Jicht oorzaken

Laatste Update: 18 mei 2022

Verborgen Oorzaken van Jicht

Momenteel lees ik het nieuwe boek van Tim Ferriss, the Four Hour Body en tot mijn verbazing heeft hij een onderzoek uitgewerkt naar jicht en daar een volledig artikel aan gewijd op zijn blog (link onderaan). Ik vond het artikel zeer informatief en tegerlijkertijd schokkend. Met name zijn bevindingen waarom onderzoekers plotseling gestopt zijn met onderzoek doen naar jicht.

In dit artikel ga ik het kort hebben over deze onderzoeken en aanvullen met mijn eigen mening als gezondheidscoach.

Hyperurikemie

Jicht wordt ook wel hyperurikemie genoemd en zoals je wellicht weet heeft de pijnlijke aandoening veroorzaakt door te veel urinezuur in het lichaam (1). Heel schokkend is dat in Amerika momenteel 6% van de mensen last hebben van jicht en dit aantal neemt alleen maar toe naarmate men ouder wordt.

Dit is opmerkelijk omdat jicht vroeger altijd gezien werd als een aandoening voor de rijken, maar tegenwoordig krijgen steeds meer mensen last van jicht. De aandoening treft weliswaar vooral mannen, maar vrouwen krijgen ook steeds meer last van jicht.

[pullquote]Het lijkt erop dat jicht een vogelvlucht aan het nemen is in de Westerse landen.[/pullquote]

Onderzoek naar jicht is gestopt

De grootste doorbraak om jicht met medicijnen te behandelen vond plaats in de jaren 60. Toen werd jicht voor het eerst behandelbaar doordat het medicijn allopuranol werd uitgevonden. Het geneesmiddel zorgt ervoor dat de aanmaak van urinezuur wordt beperkt waardoor jicht bij de kern wordt aangepakt (2).

Heel opmerkelijk is dat na de ontdekking van allopuranol onderzoekers zich niet meer langer bezig gingen houden om jicht verder te onderzoeken.

Purine laag dieet

Vervolgens wordt aangeraden om de hoeveelheid purine in je voeding te beperken (rood vlees, alcohol etc.) en klaar is kees. Maar zo simpel is het niet. Onderzoek laat zien dat zelfs een vegetarisch dieet de hoeveelheid urinezuur in het lichaam maar met 10 tot 15% kan verlagen. 

Maar ander onderzoek laat weer zien dat veganisten juist het meeste urine zuur in het lichaam hebben vergeleken met andere diëten (3). Dit kan eraan liggen dat de voedingsindustrie inmiddels veel voeding voor vegans maakt en daarin zitten allerlei toevoegingen waarvan je je kunt afvragen hoe gezond die zijn.

Daarbij komt er steeds meer onderzoek naar voren dat vegetarische zelfs een groter risico lopen op jicht door een tekort aan eiwitten. Deze eiwitten ook uit vlees helpen bij de verwijdering van purine. Met andere woorden, het standaard purine vrije dieet is niet zo goed als aanvankelijk wordt gedacht.

Jicht en overgewicht, hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes

In het artikel jicht en diabetes heb ik al gehad over het feit dat veel mensen met jicht ook diabetes hebben. Daarbij hebben veel mensen ook last van hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het vooral te maken heeft met een resistentie tegen insuline waardoor sneller de urinezuur spiegels kunnen stijgen dan normaal. Dit geeft aan dat jicht niet simpel te verklaren is door een ongezonde leefstijl alleen.

Het kan heel goed zijn dat genetische factoren bij hebben gedragen aan deze insuline intolerantie waardoor uiteindelijk jicht is veroorzaakt en aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes. Dit geeft tevens aan dat het onder controle houden van de bloedsuikerspiegels extreem belangrijk is bij de behandeling van jicht. Deze methode van behandelen wordt tevens toegepast bij de behandeling van diabetes.

[pullquote]Hogere insulinewaarden betekent meer urinezuur in het bloed.[/pullquote]

Suikers en jicht

In het artikel wordt aangegeven dat er wellicht een verband bestaat tussen te veel suikers en het voorzaken van jicht. Ik ben het eens met deze hypothese aangezien veel aandoeningen primair veroorzaakt worden of verslechterd worden door te veel suikers. Een typisch westers dieet bevat extreem veel suikers en op lange termijn kan het eerst hyperurikemie veroorzaken en daarna jicht.

Daarbij wordt de kans op diabetes ook direct veroorzaakt. Meer onderzoek naar het verband tussen suikers en jicht moet nog worden gedaan. Maar te veel suikers is sowieso slecht voor je gezondheid en daarom verstandig om te verminderen.

Ik heb een gratis eBook geschreven waarom suikers zo slecht zijn voor je gezondheid. Ik raad het aan om het eBook te downloaden en door te lezen. Als je nog niet gestart bent met mijn Jicht Stoppen Methode raad ik je het aan om nu te beginnen. Want doorlopen met jicht en te veel urinezuur is niet nodig.

.

Referentie
Four Hour Work Week Blog and Gout

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123217300450
 2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006077.pub3/full
 3. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056339

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Vandaag weer een jichtaanval
  Gisteren begonnen met nieuwe medicijnen
  En ja hoor dan is het weer raak
  Zodra ik medicijnen gebruik die mijn hormonen beïnvloeden Jicht
  Staat niet in de bijsluiter maar 9 van de 10 keer is het raak

  1. Het klopt dat jicht zeker kan optreden door medicijnen. Het belangrijkste bij jicht is om het systeem zo min mogelijk te belasten. Zelfs een wat koude voet kan een jicht aanval veroorzaken. Vandaar dat jicht vaker voorkomt in de winter dan in de zomer! Belangrijk is dat er kritischer gekeken wordt naar de individuele omstandigheden en daar de medicatie op aanpassen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share