LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De 13 beste planten die hoge bloeddruk kunnen verlagen

planten die hoge bloeddruk verlagenDe medische wetenschap kijkt de laatste jaren steeds meer en meer naar de werking van planten voor het genezen van ziekten en het verminderen van symptomen. Ikzelf vind dit een goede ontwikkeling omdat planten over het algemeen minder bijwerkingen hebben dat medicijnen die op moleculair niveau zijn gemaakt om een bepaalde reactie in het lichaam te triggeren. Een hoge bloeddruk kan vaak ook nog op een natuurlijke manier behandeld worden.

Daarom ga ik in dit artikel in op de beste planten die hoge bloeddruk kunnen verlagen.

Planten die van oudsher worden gebruikt tegen hoge bloeddruk

Ook vroeger liet de logica al zien dat het eten van planten goed is tegen hoge bloeddruk. In sommige gevallen werd er zelfs door huisartsen dieetvoorschriften gegeven in plaats van medicatie.

Fruit

Fruit kan een belangrijke rol spelen voor het verlagen van de bloeddruk en dat is ook al jaar en dag bekend. De volgende vruchten worden al decennia en zelfs eeuwen aanbevolen voor je gezondheid.

Gedroogde abrikoos

Gedroogde abrikoos wordt al decennia gebruikt als natuurlijk middel om de bloeddruk te verlagen. Dit komt doordat abrikozen rijk zijn aan kalium en als ze gedroogd zijn zit er in verhouding zelfs nog meer kalium in.

Kalium is een belangrijk mineraal voor het verlagen van de bloeddruk. Dit komt doordat kalium een rol speelt bij de vochtbalans van het lichaam. Als er te veel vocht in je lichaam zit word je eigenlijk opgeblazen zoals een ballon met water. Hierdoor krijg je ook een hogere bloeddruk. Door het kalium wordt er meer water uitgelaten waardoor je minder vocht in je lichaam hebt.

Appel

Een appeltje voor de dorst kan weleens slaan op een appel eten om ook een respectabele leeftijd te behalen. Een appel eten heeft allerlei gezondheidsvoordelen. De vezels helpen je stoelgang en zorgen ervoor dat je geen pieken in je bloedsuikerwaarden krijgt, wat goed is voor je bloedvaten en bloeddruk.

Daarnaast zit er net als in gedroogde abrikoos kalium in een appel.

De gedroogde abrikoos is wel het meest effectief tegen een hoge bloeddruk, maar de appel is altijd een goede toevoeging. Je moet tenslotte minimaal twee porties fruit per dag eten.

Groente

Groenten zijn ook belangrijk voor je gezondheid. Het voordeel van groenten ten opzichte van fruit is dat er vaak meer mineralen inzitten en minder suiker. Hierdoor kun je eigenlijk veel meer groente eten dan fruit. Doordat er minder suiker in zit hoef je jezelf ook minder druk te maken om verhoogde ontstekingswaarden.

Witte bonen

Oke, misschien wil je niet bidden voor bruine bonen, maar witte bonen zeker wel. Witte bonen zijn erg gezond voor het verlagen van je bloeddruk. In witte bonen zit namelijk erg veel kalium en ook magnesium. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de ontspanning van je spieren. Door meer ontspannen te zijn hoeft je hart minder hard te werken en verlaag je de bloeddruk.

Daarnaast helpt magnesium je concentratievermogen waardoor je je beter kunt focussen op je werk wat weer een stress verlagende werking kan hebben. Stress verlagen is ook weer een goede manier om je bloeddruk te verlagen. Witte bonen kunnen daardoor zowel direct als indirect de bloeddruk verlagen.

Boerenkool

Boerenkool is een groene bladgroente die van nature in Nederland voorkomt. Boerenkool is een echte superfood er zit veel kalium in, een beetje magnesium, maar wel erg veel antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C. Daarnaast zit er ook relatief veel calcium in.

Vitamine A is een belangrijke vitamine voor het verlagen van de bloeddruk doordat het een beschermende werking heeft tegen het oxidatieproces in de bloedvaten. Hierdoor wordt de kans op verharde aderen kleiner en dus ook de kans op een hoge bloeddruk door inflexibele aderen.

Uit wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd in Korea blijkt ook dat het dagelijks drinken van 300 milliliter boerenkoolsap helpt om een te hoge bloeddruk te verlagen. Daarbij verbeterde dit ook het cholesterol en de bloedsuikerwaarden.

Broccoli

Broccoli is net als boerenkool een Nederlandse supergroente. Voor echt gezonde dingen hoef je echt niet iets uit het oerwoud te halen. Broccoli zit boordevol kalium en antioxidanten die helpen om je bloeddruk te verlagen.

Uit Brits onderzoek blijkt dat het toevoegen van broccoli in je dagelijkse dieet het 10 jaarlijkse risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, verlaagt.

Pompoen (pitten)

De pompoen speelt een grote rol bij het Amerikaanse Halloween en dat is niet voor niets. Deze typische herfstgroente staat bekend om de gezondheidsvoordelen die het levert en een van die voordelen is het verlagen van de bloeddruk.

Uit onderzoek blijkt dat pompoen een van de beste effecten heeft op het verlagen van de bloeddruk in vergelijking met andere groenten en bonen. Ook het consumeren van de pitten helpt om de bloeddruk te verlagen.

Dit kan komen doordat er in pompoen erg veel kalium en vitamine A zit.

Kruiden

Kruiden toevoegen aan je diner of lunch kan ook veel doen voor het verlagen van je bloeddruk. In Marokko wordt bijvoorbeeld al tijden basilicum toegevoegd aan van alles en nog wat voor het verlagen van de bloeddruk. Veel kruiden van het mediterrane dieet helpen om de bloeddruk te verlagen.

Basilicum

Basilicum is een kruid dat in de mediterrane keuken veel wordt gebruikt en zelfs een heilige status in India heeft. Het heeft een unieke smaak en er zitten veel gezonde stoffen in. Toch moet je het ook echt als kruid gebruiken en er niet te veel van eten, dan kan het wel weer schadelijk zijn.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd bij ratten met een hoge bloeddruk blijkt dat het gebruikt kan worden om de bloeddruk te verlagen.

Knoflook

Knoflook is een kruid dat erg pittig is als je het rauw eet en dan ook de meest gezonde eigenschappen heeft.

Als je het rauw eet zitten er namelijk nog stoffen in die een ontstekingsremmende werking hebben.

Uit onderzoek blijkt dat als je minimaal 480 milligram, dat is 4,8 gram, knoflook per dag eet dit je bloeddruk in 12 weken, dat is 3 maanden, significant kan verlagen. Als je meer knoflook per dag eet kan je bloeddruk sneller significant verlaagd worden.

Selderij

Ook voor superkruiden hoef je niet altijd naar verre oorden te gaan. Het Nederlandse selderij is ook ontzettend gezond voor je bloeddruk. Het is niet voor niets een geliefd ingrediënt van de oer Hollandse groentesoep. Daarbij kun je het ook toevoegen aan een salade.

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat het geven van selderij kan helpen om de bloeddruk te verlagen als je een hoge bloeddruk hebt. Dit geldt ook voor de zaadjes van de selderijplant.

planten die bloeddruk verlagen

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf? Ben je het zat om medicijnen te slikken die je nog ergere bijwerkingen geven? In mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je uit hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier je bloeddruk kunt controleren!

Ga dus direct aan de slag en download mijn ebook hier!

Planten die onderzocht worden door de wetenschap

Uit onderzoek blijkt dat het eten van fruit en groente helpt om de bloeddruk te verlagen en het ontwikkelen van een hoge bloeddruk tegen te gaan. De kans op het krijgen van hypertensie wordt dus een stuk lager als je dagelijks groenten en fruit eet. Zoals je ziet was dit al langere tijd bekend voor de “normale mens”, maar doordat steeds meer mensen hun kwalen op een natuurlijke manier willen oplossen is ook de wetenschap steeds meer geïnteresseerd naar daadwerkelijke effecten. Welke groenten en fruit zijn volgens de wetenschappers nu eigenlijk het beste tegen een hoge bloeddruk?

Bittere meloen

De bittere meloen is een vrucht van een plant die eigenlijk helemaal niet zo bekend is in Nederland. De bittere meloen is bekender bij mensen uit het Caribisch gebied en India.

Omdat de wetenschap eerst effecten bij dieren test en dan pas op mensen is het effect eerst bij ratten getest. Uit dit onderzoek blijkt dat het eten van bittere meloen extract helpt bij diabetes om de bloedsuikerwaarden laag te houden en het helpt om de bloeddruk te verlagen, dubbele winst dus.

Kiwi

Kiwi is de supervrucht uit Nieuw-Zeeland. In een kiwi zit meer vitamine C dan de minimaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen wonder dat wetenschappers wilden weten welke goede effecten de kiwi heeft op de gezondheid.

Daarom hebben wetenschappers bij mensen met een te hoge bloeddruk getest of het eten van een kiwi goed is voor het verlagen van de bloeddruk. Uit dit onderzoek bleek dat het dagelijks eten van minimaal 3 kiwi’s de bloeddruk significant kan verlagen, zelfs nog sterker dan het dagelijks eten van 1 appel. Na 8 weken was dit verschil tussen de appel en 3 kiwi’s per dag zelfs significant.

Rode bietensap

Rode bietensap wordt door veel voedingsblogs geprezen als iets dat de bloeddruk kan verlagen. Dit is ook het geval als je dit combineert met een nitraat arm dieet, maar hoe zit dat dan met een normaal dieet? Dit vroegen wetenschappers zich ook af.

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van bietensap naast een normaal dieet de bloeddruk kan verlagen, maar de score was maar marginaal significant (P=0,06) voor de mensen die de wetenschap begrijpen. Dit betekent dat de kans groot is dat de bietensap voor de verlaging van de bloeddruk zorgde, maar ook andere factoren een rol kunnen hebben gespeeld.

Voor mannen waren de resultaten wel significant. Rode bietensap kan bij mannen gedurende 6 uur de bloeddruk verlagen. Het is dus verstandig om als man de ochtend te beginnen met bietensap en 6 uur later weer een glas te nemen als je je dieet niet wilt aanpassen.

Voor vrouwen geldt dat een nitraat arm dieet erbij gebruikt moet worden om de bloeddruk te verlagen met bietensap, maar de kans bestaat dat het ook bij een normaal dieet kan gebeuren.

Blauwe bessen

Vrouwen hebben na de menopauze meer kans op het verharden van de aderen en een verhoogde bloeddruk. Onderzoekers proberen daarom te kijken naar een natuurlijke oplossing voor dit probleem en zijn uitgekomen bij blauwe bessen. In dit onderzoek is gecontroleerd of het dagelijks consumeren van 22 gram bevroren blauwe bessen helpt om de bloeddruk te verlagen bij vrouwen na de menopauze.

Na 8 weken, dat zijn 2 maanden, was de bloeddruk significant verlaagd en ook de aderen waren meer flexibel geworden. Dagelijks een handje blauwe bessen kan dus zeker helpen om de bloeddruk te verlagen.

Recepten waarin die planten zitten

Nu je weet wat je allemaal kunt eten en drinken om je bloeddruk laag te houden of omlaag te brengen heb je bij sommige ingrediënten misschien nog geen idee hoe je dat gaat eten. Ik bedoel alleen kauwen op boerenkoolblad is natuurlijk niet iets om naar uit te kijken. Eten moet wel leuk blijven!

Daarom heb ik een aantal recepten die deze voedingsmiddelen hebben of zelfs combineren!

Snacks!

Om het eten leuk te houden begin ik met de gezonde snacks die je van deze voeding kunt maken.

Gedroogde abrikoos als tussendoortje

De gedroogde abrikoos is gewoon een lekkere snack voor tussendoor. Je hoeft er niet veel van te nemen om het effect te bereiken dus dat scheelt weer. Als je tussen je ontbijt en lunch of lunch en diner zin hebt om wat te eten kun je gerust een klein handje gedroogde abrikozen eten. Heerlijk!

Film snaaierij met appel en blauwe bes

Ja lekker snaaien tijdens een film, wie doet het niet? Je kunt een appel goed wassen en in kleine stukjes snijden doe daar de blauwe bessen doorheen en je hebt een heerlijk snaaiplateau tijdens de film. Door alle suiker die in deze vruchten zitten krijg je eigenlijk hetzelfde mentale effect als met snoep, maar door alle vezels en goede stoffen is het effect voor je lichaam veel beter!

Verfrissing

Soms ben je ook gewoon even toe aan wat verfrissing. In dat geval helpt het dat je een frisse en zoete smoothie kunt maken van veel van deze ingrediënten. Die bevroren blauwe bessen kunnen dan goed van pas komen.

Bessen, bietensap, bloemkool, selderij smoothie

Dus je kunt het bietensap gewoon drinken, maar je maakt het super gezond door de blauwe bessen, bietensap, bloemkool en een hand selderij in de smoothie te gooien voor een lekkere frisse en supergezonde smoothie. Ik ben echt een fan van smoothies. Je krijgt super eenvoudig veel belangrijke stoffen binnen. Dat merk je echt!

Tutti Fruti

De Tutti Fruti is ook een heerlijke manier om jezelf te verfrissen.

Een heerlijke manier om een Tutti Fruti salade te maken is door verse abrikozen (dus niet gedroogde) te combineren met kiwi, blauwe bessen en stukjes appel.

Ontbijt

Pompoen is een groente die je kunt gebruiken in je ontbijt. Je kunt pompoenstukjes bijvoorbeeld mengen met magere yoghurt en lijnzaad om zo ook goed bezig te zijn voor je cholesterol. Bij dit ontbijt krijg je calcium, omega 3 en belangrijke vitaminen en mineralen om je lichaam gezond te houden.

Lunch

Zelf vind ik een salade altijd een goed idee voor de lunch. Dit is ook het moment waar je kruiden kunt gebruiken om de salade extra smaak te geven. Dus bij de sla kun je basilicum en rauwe knoflook toevoegen voor extra smaak. Om het nog gezonder te maken kun je er een handje noten doorheen doen, tomaat en selderij. Dan heb je een volledige salade voor de lunch die volstaat in elke mediterrane keuken.

Een andere lekkere lunch is een omelet met bittere meloen, basilicum, knoflook en paprika.

Diner

Soms hoeft het allemaal niet super chique te zijn. Broccoli met witte bonen is een goede basis voor een gezond diner voor het verlagen van je bloeddruk. Je kunt er nog wat vis bijnemen of een extra portie groente voor meer smaak.

Tot slot…

Er zijn ontzettend veel planten die blad, vruchten of andere producten hebben die ervoor zorgen dat je bloeddruk lager wordt. Gelukkig hoef je niet alles van verre oorden te halen voor het gewenste effect. De Nederlandse appel, boerenkool, broccoli, witte bonen, selderij, blauwe bessen, pompoen en rode bietensap.

De voeding die iets exotischer is zijn knoflook, basilicum, gedroogde abrikozen, kiwi en bittere meloen.

Succes met het eten van al deze gezonde voedingsstoffen voor het verlagen van je bloeddruk.

Download en lees direct mijn eigen geschreven eBook met 29 tips

Welke methoden zijn het meest geschikt om een te hoge bloeddruk tegen te gaan en hoe kom je zo snel mogelijk van de symptomen af? In mijn ebook ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je haarfijn uit waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat en wat je hieraan kunt doen, zodat je zo snel mogelijk weer de controle hebt over je eigen gezondheid.

Wacht niet langer! Download het e-book hier!

Bronnen:

http://ajh.oxfordjournals.org/content/25/2/180.short

http://www.fasebj.org/content/27/1_Supplement/1057.6.short

http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n1/abs/ejcn2012178a.html

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.2664

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0276

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/08037051.2014.976979

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-11-106

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267214016335

 

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Wat is hoge bloeddruk?

Wat is hoge bloeddruk?

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Veel dank a L weer ivm die vooral, winterse te hoge bloeddruk... IVm ook met de tegenstrijdigheden van het weer opnieuw na 2 jaar weer proberen deze, groenten en fruit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
4 Shares
Tweet
Pin4
Share