uiteraard best aan dit te laten diagnosticeren. Regelmatige aanvallen kunnen je leven behoorlijk vergallen en aan zelfmedicatie doen is absoluut niet aan te raden onder andere omdat het de aandoening op termijn veel erger kan maken. Artsen kunnen je onder andere met triptanen een goede behandeling aanbieden die, zoals je kon lezen, behoorlijk succesvol is.
De gerapporteerde bijwerkingen zijn meestal niet erg ernstig. Indien de risico's toch te groot zijn zal je arts je uiteraard geen triptanen voorschrijven. Laat echter zeker bij je gesprek met de arts niet na te vermelden welke medicatie je allemaal gebruikt en of je andere medische problemen hebt.
Heb je tips of opmerkingen? Laat het me weten!Â
Hallo
ik heb de laatste 6 maanden vaak last van hoofdpijn aan de rechter bovenkant boven mijn oog de huisarts denkt aan inspanning hoofdpijn maar ik heb het vaak als ik in de ochtend wakker word dus hoe kan dat door inspanning komen. Nu had ik vanmorgen van een collega een migraine pil gekregen (triptaan) en mn hoofdpijn ging langzaam weg maar ik blijf een licht gevoel in mn hoofd houden, ben zweterig, heb maagkrampen en diarree. Kan dat door die pil komen? en heb ik last van migraine?
Dat zou inderdaad van die pil kunnen komen, Ron.