Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 9 mei 2017

Voordelen van koud douchen + mijn persoonlijke ervaring

koud douchenKoud douchen is alleen voor de sterken onder ons, denk je misschien. Maar niets is minder waar!

Natuurlijk, als je gestrest bent of net klaar bent met een zware training, klinkt een warme douche nemen waarschijnlijk als vanzelfsprekend. Het warme water bevordert de doorbloeding van de huid, waardoor vermoeide, pijnlijke spieren kalmeren en het helpt je om je te ontspannen. Maar er zijn goede redenen om zowel na een training als op een regelmatige basis de kraan op koud te zetten als je een douche neemt.

Blootstelling aan koude temperaturen door middel van koud water en ijs-baden, ook wel bekend als koud water onderdompeling of "cryotherapie", is een populaire techniek onder amateur- en professionele atleten, maar het kan voor vrijwel iedereen de gezondheid stimuleren en voordelen bieden.

Koud douchen: een stukje geschiedenis

Hoeveel onder ons kunnen eigenlijk zeggen dat we regelmatig een koude douche nemen? Als je uit een kouder klimaat komt, dan is dit aantal waarschijnlijk nog lager. Toch hebben koude douches en koude baden in vele culturen een lange geschiedenis en hier is een goede reden voor. In 1920 ontwikkelde de boer Vincenz Priessnitz een medische behandeling die hij ‘hydrotherapie’ noemde.

Hij verkocht het concept van het gebruik van koud water om een lange lijst van kwaaltjes te genezen en behaalde nagenoeg direct succes. In de 20e eeuw begon de populariteit van hydrotherapie te dalen en zelfs te wankelen toen medische professionals meer op medicatie begonnen te vertrouwen om ziekten te behandelen en de luxe van warme douches begon te stijgen. Maar het gebruik van hydrotherapie als medische behandeling is nooit volledig gestopt.

Koud douchen als dagelijkse routine: mijn verhaal

Al heel wat jaartjes terug las ik een artikel over de zogenaamde ’30 Days Cold Water Challenge’. Mijn eerste reactie: “Dat is helemaal niks voor mij!”

Maar toch was ik nieuwsgierig, want de beloofde gezondheidsvoordelen waren erg indrukwekkend.

Geïntrigeerd begon ik te lezen over mensen die de uitdaging aangingen en al snel besefte ik dat ze overweldigend positief waren. De moedige uitdagers zeiden een verhoogde energie, mentale helderheid, alertheid, motivatie en nog veel meer te ervaren... ik dacht erover na en het was eigenlijk ook wel logisch. In een koud meer/oceaan springen, vond ik altijd al ongelooflijk verkwikkend.

Maar toen was mijn volgende gedachte: "Ja... die Cold Shower Challenge klinkt erg cool, maar voor mij is dat een beetje te moeilijk. Ik haat koud douchen!!!"

Precies op dat moment had ik een confrontatie met mezelf. Dat was niet wie ik probeerde te worden. Dus in plaats daarvan vroeg ik mezelf af: "Wat zou de beste versie van mijzelf doen?" Het antwoord was glashelder. Ik moest die uitdaging aangaan en het HALEN!!!

De volgende ochtend: 7.30 uur op een winterse ochtend in maart. Ik sta in de krappe badkamer van mijn appartement en draag alleen een handdoek en heb een vastberaden blik op mijn gezicht. Ik heb de douche aangezet, zoals ik dat altijd op dit moment van de dag doe, maar normaal komt er stoom omhoog uit de badkuip. Mijn doel van deze ochtend is om onder een koude douche te springen. Punt uit.

Maar nadat ik mijn vingertoppen in de straal van het koude water heb gehouden, heb ik geen wilskracht meer. Het lijkt wel direct verdampt, zoals een sneeuwvlok die de straat raakt. Ik pak de thermostaat van de douche vast en als een lafaard draai ik het ding op 38 graden. De spiegel in de badkamer begint meteen te beslaan. Echt: het voelt geweldig. Niks is beter dan een warme douche!

Dag 2... Ik ben klaar met mijn ochtend yoga en dan is het tijd voor wat echte actie. Dit keer moet het me lukken! Ik loop naar de badkamer en draai de waterknop op 25% warm/75% koud en sta een goede twee minuten absoluut versteend voor de douche. Ik kan de koude lucht langs mijn huid voelen en er is een stemmetje in mijn hoofd dat maar blijft zeggen "Oh man, dit wordt helemaal niks!" Nou, ik ben niet van plan om weer terug te krabbelen dus zit er nog slechts één ding op. Ik vertel dat kleine stemmetje om te zwijgen, verzamel al mijn moed en stap onder de douche.

Verdorie! Het kleine stemmetje had gelijk! Het was schrikbarend koud: ik hapte naar lucht en begon te schreeuwen en toen ben ik vrijwel alleen maar geschrokken. Ik kon het niet aan. Het was minder dan een minuut en ik dacht "hoe ga ik dit nog 29 keer doen???"

24 uur later was ik weer terug voor Dag 3. Toen ik voor de douche stond was ik nog meer versteend dan de dag ervoor. Deze keer wist ik precies hoe koud het zou gaan worden. Na veel twijfel tussen mijn "sterke ik" en mijn "schijterige ik" stapte ik toch onder de douche. Aaaaaaaaah. Zo vreselijk koud!!!! Ik hield het 2 minuten vol en stapte onder de douche vandaan. Ik stond helemaal te trillen, maar het gaf een OVERWELDIGEND gevoel en ik was heel trots op mezelf dat ik het had gedaan.

De dagen verstreken en het werd er niet makkelijker op. Ik bleef, om gemotiveerd te blijven, lezen over de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van koude douches. Na het lezen van de ervaringen van anderen, wist ik dat het na 7-10 dagen makkelijker moest worden. Sommige mensen zeiden zelfs dat het leuk zou gaan worden! Ik was sceptisch ("hoe LEUK kan dit zijn?") maar ik kon niets anders doen dan dit geloven.

Dag 10 brak aan. Ik stapte onder de douche, het koude water liep langs mijn huid, mijn bloed haastte zich door mijn lichaam en ik voelde een ongelooflijke schok van gecontroleerde energie. Begrijp me niet verkeerd, het was nog steeds super koud, maar deze keer gebeurde er iets. Door me te focussen op mijn ademhaling kon ik me ontspannen. Ik was in staat om mezelf te scheiden van de "koude" en kon het gewoon zien voor wat het was. Wat koud water op mijn huid. Rustig aan. Het is niet erg. Ik kwam uit de douche en slaakte een geweldige oerschreeuw om het te vieren. Op dat moment wist ik dat er geen houden meer aan was. Die Challenge had geen enkele kans.

Even snel doorspoelen: Dag 30, de laatste dag. Ik liep naar de badkamer te dagdromen over de coole dingen die ik van plan was om later op die dag te gaan doen. Ik draaide de knop op 0% warm/100% koud. Zonder aarzeling stapte ik onder de douche en liet het ijskoude water mijn lichaam omringen. Ik voelde de bekende golf van energie, maar er was geen geschreeuw en ik schrok ook niet. Ik had gewoon een grote glimlach op mijn gezicht. Ik richtte me op mijn adem: ontspannen en gecontroleerd. Ik controleerde mijn hartslag 50 slagen/minuut. Perfect.

In 30 dagen was ik getransformeerd van niets tot een master van de koude douche. Verbazingwekkend!

Vlak na mijn 30e opeenvolgende koude douche: vol energie, maar toch helemaal Zen. Het beste gevoel wat ik ooit gehad heb.

Om deze uitdaging in stijl af te maken, heb ik besloten om 2 km te gaan zwemmen in het meertje buiten het dorp (zonder wetsuit, natuurlijk!).

Dus op Dag 31 was het tijd voor "De ULTIEME test"

Het meertje vlakbij mijn dorp is een geweldige plek om in de zomer te zwemmen, maar in de winter is dat water KOUD.

Om je een idee te geven, mijn hele leven heb ik de voorkeur gegeven aan water rond de 25˚C en ik kreeg het moeilijk als dit onder de 23˚C was. Die dag was het water in het meertje 13˚C. Het maakte niet uit. Ik wist dat ik er 100% klaar voor was. Ik maakte me klaar en sprintte het water in.

Onmiddellijk kreeg ik dat verschrikkelijke benauwende gevoel van "Oh-jee-ik-kan-niet ademen". Ja, dat gevoel... behalve dat ik deze keer precies wist wat ik moest doen. Ik concentreerde me op mijn ademhaling en kalmeerde mezelf en dacht alleen maar "Ontspan je... ontspan je... ja, dat is het... ontspan je, het komt allemaal goed... alles komt goed." En plotseling was dat koude gevoel verdwenen. Ik kreeg de perfecte controle over mijn geest en dus ook over de situatie. Het werd één van de leukste keren dat ik heb gezwommen.

Als kers op de taart ving ik een gesprek op tussen een grote gespierde man en zijn vriendin, die toevallig langsliepen:

Gespierde man: "Ik wilde dat ik even lekker kon gaan zwemmen!"

Vriendin: “Waarom ga je dan niet?”

Gespierde man: "Schatje, vraag je dat serieus? Het is f*cking koud!"

Vriendin *wijst naar mij*: "Nou, die kerel kwam net uit het water en hij ziet er heel goed uit".

Gespierde man *kijkt me aan met een mix van nieuwsgierigheid en ontzag* : "Ja, maar... hij is gek!"

Mijn trotse gedachte: Ik ben helemaal niet gek. Ik ben gewoon een beetje taaier en slimmer dan jij. 🙂

Alle gekheid op een stokje, ik leerde een zeer krachtig levensgeheim, door deel te nemen aan deze uitdaging.

Door onszelf voortdurend uit te dagen met eenvoudige dingen zoals het nemen van koude douches, kunnen we een "flexibele geest" ontwikkelen. Krachtig, maar toch soepel aan te passen aan elke situatie/elk obstakel.

Werken aan onze geest is als het opbouwen van een spier: hoe meer je oefent, hoe sterker het wordt. Zodra onze geest sterk genoeg wordt, kunnen we elke uitdaging of alles wat we in het leven meemaken aan, zonder zenuwachtig te raken. Wij kunnen onze emoties onder controle houden en kiezen voor de beste manier van handelen. Dan doen we wat er gedaan moet worden en het verslaan.

Tien gezondheidsvoordelen van het nemen van een koude douche

Goed, tot zover mijn eigen ervaring met het koude water. Tot op de dag van vandaag douche ik me nog steeds koud!

Maar nu jij nog!

Laat ik de vele voordelen van het koude douchen even voor je op een rijtje zetten:

Voordelen koud douchen 1: Versterkt de immuniteit

Koude douches worden soms aangeprezen als een preventief middel voor verkoudheid, griep en infecties. Een, ooit uitgevoerd, experiment bestudeerde het effect van het onderdompelen in koud water bij atletische jonge mannen. De mannen moesten zich driemaal per week, gedurende zes weken, onderdompelen in water van 14° C. Samen met nog vele andere veranderingen, zagen de onderzoekers verhoogde niveaus van twee soorten witte bloedcellen: monocyten en lymfocyten.

Hoewel bepaalde lymfocyten belangrijk zijn voor het elimineren van bacteriën, virussen en toxinen, zijn monocyten indirect verantwoordelijk voor het verzwelgen en het consumeren van ziekteverwekkers en vreemde materialen. Onderzoekers geloven dat de verhoogde stofwisseling, die voortvloeit uit de pogingen van het lichaam om zich op te warmen, het immuunsysteem activeert waardoor het meer witte bloedcellen gaat aanmaken. Daarom is het redelijk om te veronderstellen dat mensen die regelmatig koude douches nemen, minder kans hebben op verkoudheid, griep en zelfs minder kans hebben om sommige vormen van kanker te ontwikkelen.

Voordelen koud douchen 2: Verbetert de bloedcirculatie

Een goede bloedcirculatie is van vitaal belang voor de algemene cardiovasculaire gezondheid. Het afwisselen van warm en koud water tijdens het douchen, is een eenvoudige manier om de bloedstroom te verbeteren. Bij blootstelling aan koud water zullen onze slagaders en aders vernauwen. Dit proces wordt "vaatvernauwing" genoemd. Deze vernauwing helpt het bloed met een hogere druk te stromen, omdat er nu minder ruimte voor de bloeddoorstroming is en waardoor de circulatie verbetert.

"Vaatverwijding" is het tegenovergestelde effect en ontstaat wanneer we worden blootgesteld aan warmte. De natuurlijke neiging van het lichaam is, wanneer het wordt blootgesteld aan koude, dat je bloed sneller circuleert om je vitale organen warm te houden en waardoor dus de algehele bloedcirculatie verbetert. Waarom zou je je bewust moeten zijn van het hebben van een goede bloedcirculatie? Nou, omdat het problemen zoals hypertensie, aderverkalking voorkomt. Een goede doorbloeding verbetert de prestaties van je systeem en helpt je dus om je beter te voelen en om er beter uit te zien.

Voordelen koud douchen 3: Reguleert je temperatuur

Koude douches zorgen voor een zachte vorm van stress, wat leidt tot thermogenese (de interne opwekking van de lichaamswarmte), dat op zijn beurt weer het adaptieve herstelsysteem van het lichaam activeert. Als je lijdt aan chronisch koude handen en voeten of het gevoel hebt dat je abnormaal zweet, probeer dan eens om een koude douche te nemen.

Voordelen koud douchen 4: Bevordert gewichtsverlies/verhoogt het metabolisme

Bruin vet is, in tegenstelling tot wit vet, nauw betrokken bij het verbranden van energie. Blootstelling aan koude stimuleert op een natuurlijke manier de productie van deze bruine vetten. Deze cellen verbranden glucose om zo te proberen zoveel mogelijk warmte-energie te produceren. Een grotere hoeveelheid bruin vet leidt er toe dat er meer energie per seconde wordt verbrand en daarom zul je dus ook meer gewicht verliezen.

Door het verhoogde bruine vetgehalte en de verhoogde bloeddruk en lichaamstemperatuur zullen de chemische reacties in het lichaam sneller optreden dan zonder de koude douches. Veel mensen willen graag een verhoogde stofwisseling omdat dat betekent dat elk proces in het lichaam efficiënter wordt, wat betekent dat je meer gewicht zult verliezen en dat er meer groei/herstel van de spieren dan anders zal worden gezien.

Voordelen koud douchen 5: Verlicht depressie

Depressie is nog een ander ding dat koude douches kunnen helpen voorkomen. Onderzoek toont aan dat koud water een stimulerend effect op de "blauwe plek" in de hersenen heeft, de belangrijkste bron van noradrenaline voor ons lichaam. Noradrenaline is een chemische stof die kan worden gebruikt om een depressie te helpen verlichten.

Voordelen koud douchen 6: Verbetert het lymfestelsel

Het lymfestelsel is een vatenstelsel in ons lichaam dat, los van onze bloedvaten, verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen uit je cellen en om te helpen bij het bestrijden van pathogenen (ziekten). In tegenstelling tot de bloedvaten, bevat het lymfestelsel geen bloed maar lymfe, die afvalstoffen en witte bloedcellen, die infecties bestrijden, afvoeren.

Ook anders dan bij de bloedvaten is dat het hart, zoals met bloed, geen lymfe door het lichaam pompt. De lymfe werken door de samentrekking van de spieren. Deze inkrimping knijpt de lymfe naar de Ductus Thoracicus zodat de lymfe zich kan mengen met het bloed en vervolgens naar de organen kunnen stromen.

Koude douches veroorzaken contractie van het hele lichaam en dit werkt uitstekend voor het lymfestelsel, doordat de vloeistof door het lichaam omhoog wordt geknepen. Als het lymfestelsel in het gedrang komt en niet efficiënt werkt, dan wordt de vloeistof in uiteinden van het lichaam (meestal de voeten) verzamelt. Dit resulteert in een zogenaamd lymfoedeem (een soort oedeem).

Voordelen koud douchen 7: Verdiept de ademhaling

Wat je als een effect van koude douches zult merken, is dat je zeer diep zult gaan ademen. Dit is een reactie van het lichaam op de stress van de schok, de vaatvernauwing en de totale behoefte aan zuurstof om te kunnen ademen om je warm te kunnen houden. Dit proces opent, net zoals bij zware fysieke inspanning, de longen wat resulteert in een hogere gemiddelde inname van zuurstof. Dit zorgt voor een aantal voordelen. Zo zul je bijvoorbeeld gedurende de dag minder moe zijn en zul je beter kunnen presteren tijdens sport- of andere oefeningen.

Voordelen koud douchen 8: Houd de huid en het haar gezond

Het is algemeen bekend dat warm water onze huid en ons haar uitdroogt. Aan de andere kant kan koud water ons haar er glanzender uit laten zien en onze huid gezonder maken door de poriën te vernauwen en door te voorkomen dat ze verstopt raken waardoor er minder vlekken en acné zullen ontstaan. Koud water draagt ook bij tot ontgifting, wat resulteert in het afvoeren van giftige- en afvalstoffen uit de huid.

koud douchen

Dit detox-proces heeft een goed effect op de huid want die zal er frisser en jonger uit gaan zien. Bovendien sluit het koude water de huid, wat het haar sterker maakt en voorkomt dat vuil zich gemakkelijk kan ophopen op onze hoofdhuid. Sterker haar valt ook minder snel uit.

Voordelen koud douchen 9: Het verhoogt je energie en welzijn

Je kunt veel mentale voordelen ervaren als je je douche beëindigt met koud water. De oude samurai-krijgers haalden met grote emmers koud water uit de rivier en goten dit elke ochtend over hun hoofd tijden een Shinto-ritueel genaamd Misogi. Dit was een reinigingsritueel op spiritueel niveau. Zij geloofden dat het hun geest zou reinigen en dat het hielp om fris aan een nieuwe dag te beginnen.

Een koude douche kan je dus een krachtig en energiek gevoel geven. Het hart begint sneller te pompen en de bloedsomloop in het lichaam verbetert, wat je een wakker en energiek gevoel geeft. Bovendien beweren veel mensen ook dat een koude douche spanning en stress kan verminderen, maar hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan.

Voordelen koud douchen 10: Verhoogt de productie van hormonen

Koud-water douches hebben de mogelijkheid om de hormonproductie en -activiteit te verhogen door de klieren in het lichaam een boost te geven. Zo kan bijvoorbeeld het nemen van een koude douche het voortplantingssysteem een boost geven wanneer je probeert om een kind te verwekken. De testikels van een man zijn niet gemaakt om warm te worden en daarom hangen ze ook buiten het lichaam van een man. Het aantal spermacellen neemt af wanneer de temperatuur van de testes van een man toeneemt.

Uit experimenten, uitgevoerd in de jaren ‘50, blijkt zelfs dat het nemen van hete baden een effectieve vorm van anticonceptie was. Mannen die gedurende drie weken lang, om de dag, een warm bad van 30 minuten namen, waren zes maanden daarna onvruchtbaar. De Universiteit van Californië in San Francisco deed recent een onderzoek waarbij een groep mannen gedurende 30 minuten per week werden blootgesteld aan "vochtige warmte" (hete baden, sauna's en dergelijke) en de andere groep niet.

De mannen die niet werden blootgesteld aan de warmte zagen een stijging van 491% van hun aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van het sperma verbeterde ook. Het overschakelen van een warme naar een koude douche kan dus een dramatisch effect hebben als je probeert om kinderen te krijgen. Het kan in ieder geval geen kwaad. Bovendien is bekend dat een koud-watertherapie helpt bij het reguleren van het endocriene systeem (met inbegrip van de bijnieren en de schildklier).

Voordelen koud douchen 11: Het verhoogt je tolerantie voor stress en ziekte

Ik heb intussen flink wat geëxperimenteerd. Ik stap nu onder de douche zonder dat deze warm heeft kunnen worden. Ik spring ook de oceaan in zonder een wetsuit of zelfs naakt, tenminste als er niemand anders in de buurt is. Ik heb gemerkt dat als ik mijn adem inhoud, mijn lichaam zich snel aanpast en ik snel kan wennen aan het koude water. Ik ben er echt van gaan genieten en zie het nu als een gezonde bezigheid, net zoals het doen van oefeningen.

Het blootstellen van je hele lichaam voor een korte tijd aan koud water wordt gebruikt om "verhardingsproces" te bevorderen, wat eigenlijk het verharden van je lichaam is. ‘Hardening’ is de blootstelling aan een natuurlijke stimulus zoals bijvoorbeeld koud water wat resulteert in verhoogde tolerantie voor stress en/of ziekte. Dit werd aangetoond door een onderzoek waarbij tien gezonde mensen tijdens de winter in ijskoud water zwommen. Na blootstelling aan de koude water merkten de onderzoekers een:

 • Drastische daling van urinezuur: hoge niveaus van urinezuur worden gewoonlijk geassocieerd met jicht, maar het is al lang bekend dat mensen met een hoge bloeddruk, nierziekten en mensen met overgewicht vaak een verhoogd niveau van urinezuur hebben. Wanneer je niveau van urinezuur hoger is dan ongeveer 5,5mg per deciliter, heb je een verhoogd risico op een groot aantal ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, leververvetting, obesitas, diabetes, hypertensie, nierziekten en nog veel meer.
 • Verhoging van glutathion: glutathion is de krachtigste antioxidant van je lichaam, die ervoor zorgt dat alle andere antioxidanten in je lichaam op topniveau blijven presteren.

Voordelen koud douchen 12: Helpt bij het herstellen van je spieren

Koude kan de temperatuur van het beschadigde weefsel verminderen en kan lokaal de bloedvaten vernauwen. Het gebruik van doelgerichte koudetherapie, zoals een koud kompres, kan onmiddellijk na een blessure kneuzingen en zwelling voorkomen. Koude helpt ook om de zenuwuiteinden gevoelloos te maken waardoor het lokaal meteen werkt als een pijnbestrijding.

Dus door je lichaam onder te dompelen in een koud waterbad, verlaagt dit de hartslag en verhoogt het de bloedsomloop, het minimaliseert de kans op ontsteking en het helpt je sneller herstellen. In feite, blijken koud waterbaden significant effectiever te zijn dan rust bij het verlichten van beginnende spierpijn, die typisch optreedt 1-4 dagen na sporten of een andere fysieke activiteit.

Nadelen van koude douches

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het koud douchen verbonden.

Een koude douche is niet altijd een welkome gedachte, vooral niet tijdens de koudere maanden

De gedachte aan het nemen van een koude douche is niet erg aantrekkelijk als het in huis ijskoud is. Je zou nog liever het douchen overslaan dan je blootstellen aan een ijzige explosie van koud water.

Het nemen van een koude douche is niet goed voor mensen die ziek zijn

Als je ziek bent, kan koud water soms meer kwaad dan goed doen. Wanneer je lijdt aan een ziekte worden soms warme of hete baden aangeraden om voor verjonging van het lichaam te zorgen.

Het is niet effectief voor alles en iedereen

Niet iedereen die lijdt aan spierpijn ervaart verlichting na het nemen van een koude douche. Sommige mensen vinden dat een verwarmende deken, een warme kruik of warm bad toch echt wat beter werkt.

Als het in een keer overstappen op het ijskoude water te veel voor je is, adviseren deskundigen dat je kunt beginnen met een warme temperatuur en de temperatuur vervolgens geleidelijk kunt laten afnemen tot een koude temperatuur aan het einde van je douche of bad. De wetenschap toont aan dat koude douches veel voordelen bieden en daarom kan het trotseren van het koude water dus de moeite waard zijn. Maar als je ziek bent of lijdt aan een ziekte, een blessure of spierpijn hebt, is het het beste om te overleggen met een medisch specialist of je nu een bad of douche met koud of warm water moet nemen.

Hoe te beginnen? Volledig koud douchen in 30 dagen

Er wordt een geleidelijke overgang van warm naar koud douchen aanbevolen. Voor velen zou een drastische temperatuurverandering voor te veel stress in het lichaam zorgen. Misschien is het verstandig om eerst je arts te raadplegen, als je een hart- of andere medische aandoening hebt, omdat dit gevaarlijk voor je hart kan zijn.

Geef jezelf in ieder geval de kans om hier langzaam aan te wennen en luister altijd naar je lichaam, want die zal aangeven wat het aankan.

Begin met kleine stapjes omdat het nemen van een koude douche alleen al angstaanjagend klinkt. Begin met een warme douche en eindig met de kraan op koud te zetten aan het einde van de douche. Volg het volgende stappenplan om het koude douchen de baas te worden.

 • Week 1: 20 seconden
 • Week 2: 30 seconden
 • Week 3: 1 minuut
 • Week 4: de gehele douchetijd

Je zult steeds beter de tijd dat je onder de douche staat in de gaten gaan houden.

De eerste keer, dat je het koude water opendraait, zul je gek worden.

Neem een lange adem en laat je longen volledig vollopen en adem langzaam en diep uit. Zie het als een soort mini-meditatie.

Een geweldige manier om koude douches te implementeren in je dagelijkse routine is door de laatste 30 seconden tot een minuut de douche op koud te draaien. Probeer het een keer en bekijk welke voordelen jij ervaart. Wie weet, misschien zit het geheim van de fontein van de eeuwige jeugd wel verborgen in koude douches.

En nu? Wat doe jij?

Oké, als je tot hier dit artikel hebt doorgelezen, zul je waarschijnlijk denken dat dit allemaal erg cool klinkt. Maar er bestaat ook een kans dat je denkt... "Die Robert-Jan is écht een beetje gek. Ik ben niet zo’n bikkel als hij. Deze Challenge is niets voor mij…”

Ik ben ook maar een gewone jongen en als ik het kan, kun jij het ook. Wat zou de beste versie van jezelf doen?

Oké... nu is het tijd dat JIJ in actie komt: ik daag je officieel uit om de ‘30 Day Cold Shower Challenge’ aan te gaan.

Ben jij er KLAAR voor? 🙂

Hier is mijn belofte aan jou: als je deze uitdaging aangaat zul je in slechts 30 dagen worden getransformeerd. Je zult je gaan realiseren dat jij het type persoon bent dat uitdagingen kan aangaan en ze ook kunt voltooien. Je bent jezelf de baas geworden en je wordt steeds beter in het doen van dingen, die je eerst eng vond. En bovenal, zul je meer energie en een heel goed gevoel over jezelf hebben.

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn man heeft sinds kort cluster hoofdpijn ik ga hem dit wel aanraden want hij heeft deze aanvallen wel 8 keer per dag nacht niet meer leuk u hoort van ons

 2. ben al een paar maanden bezig om tweemaal in de week een koude douche te nemen.Nu ik de voordelen gelezen heb voel ik me gesterkt om dit te blijven doen .
  Dank u

 3. Ik ben twee weken geleden zomaar begonnen met een koude douche als afsluiter. Eerst jodelend en springend zo'n 20 seconden en nu redelijk relaxed 30 seconden. Eerst is het enorm koud, maar ik merk al dat je vanzelf op je ademhaling gaat letten. En dat ik de laatste seconden van het douchen dan gewoon stil kan blijven staan. Het is vooral heerlijk om je huid na zo'n douchebeurt te voelen tintelen. Ik heb het na het douchen beslist niet meer koud. De volgende uitdaging is haren wassen met koud water, dat lijkt me echt akelig. Brrrr

 4. Hallo,

  Vraagje, is het nemen van een warm bad/warme douche voor jou nu voorgoed verleden tijd?
  Of hoe ga je daarmee om?

  1. Soms neem ik nog wel eens een warme douche, of eerder lauw.
   Maar dat eindigt eigenlijk altijd in een koude douche. Is toch prettiger voor mij.

 5. Gister een koude douche genomen. Heerlijk, top en geweldig op allerlei vlakken!! Wel ziekjes geworden gisteravond, soort griepje. Vandaag wil ik weer koud douchen. Verstandig???

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share