• Wat is de vijfde ziekte?

Wat is de vijfde ziekte?

2018-10-22T08:56:36+01:00oktober 30th, 2018|Gezondheid Algemeen|0 Reacties

De vijfde ziekte is een milde ziekte, die wordt veroorzaakt door een virus dat het humaan parvovirus B19 wordt genoemd. De medische naam voor de vijfde ziekte is Erythema Infectiosum (EI). Deze infectie verspreidt zich voornamelijk in de winter en in het voorjaar en meestal lopen kinderen van tussen de 5-14 jaar deze ziekte op. Vaak veroorzaakt de vijfde ziekte een erythemateuze (roodachtige) uitslag op het gezicht van het kind, waardoor het er uit kan zien alsof het kind op beide wangen geslagen is.

Soms wordt de ziekte in het Engels ook wel aangeduid als "Slapped Cheek Syndrome" of eenvoudigweg "Slapcheek". De karakteristieke uitstraling van de uitslag gaf ook aanleiding tot de namen "appelziekte" in Japan en "vlinderpokken" in Hongarije (aangezien de wangen op de vleugels van een vlinder gaan lijken).

  • Er wordt gedacht dat het virus zich via druppeltjes in de lucht (respiratoire secreties die worden overgedragen door hoesten en niezen) of door bloed van andere geïnfecteerde personen verspreidt. Het virus kan ook in de placenta doordringen en als een zwangere vrouw besmet raakt de foetus treffen.
  • De gevallen van de vijfde ziekte kunnen sporadisch of als onderdeel van een uitbraak in een gemeenschap voorkomen. Uitbraken komen vooral in de lente voor op lagere scholen. De helft van de gevallen komt door de verspreiding van het virus door anderen leden van het gezin van de patiënt. De overdracht van de infectie op scholen komt dus minder vaak voor.
  • Ten minste de helft van de volwassenen in Europa is weleens door parvovirus B19 geïnfecteerd geweest en het is dan dus onwaarschijnlijk dat ze opnieuw zullen worden geïnfecteerd. Ongeveer 10% of minder van de jonge kinderen zijn immuun.
  • Mensen met deze ziekte zijn in het begin tijdens de symptomen besmettelijk en ze zijn nadat ze de huiduitslag hebben ontwikkeld waarschijnlijk niet langer besmettelijk. De incubatietijd (de tijd tussen het verkrijgen van de infectie en de ontwikkeling van de symptomen) duurt meestal tussen de 4 en 21 dagen.
  • De naam de vijfde ziekte komt van een classificatiesysteem dat in de jaren 1890 is ontwikkeld en dat eigenlijk niet langer wordt gebruikt. Het was de vijfde in een lijst met de vijf meest voorkomende soorten uitslag (of exanthemen) in de kindertijd en daarom heeft het deze naam gekregen. Andere exanthems tijdens de kindertijd waren mazelen (de eerste), roodvonk (de tweede), de Duitse mazelen (de derde) etc.
  • Na het herstel van de vijfde ziekte, is een levenslange immuniteit over het algemeen gegarandeerd.

Wie krijgt de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte komt veel vaker bij kinderen dan bij volwassenen voor.

De ziekte komt wereldwijd voor en er zijn regelmatig epidemieën. Het humaan parvovirus B19 kan mensen van alle leeftijden, alle regio's en sociale groepen infecteren, maar de klinische presentatie varieert wel en is afhankelijk van leeftijd, immuunstatus en de aanwezigheid van onderliggende ziekten.

De infectie treedt voornamelijk in de winter en in de lente op en treft meestal kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud.

Het humaan parvovirus B19 wordt voornamelijk in de vroege stadia van de ziekte door druppelinfectie door de lucht verspreid, dus nog voord