Dieet

Laatste Update: 16 januari 2017

Vegetarisch eten voor beginners

Voor de meeste mensen is een vegetarische leefstijl erg verwarrend. Je hebt pesco, lacto-ovo, lacto, semi, ovo, totaal, veganisten en nog andere vegetariërs. Het grote verschil tussen deze vegetarische opties is wat wel en niet is toegestaan. Nu moet ik bekennen dat ik steeds meer ben gaan overstappen op een ‘’vegetarische’’ leefstijl.

In dit artikel zal ik je proberen over te halen om meer vegetarisch te gaan eten ten behoeve van je gezondheid!

Vegetarisch eten begint steeds meer ‘’mainstream’’ te worden waarbij de voedselkeuzes alleen maar toenemen. Niet zo lang geleden werd gedacht dat vegetariërs alleen maar sla en broccoli eten,  niks is verder weg van de waarheid.

De ruime aanbod aan plantaardige voedingsmiddelen maakt vegetarisch eten niet alleen een heel gezond voedingspatroon, maar ook nog erg divers en lekker. Toch hebben veel mensen vragen over vegetarisch eten, wat zijn de voor- en nadelen?

Is het zo dat vegetariërs helemaal geen enkel eiwit van dieren eten? Of mag melk en eieren wel worden toegestaan? Wat is de onderliggende motivatie? Dat zijn allemaal goede vragen, gelukkig zijn de antwoorden simpel, laat ik maar bij het begin beginnen.

Definitie vegetariër toegelicht

groentenAls het woord vegetariër opzoekt in de dikke van Dale krijg je de volgende betekenis: Iemand die geen vlees of vis eet. Volgens wikipedia is vegetarisme een voedingspatroon waarbij geen vlees, vis schaaldieren of insecten eet.

Echter, als je kijkt naar de verschillende soorten vegetariërs valt op dat er meerdere manieren mogelijk zijn om een vegetariër te zijn.

Je hoeft het dus niet zo strikt nemen als de letterlijke betekenis van het woord. Voor mij persoonlijk is de motivatie om vegetarisch te eten  op basis van het besef dat meer plantaardig eten simpelweg beter is voor de gezondheid. Je kunt daarom stellen dat vegetarisme op verschillende manieren uitgeoefend kan worden, van gematigd tot extreem. Dit maakt vegetarisch eten juist zo interessant, iedereen kan het volgen op zijn of haar eigen manier.

Nu heeft wikipedia een mooi schema gemaakt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetarisme) waarin de verschillen duidelijk zichtbaar zijn. Over het algemeen kun je stellen dat er 3 grote bewegingen zijn binnen vegetarisme.

Allereerst de ovo-lacto-vegetarier, de lacto vegetariër en de veganisten. Nu zijn er altijd meerdere variaties mogelijk, echter, voor het overzicht van het artikel zal ik mijn op deze 3 concentreren.

eierenDe ovo-lacto vegetariër eet wel eieren en zuivelproducten, dit maakt deze variant voor veel mensen aantrekkelijk. Tevens is dit een goed startpunt om eenvoudig al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is het dieet waar ik zelf 80% van de tijd op zit, ik eet namelijk wel regelmatig vis en heel af en toe vlees / gevogelte, dit maakt mij een semi vegetariër.

Aan de andere kant heb je ook lacto vegetariërs en eten geen dierlijke producten of eieren, maar wel zuivel. Eieren worden niet gegeten omdat eieren geclassificeerd worden als dieren.

Tenslotte heb je een strikt veganisten dieet waarbij helemaal geen dierlijke producten en ook geen zuivel wordt gegeten. Het kan best lastig zijn om zuivel volledig te laten staan, veel van de recepten en producten in de supermarkt zit zuivel in verwerkt. Dit is de meest extreme vorm van vegetarisme omdat alle voedingsstoffen gehaald worden uit graanproducten, fruit, peulvruchten, noten etc.

Daarnaast moet je goed letten dat er toevallig geen dierlijke producten gebruikt zijn. Zo wordt bij het bakken van brood eieren gebruikt.  Het is zeker een uitdaging om 100% veganistisch voedingspatroon toe te passen en daarom heb ik veel respect voor vegetariërs, helemaal tegenwoordig.

Toch kun je stellen dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in vegetarisch eten of leefstijl. Dit heeft er onder andere mee te maken dat mensen steeds kritischer en beter geïnformeerd zijn over voeding en gezondheid.  Indien je nieuw bent en overweegt om over te stappen op een vegetarisch voedingspatroon, hieronder een stappenplan:

Stap 1: Niet in één keer alles opgeven

Als je gewend bent om dierlijke producten te eten is het niet efficiënt om in één keer over te stappen op een strikt veganistisch dieet. In plaats daarvan geef eerst alleen vlees op en blijf je vis, eieren en zuivelproducten eten. Vegetarisme is een leefstijl waar je in moet groeien, het heeft voor mij toch wel even geduurd voordat ik op het punt kwam om nog maar zelden vlees te eten.

Daarbij heb je ook de keuze uit een meer divers menu wat de overstap eenvoudiger zal maken. Echter, het is niet de bedoeling dat je nu grote kwantiteiten zuivelproducten gaat eten om vlees op te vangen. Wees bewust dat zuivelproducten veel suikers en vetten kunnen bevatten, kies daarom voor een magere variant en wees bewust van de hoeveelheid zuivel dat je per dag binnenkrijgt.

Stap 2: Eet voldoende peulvruchten

Peulvruchten zijn een geweldige vleesvervanger. Wanneer ik een salade maak of een roerbak groentemix dan neem ik altijd een portie bonen voor de vezels en smaak. Om heel eerlijk te zijn mis ik vlees niet meer door de toevoeging van peulvruchten. De sleutel tot succes is om vlees te vervangen door peulvruchten of graanproducten, [pullquote]wees creatief en je zult erachter komen dat het gemakkelijker is dan gedacht![/pullquote]

Stap 3: Zorg voor voldoende variatie

Bij een vegetarisch voedingspatroon is het erg belangrijk om rekening te houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo zijn zuivelproducten rijk aan calcium en vitamine B. Nu kun je deze vitamines en mineralen ook halen uit  groenten, noten en peulvruchten. Echter, voldoende variatie is absoluut essentieel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen!

Het is mogelijk!

Door meer vegetarisch te gaan eten zet je een belangrijke stap naar een betere gezondheid. Daarbij ondersteun je ook onze planeet en is het ethisch beter. Vergeet ook niet dat je niet de nadelige gevolgen hebt van vlees besmetting, antibiotica en ziekten die typisch voorkomen in vleesproducten.

Daarnaast hoeft vegetarisch eten helemaal niet saai te zijn, er zijn genoeg mogelijkheden om een vegetarische maaltijd net zo of zelfs lekkerder te maken dan een typisch vleesgerecht. Welke redenen jij ook hebt om vlees semi of volledig uit je voedingspatroon te verbannen, je zult snel versteld staan over de voordelen van een vegetarische leefstijl!

Heb je zelf ervaring met vegetarisch koken? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Interessant artikel? Deel het hieronder via social media!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben sinds een half jaar ook een semi-vegetarier al noem ik het zelf flexitarier, (klinkt leuker vind ik zelf).

  Ik maak zelf geen vlees meer maar wanneer iemand anders kookt dan eet ik het weer wel (mits biologisch)

  Mijn avondeten vandaag was het volgende:

  Wortelpannekoekje van gepureerde gekookte worteltjes, geraspte wortels, knoflook, ui, maïs, chilipeper, peterselie, ei, speltmeel en sojamelk met kokossmaak (gebakken in kokosolie)

  Rode kidneybonen en kikkererwten met verse tomaat en verse koriander

  Stamppot van zoete aardappel, pastinaak en verse spinazie.

  Gestoomde sperzieboontjes.

  Absoluut niet saai!

  Ps. Ben hier ongeveer 30 minuten mee bezig geweest.

  1. Dat ziet er erg lekker uit, Romy.
   En inderdaad, vegetarisch eten hoeft helemaal niet saai te zijn, integendeel. Je kunt er zo vreselijk veel mee variëren.

   Lekker eten,
   Jack

 2. ik wil ook eigenlijk vegetarisch worden maar ik leef in een islamitische familie.
  Mijn familie die houdt van vlees ze kunnen niet eens zonder vlees leven. Maar ik heb ook een probleem eigenlijk ik denk ook elke 24 uur aan vlees. Maar mijn ouders zeggen als ik vegetarisch wordt dat ik dan dun wordt en dat ik allemaal geen engerie meer heb. Ik ben trouwens nog 13 jaar oud

  Groet,

  1. Mensen kunnen prima zonder vlees leven. De argumenten die je ouders aandragen zijn allang achterhaald. Probeer hier openlijk over te praten met je ouders zodat er over en weer begrip is voor de standpunten.
   Je moet wel op één ding letten: Als je geen vlees eet, moet je de vitamine B12 compenseren met een voedingssupplment. Deze vitamine komt namelijk alleen maar voor in dierlijke producten.

   Veel succes,
   Jack

 3. Eet nu geen vlees en bevalt prima ook geen behoefte aan vlees. Hoop drastisch af te vallen. Erg nodig. Ik voel me veel beter door mijn nieuwe etens stijl.
  Vis komt nog wel voor en eieren. Melk niet door lactose intolerantie. Ben benieuwd. Hoe dit verder zal uitpakken.
  Groet

 4. Ik wil graag vegetarisch worden om gezondheid en de welvaart van moeder aarde te verbeteren. Een beter mens begint bij jezelf! Ik hou van dieren en als ik zie hoe de dieren worden mishandeld en geslacht doet dit mij veel pijn. Iemand tips hoe ik het beste kan beginnen?

  1. De tips die ik voor je heb staan in het bovenstaande artikel, Ricardo.

   Wellicht zijn er lezers die nog aanvullende tips hebben om Ricardo op weg te helpen?

 5. Ik ben een meisje van 12 jaar, ik wil vegetariër worden maar heb een lage bloeddruk en soms wat ijzer tekort. Hoe moet ik hiermee omgaan? Hoe krijg ik toch voldoende vitamine B12 binnen?

  1. Als je al last hebt van een lage bloeddruk en een ijzertekort, is dit een slecht moment om vegetariër te worden, Larissa.
   Eerst dit maar oplossen, en dan stapje voor stapje naar een vlees-vrij voedingspatroon.
   Het tekort aan B12 kun je overigens opvangen door een voedingssupplement.

 6. Als ik het goed begrijp,als je semi vegetarisch kant kiest,hoef de b12 supplement dan nog niet aan worden toegevoegd ? als starter om het zo te noemen? Aangezien vis dan wel gegeten word.

  Dit is trouwens een zeer fijne site .

  Groeten Simone

  1. Dank voor het compliment, Simone.
   Vitamine B12 supplement is minder noodzakelijk bij een semi-vegetarisch dieet. Maar hou dit wel goed in de gaten!

 7. Ik ben een jongen van 13 en eet sinds een week vegetarisch, ik ben van plan wel vis te eten. Nu voel ik me misselijk en heb ik buikpijn, kan dat door het eten komen of zou het door iets anders komen? En wat kan ik er aan doen?

  1. Dit zal niet direct door je vegetarische dieet komen. Dat kan ik me niet voorstellen.
   Waarschijnlijk is er een andere oorzaak.

 8. Ik denk er steeds meer over na te denken om vegetarisch te gaan eten. Ik zit alleen een beetje met of je/ik dan wel nog gelatine mag, omdat dat toch ook van een dier gemaakt wordt. maar dat zit dus echt bijna overal in...

  1. Gelatine heeft inderdaad een dierlijke oorsprong. Maar er is ook vegetarische gelatine op de markt.
   Maar in hoeverre dat gebruikt wordt door de industrie....daar heb ik mijn twijfels bij.

 9. Ik wil ook heel graag vegetariër worden maar mijn vriend gaat dit denk ik niet accepteren we maken al veel ruzie. Heeft iemand liefdesadvies?

  1. Jouw probleem is een beetje off-subject, maar de beste raad die ik je kan geven is om het stapje voor stapje te doen. Jij kookt en doet boodschappen? Kleine stapjes richting vegetarisch eten.

   Iemand anders nog een extra advies voor Shenaya?

   Daarnaast een oplossing zoeken voor het vele ruzie maken, maar dat is een heel ander onderwerp....

 10. Beste Shenaya,
  Ik zou voor je vriend vlees maken en voor jezelf vega.
  Ook zou ik[nog eens] zeggen dat je echt graag vega wil eten.
  Zelf heb ook nog een vraagje: ik ben 11 en ik wil vega eten maar ik vraag me af of dat wel goed is want ik zit in de groei.
  Zou iemand me hier mee willen helpen?

  1. Op zich geen probleem, Liesje.
   Maar zorg wel dat je je dierlijke vitamines en mineralen aanvult via supplementen.
   En dan nog een tip: Gezien je leeftijd is het belangrijk om dit niet te overdrijven.

   Beter tijdens je jonge jaren voor 70% vega, en op latere leeftijd 100%.

 11. Hallo!
  Ik heb gister besloten semi- vegetariër te worden, en later over te stappen naar misschien helemaal vegetariër.
  Mijn familie denkt dat ik het niet volhoud maar ik wil het heel graag, en ik denk als je het echt wilt, je het ook gaat lukken.
  Ik zit vanaf gister beter in mijn vel door mijn nieuwe keuze. Ik hoop dat ik het volhoud.

 12. Hallo!
  Ik heb mezelf sinds anderhalve week geleden ook voorgenomen om geen vlees meer te eten.
  Ik was echt gek op vlees maar het gaat mij (tot nu toe) prima af en mis het vlees eten niet.

  Ik ben het eea aan het lezen over vegatriers maar ik wordt toch een beetje bang van alle verhalen over waar ik op moet letten om wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  Ik vind het namelijk erg lastig om te bedenken wat ik elke dag moet eten en hoeveel ik moet eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

  Ik zag bij Holland & Barret supplemten speciaal voor vegetariërs waarin oa zink, calcium en vitamine b12 zit.
  Ik weet dat supplementen niet de beste oplossing is maar vind het wel een gerustellen idee dat ik in iedergeval de stoffen binnen krijg die ik nodig heb.
  Ik zou graag uw mening hierover willen horen.

  Ik las ook dat ik op mijn eiwitten moet letten. Is 1 a 2 eitjes als ontbijt voldoende om mijn eiwitten binnen te krijgen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share