Biologisch Leven

Laatste Update: 16 januari 2015

Waarom je natuurlijk en biologisch zou moeten eten

Biologisch eten

Hieronder de inhoud van het artikel
Reden 1: Weg met bestrijdingsmiddelen
Reden 2: Pesticiden en het milieu
Reden 3: Géén genetische manipulatie meer!
Reden 4: Veel meer belangrijke voedingsstoffen
Reden 5: Biologische producten zijn gewoon lekkerder
Tot slot + video

Biologisch eten is hip, het is lekker, en je ziet het overal verschijnen. Vroeger waren het nog kleine alternatieve winkeltjes die de natuurlijke en biologische producten verkochten, maar tegenwoordig is de markt dusdanig aan het groeien dat de grootwinkelbedrijven ook in deze markt gesprongen zijn. Je kunt nu overal biologische producten krijgen, waarvan je bij sommigen wel af kunt vragen of het werkelijk biologisch is.

Producenten gebruiken allerlei mooie termen die de indruk kunnen wekken dat het om een biologisch product gaat, terwijl dit helemaal niet het geval is. Het enige houvast voor ons, als consument, is het Nederlandse en Europese keurmerk wat op de verpakking staat. Dit keurmerk mag alleen gebruikt worden als het product en gecontroleerd is door de stichting SKAL. Hier is nog heel veel over te vertellen, maar dan dwaal ik te veel af.

Als je meer wilt weten over de (biologische) keurmerken zoals deze in Nederland op voeding gebruikt worden, kun je het volgende artikel even lezen: Keurmerken voor voeding: Begrijp jij het nog?

In dit artikel wil ik je uitleggen wat mijn motivatie is om natuurlijke producten te eten. Hoewel het grootste deel van de natuurlijke producten biologisch is, is dit niet een beperking voor mij. Natuurlijke producten bij de lokale boer staan bij mij ook op het wekelijkse boodschappenlijstje. Deze zijn niet per definitie biologisch, maar toch valt dit bij mij onder de ‘gezondere’ producten. Waarom? Puur om het feit dat ik zelf kan zien hoe het geproduceerd wordt, en door het feit dat ik de lokale boeren, waar ik wekelijks kom, inmiddels begin te kennen. Ik heb dus vertrouwen in hen.

Hieronder staan de, voor mij belangrijkste, redenen om natuurlijke producten te kopen:

Weg met schadelijke bestrijdingsmiddelen

Eén van de meest bekende wapenfeiten van biologisch eten is het feit dat er geen chemische pesticiden worden gebruikt bij de productie. Iedereen kent dit argument, en terecht: Bestrijdingsmiddelen die tijdens de teelt gebruikt worden zorgen natuurlijk wel voor een hogere productie en een lagere kans op ziektes en beestjes, maar deze chemische stoffen gaan wel in de hele plant zitten. Goed wassen van de groente en het fruit is altijd verstandig, maar daarmee haal je niet de pesticiden uit de binnenzijde.

In de biologische landbouw worden alleen natuurlijke bestrijdingsmethoden gebruikt. Bijvoorbeeld door bepaalde insecten in te zetten in de strijd tegen ongewenste ziekteverwekkers in het gewas. Het ontbreken van pesticiden is niet alleen belangrijk voor ons, als consument, maar ook voor het milieu in het algemeen. Meer hierover kun je verderop lezen.

Pesticiden en het milieu

Alweer een nadeel van het gebruik van pesticiden: Zoals ik al eerder gezegd heb, worden de pesticiden niet alleen door de groenten en fruit opgenomen, en dus uiteindelijk door het menselijk lichaam, maar ook door de grond, dus door de natuur zelf. Naast het feit dat het grondwater door de pesticiden onnodig vervuild wordt, wat extra kosten met zich meebrengt, veroorzaken de bestrijdingsmiddelen nog meer problemen.

Door de pesticiden wordt namelijk ook de biodiversiteit sterk aangetast.

Natuurlijke plantengroei krijgt niet meer de kans om zich te ontwikkelen doordat er op hele grote schaal maar één gewas mogelijk gemaakt wordt op dat specifieke stuk grond. De grond wordt uitgeput waardoor er steeds minder mineralen in de grond aanwezig zullen zijn, mineralen die normaal door de planten opgenomen worden. Jazeker, dezelfde mineralen die je dus ook in je fruit en groente tegen hoort te komen.

Géén genetische manipulatie

We hebben allemaal wel eens gehoord over genetische manipulatie. Ik wil beslist niet beweren dat alle gewassen die niet-biologisch zijn inderdaad genetisch gemanipuleerd zijn, maar het volgende zal je toch aan het denken zetten: Bepaalde gewassen worden tegenwoordig dusdanig gemanipuleerd dat ze zelfs bestrijdingsmiddelen nodig hebben om sowieso te kunnen groeien.

Met andere woorden: Zonder pesticiden, gaat de plant dood. Griezelig idee!

Eén van de grotere, en meest bekende, fabrikant van bestrijdingsmiddelen is Monsanto. In de begintijd beweerde Monsanto dat de bestrijdingsmiddelen goed waren voor de gewassen, omdat deze extra vitamines en mineralen aan het gewas toe zouden voegen. Deze bubbel was al snel doorgeprikt. Gelukkig maar, want dit is natuurlijk grote onzin.

Als je Wikipedia hierop naslaat, dan wordt er specifiek gesproken over zogenaamde ‘roundupgewassen’. Deze naam komt van het meest bekende product uit de Monsanto-fabriek: RoundUp, een zeer agressief bestrijdingsmiddel tegen onkruid. Dit product wordt onder andere gebruikt bij de ontbossing van onder andere het Amazonegebied. Gigantische delen worden dan ontbost en bespoten met RoundUp, waarna de grond geschikt is voor het verbouwen van (genetisch aangepaste) soja.

Wil jij groente en fruit wat groeit dankzij RoundUp? Of wil je groente en fruit wat op een natuurlijke manier gevoed wordt door natuurlijke meststoffen en gewoon (regen)water?

Veel meer belangrijke voedingsstoffen

Met name door het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw, is de voedingswaarde van de groente en het fruit in de afgelopen tientallen jaren fors gezakt. De sinaasappel die we 50 jaar geleden aten voor de broodnodige vitamine C is beslist niet meer dezelfde als de sinaasappel die we nu eten.

Biologische producten zijn gewoon lekkerder

Heb jij wel eens het verschil geproefd tussen een banaan die voor 1 euro per kilo bij de supermarkt ligt, en een (biologische) banaan die je koopt bij de groenteboer? Nog sterker: Weet jij nog hoe een banaan zou moeten smaken? De meeste bananen, en ander fruit, zijn vaak smakeloos. Denk maar eens aan tomaten: De goedkope versie hiervan, kunnen we rustig classificeren onder de noemer: Rode waterballetjes.

Het is gelukkig lang geleden, maar ikzelf kocht ook altijd mijn fruit bij de supermarkt, en dan het allerliefst de goedkoopste variant. Die tomaten zien er toch ook goed uit? Ze zijn toch ook rood? Tot het moment dat een vriend van mij me attendeerde op de smaak. We hebben toen een blinde test gedaan met verschillende soorten fruit, zowel massateelt als biologische teelt. Dit heeft toen mijn ogen geopend, en vooral mijn smaakpapillen aan het werk gezet. Wat een verschil in smaak!

Ik daag je uit om hetzelfde te doen: Koop eens een biologische banaan bij de natuurwinkel, en een goedkope banaan in de supermarkt. Ga deze twee vergelijken in smaak. Wat proef je? Ik zou het op prijs stellen om je ervaringen in de comments te zetten.

Ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Tot slot…

Uit alle voorgaande punten kun je duidelijk opmaken waarom mijn voorkeur uitgaat naar natuurlijke producten, wel of niet écht biologisch. Natuurlijk moedig ik iedereen aan hetzelfde te doen. Beter voor jezelf en beter voor het milieu. Maar dit heeft ook een keerzijde: De opbrengst van de biologische teelt per hectare landbouwgrond is minder dan de reguliere teelt.

Als iedereen op dit moment alléén maar biologisch zou willen eten, is er een groot probleem. Zelfs al zouden we alle beschikbare landbouwgrond aanwenden voor biologische teelt, dan zou er toch niet genoeg zijn voor iedereen.

Het is op dit moment (nog) niet mogelijk om hele hoge biologische opbrengsten per hectare te realiseren. Genoeg om de hele wereldbevolking te voeden. Maar de vraag naar biologisch eten groeit heel sterk, dus zal er ook steeds meer onderzoek gedaan worden om de opbrengst nog verder te verbeteren. Zonder de idealen van de biologische teelt te vergeten natuurlijk...

Videofragment

[vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/DonHuber%20over%20glyfosaat-verslag.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_(bedrijf)
[/vc_toggle][vc_row][vc_column width="1/1"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Jammer dat bananen per soort allemaal dezelfde genetische code hebben ( die trouwens ook allemaal genetisch aangepast zijn) We zijn nu bezig met de 2de generatie bananen. Of het nu biologisch, met of zonder merk is. Allemaal hetzelfde.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share