Oorsuizen en voeding

Laatste Update: 11 februari 2021

Voedinggerelateerde Tinnitus

Meten is weten, ook bij tinnitusEr zijn veel mogelijke oorzaken voor tinnitus. Dit heeft als gevolg dat mensen die lijden aan  de ziekte allemaal een uniek ziektebeeld hebben. En bij elk van deze verschillende soorten tinnitus past weer een andere manier om het oorsuizen te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Eén van de dingen die bij sommige patiënten helpt is het aanpassen het voedingspatroon(1). Dit helpt zeker niet bij alle mensen die lijden aan tinnitus, maar bij sommige mensen werkt het erg goed en bij anderen verdwijnt het oorsuizen zelfs helemaal na de aanpassing van hun dieet. Omdat het veranderen van je voedingspatroon over het algemeen gemakkelijk en ongevaarlijk is, is het het waard om dit eens uit te proberen.

4 voedingsgerelateerde tinnitus prikkels

Op het moment zijn er vier verschillende voedselgerelateerde oorzaken van tinnitus bekend; overgewicht, voedselallergie, overmatig zoutgebruik en hyperinsulemie. De vreemde eend in de bijt is overgewicht, want dit wordt natuurlijk niet door een bepaald soort voeding veroorzaakt. Maar overgewicht kan wel de bloedtoevoer naar het oor toe verminderen, en dit kan op zichzelf al tinnitus veroorzaken(2). Als je overgewicht hebt en last van oorsuizen kan het het waard zijn om te proberen op een gezond gewicht te komen, misschien vermindert of verdwijnt het oorsuizen hierdoor.

Heel veel mensen hebben last van een voedselallergie, en sommigen van hen lijden ook nog eens aan tinnitus(3). Het verband tussen oorsuizen en bepaalde soorten voedsel is wetenschappelijk aangetoond, maar helaas zijn er erg veel soorten voeding die een allergische reactie teweeg kunnen brengen. In het oor kan hierdoor een ontsteking ontstaan die de tinnitus kan veroorzaken of verergeren. Veel mensen weten niet eens dat ze een voedselallergie hebben, dus het is een experiment waard.

Smaakversterkers
Smaakversterkers

De groepen voedingsmiddelen waar het meestal om gaat zijn de volgende: cafeïne houdende producten (chocolade, koffie, thee), tarwe (gluten), melk en andere zuivelproducten, eieren, pinda's en soja. Ook sommige additieven (E-nummers) en smaakversterkers (glutamaat of MSG) kunnen een allergische reactie op gang brengen. Om erachter te komen of je allergisch bent voor een van deze producten stop je simpelweg met het eten ervan. Hou in een dagboekje bij hoeveel last je van  de tinnitus hebt. Na een paar weken moet je verandering zien van je klachten. Is dat niet het geval, ga dan door met het volgende product van de lijst.

Een heel ander probleem wordt veroorzaakt door het eten van teveel zout, Dat teveel zout eten kan lijden tot een te hoge bloeddruk is algemeen bekend. Maar dat die hoge of te variabele bloeddruk ook tinnitus kan veroorzaken weet haast niemand. Heb je dus last van oorsuizen en ook een te hoge bloeddruk? Dan kan je proberen de bloeddruk te verlagen met medicijnen of door minder zout te eten.

Tenslotte

Tenslotte is Hyperinsulemie een conditie waarbij het lichaam moeite heeft om de glucose in het bloed te verwerken. Hierdoor gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken waardoor de concentratie insuline in het bloed omhoog gaat. Die verhoogde insulinespiegel kan ook tinnitus veroorzaken. Hyperinsulemie is een voorloper van diabetes. Om de bloedsuikerspiegel te normaliseren wordt aangeraden om elke drie uur iets te eten, geraffineerde suikers te vermijden en niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken. Beperk daarnaast je alcoholgebruik en drink tenminste zes glazen water per dag.

Bron:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15379344/
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00405-014-3275-0
  3. https://www.hindawi.com/journals/tswj/2020/3071657/

Leer meer berichten: "Tinnitus"

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share