Nu je weet dat de supermarkt een verzamelplek is voor vooral goedkope voedingsproducten die vooral gemaakt zijn om ze lekker te vinden is het de uitdaging om in die supermarkt toch de gezonde producten er uit te vissen. Het beste zou natuurlijk zijn om gewoon weer ouderwets groente bij de groenteboer te halen en vlees bij de slager, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien kun je in de supermarkt wel goede producten vinden, maar je moet wel heel goed zoeken en een systeem hanteren waar je niet van afwijkt. Voor dat je het weet heb je een winkelwagentje vol met suikers en transvetten. Je begeeft je in het hol van de leeuw wat betreft ongezonde voeding, wees gewaarschuwd!
Geen bewerkte voeding
Vuistregel nummer een wat betreft gezond boodschappen doen in de supermarkt is geen bewerkte producten kopen. Onder bewerkte producten versta ik alles wat al gedeeltelijk of geheel voor jouw is bereid of producten die “in de fabriek” gemaakt zijn.
Hierbij doel ik vooral op vleesproducten zoals ham, worst, kipfiletjes of rosbief.
Lees zelf maar eens de verpakking van bijvoorbeeld kipfilet, je zou denken dat kipfilet in schijfjes gewoon een gebakken stukje kipfilet in stukjes gesneden zou zijn, niet is minder waar! Die kipfilet die al voor jou gebakken en gesneden is bevat ineens dextrose of sojaolie of nog meer van die ingrediënten die je precies niet wilt hebben.
Eigenlijk is het ronduit idioot dat er dextrose in de kipfilet zit verwerkt. Ken jij iemand die uit zichzelf een lekkere schep suiker op zijn boterham met kipfilet zou doen? En toch doen we dat dus wel, zonder dat we het doorhebben.
Onder bewerkte voeding vallen natuurlijk ook de sausjes, koekjes, snoepjes en chips. Het hele assortiment met al die tropische gerechten in een doosje zitten vol met transvetten en suikers, dat je het maar weet! Dus geen kant- en-klaarproducten meer kopen is de enige optie.
Bovendien is het zelf of smaak brengen van je eten extra goed voor je omdat je niet alleen de ongezonde ingrediënten weglaat, je voegt bijna automatisch de supergezonde ingrediënten er aan toe! Meestal breng je een gerecht op smaak met ui, paprika, knoflook, tomaat of prei. Allemaal supergezond!
Etiketten lezen
Ik noemde het net al even, het zogenaamd gezonde kipfiletje. Ik kan je niet genoeg waarschuwen voor de toevoegingen die in jouw eten zitten en die elke dag weer je gezondheid stukje bij beetje aantasten. Het kipfiletje op zich is heel goed voor je gezondheid, tenminste als je zelf een kipfiletje zou bakken en hem in stukjes zou snijden. Op het moment dat de voedingsindustrie je het leven makkelijker maakt door de bereiding alvast voor je te doen dan weet je dat het fout is.
Dus ondanks dat je denkt dat een product gezond is, altijd het etiket lezen! Zitten in het product toegevoegde suikers, vetten, oliën of extracten, gewoon terug in het schap leggen en niet kopen!
Verse producten
Verse producten bezitten nog de meeste vitaminen en mineralen, al is het verschil met vers ingevroren diepvriesgroente verwaarloosbaar. Daarnaast hebben de verse producten nog een extra voordeel dat het allerbelangrijkst is, er zitten geen kunstmatige toevoegingen in die het product langer houdbaar maken. Want ga maar na, waarom zouden we eigenlijk al die toevoegingen eten, we zijn immers nooit meer dan een paar honderd meter verwijderd van een winkel? Als je ergens in Siberië of Alaska zou wonen dan snap ik dat je liever een voorraadje in huis hebt, maar hier in Nederland?
Ga er maar van uit dan al die toevoegingen die de producten langer houdbaar maken niet hetzelfde effect hebben op de duur van jouw leven. Dus als het kan eet vers! Verse producten bevatten veel meer gezonde stoffen en je kunt verse producten ook invriezen als je wilt, dan zijn ze net zolang houdbaar als je wilt.
Een andere optie om verse voeding langer houdbaar te maken is fermenteren, dit is een natuurlijk proces waarmee je de houdbaarheid van een product verlengt zonder dat er ongezonde suikers of transvetten aan te pas komen.
Dus er zijn meerdere manieren om verse producten gezond te bewaren, maar in een land zoals Nederland is het helemaal niet nodig om producten te kopen die maanden houdbaar zijn, de enige die je er een plezier mee doet is de producent, die hoeft zich minder druk te maken om de logistiek, die zak chips kan over een week ook wel geleverd worden.
Daarbij kun je ook kiezen voor verse producten uit de regio, je stimuleert daarmee de vaak biologische boer bij jou in de buurt en je spaart daarmee ook nog het milieu, als je soms ziet waar producten vandaan komen dan vraag je jezelf wel eens af hoe het in godsnaam uit kan.
Een laatste belangrijke reden om bijvoorbeeld voor vers uit de regio te kiezen is dat je zicht hebt op waar het product geproduceerd wordt en aan welke eisen het moet voldoen, dat kun je van dat boontje ergens uit Afrika wel geloven omdat het op de verpakking staat, maar wie zegt jou dat op die mooie plantage daar, dertig jaar geleden niet een of andere chemische fabriek heeft gestaan of weet ik niet wat?
Biologische producten
Als je niet kiest voor biologisch dan heb je zeker weten de garantie dat er resten van bestrijdingsmiddelen op je groente en fruit te vinden zijn. Dus bij elke hap van dat o zo gezonde groente en fruit krijg je een heel klein beetje gif binnen. Er is maar een manier om dit helemaal te voorkomen en dat is door biologisch groente en fruit te kopen, en zelf dan moet je nog oppassen wat betreft de ingrediënten, want laatst zag ik biologische ham in de supermarkt waar weer een lading dextrose in zat verwekt. Wees in de supermarkt dus altijd op je houden, want neem nou het voorbeeld van die ham, natuurlijk is ham biologisch of natuurlijk, tenzij het een gekloond varken was.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat niet alles waar biologisch of 100% natuurlijk op staat dat is wat wij van die term verwachten. Dus koop alleen producten die de naam biologisch ook waardig zijn en waarbij geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest of geur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd.
Niet alleen goed voor jou, ook goed voor de natuur!
Actieplan
Om dag vijf voor je samen te vatten, zijn dit de belangrijkste stappen die je deze dag hebt geleerd om ervoor te zorgen dat je niet met een karretje suiker en transvetten de supermarkt komt uitgewandeld:
- Lees de etiketten
- Koop zoveel mogelijk verse producten
- Koop zomin mogelijk bewerkte producten
- Koop bij voorkeur biologische producten
Is er niet ergens een lijst te vinden met supermarktproducten die geen rare toevoegingen bevatten?
Zo zou er bv chips zijn van kettle welke geen msg ook niet onder schuilnaam bevat. Zo hoef je niet een hele productgroep te ontlopen enkel omdat de meeste producenten foute dingen ermee doen. Chips is op zich echt niet slecht. Is gewoon gebakken aardappel. Vet, tja daar is de heksenjacht op geopend onterecht natuurlijk anders was het ook geen heksenjacht. Het echte probleem ligt bij al die foute toevoegingen. Maar er zijn dus uitzonderingen.