Blaasjes en Aften

Laatste Update: 5 juni 2014

Voeding tegen aften en blaasjes

Aften en blaasjes in de mond

Aften zijn heel pijnlijke zweertjes in de mond, die kunnen ontstaan in de keel, op de lippen, in de wangen, op de tong en/of op het tandvlees. Ze hebben de vervelende eigenschap om regelmatig terug te keren op de meest onverwachte momenten. Aften zorgen voor veel ongemakken: Pijn bij het tandenpoetsen, bij het eten en zelfs bij het slikken. Daarnaast hebben deze vervelende zweertjes een grote impact op het sociale leven. Des te meer reden om er iets aan te doen.

Het is een feit dat de exacte oorzaak van aften en blaasjes in je mond nog niet ontdekt is, ondanks veel wetenschappelijk onderzoek. Wat duidelijk is geworden, is het feit dat er meerdere connecties zijn tussen wat je eet en het ontstaan van de aften.

Wat zijn aften?

Ik kan hier uitgebreid vertellen wat aften precies zijn, maar daar is al zoveel over geschreven op deze site. Lees voor aanvullende informatie even het artikel Het ontstaan en de behandeling van aften.

Aften voorkomen en genezen van binnenuit

Er zijn talloze middeltjes verkrijgbaar om aften en blaasjes in de mond te bestrijden. Aanstippen, gorgelen of gewoon een pilletje slikken. Zonder af te doen aan deze manieren van behandelen, is het inmiddels wel bewezen dat aften en blaasjes de gevolgen zijn van een ander, onderliggend, probleem. Bij de behandeling wordt hier vaak niet genoeg aandacht aan besteed: De prioriteit ligt vaak té veel bij het bestrijden van die vervelende dingen, dan zien we later wel weer.

Natuurlijk kunnen deze middelen een tijdelijke oplossing zijn, maar ik ben meer voorstander van het aanpakken van het onderliggende probleem, zodat je per saldo de aften en blaasjes kunt voorkomen, en daarbij het onderliggende probleem ook nog eens. Uiteindelijk zal je je dus veel beter voelen.

Geen citrusvruchten eten!

Citrusvruchten zijn in de meeste gevallen erg zure vruchten. Ook al smaken ze soms niet erg zuur, toch bevatten ze zuren die beslist niet goed zijn voor de aften en blaasjes in je mond. Het zuur kan bij sommige mensen namelijk de slijmvliezen in je mond irriteren. Het is voor iedereen verschillend, maar bij veel mensen is dit een trigger. Je kunt namelijk allergisch zijn, intolerant zijn of erg gevoelig voor de betreffende zuren. De meest bekende citrusvruchten zijn natuurlijk de sinaasappel, de mandarijn en de citroen. Maar vergeet niet dat ook de grapefruit en de limoen tot dezelfde familie van citrusvruchten behoren. Ondanks het feit dat citrusvruchten vlak onder de schil een grote hoeveelheid Vitamine C bevatten, is het geen verstandige keuze voor mensen die last hebben van aften en blaasjes in de mond.

Niet alleen citrusvruchten kunnen problemen opleveren, maar ook andere voedingsstoffen. Zodra er een intolerantie of een allergie is, moet je deze beslist laten staan. Denk eens aan chocolade, kaneel, pepers, tomaten, bananen, kiwi’s en ananas. Ook gluten kan vaak een probleem zijn. Om hier achter te komen, en zeker te weten waar jou lichaam het sterkst op reageert, kun je twee dingen doen: Je kunt de voedingsmiddelen één voor één mijden, en dan in de loop van de volgende weken kijken wat er gebeurt. Worden de aften minder? Dan heb je waarschijnlijk je trigger, of in ieder geval één van je triggers, gevonden. Dit is een erg langdurig proces waar je waarschijnlijk géén zin in hebt. Een veel gemakkelijker optie is om eenvoudigweg een afspraak te maken met een goede allergoloog. Deze kan in een relatief korte tijd bepalen welke voedingsstoffen voor jou lichaam de trigger zijn, de stoffen waarvoor je dan waarschijnlijk intolerant voor bent en een allergische reactie hiervoor laat zien. Deze reactie kan zijn in de vorm van aften en blaasjes in de mond, maar er kunnen ook heel verrassende resultaten naar boven komen. Er van uitgaande dat de aften en blaasjes een onderliggende oorzaak hebben, zal je je waarschijnlijk op meer punten veel beter gaan voelen.

Vermijd hormoonrijk voedsel

Je complete hormoonhuishouding, en met name de balans hierin, speelt een heel belangrijke rol bij het ontstaan van die vervelende aften en blaasjes in de mond. Het is daarom van belang om alle voeding wat veel hormonen bevat te laten staan. Maar waar zitten dan hormonen in? Tsja, hormonen vind je niet op het etiket van een product. Hormonen in een product is vaak niet iets wat de fabrikant met trots presenteert. Stel je voor in de reclame: ‘Karbonade X, nu met maar 2% hormonen!’ Nee, dat gaat niet gebeuren. Hormonen komen voor in dierlijke producten, dus we spreken over vlees en melk, en daarvan gemaakte andere producten. De hormonen komen in deze producten door de manier van fokken van de beesten. Om sneller te groeien, dus sneller te kunnen slachten en dus meer geld te verdienen, krijgen de beesten veel hormonen toegediend. Deze komen onvermijdelijk in het eindproduct terecht, het eindproduct wat vanavond op jouw bordje ligt. Een beter alternatief is het eten van biologische vlees- en melk producten. In het proces van het fokken van de dieren wordt er in het proces geen hormoonpreparaten toegediend. Hierdoor zijn de uiteindelijke producten helemaal vrij van deze preparaten, iets wat je beslist niet wilt, aften of geen aften.

Naast de hormonen in vlees en melk moet je ook denken aan de producten die je hormoonhuishouding ook in de war gooien, producten waar je niet direct het verband zult leggen, maar toch dit effect hebben. Denk hierbij met name aan geraffineerde suikers, cafeïne en alcohol. Stuk voor stuk producten die een grote, negatieve invloed hebben op je hormoonhuishouding, dus uiteindelijk ook op het ontstaan van aften en blaasjes in je mond.

Extra mineralen en vitamines

Het is een inmiddels bewezen feit dat aften en blaasjes in de mond ontstaan door een slecht werkend immuunsysteem, dus een verminderde weerstand. Om dit op peil te houden is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigde vitamines, mineralen en sporenelementen binnen krijgt. Met name de essentiële stoffen hiervan, de stoffen die je lichaam zelf niet aan kan maken en dus afhankelijk is van de stoffen die uit je voeding of uit supplementen komen. Met name de Vitamine-B speelt hierin een hele belangrijke rol, en dan met name de vitamine B12. Deze vindt je alleen maar in dierlijke producten, dus in vlees en melk. Kies wel voor biologische vlees- en melkproducten, in verband met het vorige punt over hormoonrijk voedsel. Een tekort aan vitamine B12 zie je heel vaak bij veganisten, wat veel gevolgen kan hebben. Juist voor deze groep is het dus van belang om de B12 in te nemen via supplementen. Een tekort aan Vitamine B12 wordt nooit direct opgemerkt, omdat het lichaam eerst de eigen voorraad opmaakt. Daarna beginnen de problemen pas. Dit kan weken, en soms wel maanden, duren.

Vermijd e-nummers en andere hulpstoffen

Hoewel er nog steeds een levendige discussie is over het wel of niet veilig kunnen eten van sommige e-nummers, hebben veel mensen baat gehad bij het vermijden hiervan. E-nummers zijn door de Europese Overheid goedgekeurde hulpstoffen die ‘veilig’ in industriële voeding verwerkt mogen worden. De discussie over de e-nummers is dusdanig uit de hand gelopen dat veel mensen een zwart/wit keuze gemaakt hebben om de ALLE e-nummers te laten staan. Dit wil ik wel een beetje nuanceren. Er zijn ook goede e-nummers, maar omdat het een nummer heeft is het per definitie ‘slecht’. Als je hier meer over wilt weten, lees dan even Welke E-Nummers zijn NIET goed voor ons!

Hoe dan ook, geef in ieder de voorkeur aan ‘complete, onbewerkte’ producten. Denk hierbij aan kiemen, zaden, pitten, noten, hele granen, fruit, peulvruchten en groenten.

Je tandpasta

Het ontstaan van aften en blaasjes in je mond heeft ook heel sterk te maken met de aanwezigheid van enzymen en co-enzymen in je mondholte. Een gebrek aan de juiste enzymen geven de aften en blaasjes de kans om zich te ontwikkelen. Om je tanden te poetsen, kun je het beste gebruik maken van tandpasta met werkzame enzymen zoals Biotène of Zendium. Ook is het belangrijk om géén schuimende tandpasta te gebruiken. Dit schuim heeft helemaal geen functie, behalve dan dat het aften en blaasjes veroorzaakt. Er zijn ook gevallen bekend dat mensen opgehouden zijn om sowieso tandpasta te gebruiken bij het poetsen. Dit kan natuurlijk liggen aan de chemische producten, en ook e-nummers, die vaak in tandpasta verwerkt zitten. Al die leuke kleurtjes en schuim dragen niets bij en hebben helemaal geen functie. Zoek in ieder geval een zo puur mogelijke tandpasta met veel werkzame enzymen.

Conclusie

In het algemeen ben ik altijd een voorstander van het aanpakken van een probleem bij de bron. Dus oorzaken bestrijden, en niet de symptomen! Ook bij aften en blaasjes in de mond is dit van toepassing. Door je voedingspatroon aan te passen en te wijzigen met behulp van bovenstaande tips, kun je daadwerkelijk het verschil maken voor jezelf.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo ik heb vaak aften maar heb nu een blaasje helemaal vanachter mn mond .is da ook een aft ? Groetjes francesca

 2. Hallo,

  Ik heb al ruim een jaar onafgebroken aften in mijn mond. Meestal met 6 tegelijk en volgens de dokter kun je er niks aan doen.
  Kun je zelf een afspraak maken bij een Zo'n arts voor een test of heb je daar een verwijskaart voor nodig?

  Groeten, Marije

 3. Goed artikel dit, maar ik ben vooral benieuwd naar wat ik beter wél kan eten ipv wat niet. Is daar een goed antwoord op?

 4. Een van de grootste problemen is ook stress. Naar eigen ervaring waren mijn aften zo'n groot probleem en was ik zo zwak, dat het bij mij uit de hand gelopen en ik er epilepsie aan over gehouden heb (2015/16) ik was toen 18 jaar).

  Stress zorgt ervoor dat je juist een verminderde weerstand hebt. Hierdoor krijg je ook meer aften en ga je slechter eten. Toen ik slecht kon eten en drinken door de aften had ik op een gegeven moment een aft van ruim 1cm op mijn tong.

  Alle tips zijn goed, maar let toch het meeste op stress. Dit is het meest voorkomende (onderliggende) oorzaak!

  1. Helemaal met je eens, Annemarie. Stress staat vaak aan de basis van heel veel aandoeningen. Meer dan de meeste mensen (willen) geloven.

 5. Helemaal mee eens om gezondheidsproblemen bij de bron proberen op te lossen. Maar deze keer heb ik er zóveel last van dat ik een beetje radeloos ben. Ik heb collitis ulcerosa en het schijnt dat ik om deze reden ( vermindere weerstand) vaker last heb van aften. Ik heb jarenlang piralvex gebruikt maar mag dit niet meer gebruiken. Nu is mij Lidocaïne gel en een rabarberwortel tinctuur aanbevolen. Ook stop ik een paar maal per dag stukjes geplette gember in mijn mond. Heeft u voor mij een andere optie?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share