Buikspieren

Laatste Update: 16 januari 2017

Verschil tussen mannen en vrouwen en het trainen van de buikspieren

Als je de verschillende buikspieroefeningen bekijkt, dan zie je dat veel oefeningen alleen voor vrouwen of voor mannen zijn. Als we het over de standaard buikspieroefeningen hebben dan is er feitelijk tussen mannen en vrouwen weinig tot geen verschil.

Er zijn echter wel bepaalde factoren die het voor mannen gemakkelijker en vrouwen moeilijker maken om een wasbordje te krijgen. Vandaar dat we naar een paar van de belangrijkste verschillen kijken.

Als mensen vragen wat het grote verschil is tussen een buikspierprogramma voor vrouwen vergeleken met mannen, dan verbaast het antwoord mensen vaak. De basisprincipes zijn namelijk hetzelfde voor iedereen. Trainen doe je met jouw lichaamsgewicht en zorg ook voor externe weerstand.

Zorg ervoor dat je niet alleen crunches doet maar ook de hele kern van het lichaam (zowel de buikspieren en onderrug) goed traint.

De echte verschillen

Zijn mannelijke buikspieren nou anders dan vrouwelijke buikspieren? Nou, ja en nee. Mannelijke buikspieren zijn niet anders dan vrouwelijke buikspieren, maar de bouw van het vrouwelijke lichaam is anders dan het mannelijk lichaam – hier is een reden voor – de mogelijkheid om kinderen te kunnen krijgen.

De meeste vrouwen hebben een hoger percentage lichaamsvet wanneer we het vergelijken met mannen.Daarnaast is het hormonaal voor vrouwen moeilijk om diezelfde grote spieren te kweken – dit is voor mannen wel mogelijk.

Het is een beetje oneerlijk voor vrouwen, maar zo is het nou eenmaal. Voor mannen is het makkelijker om buikspieren op te bouwen en ze zijn ook nog eens gemakkelijker te handhaven. De spiergroepen zijn hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen, en in wezen is er niets anders tussen de mannelijke buikspieren en de vrouwelijke buikspieren.

De enige verschillen zijn genetisch en hormonaal en hierdoor hebben de vrouwen een ander lichaamsvetpercentage.

Mannelijke buikspieren zijn ook makkelijker om te toveren tot een wasbordje. Voor vrouwen is het bijna onmogelijk om dezelfde hoeveelheid spieren te kweken. Een sixpack zit er dan ook bij de meeste vrouwen niet in. De meeste vrouwen zullen genoegen moeten nemen met iets dat dicht bij een wasbordje in de buurt zit of wat we zouden kunnen beschrijven als een strakke, platte buik.

De verschillen tussen mannen en vrouwen

Ondanks de vele overeenkomsten van mannelijke en vrouwelijke krachttraining voor de buikspieren zijn er toch ook subtiele verschillen die je moet overwegen. Als eerste worden vrouwen eerder volwassen dan mannen. Hierdoor kunnen vrouwen vaak eerder beginnen met trainen dan mannen.

Omdat vrouwen gemiddeld minder spiermassa hebben dan mannen zijn ze ook gevoeliger voor deconditioneren. Dat is de reden dat een vrouw ervoor moet zorgen dat ze blijft trainen als ze ervoor wil zorgen dat die buikspieren zichtbaar blijven/worden.

Zodra een vrouw stopt met buikspieren trainen dan raakt ze de spierkracht sneller kwijt dan mannen.

Een cardiovasculair verschil

Als we kijken naar spieruithoudingsvermogen dan kunnen mannen gemakkelijker hun buikspieren trainen. Het is namelijk zo dat mannen gemiddeld meer energie (calorieën) verbruiken dan vrouwen. Het gemiddelde mannelijk lichaam verbruikt nu eenmaal meer calorieën.

Dit betekent dat mannen over het algemeen minder cardiotraining hoeven te doen om gewicht kwijt te raken.

Vergeet niet dat sterke buikspieren pas zichtbaar worden op het moment dat we een laag lichaamsvet percentage hebben. Dus over het algemeen hebben mannen (met een natuurlijk lager lichaamsvetpercentage) het gemakkelijker om zichtbare buikspieren te hebben dan vrouwen.

Omdat vrouwen dus minder calorieën binnen moeten krijgen dan mannen is het vaak aan te raden dat vrouwen zich richten op full-body training zoals Pilates of Yoga plus, dit om zo een sterker, strakker lichaam te krijgen. De reden hierachter is omdat vrouwen over het algemeen minder calorieën eten dan mannen.

Hierdoor zou enkel buikspieren trainen voor vrouwen kunnen zorgen voor problemen omdat ze niet genoeg calorieën binnenkrijgen om de spieren sterker te krijgen en te ondersteunen.

De waarheid over buikspieren

Uiteindelijk geld het verhaal voor beide geslachten. Als jij strakke buikspieren wilt waarmee je op het strand kunt pronken dan moet je ervoor zorgen dat je een laag lichaamsvetpercentage hebt en genoeg traint zodat die spieren sterk genoeg zijn. Voor vrouwen kan dit echter lastiger zijn dan voor mannen, aangezien vrouwen genetisch meer lichaamsvet vasthouden.

De volgende keer dat je dus een reclame op televisie ziet waarin een product speciaal voor vrouwelijke buikspieren wordt aangeboden dan weet je gelijk al dat er niets van klopt. Uiteindelijk train je de buikspieren op dezelfde manier, maar is het verhaal er omheen iets anders.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wij vrouwen zullen inderdaad meer moeten trainen om een plat buikje te krijgen.
    Gelukkig staat er genoeg informatie online om ons hierbij te helpen.

    De meeste tips zijn tevens universeel, dus ze zullen voor zowel de mannen als vrouwen helpen 🙂
    Houd een strak schema bij, eet gezond en gevarieerd en werk aan oefeningen die de buikspieren trainen. Dan zal je snel merken dat het buikje strakker wordt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share