Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 16 januari 2017

Waarom worden de Okinawa’s zo oud?

Natuurlijk hebben we allemaal de grote wens om, in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, heel erg oud te worden. Dankzij de moderne technieken zijn we al in staat om de maximale leeftijd behoorlijk op te krikken.

Een deel van het verouderingsproces hebben we niet zelf in de hand, maar er blijven altijd een aantal onderdelen over waarop we wel degelijk invloed op uit kunnen oefenen.

Als we ons afvragen op welke manier we ouder kunnen worden, zal het overgrote deel van de antwoorden te maken hebben met ophouden met roken, gezond eten, alcohol met mate en andere inkoppers.

Logische zaken die we allemaal wel weten.

Een Amerikaans onderzoeker, Dan Buettner, deed onlangs een uitgebreid onderzoek naar het hoe en waarom van langer leven, een langer leven op een gezonde, vitale en gelukkige manier. Tijdens dit onderzoek kwam hij tot ontdekking dat er een aantal gebieden in de wereld zijn waar relatief gezien heel veel honderdjarigen wonen, in goede gezondheid en opmerkelijk fit.

Hoewel deze gebieden, negen in totaal, heel ver uit elkaar liggen, is er dus toch een hele grote overeenkomst.

Eén van die gebieden is Okinawa, in Japan. Okinawa is een eiland in de Oost-Chinese zee, en tevens het hoofdeiland van de Riukiu-eilandengroep. Okinawa is een eiland met een geheel eigen cultuur en taal, totaal anders dan de traditionele Japanse cultuur. Ze spreken er Uchinaguchi, hoewel deze taal door steeds minder inwoners gesproken wordt. Deze inheemse taal wordt beetje bij beetje overgenomen door de Japanse taal.

Het eiland heeft 1,3 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 63 per 100.000 inwoners honderd jaar of ouder zijn. Normaal in Japan is dit 40 per 100.000 inwoners, en in Nederland is dit ‘maar’ 9 per 100.000 inwoners.

Hoe doen die Japanners dat toch, oftewel: doen wij het in Nederland dan zo slecht?

Aandoeningen die ze in Japan niet kennen

Je kunt je afvragen hoe het toch komt dat in de Westerse wereld aandoeningen als bijvoorbeeld borstkanker regelmatig voorkomt, terwijl dit in Japan een zeldzaamheid is. Zit dat in de levenswijze? De groene thee? De voeding?

Verderop kun je lezen dat de mensen van Okinawa nagenoeg geen vlees en zuivel eten/drinken. Is dat het grote verschil? Is de zuivel en het vlees de boosdoener, eventueel in combinatie met de productiemethodes en de toevoeging van ‘goedgekeurde’ hulpstoffen zoals de beroemde E-nummers? Natuurlijk zullen we dit nooit exact weten, want dat is niet het enige verschil tussen ons en de Japanners.

Maar het zet je natuurlijk wel aan het denken over ons huidige voedingspatroon.

Volgens twee Canadese onderzoekers, die al 37 jaar de honderd-plussers op Okinawa onderzoeken, zou 80% van alle cardiologieafdelingen, 30% van alle oncologie-afdelingen en hele verpleegtehuizen hun deuren kunnen sluiten als de Westerse wereld zou leven zoals ze dat op Okinawa doen.

Uit een ander onderzoek is bijvoorbeeld ook gebleken dat in die delen van de wereld waar relatief weinig zuivel eten en drinken, nagenoeg geen osteoporose voorkomt.

Een andere manier van leven op Okinawa

groenteOp Okinawa eten en drinken de mensen heel gezond. In de loop van de eeuwen is het voedingspatroon dusdanig aangepast dat er meetbaar gezonder en langer geleefd wordt. Deze manier van eten is dus beslist niet om af te vallen of om lichaamsvet te verliezen, hoewel dit wel een bijkomend voordeel kan zijn.

Het doel is eenvoudigweg langer leven, in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Het is niet alléén het voedingspatroon wat anders is, het is een manier van leven. Het is natuurlijk belangrijk wat je eet, maar minstens zo belangrijk is het hoé je eet. Kauw aandachtig en intensief, concentreer je op je eten, neem liever kleinere porties verdeeld over de dag, dan één copieuze maaltijd in de avond. Ook een positieve levenshouding, vermijden van stress blijken zeer bevorderlijk voor een gezond en vitaal leven.

Eten zoals op Okinawa

De Japanners zijn heel duidelijk over het eten: Om vitaal en gezond oud te worden, moet je dagelijks minimaal 15 verschillende voedingsmiddelen eten. De basis van al deze elementen, zoals je verderop kunt lezen, is de aanwezigheid van antioxidanten in de vorm van flavonoïden.

Uit onderzoek is gebleken dat het wel degelijk resultaat heeft. Het bloed van de Okinawa’s bevat 50x zoveel flavonoïden dan ons westerlingen. En als je denkt dat dit wel eens een eigenschap van Japanners in het algemeen kan zijn, heb je het mis. De Okinawa’s hebben nog steeds twee keer zoveel flavonoïden in hun bloed dan het gemiddelde bij de Japanners.

Voor de duidelijkheid even een helder lijstje:

Neem dagelijks een multivitaminen-supplement

Neem een supplement met vitamines en mineralen met een dosering tussen de 50 en de 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Neem dit dagelijks, bij voorkeur direct na de avondmaaltijd.

Géén alcohol, of alcohol met mate

Op Okinawa is alcohol uit den boze. Het enige wat de Okinawa’s drinken is eventueel enkele glazen rode wijn. Rode wijn staat bekend om het hoge gehalte aan flavonoïden, een sterke vorm van antioxidanten die helpen om de vrije radicalen in je lichaam onschadelijk te maken. Voor vrouwen geldt een hoeveelheid van 1 a 2 glazen rode wijn per dag, voor de mannen een hoeveelheid van 2 a 3 glazen per dag.

Eet niet meer dan 7 eieren per week

Zuivelproducten worden niet genuttigd op Okinawa, maar een eitje per dag is prima. Eieren bestaan voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren en is tevens een belangrijke bron van vitamine D. Met name deze laatste is belangrijk voor de aanpassing van dit dieet aan de westerse eetgewoonten en levenswijze, want over het algemeen heeft iedereen een tekort aan vitamine D.

Eet weinig tot geen vlees, behalve vis

Vis is in heel veel delen van de wereld het favoriete voedsel, en met meetbare positieve resultaten voor de volksgezondheid. Ook in Japan hebben ze dat goed begrepen.

vette-visBij voorkeur geen vlees, maar wel vis. Vis is rijk aan omega)vetzuren, wat een hele positieve impact heeft op je lichaam in de strijd tegen hart- en vaatziekten, en alle aandoeningen die daaraan gerelateerd zijn.

Overgrote deel plantaardig voedsel

Neem tijdens een maaltijd niet minimaal 75% plantaardig voedsel en maximaal 25% dierlijk voedsel. Als je vlees op je menu hebt staan, is het beter om dit te koken dan te bakken, braden of te grillen.

Veel (zuiver) water drinken

Altijd wordt er aangeraden om ongeveer 2 liter water per dag te drinken om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Je lichaam bestaat voor 90% uit water, dus is dit vrij logisch. Op Okinawa drinken ze water om een andere reden: Zuiver water is goed om je urine helder te houden. Wat de reden ook is, in alle gevallen is voldoende water drinken goed voor je gezondheid in het algemeen en als onderdeel van dit Okinawa-dieet, voor een langer leven in goede gezondheid.

Flavonoïde-rijk voedsel eten

gezonde voeding
flavonoïden tref je vooral aan in groene bladgroenten

Flavonoïde is een hele sterke antioxidant die erg belangrijk is voor je lichaam in de strijd tegen de vrije radicalen. Eet per dag tenminste drie voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze antioxidanten. Denk hierbij aan knoflook, rode wijn, soja en bepaalde kruiden.

Eet per dag minimaal 10 groenten en/of vruchten

Alle soorten groente en fruit bevatten heel veel antioxidanten. Eet daarom minimaal 10 stuks of porties per dag voor een optimale bescherming van je lichaam.

Eet iedere dag minimaal 2 voedingsmiddelen met omega-3

Omega-3 is belangrijk voor je lichaam, zoals eerder gezegd in dit artikel. Je kunt het omega-3 vetzuur vinden in onder andere vette vissoorten zoals makreel, zalm en sardines. Omega-3 is heel belangrijk voor de werking van je bloedvaten, het immuunsysteem, je hersenen en het hart.

Eet 10 porties volkorenproducten per dag

Voor een efficiënte werking van de darmen is het eten van vezels onontbeerlijk. Denk hierbij aan sneetjes speltbrood of volkorenpasta. In de witte pasta en witbrood zitten veel te weinig vezels.

Eet minimaal drie producten met calcium per dag

Calcium, in combinatie met Vitamine E voor een efficiënte opname door het lichaam, is onontbeerlijk voor de botgroei en dus voor sterke botten. Calcium kun je onder andere vinden in brood, peulvruchten en aardappelen.

Verhuizen naar Okinawa?

Natuurlijk hoef je niet direct Japans te leren spreken en je koffer te pakken om te emigreren naar Okinawa. 95% van de levenswijze van de Japanners kun je prima kopiëren naar de Westerse wereld, maar je moet er wel een beetje de koppigheid en het doorzettingsvermogen van de Japanners voor hebben om dit vol te houden, hoewel veel dingen eigenlijk heel erg logisch zijn.

Een aantal zaken zijn in zoverre logisch dat je ze in allerlei andere diëten en levenswijzen terug kunt vinden. Met name nieuw, en opvallend, is het feit dat er extreem veel flavonoïden gegeten wordt: antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Echter, de nieuwe generatie Okinawa's zullen waarschijnlijk niet meer zo lang leven. Dit komt doordat een aantal gezonde gewoontes niet opgevolgd worden door de nieuwe generatie. Hieronder tref je een interessante documentaire aan waarom de mensen daar zo oud worden/werden..

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Met interesse heb ik dit bericht gelezen, maar ik vraag me af hoe dit met het Paleo dieet zit. Daar wordt gezegd geen koolhydraten en hier schrijf je dat je dagelijks je plakje speltbrood of volkoren pasta moet eten. Dit is zo verwarrend. Moet je de koolhydraten nu wel of niet laten staan?

  2. Jack,
    Dank voor het artikel. Wel een kanttekening bij het eten van vis. Dat was eeuwenlang prima, maar tegenwoordig niet meer. De zee is super vervuild, en grote vissen als makreel en tonijn zijn bekend voor grote hoeveelheden kwik die ze in zich hebben door goudmijning (en kwik gaat nooit meer weg). In de VS wordt zelfs een restrictie aangegeven voor hoeveel van deze vis nog maar acceptabel is voor je gezondheid, juist vanwege dat kwik.

    Zeker niet na de ramp in Japan en de oceaan, en dus vis, vol met nucleaire rotzooi zit. Een feit dat veel te weinig aandacht krijgt, en eigenlijk maar onder tafel wordt geschoven.

    Dit artikel vertelt er over, en verwijst naar goede bronnen over het onderwerp. Jack,
    Dank voor het artikel. Wel een kanttekening bij het eten van vis. Dat was eeuwenlang prima, maar tegenwoordig niet meer. De zee is super vervuild, en grote vissen als makreel en tonijn zijn bekend voor grote hoeveelheden kwik die ze in zich hebben door goudmijning (en kwik gaat nooit meer weg). In de VS wordt zelfs een restrictie aangegeven voor hoeveel van deze vis nog maar acceptabel is voor je gezondheid, juist vanwege dat kwik.

    Zeker niet na de ramp in Japan en de oceaan vol met nucleaire rotzooi zit. Een feit dat veel te weinig aandacht krijgt, en eigenlijk maar onder tafel wordt geschoven.

    Dit artikel vertelt er over, en verwijst naar goede bronnen over het onderwerp.
    http://sprinterlife.com/2013/08/fukushima.html

    Dus een algemene uitspraak "Vis is goed" is denk ik echt achterhaald.

  3. Halllo Jack,

    Telkens weer opnieuw lukt het je ons te overtuigen met een bijzonder
    interessant artikel waarmee je ons probeert te ondersteunen op weg
    naar een zo optimaal mogelijke gezondheid.

    Om begrijpelijke reden is het optimale eruit halen voor ons ouderen
    een hele grote opgave.

    Vanzelfsprekend komt het mede door je duidelijk verwoorde adviezen
    geregeld voor dat bij héél véél momenten hiermee terdege rekening
    gehouden wordt.

    Bedankt hiervoor.
    Ook een goed weekend

    Groet Henk

  4. Met verbazing heb ik het bovenstaande gelezen.
    Maar als de japanners weinig of geen zuivelproducten gebruiken, hoe krijgen ze dan vitamine B12
    naar binnen?
    Graag een reactie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share