Aankomen

Laatste Update: 15 november 2016

Verantwoord aankomen deel 2 : Voedselschema’s

Wanneer je als doel hebt om aan te komen is het erg belangrijk om je maaltijden goed in te plannen. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je zeker dat je voldoende calorieën binnenkrijgt.

In dit artikel ga ik het hebben over voedselschema’s als je wilt aankomen of op gewicht wilt blijven.

Klik hieronder om deel 1 te lezen:

Verantwoord aankomen deel 1: Wat moet ik eten

Voorbeeldgerecht

Een typisch Nederlands voedselpatroon bestaat veel uit brood, aardappelen, vlees, groente en fruit. Hieronder een voorbeeld van wat een volwassene per dag eet in Nederland:

 • 5 tot 7 sneetjes brood
 • Beleg: kaas
 • Beleg: vleeswaren
 • 2 tot 3 glazen melk per dag
 • Grote portie aardappelen of rijst
 • Portie kip, vlees of vis
 • 200 tot 300 gram groente
 • 2 stukken fruit
 • 1,5 liter water


Persoonlijk eet ik niet veel brood, kaas en vleeswaren. Maar dat is een ander verhaal. Bij het aankomen is het erg belangrijk om de hoeveelheid stap voor stap te vergroten.

Zie hieronder een aangepast schema als je wilt aankomen:

 • Als je brood eet neem dan 2 sneetjes volkorenbrood extra per dag.
 • Neem als beleg pindakaas of mijn favoriet verkrijgbaar bij de natuurwinkel amandelbeleg (hetzelfde als pindakaas alleen met amandelen).
 • Combineer met een kom biologische yoghurt en havermout.
 • Neem extra grote portie aardappelen or basmati rijst
 • Eet voldoende groente – en verhoog de hoeveelheid groente met 50 tot 100 gram.
 • Altijd je vlees, vis etc. bakken in olijfolie. De goede vetten zijn belangrijk voor je stofwisseling.
 • Heel belangrijk bij het aankomen is dat je elke dag ook de tussendoortjes goed in plant. Zodat je bloedsuikerspiegel nooit te laag wordt waardoor je extra gaat afvallen. Een goede tip voor tussendoortjes zijn peulvruchten, beetje fruit of noten!


Onthoud ook:

 • Zorg dat je tenminste 6 maaltijden per dag eet
 • Probeer de maaltijden goed samen te stellen met alle voedingsmiddelen. Hierdoor raak je niet te vol!
 • Indien je sport is het belangrijk om voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Overweeg een goede eiwitten shake of sportdrankjes.
 • Plan je maaltijden altijd goed in!


Voordat je begint met het aankomen moet de basis goed zijn. Dat betekent dat je eerst je maaltijden goed moet samenstellen. Zodra je per dag voldoende calorieën binnenkrijgt van gezonde bronnen kun je supplementen overwegen.

Conclusie

Gezonde voeding als basis
De aanbevolen voedingsdriehoek geeft je een idee wat je dagelijks moet binnenkrijgen. Echter, als je als doel hebt om aan te komen moet je vanzelfsprekend meer binnenkrijgen. Vergeet niet dat een gezonde gebalanceerde voedingspatroon nooit te veel uit één soort voeding bestaat. Alle onderdelen zullen in de juiste proportie aanwezig moeten zijn. De truc is om je levensstijl zo in te richten dat je elke dag voldoende beweegt, regelmatig en gebalanceerd eet en van het proces geniet.

Het is een feit dat graanproducten en aardappelen complexe koolhydraten bevatten. Dit is belangrijk voor je spijsvertering en om je bloedsuikerspiegels te balanceren. Vooral bij het aankomen vervullen zij de basis en moeten in elke maaltijden aanwezig zijn.

Maar ook groente is belangrijk voor voedingsvezels, vitaminen mineralen en een klein beetje complexe koolhydraten. De meeste mensen krijgen niet voldoende groente binnen en zorg ervoor dat je tenminste 200 tot 300 gram groente binnenkrijgt.

Naast groente moet je ook fruit binnenkrijgen. Echter, tegenwoordig is de trend dat je tenminste 2 stukken fruit moet eten. Dit is belangrijk als je een actief leven hebt. Maar fruit is niet zo essentieel als men denkt vanwege de hoge index suikers.

Met mate is de regel bij fruit!

Groente en fruit onderscheiden zich door verschillende vitaminen en mineralen – je hebt dus van beide nodig. Ik neem graag een banaan voordat ik ga hardlopen / wandelen. Bij het aankomen kun je prima 2 stukken fruit eten.

Maar zorg er wel voor dat je fruitkeuze vers is!

Tenslotte is voldoende vlees, vis en melkproducten belangrijk voor de relatief hoge hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar verse vette vis, biologische yoghurt en magere vlees zoals rundvlees en gevogelte.

Vergeet niet dat plantaardige voedingsmiddelen altijd goede bronnen zijn van ijzerbronnen en andere mineralen. Het beste zijn amandelen,  walnoten en hazelnoten vol met goede omega 3 vetzuren.

Indien je vegetariër bent vergeet niet om je plantaardige bronnen aan te vullen met granen of melkproducten.

Heb je zelf nog aanvullingen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Fijn artikel dit, ik heb er veel nuttige info uit kunnen halen.
  Ik ben de laatste maand 4 kilo aangekomen door een ongezond dieet met heel veel vetten.door bijvoorbeeld room te drinken, extra roomboter te gebruiken en veel dingen met suiler te eten.
  Het was even een noodoplossing omdat ik het dieptepunt van 46 kilo had bereikt met een lengte van 165.

  maar nu ik er op zijn minst niet meer uitgemergeld uit zie ben ik op zoek gegaan naar een gezondere manier van aankomen.

  Mijn gezonde caloriebom tip is geroosterde zonnebloempitten, je kan ze los eten, in de salade doen, of door de yoghurt of kwark.
  zonnebloem pasta voor op brood is ook goed, maar kan best droog zijn, daarom doe ik het half om half met smeuige pindakaas.

  ik ben ook van mening dat je beter alle dierlijke vetten en vleesproducten van biologische oorsprong kan eten omdat er zo niet nog meer dieren een ontzettend rotleven leiden omdat wij als mensen zo nodig moeten aankomen. (Ok slachten is zowiezo niet diervriendijk, maar biologische dieren hebben voorafgaand tenminste een goed bestaan gehad)
  en omdat er in biologisch vlees en vetten geen rommel zoals antibiotica zit en het vlees niet is volgespoten met vocht.

  Dankjewel voor dit artikel, en succes voor iedereen die graag wilt aankomen.

  Gr,
  Kira

  1. Een zeer goede tip om zonnebloempitten te eten. Ik wil zelf ook een paar kilo aankomen en ben geen voorstander om het op een ongezonde manier te doen. Momenteel eet ik veel noten (amandelen, walnoten etc.). Echter zonnebloempitten is tevens goed te combineren met een schaaltje magere yoghurt.

   Bedankt voor je bijdrage!

   Jack

 2. Hallo ,

  Ik ben peter en 53 jaar.3,5 jaar geleden is mijn hele maag verwijderd.Had helaas maag kanker.
  Ik val nog steeds een beetje af maar train me suf en eet toch regelmatig en neem ook shakes..
  Mijn vraag is dan ook zal het wel lukken om een beetje aan te komen omdat ik geen maag heb ?

  1. Ik ben geen arts, echter de maag vervult natuurlijke belangrijke functies, waaronder het onschadelijk maken van bacteriën, het ondersteunen van de spijsvertering (zoals enzymen vrijgeven voor het verteren van voedingsstoffen) en talloze andere functies. Het beste wat u kunt doen is om goed te overleggen met uw arts, waarschijnlijk zal er een specifiek dieet moeten worden opgesteld en eventueel supplementen (zoals B12, aangezien er geen intrinsieke factor meer is).

   Het aankomen zal zeker een uitdaging zijn vanwege het verwijderen van de maag, overleg dit met uw arts en laat mij even weten wat het advies is geweest!

   Succes!

 3. Over aankomen is maar weinig bekent. Als je dan ook spastische darmen hebt en lactose allergie...maakt het niet makkelijker.. maar ik ga proberen met amandelmelk...jammer dat die eruuug duur is.

  Dank je voor deze interresante pagina

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share