Jicht

Laatste Update: 8 maart 2022

Vinger Met Jicht

Jicht komt weliswaar vaak voor in de grote teen en andere gewrichten, maar jicht in de vingers komt zelden voor. Toch als je last hebt van jicht ken je natuurlijk de symptomen, maar in de vingers kun je ook jicht krijgen en is één dit is een van de meest vervelende en pijnlijke plekken om jicht te krijgen omdat een aanval meerdere weken en vaak langer blijft aanhouden dan jicht elders.

Wanneer je kijkt naar de vingers zijn er 2 gewrichten te vinden in elke vinger met uitzondering van de duim natuurlijk. Het gevaar van jicht daar is dat urinezuur kristallen zich in deze gewrichten kunnen nestelen waardoor je opgezwollen en pijnlijke vingers zult krijgen.

Dit zou duidelijk zichtbaar moeten zijn en het is vergelijkbaar met een acute jicht aanval in de grote teen of elders. Daarbij kan het ook plotseling opkomen binnen een paar dagen of zelfs uren. Het gevolg is dat je je vinger of zelfs hele hand niet meer goed kan bewegen en het voelt stijf en extreem gevoelig aan. Net zo als bij een ‘’normale’’ jicht aanval veroorzaakt zelfs de lichtste aanraking grote pijn en de huid zal dan ook uitgerekt zijn en er rood en vurig uitzien.

Jicht in de vingers krijg je wanneer er tophi oftewel urinezuur kristallen zich in de gewrichten en onder de huid beginnen te ontwikkelen. Vervolgens worden de vingers opgezwollen wanneer er meer tophi opgeslagen wordt. Tenslotte kunnen er dusdanig beschadigingen optreden dat de vingers misvormt raken en niet goed meer werken.

Meestal komt jicht in de vingers pas in een later stadium van jicht voor(1).

Diagnose

Maar voordat je zeker weet of je last hebt van jicht in de vingers moet het niet verward worden met artritis, omdat deze reumatische gerelateerde aandoening wel vaak voor kan komen in de handen en vingers. Hieronder de symptomen van jicht in de vingers om te helpen bij een correcte diagnose, vanzelfsprekend altijd contact opnemen met een professional omdat jicht op meerdere manieren aangepakt moet worden.

Risicogroep

Normaliter duurt het een lange tijd voordat de urinezuur kristallen zich in de gewrichten van de vingers hebben kunnen nestelen en daarom komt jicht in de vingers vaker voor bij senioren die al voor een lange tijd jicht he ben. Daarbij komt vinger jicht vooral voor bij vrouwen na de menopauze vanwege hormonale veranderingen in het lichaam(2).

Welke vinger

In principe kan de urinezuur kristallen zich nestelen in elke vinger omdat elke vinger gewrichten hebben. Toch ervaren veel mensen met jicht, aanvallen in dezelfde vingers. Ook kan het van de ene vinger naar de andere vinger gaan. Net zoals jicht van de ene gewricht naar andere gewrichten kan optreden en aanvallen.

Behandelingen

Net zoals bij reguliere jichtbehandelingen kun je ook veel doen om jicht in de vingers te behandelen en voorkomen. Allereerst is het belangrijk om de urinezuur spiegels in je bloed drastisch te verlagen om verdere ontstekingen te voorkomen(3). Ook is vinger jicht een bericht van je lichaam dat je jicht behandeling tot zover niet erg succesvol is geweest en dat betekent dat je vaker je urinezuur spiegels moet laten meten en zeker moet letten op de hoeveelheid purine in je voedingspatroon.

Echter, als dit je eerst jichtaanval is dat is het een ander verhaal en weet je nu dat je jicht hebt en moet beginnen met een jichtbehandeling om de aandoening onder controle te krijgen en houden. Want deze vorm van jicht moet op tijd worden aangepakt voordat er tophi ontwikkeld en dat jicht is doorgegroeid in een latere stadium en ben je nog verder van huis.

Kortom, maak direct een afspraak bij een professional en ga aan de slag om je urinezuur levels te verlagen zodat verdere complicaties minder snel optreden.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2468122918300653
 2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/616193
 3. https://hrcak.srce.hr/file/370687

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. heb al jaren last van jicht in vingers en grote teen ,wou het daarbij niet laten en ging op zoek...
  ik nam een goede glucosamineprparaat in en had wat verlichting maar niet voldoende naar mijn gedacht.
  nu ben ik een kuur begonnen(sedert december2011) om mijn lichaam te ontzuren met AlkaLife ,
  zeer goed resultaat .

  groetjes Roosje

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share