Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 19 november 2014

Vitamine tekort in de winter

Tekort aan vitamines en mineralen  in de winter?

Vitamine tekort in de winter

De winter staat weer voor de deur, en volgens grootmoeders wijsheid zit dan de ‘R’ weer in de maand en moeten er extra vitamientjes geslikt worden. Vroeger werd dit braaf gedaan door iedere dag een lepel levertraan naar binnen te werken, voor de extra vitamine D. Daarnaast moest je iedere dag ook een sinaasappel eten voor de vitamine C. Later kwamen de bekende potjes ‘Davitamon 10’ op tafel, één van de eerste beschikbare vitamine-supplementen die een heel palet aan vitamines en mineralen in één pilletje bevatte. Herkenbaar voor jou?

Inmiddels is dit wel anders: Je kunt supplementen krijgen voor iedere vitamine of andere voedingsstof apart, of in combinatie met elkaar. En dan heb je ook nog de keuze uit heel veel merken. Maar als je gewoon gezond en gevarieerd eet, is dat dan wel nodig? En welke vitamines heb je dan nodig in de winter? Ik ga in dit artikel de vitamines en op een rijtje zetten waar mensen regelmatig een tekort aan hebben in de winter. Maar eerst even: Waar dienen al die vitamines en mineralen voor?

Inhoudsopgave artikel:
1. Vitamines en mineralen
2. Winterperiode
3. De wintervitamines en -mineralen nader bekeken
4. Tot slot

Vitamines en mineralen

Zoals we allemaal weten kan het lichaam niet functioneren zonder mineralen. Niet alleen is het onmisbaar voor het correct functioneren van het lichaam, maar ook voor het herstel en de groei van het lichaam. Het enige probleem is dat je lichaam deze belangrijke voedingsstoffen niet, of niet voldoende, zelf kan maken. Voor vitamines is je lichaam dus afhankelijk van het eten, dus afhankelijk van de voedselkeuzes die jij dagelijks maakt. Keuzes voor je gezondheid.

In het begin van de vorige werden de vitamines ‘ontdekt’ als zijnde een onmisbaar element in de lichamelijke processen. Bij deze ontdekking werd ook de naam ‘vitamines’ bedacht. Deze benaming is afgeleid van de Latijnse woorden ‘vita’ en ‘amine’. Deze beide woorden beteken ‘leven’ en ‘stikstofhoudende verbinding’. Pas na verder onderzoek kwam aan het licht dat veel vitamines helemaal niet gebaseerd waren op koolstofverbindingen. Maar de naam vitamines was inmiddels al zo ingeburgerd, dat het zo maar gelaten is.

Vanaf de jaren ’70 is de medische wetenschap begonnen met het ontwikkelen van kunstmatige vitamines, dus het namaken van de natuurlijke vormen. De resultaten hiervan vinden we nu nog steeds in de vitamine-supplementen. Ook werd er, en nog steeds, veel aandacht besteed aan het gebruik van vitamines als preventie bij ziektes en aandoeningen, en dan met name de chronische vormen daarvan.

Een deel van de vitamines zijn vet oplosbaar, en een ander deel is water oplosbaar. De vet oplosbare vitamines worden in het lichaam opgeslagen. Theoretisch kun je daar te veel van krijgen in je systeem. De tegenhanger hiervan, de water oplosbare vitamines, kunnen nooit opbouwen in het lichaam want alle water oplosbare vitamines die te veel zijn en op dat moment niet meer nodig, worden via de ontlasting weer afgevoerd.

Winterperiode

Winterperiode

In de winterperiode wordt een grote aanslag gedaan op onze weerstand, de kracht van het immuunsysteem. De weerstand gaat achteruit doordat we in de winter het lekkere zonnetje moeten missen voor de vitamine D, en er wordt minder vers fruit en groente gegeten, wat weer consequenties heeft voor andere vitamines.

Voor de winter zijn een aantal vitamines en mineralen van groot belang, met name om je weerstand op niveau te houden: Vitamines A, C, D, B11, B12 en B6, en de mineralen Selenium en Zink. Maar hoe kun je deze aanvullen? Natuurlijk is de gemakkelijkste manier om een goed voedingssupplement te kopen waar al deze vitamines en mineralen in verwerkt zitten. Maar deze zijn bij lange na niet zo effectief als het echte werk, de échte vitamines en mineralen die gewoon in je eten zitten. Besef goed dat als je gezond en gevarieerd eet, in combinatie met regelmatig bewegen, dat je dan helemaal geen supplementen nodig hebt. Je haalt dan alle voedingsstoffen gewoon uit je eten, zelfs in de winterperiode.

De wintervitamines en -mineralen nader bekeken

Vitamines en mineralen in supplementvorm

Laten we de eerder genoemde vitamines en mineralen eens wat beter bekijken. Waar dienen ze voor en in welke voedingsmiddelen kun je deze vinden:

Vitamine A

Deze vitamine speelt indirect een belangrijke rol in het voorkomen en bestrijden van infecties. In feite heeft vitamine A een belangrijke invloed op ons immuunsysteem, en wel op twee verschillende manieren: Vitamine A is een belangrijk onderdeel in het proces van de aanmaak van bloedcellen welke weer een deel van je immuunsysteem zijn. Daarbij zorgt vitamine A ook voor een gezonde huid. En een gezonde huid is, naast je luchtwegen, één van de hindernissen die een bacterie moet nemen om je lichaam binnen te komen.

Welk voedsel: Vitamine A vind je onder andere in boter, vis en lever

Vitamine B12

Vitamine B12 speelt een belangrijke functie bij de eiwitsynthese en de DNA-synthese, en heeft daarmee een hele belangrijke invloed op je immuunsysteem. En een sterk immuunsysteem zorgt voor een hogere weerstand waardoor ziektes langer buiten de deur blijven.

Welk voedsel:Vitamine B12 vind je onder andere in zuivel en vlees

Vitamine B11

Deze vitamine staat ook wel bekend onder de naam Foliumzuur, de vitamine die altijd zo onontbeerlijk is voor zwangere vrouwen. En dat is niet voor niets, want foliumzuur is een belangrijke schakel binnen het vormen van DNA: Foliumzuur heeft een zeer positieve invloed op de gedragingen en de aanmaak van cellen binnen je immuunsysteem, waardoor je immuunsysteem optimaal kan functioneren.

Welk voedsel: Vitamine B11 vind je in volkoren producten, fruit en groene groenten. Vitamine B11 zit ook in melk en afgeleide producten, maar niet zo veel als in eerder genoemde producten.

Vitamine B6

Uit onderzoek is gebleken dat er een direct verband bestaat tussen een te laag niveau vitamine B6 en het ontstaan van infecties. Vitamine B6 heeft namelijk een sterk ondersteunende rol binnen het immuunsysteem, waardoor het langer duurt voordat we ziek worden. Eventueel binnenkomende indringers, zoals virussen en bacteriën, worden dan op een efficiënte manier direct onschadelijk gemaakt. Het zijn onder andere de witte bloedlichaampjes die afhankelijk zijn van de vitamine B6, en het zijn juist deze bloedlichaampjes die de indringers uit moeten schakelen.

Welk voedsel:Je vindt vitamine B6 onder andere in peulvruchten, aardappelen, graanproducten, vis, eieren en vlees.

Vitamine C

Waarom moest je vroeger altijd iedere dag een sinaasappel eten? Juist, voor die broodnodige vitamine C. Ook vitamine C heeft een belangrijke functie binnen het afweersysteem doordat het een positieve invloed op de antilichamen en de witte bloedcellen.

Welk voedsel:Vitamine C vind je onder andere in aardappelen, groente en fruit (onder andere de bekende sinaasappel)

Vitamine D

Vitamine D speelt een hele belangrijke rol voor de cellulaire immuniteit van de witte bloedlichaampjes. Vitamine D krijg je binnen door voeding, maar voor het overgrote deel via zonlicht. Naast dit belang voor het immuunsysteem, speelt vitamine D ook een belangrijke rol bij het tegengaan van een winterdepressie.

Welk voedsel: Vitamine D wordt kunstmatig toegevoegd aan bijvoorbeeld bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Maar de voorkeur gaat uit naar het regelmatig eten van vette vis zoals makreel, zalm en paling.

Ook heel goed voor je Omega-3. Maar het grootste deel, ongeveer twee-derde, haal je uit zonlicht. Hiervoor hoeft de zon niet te schijnen. Gewoon iedere dag een uurtje lekker buiten zijn is al voldoende.

Mineraal Zink

Zink is een belangrijk onderdeel binnen een fors aantal processen die met de stofwisseling te maken hebben. Daarnaast speelt zink een rol in het immuunsysteem. Overigens is zink ook belangrijk voor het libido en de vruchtbaarheid bij mannen, maar dit terzijde. Overigens is het nagenoeg onmogelijk om op een natuurlijke manier teveel zink binnen te krijgen. Zou dit toch gebeuren, doordat je te veel zink-supplementen neemt, dan krijg je onherroepelijk een tekort aan koper in je lichaam.

Welk voedsel: Je vindt zink onder andere in kreeft, kip, kalkoen, varkensvlees, lamsvlees, en rundvlees. Er zit ook zink in groenten en fruit, maar deze is minder geschikt voor het lichaam. De zink uit dierlijke producten heeft de voorkeur.

Mineraal Selenium

Selenium is een mineraal waar we maar heel weinig van nodig hebben. Maar door het steeds armer worden van de aarde komt dit mineraal steeds minder en minder voor in ons natuurlijke voedsel. Selenium speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de rode bloedlichaampjes en andere cellen tegen de vrije radicalen en helpt hiermee dus het immuunsysteem.

Welk voedsel: Je vindt selenium met name in schelpdieren, schaaldieren en eigeel. In mindere mate zit selenium ook in vlees, vis, gevogelte, volkorenbrood en graanproducten.

Tot slot…

Probeer de eerder genoemde vitamines uit gewoon voedsel te halen. Een vitaminepreparaat is misschien wel de weg van de minste weerstand, maar dit weegt niet op tegen de kwaliteit van de échte, natuurlijke vitamines. Als je het hele jaar door een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, in combinatie met bewegen, hoef je je voor de winter geen zorgen te maken. Jij hebt dan, gedurende het jaar, al een sterk immuunsysteem opgebouwd, wat in de winter tegen een stootje kan.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hier wordt helaas veel te vaak dierlijke producten aangeraden.
  Dierlijke producten hebben een zeer negatief effect op de gezondheid.
  Vitamine A uit dierlijke producten is bovendien kankerverwekkend.
  Kies voor Provitamine wat in plantaardige voeding zit. Plantaardige voeding bevat geen Vitamine A.

  1. Dierlijke producten zijn niet slecht. Ergens te veel van dat is slecht.
   Vegetariers zijn bewezen ongezonder.

 2. Wanneer iedereen op de wereld vlees eet zoals wij in Nederland is dat uiteindelijk weer ongezond voor iedereen op aarde omdat de aarde dat niet op kan brengen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share