Maar toch gaat deze redenering heel erg mank op verschillende punten. Hoe dit in elkaar steekt, leg ik je uit in dit artikel.
Wat is nu eigenlijk een calorie?
Voordat we gaan tellen, eerst even terug naar de schoolbanken: Wat is nu eigenlijk een calorie?
We spreken heel vaak van calorieën, maar in feite zijn het altijd kilocalorieën. Als we dus ergens 10 calorieën zien staan, dan bedoelen we eigenlijk 10 kilocalorieën, dus 10.000 calorieën. Misschien kun je je de natuurkunde les nog herinneren over calorieën: Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 kilo water 1 graad Celsius te verwarmen.
Is minder calorieën altijd gezonder?
Als je fors op calorieën gaat besparen, hoeft dit beslist niet te zeggen dat het ook goed is voor je gezondheid. Het aantal calorieën zegt namelijk helemaal niets over de voedingsstoffen die je wel of niet binnenkrijgt. Eigenlijk ga, bij het tellen van de calorieën, heel erg eenzijdig eten. In ieder geval niet voorzien van voldoende voedingsstoffen. Een klein voorbeeld om dit te verduidelijken:
Stel, je hebt vreselijk veel behoefte aan iets lekkers. Eigenlijk zou je een ding met pringles in de supermarkt willen kopen, maar daar zitten ontzettend veel calorieën in. Je wilt natuurlijk niet breken met je dieet, dus ga je etiketten lezen om iets lekkers te vinden waar heel weinig calorieën in zitten. En dan zie je een zak popcorn. Nagenoeg géén calorieën, dus past dit prima in je dieet om af te vallen. Helemaal fout! Natuurlijk zitten er geen calorieën in, maar ook helemaal geen voedingsstoffen.
En om dan nog maar te zwijgen over de aanwezigheid van foute olie en alle smaakstoffen. Allemaal gif voor je lichaam. Ik wil niet zeggen dat chips wél goed zijn voor de voedingsstoffen, maar wel dat het besparen op calorieën erg eenzijdig is. Er is gewoon veel meer nodig om af te vallen én je lichaam gezond te houden.
Ik zal het nog sterker vertellen: De beste manier om af te vallen én je lichaam gezond te houden, is door gezond en gevarieerd te eten in combinatie met sporten. Vergeet die calorieën!
Calorieën tellen geeft stress!
Calorieën tellen is eigenlijk een hele nare bezigheid. Door al dat tellen, ga je enorm veel stress en frustratie ervaren. Je mag niet méér dan een bepaalde hoeveelheid calorieën eten, dus loop je de hele dag te tellen, etiketten te lezen en te beknibbelen over wat je wel en niet mag eten. Dit kan heel veel stress met zich meebrengen. En we weten allemaal dat stress heel slecht voor je gezondheid is. Stress kan zelfs aanleiding geven tot overgewicht. Stress is namelijk een heel mooi mechanisme van het lichaam om jezelf te beschermen.
In stressvolle situatie worden bepaalde lichaamsfuncties namelijk op ‘stand-by’ gezet. Hierdoor kan de beschikbare energie ingezet worden op plaatsen waar op dat moment de energie het meeste nodig is. De functies die op stand-by worden gezet zijn onder andere je spijsvertering en je immuunsysteem. Als calorieën je inderdaad heel erg veel stress geeft, zal niet het gewenste effect van afvallen en gezond leven optreden. Integendeel: je kan zelfs in gewicht aankomen met alle gevolgen van dien!
Kwaliteit boven kwantiteit
Ik ben nog steeds aanhanger van het principe dat een gezond lichaam zelf zijn gewicht wel gaat regelen. Met andere woorden: Als je gezond en gevarieerd eet, zonder calorieën te hoeven tellen, dan ga je vanzelf afvallen. Natuurlijk moet dit wel in combinatie met bewegen en sporten. Er zijn veel mensen die wonderen verwachten van een dieet of een ‘magisch’ middeltje of tip, maar daarbij wordt vaak het aspect van sporten en bewegen volledig vergeten.
De hoeveelheid calorieën is dus niet belangrijk. De kwaliteit van het voedsel is vele malen belangrijker. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alles wat los en vast zit kunt eten. Natuurlijk moet je oppassen met suikers, transvetten en de beroemde e-nummers. Maar voor de rest zeg ik: Gewoon lekker eten en goed naar je lichaam luisteren.
Hieronder een waardevolle video over de fabels van calorieën tellen!
Wat is dan die kwaliteit?
Houd eens op met etiketten lezen, en eet voeding zoals de natuur dit ooit bedoeld heeft. Dat wil niet zeggen dat je direct terug moet naar lang vervlogen tijden, maar je kunt hier wel degelijk invloed op uitoefenen. Sla de supermarkt eens over, en ga naar de markt. Hier kun je verse groente kopen wat vaak ook nog lokaal geteeld is. Je steunt de kleine boer en je hebt lekkere en verse groenten. Voor fruit geldt hetzelfde verhaal.
Ook kun je je inkopen doen bij een natuurwinkel of rechtstreeks bij de producent in een boerderijwinkel. Koop échte scharreleieren, rauwe zuivel, wilde zalm, échte roomboter en rundvlees van een lokale boer. Dus vlees van koeien die ook daadwerkelijk buiten zijn geweest en gewoon gras hebben gegeten. En dan bij voorkeur de biologische varianten hiervan. Je weet niet wat je proeft!
Je gaat je niet alleen beter voelen door het eten van dit soort producten, je gaat ook veel lekkerder eten. Qua smaak zijn dit soort verse producten veel beter en voller dan de supermarkt-producten. Van sommige producten ga je vast denken: “…Goh, ik wist niet dat een tomaat zo lekker kon zijn…”