De verschillen tussen een blaasontsteking en een vaginale schimmelinfectie

2017-01-18T01:52:27+00:00september 25th, 2013|Vrouwelijke schimmelinfectie|9 Reacties

De verschillen tussen een blaasontsteking en een vaginale schimmelinfectie

Naar aanleiding van de artikelen die op deze site verschenen kreeg ik van een aantal van de lezers de volgende vraag:

"Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een vaginale schimmelinfectie en een blaasontsteking?"

Deze twee aandoeningen hebben inderdaad een aantal symptomen die op elkaar lijken. Dit maakt het echter niet dezelfde aandoening. Eerst zal ik beide aandoeningen kort en bondig toelichten om zodoende het verschil duidelijk aan te geven.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die de urinewegen treft. Indien het de onderste urinewegen treft spreken we van een eenvoudige cystitis of blaasontsteking. Wanneer de bovenste urinewegen getroffen worden staat dit bekend onder de medische naam pyelonephritis (een nierinfectie).

Wat is een schimmelinfectie?

Schimmels komen voor op onze huid en dan vooral in vochtige omgevingen zoals in de mond of de vagina. Ons immuunsysteem zorgt er normaal wel voor dat de groei en verspreiding van deze schimmels onder controle blijft maar indien dit faalt dan kan dit leiden tot infecties.

Schimmelinfecties staan ook bekend onder de namen candida, candidiasis, candidosis, moniliasis of oidiomycosis. Een veel voorkomende vorm is vaginitis.

De symptomen van een blaasinfectie (mannen en vrouwen)

Bij een blaasinfectie zijn de volgende symptomen typerend:

 • Een branderig gevoel bij het urineren
 • Erg vaak moeten urineren zonder dat daarbij sprake is van vaginale afscheiding
 • Pijn boven het schaambeen of in de onderrug
 • Troebele urine of bloed in de urine en eventueel een penetrante geur
 • Lichte koorts

De symptomen van een schimmelinfectie

Bij een vaginale schimmelinfectie zijn de volgende symptomen typerend:

 • Een erg jeukerig en branderig gevoel in de vagina
 • Een witte afscheiding
 • Een geïrriteerd en pijnlijk gevoel in de vulva

Wie loopt  risico op blaas- of schimmelinfecties?

Blaasinfecties en schimmelinfecties komen vaker voor bij vrouwen vanwege de anatomie van de vrouwelijke urinewegen, de kortere urethra. Blaasinfecties komen het vaakst voor bij seksueel actieve vrouwen. Andere risicofactoren voor het krijgen van blaasinfecties zijn de volgende:

 • Blaaskatheterisatie, een medische handeling waarbij een flexibele holle slang in de urineblaas wordt aangebracht, verhoogt het risico op blaasinfecties.
 • Een genetische aanleg zorgt er soms voor dat blaasinfecties bij bepaalde families vaker voorkomen.
 • Anatomische, functionele of metabolische afwijkingen kunnen het risico ook verhogen.
 • Mensen met Diabetes
 • Een afwijking waar sommige mensen aan lijden is het niet volledig kunnen leegmaken van de blaas bij het urineren. Ook dit geeft meer risico op blaasinfecties.

Schimmelinfecties komen dan weer vaker voor bij mensen met een verzwakt of onderontwikkeld immuunsysteem, zogenaamde immunocompetente patiënten. Dit zijn onder andere:

 • Kankerpatiënten
 • Mensen die een transplantatie hebben ondergaan
 • Aidspatiënten
 • Mensen die een medische ingreep hebben ondergaan
 • Zwangerschap en het gebruik van orale contraceptiva (de pil) blijken volgens onderzoek ook het risico te verhogen.
 • Diabetes, net zoals bij blaasinfecties
 • Het gebruik van antibiotica doodt vaak ook de 'goede' bacteriën' en geven zo een schimmelinfectie soms vrij spel.
 • Hormonen-vervangingstherapie en onvruchtbaarheidsbehandelingen kunnen ook aanleiding zijn voor schimmelinfecties.
 • Een nat badpak te lang blijven dragen kan ook een risicofactor zijn.

De verschillende behandelingen

Een blaasinfectie wordt normaal behandeld met nitrofurantoin en trimethoprim/sulfamethoxazole.

Veelgebruikte antibiotica zijn onder andere:

 • trimethoprim-sulfamethoxazole,
 • amoxicillin, Augmentin,
 • doxycycline en
 • fluoroquinolones.

Phenazopyridine hydrochloride (Pyridium) kan gebruikt worden om het brandende gevoel en het gevoel constant te moeten gaan plassen weg te nemen.

Een schimmelinfectie wordt dan weer in de regel behandeld met antimycotica, schimmelwerende medicatie zoals zalf met clotrimazole of zalf met nystatine, fluconazole en zalf met ketoconazole.

In het bijzonder voor vaginale infecties is een éénmalige dosis fluconazole (150-mg tablet oraal ingenomen erg effectief. Bij zeer ernstige infecties kan amphotericine B, caspofungine, of voriconazole gebruikt worden.

Uiteraard worden deze behandelingen enkel onder begeleiding van een arts opgestart en valt het absoluut af te raden zelf met behandelingen te experimenteren.

Heb jij last gehad van een blaasontsteking of een vaginale schimmelinfectie? Hoe heeft de arts het onderscheid gemaakt tussen de twee? En welke behandeling heb je toen gekregen? Laat het me weten!

9 Reacties

 1. Inge Beckers 6 april 2017 om 21:38 - Antwoorden

  Ik heb van de dokter sandoz miconazolnitraat , hydrofiele creme gehad tegen een schimmelinfectie van
  vagina. Ik moest de buitenkant insmeren. Ik heb het tubetje helemaal opgemaakt, maar nu heb ik het nog steeds of weer na een maand, Wat kan de dokter nu voorschrijven? I. Beckers

  • Team OptimaleGezondheid 14 april 2017 om 15:34 - Antwoorden

   De dokter kan heel veel voorschrijven, met als laatste de bekende antibiotica.
   Zoek liever naar een natuurlijke oplossing, zodat de schimmelinfectie niet meer terug kan komen.

 2. Joëlle 3 april 2018 om 06:49 - Antwoorden

  Ik heb regelmatig last van een schimmelinfectie, daarvoor krijg ik fluconazol 150mg. Werkt zeer ecffectief en de klachten zijn met een uur al weg:

  Helaas heb ik ook sinds kort last van blaasontsteking en dat voelt precies hetzelfde als een schimmelinfectie. Zelf ben ik er nog niet helemaal over uit waarom dit precies hetzelfde voelt.

 3. Joke 7 april 2018 om 12:37 - Antwoorden

  Zo vervelend allemaal , ik weet haast wel zeker dat ik een vaginale schimmelinfectie heb! Je ziet ze ook drijven in je urine, ik heb nog zo’n toilet waar de plas op ligt en niet naar beneden zakt voordat er gespoeld is !! Daar kan je het goed in zien hoor!!! Maar ook crème gehad en zo’n inwendige pil maar gaat niet echt weg komt altijd terug, wordt er moedeloos van!! Heeft iemand een tip voor me!

  • Fleur 2 mei 2018 om 08:01 - Antwoorden

   Als het na zo'n inwendige capsule niet goed weggaat, zou ik het gaan zoeken in voedsel. O.a. suiker zijn een bron voor schimmels. Heb zelf tijdens de borstvoeding heel erg last gehad van spruw, ook een schimmelinfectie. Hierbij moest ik de meeste suikers vermijden. Ik denk dat het eerst een keer echt goed weg moet zijn en blijven en je daarna wel weer gewoon kan eten. Succes!

   • veerle 18 mei 2018 om 08:20 - Antwoorden

    wie kan mij helpen, heb al maanden last van branderig en jeuk en pijn in de onderbuik.
    ik heb diabetic 2.
    heb al schimmelwerende zalf gekregen, al medicatie maar niks helpt.

    is het mijn blaas of mijn vagina.
    ben radeloos

    • Jade 23 mei 2018 om 02:00 - Antwoorden

     Maanden last hebben van de klachten die je aangeeft kan niet goed zijn. Mogelijke oorzaken van je klachten kunnen heel divers zijn.

     Gezien de symptomen van jeuk en branderigheid die je aangeeft kunnen duiden op een schimmelinfectie. Pijn in de onderbuik kan aanduiden op een blaasontsteking of urineweginfectie, maar daarbij geldt ook dat je niet of niet goed kunt plassen. Een zalfje zal zeker hier niet bij helpen. Echter gezien je juist een zalfje hebt gekregen is de kans dat je de laatste hebt klein.

     Een stapje verder kijken naar aanleiding van je pijnklachten in je onderbuik kan wijzen op bijvoorbeeld Chlamydia. Hiermee zou je extra alert moeten zijn, want het kan leiden tot onvruchtbaarheid als het te lang onbehandeld blijft.

     Anders dan wat ik heb aangegeven kunnen ook andere factoren een oorzaak zijn voor jou klachten. Mijn advies is dat je op korte termijn weer hiervoor afspraak maakt bij je huisarts. Vooral dat je ook hebt aangegeven dat je diabetes II hebt.

     Sterkte en succes ermee!

 4. Ilse 10 maart 2019 om 23:48 - Antwoorden

  In een maand tijd door natuurlijke behandeling vrij van alle klachten. In het verleden ziekte van Lyme gehad immuunsysteem is vaak zwak bij mij. 3 jaar lang gezocht naar oplossing mbt blaasonsteking en schimmelinfectie. Wat blijkt nu als 12 jarige voetschimmel opgelopen en vaker last van koortslip. Bij de gezondheidswinkel hadden ze de oplossing!!!!!! Shüssler tegen schimmels en probiotica 3 kuren van 20 / 20 en nog eens 5 zakjes. Oppassen met suikers. Na de kuren geen last meer na 3 jaar tobben, urologen huisarts, gynocologen in Nederland en België. Hoe blij kun je zijn met lieve personeel bij een gezondheidswinkel welke als een hoopje ellende zien staan en je dan zomasr op het juiste been zetten zodat je weer normasl kunt functioneren. Gr. Ilse

  • Team OptimaleGezondheid 4 april 2019 om 20:15 - Antwoorden

   Wat een geweldig resultaat, Ilse. Ben blij voor je!
   Dank voor het delen van deze fijne ervaring!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: