Waarom worden de Okinawa’s zo oud?

2017-01-16T06:02:30+01:00november 17th, 2013|Gezondheid Algemeen|5 Reacties

Laatste update: door

Waarom worden de Okinawa’s zo oud?

Natuurlijk hebben we allemaal de grote wens om, in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, heel erg oud te worden. Dankzij de moderne technieken zijn we al in staat om de maximale leeftijd behoorlijk op te krikken.

Een deel van het verouderingsproces hebben we niet zelf in de hand, maar er blijven altijd een aantal onderdelen over waarop we wel degelijk invloed op uit kunnen oefenen.

Als we ons afvragen op welke manier we ouder kunnen worden, zal het overgrote deel van de antwoorden te maken hebben met ophouden met roken, gezond eten, alcohol met mate en andere inkoppers.

Logische zaken die we allemaal wel weten.

Een Amerikaans onderzoeker, Dan Buettner, deed onlangs een uitgebreid onderzoek naar het hoe en waarom van langer leven, een langer leven op een gezonde, vitale en gelukkige manier. Tijdens dit onderzoek kwam hij tot ontdekking dat er een aantal gebieden in de wereld zijn waar relatief gezien heel veel honderdjarigen wonen, in goede gezondheid en opmerkelijk fit.

Hoewel deze gebieden, negen in totaal, heel ver uit elkaar liggen, is er dus toch een hele grote overeenkomst.

Eén van die gebieden is Okinawa, in Japan. Okinawa is een eiland in de Oost-Chinese zee, en tevens het hoofdeiland van de Riukiu-eilandengroep. Okinawa is een eiland met een geheel eigen cultuur en taal, totaal anders dan de traditionele Japanse cultuur. Ze spreken er Uchinaguchi, hoewel deze taal door steeds minder inwoners gesproken wordt. Deze inheemse taal wordt beetje bij beetje overgenomen door de Japanse taal.

Het eiland heeft 1,3 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 63 per 100.000 inwoners honderd jaar of ouder zijn. Normaal in Japan is dit 40 per 100.000 inwoners, en in Nederland is dit ‘maar’ 9 per 100.000 inwoners.

Hoe doen die Japanners dat toch, oftewel: doen wij het in Nederland dan zo slecht?

Aandoeningen die ze in Japan niet kennen

Je kunt je afvragen hoe het toch komt dat in de Westerse wereld aandoeningen als bijvoorbeeld borstkanker regelmatig voorkomt, terwijl dit in Japan een zeldzaamheid is. Zit dat in de levenswijze? De groene thee? De voeding?

Verderop kun je lezen dat de mensen van Okinawa nagenoeg geen vlees en zuivel eten/drinken. Is dat het grote verschil? Is de zuivel en het vlees de boosdoener, eventueel in combinatie met de productiemethodes en de toevoeging van ‘goedgekeurde’ hulpstoffen zoals de beroemde E-nummers? Natuurlijk zullen we dit nooit exact weten, want dat is niet het enige verschil tuss