Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Wat is een abces

De volgende abces special is misschien niet geschikt voor mensen met een zwakke maag of mensen die net iets gegeten hebben. Echter, het is wel belangrijk om te weten hoe een abces er precies uitziet, hoe het komt dat je er last van hebt, en hoe je er van af komt.

Een abces is een zachte, gevoelige massa die meestal omgeven is door een gekleurd gebied. Deze kleuren kunnen variëren van roze tot dieprood. Het is makkelijk een abces te identificeren door het enkel aan te raken. Je voelt dan een plaatselijke ophoping van pus onder de huid, dit wordt veroorzaakt een abces.

In het geval van puisten is het niet goed om die uit te knijpen, maar omdat iedereen dat toch doet hier een link hoe je wel een puist moet uitknijpen: https://www.optimalegezondheid.com/puisten-uitknijpen/

Het abces ontstaat als een reactie op een infectie. Deze plekken zijn pijnlijk en warm bij aanraking.

Abcessen kun je op elke plaats op het lichaam ontwikkelen. De meest voorkomende plaatsen zijn echter rondom de oksels (axillair), gebieden rond de anus en de vagina (Bartholin klier abces), de basis van je wervelkolom (pilonidalis abces), rond een tand (periapicaal abces), en rondom de lies. Een ontsteking rond een haarfollikel kan ook leiden tot de vorming van een abces dat dan een furunkel (steenpuist) wordt genoemd.

Anders dan andere infecties

In tegenstelling tot andere infecties is het gebruik van antibiotica alleen meestal niet genoeg om een abces te verhelpen. Over het algemeen moet een abces eerst worden opensneden en het pus moet worden afgevoerd, pas dan zal die persoon ook een daadwerkelijke verbetering opmerken.

Soms gebeurt dit vanzelf, maar over het algemeen zal dit door een arts moeten worden gedaan. Dit wordt dan als procedure incisie en drainage (I & D) genoemd. Zonder deze behandeling zullen de meeste abcessen alleen maar erger worden en zich verder verspreiden in diepere weefsels of de bloedbaan.

Oorzaken van een abces

Abcessen worden vaak veroorzaakt door de obstructie van olie (talg) klieren en zweetklieren, de ontsteking van haarzakjes, of kleine scheurtjes in de huid. Bacteriën kunnen op die manier onder de huid of in deze klieren komen, dit veroorzaakt een ontstekingsreactie omdat het lichaam zich probeert te verdedigen. Het lichaam probeert om deze bacteriën te doden maar slaagt hier niet in.

Het midden van het abces blijft vloeibaar en bevat dode cellen, bacteriën en ander vuil. Dit vervuilde gebied begint steeds verder te groeien. Omdat dit gebied steeds groter wordt ontstaat er spanning onder de huid en dit zorgt weer voor een verdere ontsteking van het omringende weefsel. De constante druk en ontstekingen veroorzaken de pijn die mensen voelen.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem krijgen veel vaker last van bepaalde abcessen. Mensen met één van de volgende problemen hebben een verhoogd risico op ernstigere abcessen. Dit komt omdat het lichaam een verminderd vermogen heeft om eventuele infecties zelf te bestrijden.

Verschillende risicofactoren voor een abces

 • Chronische corticosteroïdtherapie
 • Chemotherapie
 • Diabetes
 • Kanker
 • AIDS
 • Sikkelcelanemie
 • Leukemie
 • Perifere vasculaire aandoeningen
 • Ziekte van Crohn
 • colitis ulcerosa
 • Ernstige brandwonden
 • Ernstig trauma
 • Alcoholisme of (intraveneus) drugsgebruik

Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van een abces zijn onder meer blootstelling aan vuile omgeving, blootstelling aan personen met bepaalde vormen van huidinfecties, slechte hygiëne en een slechte bloedsomloop.

Abces symptomen

De symptomen van een abces hangen af waar in het lichaam het zich ontwikkelt. Natuurlijk zijn de symptomen voor iemand die last heeft van een tandabces anders dan voor iemand die last heeft van een huidabces.

Huidabcessen

Huidabcessen ontwikkelen zich vaak als een gezwollen, met pus gevulde bobbel vlak onder de oppervlakte van de huid. Maar ze kunnen ook als een open wond in de huid verschijnen. Abcessen zijn vaak rood en pijnlijk. Steenpuisten zijn een veel voorkomende vorm van een huidabces. Als je last hebt van een huidabces dan heb je wellicht de volgende symptomen:

 • Een gladde opzwelling onder de huid die hard of stevig aanvoelt
 • Het getroffen gebied is gevoelig, zeker als je het aanraakt
 • Pijn, een verwarmde huid en roodheid (erytheem) in het getroffen gebied
 • Pus in het getroffen gebied dat er wit of geel uitziet
 • Een verhoogde temperatuur (koorts) van 38 graden of hoger
 • Rillingen

Huidabcessen zijn meestal ongeveer tussen de 1 en 3 cm in omvang, maar de grootte kan variëren. De huid over het abces kan dun aanvoelen wanneer de huid op openspringen staat.

Inwendige abcessen

Inwendige abcessen zijn moeilijker vast te stellen dan abcessen op de huid. Ze kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, zoals in de longen of hersenen. Maar ze kunnen zich ook ontwikkelen in de ruimtes tussen organen, hierdoor heeft de patiënt last van pijn in het getroffen gebied.

Symptomen van een intern abces kunnen zijn:

 • Ongemak in het gebied van het abces
 • Een algemeen gevoel van onbehagen
 • Een verhoogde temperatuur (koorts) van 38C of hoger
 • pijn in je buik

De symptomen van bepaalde diepe abcessen kunnen ook het volgende zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Pijn en gevoeligheid
 • Sufheid (vermoeidheid)
 • Gebrek aan eetlust
 • Diarree (dunne, waterige ontlasting)
 • Een gevoel dat je regelmatig moet plassen

Verschillende types

Afhankelijk van waar in het lichaam het abces is ontstaan kun je ook last hebben van een aantal andere symptomen. Bijvoorbeeld:

 • Een periapicaal abces kan kiespijn, een bittere smaak in je mond en slechte adem veroorzaken
 • Een abces van de borsten (bij vrouwen) kan leiden tot roodheid, pijn en afscheiding uit de tepel
 • Een abces van de hersenen kan hoofdpijn, verwardheid en verhoogde temperatuur (koorts) van 38 graden of hoger veroorzaken

De behandeling van een abces

Abcessen kunnen op een aantal verschillende manieren behandeld worden, dit is vaak afhankelijk van het type abces waar die persoon last van heeft en hoe groot het abces is. De voornaamste behandeling methodes zijn:

 • Antibiotica
 • Een drainage procedure
 • Een operatie 

Huidabcessen

Er zijn sommige kleine huidabcessen die het probleem vanzelf afvoeren en oplossen, hier is een behandeling dus niet nodig. Warmte op de plek van het abces (door middel van een warm kompres) wil nog wel eens helpen om de opzwelling wat te verminderen en de genezing ietwat te versnellen. Het is echter wel belangrijk om een kompres hierna goed schoon te maken om op die manier eventuele verdere infectie tegen te gaan.

Voor grotere of aanhoudende huidabcessen is het mogelijk dat de huisarts antibiotica voorschrijft om de infectie te verminderen en de verbreiding ervan te voorkomen. In de meeste gevallen zal antibiotica echter niet genoeg zijn om een huidabces compleet te verwijderen en zal het onderhuidse pus moeten worden afgevoerd om het virus helemaal te verwijderen. Als een huidabces niet wordt afgevoerd dan kan het blijven groeien en opvullen met pus totdat het barst, zoals je dat ongetwijfeld kunt voorstellen kan dat zeer pijnlijk zijn.

Als een abces inderdaad zelf opengaat en de afvoer van pus zelf regelt is er ook het risico dat het niet goed afvoert, hierdoor krijgen mensen later weer last van een abces of kan de infectie verder verspreiden.

Incisie en drainage

Als de huid open moet worden gemaakt dan kun je een kleine operatie onder narcose verwachten. De gebruikte narcose zal afhangen van de omvang en ernst van het huidabces. Het is echter waarschijnlijk dat je een plaatselijke verdoving krijgt, hierdoor kan de patiënt wakker blijven en wordt enkel het gebied rond het abces verdoofd.

Tijdens deze procedure maakt de chirurg een snee in het abces om ervoor te zorgen dat al het pus eruit loopt. De dokter kan ook een monster van dit pus nemen ter onderzoek. Hierdoor kan de arts bevestigen welke bacteriën de infectie veroorzaakte. Nadat alle pus is verwijderd zal de chirurg de wond die wordt achtergelaten door het abces met een zoutoplossing schoonmaken.

Het abces wordt open gelaten zodat eventueel extra pus gemakkelijk kan worden afgevoerd. Als het abces diep genoeg is dan wordt er een antiseptische dressing in geplaatst om de wond open te houden. Deze procedure kan een klein litteken achterlaten.

Interne abcessen

Pus moet bij een intern abces worden verwijderd, hetzij door een operatie of met een naald (percutane abcesdrainage). De gebruikte methode is afhankelijk van de grootte van het abces en waar in het lichaam het zit. In de meeste gevallen wordt naast drainage ook nog eens antibiotica gebruikt om de infectie te stoppen en verdere verspreiding te voorkomen.

Incisie en drainage

Als het interne abces klein is, dan is het mogelijk dat de chirurg in staat is het te verwijderen met een dunne naald. Afhankelijk van de plek van het lichaam waar het abces zit kan dit worden uitgevoerd met behulp van plaatselijke of algemene narcose.

De chirurg kan ultrasoon geluid gebruiken om ervoor te zorgen dat de naald op de juiste plek komt. Zodra het abces gevonden is maakt de chirurg een kleine snee in de huid over het abces. Hierna gaat er een drainage katheter (een dunne, plastic buis) in de snee. Het katheter zorgt ervoor dat de pus vanuit het inwendig abces langzaam wordt afgevoerd.

Een operatie

Als het interne abces te groot is om te worden afgevoerd met een naald, of als de naald drainage niet effectief is gebleken in het verwijderen van al het pus dan is het nodig om een operatie te ondergaan om het pus te verwijderen. Het type operatie is afhankelijk van het soort interne abces en waar het aanwezig is in het lichaam. Een operatie zou ook nodig kunnen zijn als het niet mogelijk is om de naald veilig richting het abces te richten.

Complicaties

Mogelijke complicaties van een percutane abcesdrainage zijn onder andere:

 • Een operatie nodig hebben wanneer de afvoerbuis niet succesvol in het abces kan worden geplaatst tijdens de procedure
 • Het ervaren van rillingen terwijl de procedure plaatsvindt, dit is een gevolg van bacteriën die in de bloedbaan trekken (dit kan worden behandeld met antibiotica)

Mogelijke complicaties van huidabcessen zijn de verspreiding van de infectie in het bloed, dit zorgt voor het ontstaan van andere abcessen en bloedvergiftiging!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bij een ontsteking, werkt plaatselijke verdoving niet. Dat heb ik niet alleen zelf mogen ervaren, dat is ook bevestigd door de arts. Wel doet een plaatselijke verdoving zeer veel pijn omdat hierbij in het zwaar geïrriteerde weefsel direct naast het abces moet worden geprikt. Deze pijn is bijna erger dan het opensnijden van het abces zelf. Ik had dit graag van te voren geweten, al was het maar omdat ik dan had kunnen aangeven dat zulke pijn met mijn ziekte levensgevaarlijk kan zijn. Uiteindelijk ben ik dan ook flauwgevallen van de pijn, zoek alsjeblieft een ziekenhuis waar men wel een roesje gebruikt en trap niet in het fabeltje dat een plaatselijke verdoving werkt. De stoffen die in een abces zitten, werken verdoving tegen, het kan niet werken.

  1. Ihallo ik ben linda en heb weer een abces op mijn rug zitten, de artsen vd HAP zijn dus zeer amateuristisch bezig heb ik ondervonden, ben kwaas er weggelopen en zit nu al een hele nacht op te sterven vd pijn, een roep om help, wat kan ik nu nog doen...

   1. ik heb regelmatig een abces en gebruik dan trekzalf op de plek waar het zit na een paar dagen gaat het abces dan open en is de pijn voor 80 procent weg.

 2. Ik sluit me helemaal aanbij Mart. Heb precies het zelfde meegemaakt. Mij werd verteld in het begin dat ik geen pijn zou voelen omdat het plaatselijk werd verdoofd. De chirurg had het dacht ik 3 x geprobeerd te verdoven wat niet werkte. Ik voelde alles en heb nog nooit zo een erge pijn gevoeld. Na de plaatselijke ingreep had ik het erg moeilijk was ook flauwgevallen. En het ergste van alles de abces was weer terug en weer met spoed na het ziekenhuis voor het zelfde ingreep.

 3. Ik weet als geen ander hoe vreselijk het is om abcessen te hebben en deze ook te laten open snijden.ik heb ze met een ruggeprik laten verwijderen en ook met plaatselijke verdoving.met de plaatselijke verdoving bij de dermatoloog was een hel voor mij, inderdaad wordt er geprikt vlakbij je abces en daarna krijg je een soort plastic ding op je buik en wordt het weggebrandt met een apparaatje en je ruikt dan echt je
  eigen vlees als op een barbeque.
  Ik heb ze in mijn lies , oksels en stuitje gehad.
  Na jaren geen last te hebben gehad , had ik pas een abcesje in mijn lies en ik ging ermee naar de huisarts.
  Ze spoot verdovingsspray erop enze sneed hem zo open.
  Ik zei wauw , is dit het.pfff.
  Jaren met angst en pijn laten wegsnijden in ziekenhuis en mijn huisarts deed het hopla in nog geen 10min.
  Mijn advies, eerst naar de huisarts gaan.tenzij het echt niet anders kan.scheer niet jezelf te vaak op plekken als het niet nodig is en was de huid met betadine op de plek waar een abces heeft gezeten , dit houdt de plek rustig.het is een vervelende aandoening.als je er eentje hebt gehad hoop ik dat het bij eentje blijft.maar heb je pech net als mij, dan komen ze vaker op plekken waarje het niet verwacht.
  Sterkte als je er helaas eentje hebt zitten.maar als hij eenmaal gebarsten is , ben je zo blij weer.

  1. Hallo mandy, heb jij niet toevallig hidradenitis en eem deroofing gehad bij deze behandeling? Zo nee dan heb je wel op de plekken van hidradenitis je apsessen en zal ik ala ik jou was daar naar vragen.

 4. Door een infectie ( virus of bacterie, dat weet ik niet precies ), heb ik een abces in mijn oor gekregen dus antibiotica als medicijn. Ik gebruik dus probiotica omgoede bactierien weer terug te krijgen in mijn maag-darmkanaal. Ik twijfel nu dus alleen of het niet een virusinfectie is, dan zou die antibiotica wellicht meer kapot maken dan goed doen.

  1. Beste Mark,

   Een ontsteking of infectie aan het hoofd is veel gevaarlijker dan aan een arm of been omdat de infectie zo dicht bij je hersenen zit. Dus de mogelijke nadelen van de antibioticakuur wegen minder zwaar als de risico's die je loopt bij een infectie aan het hoofd. Het belangrijkste is dat je van die infectie afkomt. Je moet nooit op eigen initiatief stoppen met een antibioticakuur, altijd de kuur afmaken! Als je twijfelt over de behandeling, overleg dat met je behandelend arts.

   Succes!
   Jack

 5. Ik ben gisteravond geopereerd aan een abces op mijnnrechterbil. ik ben eerst naar de huisarts geweest voor deze ontsteking. Ze heeft mij verteld dat ze er zelf niks aan deed vanwege de lastige plaats en dat het zeer pijnlijk zou zijn. Toen heeft ze me door verwezen naar het ziekenhuis. Ik moest naar de eerste hulp maar omdat ik al gegeten had konden ze me niet verder helpen. Ik mocht vanaf twaalf uur niks meer eten en moest de volgende dag bellen. Ik kon om negen uur terecht. Ze hebben nog een keer gekeken naar de abces en toen alles in orde gemaakt voor opname. Ik heb in overleg met de anesthesist gekozen voor een plaatselijke verdoving. Toen hoorde ik van de anesthesist dat ik pas om half vijf terecht kon. Ik mocht niet meer eten maar wel nog lichte dranken drinken zoals water of appelsap. Ik was wel blij dat ik iets mocht drinken waar smaak aanzat. Om kwart over drie kwamen ze mij halen dus toch eerder dan verwacht. Ik werd klaar gemaakt voor de operatie (kleine ingreep). En kreeg op de operatiekamer de ruggenprik. Dit voelt heel vreemd aan alsof je benen slapen. Na een tien minuten kon ik naar de uitslaapkamer. Hier word dan nog je bloeddruk, hartslag en temperatuur regelmatig gemeten. Na bijna een uur kon ik terug naar de kamer. Ik voelde nog steeds niks in mijn benen. Ik mocht wel weer eten en drinken. Misselijk ben ik niet geweest. Dit schijnt bij een volledige narcose vaak anders te zijn. Ik heb weinig ervaringen met ziekenhuisopnamen maar het is me tot nu toe erg mee gevallen. Ik moest een nachtje blijven maar heb slecht geslapen. De wond voel ik nu wel maar kan niet zeggen dat het veel pijn doet. Dat komt misschien nog. Ik ben anderhalf jaar geleden ook al geholpen aan een abces bij mijn teelbal. Dit heb ik met een verdovende spray open laten maken bij de huisartsenpost. Dit deet wel veel pijn. Ik denk dat ik nog wel een pijnstiller mee zal krijgen en een middel om mijn stoelgang te regelen. De wond zit precies tussen mijn billen. ik had nog gevraagd hoe ik dit kan voorkomen. Maar de dokter zei dat ik gewoon vette pech heb en al helemaal omdat het op zo'n lullige plaats zat. Ik mag straks naar huis toe. En krijg thuiszorg om de wond iedere dag schoon te laten maken. Het zijn vernevelende dingen maar der zijn ergere dingen.

  1. In het verleden heb ik veel abcessen gehad door mijn ziekte "hidradenitis". Nu ik de zeeploze zeep gebruik van het merk sebamed heb ik er echt veel minder last van. Was de plekken elke dag waar je al eerder een abcess hebt gehad of de plekken waar je het wilt voorkomen. Bijvoorbeeld plekken waar wrijving kan ontstaan. Denk aan oksel, lies, billen of bij de borsten. Stel je hebt een abcess kun je ook proberen om zelfs deze ermee te wassen. Na een paar dagen zul je verlichting merken, ten minste, meestal werkt dat goed voor mij. Maar het kan nooit kwaad om een huisarts te raad plegen.

 6. Ik heb gemiddeld twee keer per jaar een abces onder mijn arm meestal links maar een enkele keer rechts ik heb hem al een keer open laten snijden bij de huisartsen post dit was was verschrikkelijk echt ik ben geen kleine jongen maar op dat moment wel wat een pijn ! De verdoving werd in het gevoelige gebied gestoken en daarna met alle kracht van de arts uitgeknepen ! Ik dacht dat mijn ballen onder mijn arm zaten en ze er in knepen zo verschrikkelijk veel pijn ! Sindsdien nooit meer laten snijden maar al vier a vijf keer antibiotica gehad , hier ben ik net als alle medicijnen helemaal geen fan van ! Ik heb er nu weer een onder mijn linker arm ongeveer zo groot als een citroen wat eigenlijk de gemiddelde grote is van het abces als ik er een heb ,
  maar wil geen antibiotica meer en ook echt geen naalden of mesjes

  1. Beste Johannes,

   Wat moet dat een vreselijk zijn. Ik kan me voorstellen dat dit wat jou betreft niet voor herhaling vatbaar is. Helaas is er geen alternatief, een abces kun je niet laten zitten. Het lijkt mij verstandig om dit te bespreken met je huisarts. Er moeten toch manieren zijn om je meer of een betere verdoving te geven, en dat de verdoving zoals die de vorige keer is gegeven helemaal geen nut heeft gehad.

   Sterkte,
   Jack

 7. Goedenavond.
  ik heb afgelopen donderdag een operatie ondergaan voor het verwijderen van een abces.
  de chirurg zei tegen mij dat de verdoving net zo, n pijn zou doen als zonder nou ik trap er nooit weer in.
  volgende keer hopelijk niet maar gewoon onder narcose of ruggeprik.
  ik vraag me af of ze helemaal gek zijn geworden dit weten ze toch wel.
  het mes werd er zonder verdoving in gezet daarna vond meneer het toch wel handiger om te verdoven.
  en het mooiste komt nog de snee was te klein .
  nog een keer.
  ik heb er geen goed woord voor over.
  het gebeurde in het ziekenhuis in almelo.
  mvg annet

 8. Hallo,

  Ik heb zelf ook een abces open laten snijden door de huisarts afgelopen dinsdag. Maar nu word ie weer dik en ik wil niet terug naar de huisarts. Heb het zelf al geprobeerd en er komt elke x wel een klein beetje uit maar er zit nog meer. En ti's ook als je t zelf doet zeer pijnlijk. Hebben jullie hier advies voor????? Alvast bedankt. Groetjes miranda

  1. Het enige advies wat ik je kan geven: Niet zelf mee gaan dokteren, maar direct weer naar je behandelend arts gaan. Beter één keer te veel naar je arts, dan één keer te weinig of te laat!

   Succes,
   Jack

 9. Hoi, ik heb ook last van abces. Mijn bikinilijn, lies en schaamlippen zitten eronder. Ook aan de binnenkant van mijn schaamlippen. Ik knijp het uit. Maar het stinkt vreselijk. Ik ben al bij mijn huisarts geweest zij wou dat ik eerst ging bloedprikken. Nou daar kwam niks bijzonders uit alleen vitamine d tekort. Mijn broertje is al twee keer geopereerd aan abces. Wat moet ik doen? Moet ik weer naar de dokter. Wat zeg ik dan?

  1. Toch maar weer terug naar de arts, Ceylan. Zeker gezien de voorgeschiedenis met je broer.
   Heb je de laatste keer alles uitgelegd aan de arts? Of is er nog meer informatie wat hij of zij zou moeten weten?

   Bij een bezoek aan de arts is het belangrijk om volledig open kaart te spelen. Alleen dan kan hij of zij een correcte diagnose stellen en de bijbehorende medicatie voorschrijven.

   Succes,
   Jack

 10. Na de gruwelverhalen hier over het niet kunnen verdoven van abcessen kneep ik hem flink toen ik met een abces in de wachtkamer van de huisartsenpost zat. Gelukkig trof ik een heel kundige huisarts die de plek perfect plaatselijk verdoofd heeft zonder een centje pijn. En daarna rustig alles zoveel mogelijk schoon heeft kunnen maken ook zonder een centje pijn. Het kan dus wel.

 11. 4 weken geleden pijn gekregen op mijn kont. De dokter zei dat het een onstoken onderhuidse aambei was. Voor een week geleden werd de huid rondom de anus nog veel pijnlijker en heel zwart en stond helemaal strak. Meteen na het ziekenhuis gegaan bleek dus een abces. Opengesneden en het pus eruit gehaald en dat was echt een verschrikkelijk gevoel!!!!! Sindsdien elke dag terug na de dokter en elke dag mijn gaasje (drain) laten vervangen! Het doet nog onwijs veel pijn dus voor jullie allemaal : GA METEEN NA DE DOKTER!!!!!!

 12. Vervelend al die verhalen over abcessen. Het is een lang verhaal geworden maar ik ben nu ten einde raad en weet niet meer wat ik moet doen.

  Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker werd geconstateerd dat ik een tumor in de endeldarm had. Op 21 november 2014 ben ik geopereerd en is er een blijvende stoma aangelegd. De tumor zat vrij laag bij de kringspier zodat de darmen niet gehecht konden worden.

  Een paar dagen later kreeg ik koorts en na een ct-scan bleek ik een inwendig abces te hebben net achter de rectumstomp. Er werd een drain aangelegd, de EERSTE, waarmee op 4 december naar huis mocht.

  Op 17 december kreeg ik thuis hevige pijn en werd ik per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Na een nacht ontzettende pijn geleden te hebben bleek de drainslang een zenuw te beklemmen. Volgens de arts was het abces trouwens genezen en werd de drain er uitgehaald. Ik was blij en kon weer naar huis.

  Na thuiskomst voelde ik al weer snel een drukkend gevoel aan de "achterkant" en de volgende dag kreeg ik opnieuw verhoging en koorts. De dag daarna ben ik weer naar de spoedeisende hulp gegaan en opnieuw werd er een drain aangelegd. Weer een abces en de TWEEDE drain.

  Deze drain is een hele tijd blijven zitten. Tussendoor nog een tijdje via de drain met Prontosan gespoeld, een ontstekingsremmend middel.
  Eindelijk kon hij eruit op 7 april 2015.

  Helaas kreeg ik op 10 april weer koorts en weer naar het ziekenhuis. Je raadt het al: weer een abces en weer een drain, de DERDE
  Volgens de artsen zat er een klein gaatje in de rectumstomp. De bacterien van het slijm wat hierin gevormd wordt zouden het abces a.h.w. in stand houden.

  Op 6 mei is er onder volledige narcose een nieuwe drain, de VIERDE, (of eigenlijk katheter) door mijn anus naar binnen geduwd. De opening in de endeldarm werd ruimer gemaakt zodat het abcesvocht er via de anus uit kon lopen. Deze drain is tot 14 juni blijven zitten.

  Het ging aanvankelijk goed! Tussendoor had ik wel af en toe een paar dagen iets verhoging tot 38 C. We gingen nog een weekje op vakantie naar Rhodos en daar had ik ook iets verhoging. Ik ben daar maar aan de antibiotica kuur begonnen die ik uit voorzorg van de arts had meegekregen.

  Na 8 weken kreeg op 4 augustus helaas weer hoge koorts en moest er opnieuw een drain, de VIJFDE, aangelegd worden. De zaalarts aan het ziekenhuisbed had het nu over een mogelijkheid om maar het laatste stukje endeldarm, de rectumstomp te laten verwijderen. Dit zou het probleem definitief oplossen. Dit kon van onder uit, dus er hoefde niet in de buik gesneden te worden. Hij zei wel dat er dan een kans bestond dat de wond niet of moeilijk zou genezen omdat er een holle ruimte ontstaan was na verwijdering van de rectumstomp. En het lichaam houdt niet holle ruimtes. Ze zouden dan een spier uit het bovenbeen (gracilis) omleggen met bloedvat en al in de ruimte waar eerst de rectumstomp zat. Deze spier wordt blijkbaar weing gebruikt en kun je rustig missen.
  Door deze handelwijze zou er eerder genezing plaats vinden vanwege een gezond levend weefsel. Lukte dit dan niet dan moest er een derde operatie plaats vinden waarbij de spier van het andere been gebruikt zou worden om in de wond te leggen.

  De arts/chirurg die mij behandelde wilde het echter nog een keer proberen zonder operatie (en ik ook). D.m.v. endoscopie was vastgesteld dat er geen gaatje meer zat in de endeldarm (dus bacterien vanuit het slijm van de rectumstomp konden geen abces meer veroorzaken). Als je de drainslang er echter uithaalt blijven er altijd bacterien achter vanaf het kunststof slangetje die zich weer kunnen vermenigvuldigen. Daarom stelde zij voor om eerst 3 dagen antibiotica te slikken om een spiegel op te bouwen, daarna de drain te verwijderen, en dan nog in totaal 3 weken antibiotica te gebruiken.
  Zo gezegd zo gedaan. We zijn nog op vakantie gegaan. Daar kreeg ik helaas weer verhoging en na mailcontact met de arts ben ik langer doorgegaan met de antibiotica. In totaal dus 4 weken. Ook niet fijn want ik kreeg bijverschijselen zoals een onstoken tong en alles wat ik at deed zeer in mijn mond. Na 5 dagen had ik geen verhoging meer.

  Eind goed al goed dachten we, en hoopten we. Ik kon weer plannen gaan maken voor de toekomst.

  Afgelopen weekend op 17 oktober kreeg ik helaas weer koorts en op maandag ben ik opnieuw opgenomen waarbij de ZESDE drain geplaatst is.

  Op 9 november heb ik een gesprek met de arts.
  Wat is wijsheid? Waarom wil het niet lukken om de abcessen weg te houden? Iedere keer komt het terug. Is het laten verwijderen van de endeldarmstomp een optie? Ben ik dan voorgoed van het probleem af?
  Zijn er nog andere opties? Ik heb ook al ik weet niet hoeveel ct-scans gehad en dat lijkt mij ook niet gezond! Telkens werd er geconstateerd dat de abcesruimte was dichtgevallen en kon de drain verwijderd worden. Toch ontstond iedere keer korte tijd later steeds opnieuw een abces.

  Kan ik second opinion laten doen? Hoe moet ik dan te werk gaan?
  Ik wil liever weer niet onder het mes. En in een artikel wat het blad van de stomavereniging stond in september 2009 schrijft Peter-Paul Coene gastro-intestinaal chirurg dat verwijderen van de rectumstomp echt een uiterste is omdat het bekkengebied veel belangrijke zenuwen en bloedvaten bevat. Er is kans op zitpijnklachten en de wond kan heel slecht genezen.

  Ik ben nu onder behandeling bij het ziekenhuis MCH Haaglanden in Leidschendam. Wat betreft de stoma ben ik heel tevreden! Ik ben aan het irrigeren en dat gaat heel goed. Wat ik in mijn verhaal beschrijf is een complicatie en heeft niets met de werking of aanleg van de stoma te maken. Ik ben de kanker genezen en dat is belangrijk!!

  Ik hoop dat iemand mijn verhaal of ervaring herkent en er een reactie op wil geven

  1. JA, ik herken veel. Rectumamputatie is i d d het uiterste. Er wordt van voren en van achteren een gat gemaakt, doorgang, en alles wordt uitgehold. Spieren pezen enz zijn dan weg of werken niet meer. Ik zit nu verdwaasd achter mn pc, na de 20 e ............fisteloperatie, afgelopen dinsdag. De andere 13 operaties waren darm, stoma breuken prolapsen. Ik voel me gewoon als een stuk vlees op de snijtafel. "Cadeautje" van ziekenhuis Maastricht, een levensgroot hoefijzervormig fistel , na 20 jaar colitis wat ze niet hebben opgemerkt !!! Totaal nooit serieus genomen.Ik deed ook alles om steeds weer beter te worden. Orthomoleculair, dieeten, vasten, kuren enz enz enz enz enz. De darm is er na 25 jaar in Nijmegen uitgehaald, colectomie, en zat RAM VOL littekens. Ik heb nooit geweten dat 'n mens zo'n pijn , en zo langdurig kon verdragen. Ja dus, het kan. God, geef mij de Kracht om alles te doorstaan *******Hartritme stoornissen, zwart voor m'n ogen,braken van de pijn, PTSS, en natuurlijk een leven naar de kloten. Toch leef ik op hoop, dat ooit dat ellendige fistel weg is. M'n stoma is m'n beste vriend. Als de " artsen " in Maastricht me niet 25 jaar lang doodziek naar huis hadden gestuurd, en hun werk 'ns goed deden , had ik een leven gehad. Ik ben bezig met m'n boek, tussen de ontstekingen en abcessen door. Dat wordt horror ten top .

 13. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker werd geconstateerd dat ik een tumor in de endeldarm had. Op 21 november 2014 ben ik geopereerd en is er een blijvende stoma aangelegd. De tumor zat vrij laag bij de kringspier zodat de darmen niet gehecht konden worden.

  Een paar dagen later kreeg ik koorts en na een ct-scan bleek ik een inwendig abces te hebben, een zogenaamd presacraal abces, net achter de rectumstomp. Er werd een drain aangelegd. Dit abces is 5 keer teruggekomen! Dus telkens moest ik een drainage procedure ondergaan.

  Het begint me echt de keel uit te hangen. De laatste keer werd er gesproken over het maar verwijderen van het laatste stukje endeldarm wat ik nog heb. Dan zou het probleem opgelost zijn. Ik zie dat niet zo zitten.

  Waarom komt het iedere keer terug? Na verwijdering van de drain blijven er blijkbaar toch een paar bacterien achter die zich weer vermenigvuldigen.

  IK weet niet meer wat te doen. Op 9 november heb ik pas weer een afspraak met de chirurg.

  Ik denk aan een second opinion.

  1. Gezien jouw verhaal, is een second opinion een goed idee. Het blijft namelijk vreemd dat het abces steeds maar weer terug komt.

   Heel veel succes, en laat je me weten over het vervolg?

 14. Vanmiddag in A'dam geweest, duidelijk advies gekregen. Het probleem nu is dat er steeds slijm gevormd wordt in de rectumstomp. Aangezien de kringspier normaal gesproken gesloten blijft (tenzij je incontinent bent) kan het daar niet uit dus zoekt het zich een weg door de zwakke plek aan het andere einde van de rectumstomp. Er zal dus altijd gevaar voor infectie blijven. Dat heb ik dus nu wel ondervonden het afgelopen jaar.

  De arts in het AMC adviseert de rectumstomp te laten verwijderen. Dat is de meest radicale maar ook meest effectieve manier om het probleem op te lossen. De binnenste kringspier wordt dan met de darmwand van het stompje weggehaald, De buitenste kringspier blijft behouden. Er blijft dan wel een holte over die uitkomt in die abcesholte. Ze kunnen alles heel goed schoonmaken maar er kan eventueel dan toch weer abcesvorming ontstaan.

  Er zijn er 2 opties:

  1. operatie via de buik en de holte opvullen met vetschort van de darm.
  2 operatie van onderuit, goed schoonmaken en hopen dat het goed geneest. Maar er wordt geen slijm meer gevormd. Bovendien is het stompje wat is nog heb heel kort zo'n 3 cm, dus de holte zal ook niet groot zijn. Zij zou het bespreken met de andere artsen/chirurgen daar en mij op 5 januari terugbellen.De mogelijkheid met de vacuumsponsjes is ook mogelijk maar de kans op een recidiverend abces is toch 50 % of meer. Bovendien is dit een lang traject van zo'n 2 maanden waarbij je 2 keer per week naar het ziekenhuis moet om de sponsjes te laten verwisselen. Als het dan toch mis gaat moet je alsnog geopereerd worden. Ik wil weer graag voor de zomer van 2016 weer genezen zijn! Dus ik denk dat ik kies voor de operatie. Maar ik laat het nog even tijdens de kerstdagen bezinken...Fijne feestdagen.

  1. Als ik jouw verhaal zo lees, dan lijkt de operatie een hele verstandige keuze. Dit soort operaties kun je beter in één keer goed doen. Half werk, met de kans dat het terug komt, zorgt later altijd weer voor problemen.

   Ik wens je ontzettend veel succes en sterkte bij je definitieve keuze!

   1. Ik ben inmiddels geopereerd op 1 februari. De endeldarmstomp is verwijderd en het omentum plastiek (vetschort) is in de holle ruimte geplaatst. Dit om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Het was een zware operatie omdat de dunne darm verkleefd was met het abcesgebied. De chirurg had heel veel moeite om alles zonder beschadigingen los te snijden. Maar het is gelukt. Het verwijderde stompje is onderzocht en er waren nog steeds ontstekingen. Goed dat ik deze operatie heb laten doen want ik was dus nooit afgekomen van de abcessen! Het gaat nu wel weer, ik heb nog wat moeite met zitten maar tijd heelt alle wonden!

    Wat wel vervelend is dat er nu al voor de 2e keer bloed in mijn sperma was. De arts zegt dat dat inderdaad kan omdat geopereerd is in het gebied waar de zaadblaasjes zitten. Het is wel goed om dat even in de gaten te houden. Ze hebben in dat gebied geopereerd en als er nog een beetje een bloeduitstorting zat, dat is er nu uitgekomen. Maar als dat aanblijft moet ik de uroloog raadplegen. Het is wel iets wat ze vaker zien zegt ze.
    Toch maak ik me wel ongerust. Heeft iemand dit vaker meegemaakt?

 15. in 1997 kreeg ik veel pijn in mijn lies streek ik kon bijna niet meer lopen van de pijn en ik zat nog op school maar die dag ging ik niet naar school want toen ik in mijn lies keek zag ik niets maar toen keek ik naar mijn schaamlippen en jawel hoor het was paars en zo groot als een mandarijn ik dacht oh mijn god wat is dit het deed zo'n pijn dus meteen naar de eerste hulp zo goed als ik kon en jawel een abces nou de abces deed al enorm veel pijn maar de arts op de E.H.B.O vond het grappig om het te bevriezen nou dat hielp totaal niet ik verging van de pijn daarna nog moeite met zitten ik heb er bijna 3 weken last van gehad toen ik klaar was dacht ik ooh ik hoop dat dit niet meer terug komt, maar jawel hoor in 2013 had ik weer heel veel pijn maar nu aan de andere kant van mijn schaamlip ik kon weer bijna niet lopen en de pijn was niet te houden dus weer als een speer naar de E.H.B.O en ik kwam er aan en jawel weer een abces en ze gaven mij een verdoving die zo ontzettend zeer deed dat ik bijna de hand van de verpleegster pimpel paars kneep en toen gingen ze snijden daar voelde ik gelukkig niets van maar helaas moesten ze het met een soort lepeltje eruit scheppen en dat deed behoorlijk zeer ik kon wel janken en ik ben totaal niet kleinzerig want ik heb tatoo's die ook behoorlijk pijn deden maar dit overtrof alles want de verdoving werkte totaal niet toen spoten ze nog wat verdoving erbij maar helaas dat mocht niet baten maar ze beloofde mij naar de behandeling dat de abces noooooooit meer terug zou komen dus ik had nu een klein beetje hoop en dacht eindelijk twee keer is genoeg krijg ik nu eindelijk rust daar beneden........,
  maar NEE HOOR!!!!!! ik krijg nu nog elke keer bijna om de maand een soort kleine abcessen die vanzelf open springen ze jeuken ook enorm en wat doe je als iets jeuk je gaat krabben of wrijven dat is bij mij het geval en dan springen ze open ik heb ook als tip mee gekregen van de arts zolang ze klein blijven en vanzelf openspringen en ze ook daadwerkelijk weg trekken dan hoef je niet langs te komen,dus ik loop hier al jaren mee en er is niets aan te doen en medicijnen zie ik ook niet zo zitten want ik heb ooit een cremé ervoor gehad en die irriteerde alleen maar heel mijn vagina werd rood en was heel gevoelig had gewoon schrik om naar het toilet te gaan.
  dus ik kreeg te horen dat ik:ERMEE MOEST LEREN LEVEN het is nu feb 2016 en ik loop er nu nog mee dus ik heb dit al heeeeeeeel er lang ik weet wat het is....het is enorm vervelend ,pijnlijk,rot en vooral irritant,en je kunt je soms ook onzeker voelen maar dat is nergens voor nodig.

  groeten cindy 32

  1. Wat knap van je dat je deze ervaringen met ons wilde delen, Cindy. Onbeschrijflijk vervelende ervaringen!

   1. ja ik leer er maar mee leven maar het is wel enorm vervelend.
    ik hoop dat er ooit nog meer middelen worden gevonden om dit op te lossen maar dan zonder nog eens die extra pijn van een verdoving??

 16. Wat fijn dat je hier even je verhaal kwijt kan. Ik heb al sinds mijn late jeugd last van absessen onder mijn oksels, rond de riemplekken en tussen mijn liezen. Veel drama's meegemaakt, ik wens niemand zo'n pijn toe, het is niet beschrijven hoe gemeen pijnlijk zo'n klein balletje wel kan zijn. Bij de eerste 5 absessen ging ik nog regelmatig naar het ziekenhuis, daar werd het wond opengesneden en moest ik thuis veel spoelen om de pus er uit te laten lopen. Vervolgens werd er een vervolg afspraak gemaakt en werd het gebied compleet weggesneden. Door de jaren heen heb ik daar veel littekens aan overgehouden. Na een bepaalde periode merkte ik op dat pal naast de plekken waar het was weggesneden doodleuk weer nieuwe absessen ontstond. Ook heb ik vaak meegemaakt dat nieuwe absessen via mijn verouderde littekens een weg naar buiten zochten. Absessen die vanzelf gesprongen zijn blijven nog jaren lang onrustig en komen en gaan wanneer het ze uitkomt. De laatste 10 jaar probeer ik een ziekenhuis bezoek zo lang mogelijk uit te stellen, Pas bij ernstige koorts en/of misselijkheid ga ik langs de ehbo. Let wel op, er kunnen levensbedreigende situaties ontstaan als het absess zicht gaat mengen met je bloed. Bij misselijkheid en hoge koorts ga altijd naar de ehbo en laat het opensijden. Als tip zou ik jullie mee kunnen geven dat als het absess echt onuithoudbaar wordt dat een warme douche met wat zeep op het abses plek bevordelijk kan zijn voor het sneller open springen van de absess wond. Meestal kan je aan de absess ook wel voelen of hij op springen staat, er ontstaat namelijk een superglad en ersnstig pijnlijke plek rond het centrumgebied van de absess en je voelt dat er een zeer pijnlijk puntje aan het wond komt. Als je dat plek met wat zeep nat maakt en weer droog laat worden spant de huid zich op zo'n manier in dat er een gat ontstaat. Waarschijnlijk verzwakt zeep de toch al dunner geworden huid waardoor het pus een weg naar buiten weet te vinden. Meestal is dat dan wel een erg kleine gat, met een schone servetje kan je zien of het vocht er doorsijpelt. Als je die fase hebt bereikt dan is meestal een beetje knijpen in de absess al voldoende om de bom te laten barsten. Als je deze fase zonder te flauwvallen van de pijn hebt weten te overleven dan is het de kunst om snel te handelen en de pus verder uit te knijpen. Wacht je te lang dan gaat het gaatje weer dicht en kan je over 2 dagen weer dezelfde hel meemaken. Na 25 jaar hiervan last te hebben gehad lijkt het onder mijn oksels wel een rampgebied. Om de week krijg ik wel een absessje, sommige zijn niet pijnlijk en merk ik pas als ik bloedvlekken op mijn thirts zie. Ook is de geur natuurlijk niet te houden, hoe klein die etters ook zijn, ze kunnen onwijs stinken. Verder heb ik om de maand wel eens een grotere absess die vrij pijnlijk is maar na een dag of 6 vanzelf open barst. Een gaasje over de abses voorkomt dat je kleding bij elke beweging hieroverheen gaat schuren en voorkomt veel pijn bij het bewegen, Ik kan er nog een hele boek over schrijven maar als laatst wil ik kwijt dat ik al door 4/5 artsen ben onderzocht, als tip kreeg ik dan steeds mee dat ik moet stoppen met roken en/of moet afvallen. Dat lijkt mij een beetje onzin omdat ik mensen in mijn familie hebt die er ook last van hebben en nooit hebben gerookt of niet dik zijn. Het opratief weg laten halen is raadzaam bij absessen die steeds op hetzelfde plek terugkomen. Dat plek blijft dan verder rustig maar bij mij ontstaat dan pal naast weer een nieuwe absess. Dit wil niet zeggen dat dit bij jouw ook hoeft te gebeuren, overleg toch maar altijd eerst met je arts. Verder mijn excuses voor mijn schrijfstijl en hoop dat jullie je niet al te erg storen aan mijn spelling en gramatica fouten. Ik heb er net weer flinke joekel uitgeknepen en ben nog een beetje euforisch van het wegvallen van de pijn :-).

  1. Ik heb sinds mijn pubertijd ook diezelfde symptomen , in het begin viel dat mee het was nog niet zo hevig (veel zweertjes onder beide oksels en schaamstreek die niet te groot werden maar wel kratervormige littekens achtergelaten hebben )
   Lange tijd geen last meer van gehad wel zo een keer om de jaar of twee een abces op mijn bil. Heb trouwens altijd al last gehad van gewone acne ook .
   Nu sinds een korte tijd terug onder de oksel een gemene langwerpige zweer die vanzelf opengesprongen was tijdens het slapen en die ik nochtans zo goed mogelijk naverzorgd had met iso betadine .Sinds vrijdag terug diezelfde en was ik het grondig beu en ben ermee naar de dokter geweest die me Doxycycline (anti biotica) heeft voorgeschreven . Na de 2de dag van mijn kuur begon die al serieus te zwellen en is die heel hard , dus niet echt een huidabsces maar een steenpuist .Heb dan uren op internet zitten zoeken wat het is en het betreft dus duidelijk hidradenitis suppurativa of zweetklierontsteking , eigenlijk de haarvaten die ontsteken waarna Stafylokokken bacterien die terugkerende ontsteking op dezelfde plek veroorzaakt met steenpuisten die abscessen worden en niet veel meer kunt doen dan laten uitreipen oftewel een incisie met drainage laat uitvoeren als het te groot en pijnlijk is .. een ware plaag en we zitten dan ook met serieus lelijke littekens die niet meer weg te krijgen zijn . Ik voel met u mee man , ik zit hier scheef op mijn stoel om te kunnen tijpen omdat ik mijn arm zelfs niet te goed kan bewegen door die enorme steenpuist onder mijn oksel .

   1. ben vergeten te vermelden dat hidradenitis suppurativa en/of Furunculose (terugkomende steenpuisten op dezelfde plek dus chronisch) NIET te genezen zijn ..
    Zelfs antibiotica is voor tijdig onder controle te houden en infecties te verminderen maar derna komen ze terug op diezelfde plek .
    Voorkomen kunt ge min of meer en Kadir , het is juist dat roken die ontstekingen kunnen veroorzaken meer dan het voorkomt . Overgewicht ook omdat men dan meer zweet en lichaamswrijving heeft waarschijnlijk maar ook een vette huid hebben , staffilokokken drager zijn en uiteindelijk ook genetisch aanleg .
    Zelfs operatief ganse huidsgedeelte laten weghalen is ook tijdelijk .
    Die lichaamsdelen maniacaal blijven hygienisch houden en vingers plooien is eigenlijk al wat we kunnen doen om proberen te voorkomen .
    Sterkte

 17. Ik heb last van een abces aan mijn oorlel en ik weet totaal niet hoe dat komt. Ik heb het een keertje laten opensnijden zonder verdoving, maar dat deed enorm veel pijn. Het probleem was wel opgelost achteraf, maar nu heb ik er terug last van. Terug op dezelfde plek. Ik heb schrik voor de pijn en wil niet dat het abces nog een keer wordt opengesneden omdat dat enorm, maar echt enorm veel pijn deed de vorige keer. Is er iets dat ik kan doen om ervoor te zorgen dat dit niet meer opengesneden moet worden?

  Heeft afwachten zin of kan ik best toch zo snel mogelijk naar een dokter gaan?

  1. Helaas heeft afwachten helemaal geen zin. Nog sterker, het zal alléén maar erger worden en steeds weer terugkomen.
   Dus toch maar even naar je huisarts. Het is belangrijk dat de arts alles weghaalt, anders zal het abces weer terugkomen.
   Vraag om een plaatselijke verdoving.

   Veel succes!

  2. Ik heb ook een abces onderaan mijn oorlel en de huisarts heeft mij antibiotica voorgeschreven.Als ik jullie verhalen lees, zal dit uiteindelijk toch eindigen met het opensnijden van het abces ( ontsteking zit tot in mijn hals).
   Ga ik dan het best terug naar de huisarts of beter naar spoed of dermatoloog?
   De schrik zit er nu al in ...

 18. Ik heb een vaginaal abces gehad. Deze deed op laatste zo pijn en druk dat ik dokter belde en deze me via spoed binnen stuurde, maar nu op weg naar huis in de trein is deze zelf opengesprongen, met als gevolg alles eruit gelopen. Was in paniek, dan toch maar naar spoed zeiden ze alles is er uit gekomen. Nu heb ik een dag geen bloed verlies gehad en vandaag weer bloed verlies, maar dan een dikke prop lag in wc. Echt veel verlies heb ik nu nu.maar gaat dit wel over.

 19. Vorige week is een abces ontstaan op mijn rug ter hoogte van mijn linker schouderblad. Het werd in een dag of 2 zo groot als een vuist. Ontzettend pijnlijk, echter in de eerste nacht is het in mijn slaap (ja dat kon ik uiteindelijk toch nog) kapot gegaan en was de druk er vanaf, weg pijn. Er zit nu wel een flinke donkere plek met een gat erin, kan dit kwaad of heelt dit vanzelf? Tijdens douchen voel ik wel goed als een waterstraal in het gat komt, verder scherm ik de plek af met pleisters.
  mogelijk heeft iemand een tip?

  1. Ook al is de pijn nu weg, ik denk dat je toch even een afspraak met je huisarts moet maken, Christ.
   Het is in principe een open wond, en zal behandeld moeten worden om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Doe je dat niet, dan krijg je in de loop van de tijd wéér een abces.

   Veel succes!

 20. Hallo,
  Ik heb een abces op mijn linkerschouder. Deze was heel erg pijnlijk maar valt nu weer mee. Ik heb eerder ook abcessen gehad, die over het algemeen vanzelf zijn opengesprongen, maar deze lijkt minder te worden. Moet ik hier dan toch mee heen?

  Verder vroeg ik me af of er een verband is tussen sarcoidose en abcessen. Ik heb vorig jaar de diagnose sarcoidose gekregen, en ook hierbij heb ik last gekregen van ontstekingen op de huid. Gelukkig valt dit inmiddels weer mee, en lijkt dit de goede kant op te gaan, maar de abcessen blijven helaas terugkomen.

  Ik hoor graag of iemand ervaring heeft met de combinatie abces en sarcoidose.

  Alvast bedankt.

 21. Hallo ik heb wondroos in mijn elleboog , heb al een kuur antibiotica gehad moet nu een 2 de kuur is het dan niet over moet het open gesneden worden ik ben er echt bang voor er zit pus in , kan iemand zeggen als ze dat plaatselijk verdoven of onder narcose

 22. Zo'n 2 jaar geleden kreeg ik opeens last van een pijnlijke binnenste schaamlip. Er was niks te zien maar de pijn werd met de dag erger. Lopen ging steeds onprettiger en zelfs liggen of zitten werd later bijna onmogelijk gemaakt door de pijn. Ik ben naar de huisarts geweest die me doorverwees naar de gynaecoloog. In het ziekenhuis werd me verteld dat het waarschijnlijk een inwendig abces was waar ze pas wat aan konden doen als het meer 'gerijpt' was. Na een aantal dagen waarin de pijn echt ondragelijk was kon ik duidelijk met een spiegel een bult zien zitten op mijn schaamlip. Het was niet aan te raken zoveel pijn deed het. Ik ben teruggegaan naar de gynaecoloog en daar kreeg ik een verdoving 2 spuiten, jeetje mina wat deed dat zeer!!!! Toen de verdoving werkte is het abces open gesneden en kwam er veel vuil uit. Maar dat was echt een opluchting. De druk was eraf en kon nog net niet rennend het ziekenhuis uit. Ik heb de snee nog goed moeten spoelen en is daarna goed hersteld.

  Sinds een paar dagen heb ik weer een pijnlijk gevoel bij mijn schaamlip. Ik ben zo bang en heb het gevoel dat het weer een abces is. Hoe kan dit nou?

  1. In theorie is het mogelijk dat niet alle vuil verwijdert is. Hoe lastig dit ook is, toch maar even terug naar je gynaecoloog.

 23. Hallo, ik ben vandaag voor de 2de keer geopereerd aan een abces in 4 maanden tijd. Het abces zit Uden mijn bilnaad. Bij mijn eerste abces ben ik te lang door gelopen met de klachten wat resulteerde dat mijn abces vanzelf open barstte. Dit deed verschrikkelijk veel pijn en ik ben toen die zelfde dag ook geopereerd onder narcose om de plek van het abces veder schoon de maken. Er zat na de operatie een groot gat in mijn bilnaad. Ik moest 3x per dag spoelen en de wond goed in de gaten houden. Na 4 maanden, afgelopen week dus, kreeg ik weer pijn, maar nu 2 cm onder het oude abces ( dat nog niet volledig hersteld was). Ik heb toen gelijk naar het ziekenhuis gebeld en er bleek dus weer een abces te zitten met een omvang van 5 cm. Weer vreselijk veel pijn gehad, maar gelukkig werd ik snel geholpen en is het weer operatief verwijderd. Nu moet ik weer wachten tot mijn open wond is hersteld. Na het herstel zal ik een laser behandeling krijgen om het haar tussen mijn bilnaad permanent te verwijderen. Ik ben nu 16 jaar en ik ben er ziek van dat dit nu de 2de keer in 4 maanden mij overkomt. Ik gun dit niemand want de pijn die het meedraagt is ondraaglijk. Gr een abces patient

 24. Hallo,
  Op zoek naar informatie stuitte ik op deze site. Ook ik heb in t verleden last gehad van chronisch abcesvorming, 1á 2 x per maand. De eerste paar keer zijn deze chirurgisch verwijderd, later met plaatselijke verdoving, idd .erg pijnlijk. Daarna op mijn eigen verzoek zonder verdoving, wat uiteindelijk het beste beviel.
  Omdat na twee jaar opereren de wond steeds slechter sloot, uiteindelijk besloten om het eens in alternatieve hoek te zoeken. Afspraak gemaakt bij een homeopaat. Na een gesprek en onderzoek twee tabletjes fosfor gekregen en een licht dieet voor 14 dagen. Sceptisch geworden, maar ook niks te verliezen deze twee tabletjes genomen en afgewacht. Vervolgens kwam er als reactie een abces die kleiner was dan normaal en ook vanzelf verdween .Daarna 20 jaar GEEN last meer van gehad! Nu toch weer opnieuw last van een abcessen ,die ik met een paar keer smeren met trekzalf wel snel weg krijg, maar toch ga ik maar weer naar de homeopaat. Misschien dat meer mensen hier baat bij kunnen hebben, vandaar mijn verhaal. Succes allen!

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, Diana!

   Zijn er meer lezers die ervaring hebben met een homeopaat in verband met een abces?

 25. Ik kan er ook over mee praten ik ben nu 43 jaar en ben vanaf me 14e geopereerd totaal wel 23 keer abces stuitje balzak lies abcessen gehad groten dan tennisbal de laatste keer in aruba ik heb 5 weken in het ziekenhuis gelegen 4x in 1 week geopereerd in mijn lies van boven aan me lies tot me anus vlees weggehaald heb veel pijn gehad gehuild als een klein kind met morfine nog wel 3e operatie 1 testikel weg gehaald ik heb nog nooit zoveel pijn gehad elke keer spoelen en schoon maken 5 a 7 keer per dag ik moest therapie omdat ik zo verzwakt was 18 kilo lichter geworden en nog steeds bulten en abcessen ik weet t niet meer pfffffff

 26. He mensen, ik zelf heb al last sinds ik 15 ben nu 19 jaar
  Ik heb de abces op mijn rechter bil onder de anus,

  In het begin schrik je je rot en weet je niet wat je mee maakt, het was verwijderd door een incisie bij de huisarts met heel veel pijn en een plaatselijke verdoving wat niet hielp, eenmaal ervan af kwam de abces op precies dezelfde plek weer regelmatig terug, tis een keer door de huisarts, spoedeisendehulp, antibiotica, zelf open springen en operaties weggehaald.
  Ze wilde kijken wat denoorzaak was dus hadden ze een mri scan gemaakt
  Ze vonden een fistel, dit kan ook vaak de oorzaak zijn van de abces, de fistel werd verwijderd (na de hoeveelste keer wel niet) ik was er van af en dat luchte op

  Helaas een jaar later kreeg ik weer last, op precies dezelfde plek kwam weer druk. De druk ging na ibuprofen in te nemen na een paar dagen weer weg, geen probleem dacht ik
  Helaas zit ik nu een paar maanden later weer met een abces, hij is vandaag opengesprongen en ga hem 3 keer per dag schoon maken, echter zal dit wel heblpen maar als het is verholpen zal er vast wel weer wat komen,
  De pijnis onbeschrijvelijk, ik zal in de toekomst gaan praten met de dokter chirurgen hoe je dit nou het beste tegen kan gaan,

  Ik had geen enkel last totdat mn oom ter overlijden kwam een week geleden, ik had ergr veel stres en veel verdriet, door de stres zou mijn imuunsysteem verlaagd kunnen zijn en daardoor de bacteriën zich weer hebben kunnen verhopen.

  Ik weet het niet en word er gek van, ik hoop op een oplossing maar voorlopig zal ik nu moeten rusten en goed schoonmaken
  Groetjes albert

 27. Zelf heb ik al 51 jaar last van abcessen. Meestal in het gebied rond de anus maar ook op andere plekken. In het begin direct naar de dokter, chirurg en ziekenhuis. Mijn ervaring is dat operaties niet leiden tot volledige genezing. Het komt altijd weer terug. Dus voortaan berust ik mijn lot en onderga nu en dan, meestal 1 x per jaar een abces. Wat ik dan doe is een nat compres plaatsen. Door de verdamping van het vocht vindt snelle uitbraak van het abces plaats.En dus geen last of pijn meer. Door deze methode lijkt het alsof de abcessen minder snel terugkomen. Het heeft mij de laatste jaren geholpen. Geen ziekenhuisopname, geen pijn van het snijden door artsen die het niet echt serieus nemen etc.
  Groeten Peter

 28. ik heb vandaag behandeld voor mijn abces bij m'n stuitje, ligt nu open en is best diep.
  Het probleem is dat ik 3 keer per dag mijn wond moet schoonmaken door er met de douchekop in te spuiten.
  Dat doet hartstikke veel pijn elke keer. Ik hoop dat het snel geneest en voor iedereen hier veel stertke!

 29. Door een slechte rug is lopen er niet meer bij en is fietsen met mijn e-bike mijn enige manier van beweging. Ik fiets dus best veel. Hoewel ik altijd voor het fietsen mezelf goed wast, altijd een schone wielerbroek aan en nadien een douche neem, heb ik in de zomer van 2016 spontaan een abces aan mijn zitvlak gekregen. Ondanks de pijn doorgefietst en op een gegeven moment klapte deze open en bleef er rommel uitkomen. Na het fietsseizoen heeft de huisarts er toen een sneetje in gemaakt plus een penicilline kuur gegeven. In het voorjaar de fiets weer gepakt en meteen weer troep in de broek daarna bleef het rustig. Oud bloed dacht ik. Deze zomer opnieuw dezelfde ontsteking op dezelfde plaats. Ook deze is spontaan geklapt en ik weer naar de huisarts. Omdat het abces open was heeft hij niets gedaan. Nu, 2 maanden later loop ik nog steeds dagelijks met vuil in mijn broek. Wat moet ik doen? Ik kan op deze manier, tijdens de wintermaanden, niet eens naar een sauna of iets dergelijks en dat dus al twee jaar.

  1. Het is waar dat een open abces zichzelf weer moet 'dichten'. Maar ik kan me voorstellen dat dit erg lastig is in jouw geval.
   Hoewel fietsen belangrijk voor je is, lijkt het me erg verstandig om dit toch maar even achterwege te laten. Is natuurlijk niet bevorderlijk voor het genezingsproces.
   N Zonder fietsen zal het sneller genezen, en kun je weer gewoon fietsen.

 30. Sinds januari dit jaar heb ik last van abcessen. Nu totaal 11 gehad. Geopereerd geweest en afgelopen week weer opgesneden bij de chirurg. Heel pijnlijk en erg groot wordt het elke keer. Het zit het vaakst op mijn rug bij bh bandje.

  Elke keer blijkt uit de kweek staffolykokken aureus bacterie. Nu heb ik gehoord dat ze in georgië veel gebruik maken van bacteriofagen. Is er iemand die daar wat meer over weet. Blijft de bacterie dan weg?

 31. In november 2017 heb ik voor het eerst last gehad van een abces, die zat net aan het begin van de bilspleet. Het begon als een klein buitje wat steeds erger en pijnlijker werd. Kon niet meer lopen, zitten helemaal niks. De pijn was echt ondragelijk. In het weekend naar de spoedeisende hulp gegaan, en het bleek inderdaad een abces te zijn die moest open gemaakt worden. Eerst de verdoving erin, die deed zo ongelooflijk veel pijn. Toen hébben ze hem open gesneden en dat was nog pijnlijker want de verdoving had niet gewerkt. Dagen last van mijn schouders gehad door het aanspannen van de pijn. Volgende dag weer terug om de wond te spoelen, deze was weer dicht gaan zitten dus ze moesten hem weer open trekken en had al zo'n pijn gehad. De wond bleef open, goed gespoeld en na een week was het dicht en geen pijn meer. Op 30 maart 2018 begon de ellende opnieuw, weer een buitje net tussen mijn bilspleet, alleen zat 2 cm hoger dan de vorige. Met heel veel pijn gelopen tot dat het gisteren zoveel pijn deed dat hij vanzelf is open geknapt. Hij stond echt op springen, en alles was onmogelijk. Sinds gisteren loopt alles er uit, maar er zit nu wel een wond, en de wond doet momenteel erg zeer, en voelt branderig. De bult is wel weg en de hevige pijn ook. Zou dit vanzelf weg gaan of toch even contact opnemen met de huisarts? Aangezien het open is en nog wel erg pijnlijk is. Iemand een goeie raad? Aangezien het de 1e keer zoveel pijn deed, heb ik er echt een angst voor om het opnieuw open te laten snijden.

 32. Jammer dat mijn bericht pas onderaan komt maar jullie maken echt andere mensen bang met al die pijnlijke verhalen. Ik heb laatst een abces van 3 cm in mijn lies gehad en drie keer naar het ziekenhuis geweest om deze onder plaatselijke verdoving (lees: verdovingsprikjes naast het abces) open te laten snijden. Nee, het is geen fijn gevoel maar het moet, en het zijn geen 'helse pijnen' zoals hierboven beschreven. Het is een kwestie van even de kiezen op elkaar, maar daarna is het wel voorbij. Maar de waarheid is wel, hoe eerder je erbij bent, hoe minder pijnlijk de ingreep. Dus ga met een klein bultje gelijk naar de huisarts. Die maakt er een klein sneetje in (prima te behappen!), en het abces wordt al ontlast.

 33. @Nathalie, sowieso 2x per dag heel goed spoelen! Er mag geen vuil in de wond komen, en nog belangrijker: al het vuil (pus) wat nog in de wond zit, moet eruit. Anders gaat de wond ontsteken of groeit het dicht en groeit er een nieuw abces. Eigenlijk zou ik er gewoon even mee terug naar de dokter gaan. Die zal je echt geen pijn doen als t niet hoeft. En als t wel moet, is het goed dat de dokter er zsm naar kijkt. Denk maar zo, over een paar weken ben ik er vanaf!

 34. Ik ben in halverwege juni bij de huisarts geweest voor een abcesje in perianale gebied. Hier is een sneetje in gezet zonder verdoving. Na 2 weken was het om de paar dagen dat het gevoeliger werd en als ik op kneep kwam een beetje pus uit.
  Ben weer naar de huisarts geweest en kreeg te horen dat het rustig uit zag en sneetje dicht was. Maar na enkele dagen had ik weer een beetje pus. Nu een maand later heb ik nog steeds om de enkele dagen dat het gevoeliger wordt en als ik knijp komt er weer beetje pus uit. Hoe lang duurt dit dat het helemaal genezen is?

 35. Lieve mensen allemaal,

  Bij mij begon het met 1 abces,
  na weken heel voorzichtig uitknijpen en ontsmetten
  met 80% alcohol, (AU!) ging het al een stuk beter.
  Maar, toen ontdekte ik er 1 vlakbij mijn vagina,
  naar de huisarts,
  die bekeek het geheel en adviseerde mij om
  HIBISCRUB te kopen bij de apotheek, kosten ca. € 17 - 500 ml.
  Helemaal geweldig!!
  Wordt al een stuk minder, de jeuk is weg en de pijn is
  veel minder geworden.
  Wel IEDERE DAG, 3 x op meer dan 1 wattenschijfje aanbrengen
  en ca. 2 minuten zachtjes inmasseren.
  Het is niet pijnlijk en je merkt al na 2 dagen verschil.
  Ik ben er blij mee, wel de 3e keer vóór ht slapen gaan.
  Succes, het is echt een wonder!

 36. Ik heb vanacht naar de spoed diensten gelopen met hevigepijn van een abces aan mijn oor. Het was al zo dik het het uit sloeg naar mijn hoofd toe. De dokter heeft het meteen opengesneden zonder verdoving. Want verdoving is onmogelijk zei hij. Maar ik kan je verzekeren de pijn was niet te houden ook na het reinigen van de wonde beleefde pijn nog een poosje hangen. Het scheelde niet veel of ik viel flauw. Ik kan normaal gezien tegen veel pijn , maar deze overscheef toch wel mijn limiet. Nu moet ik antibiotica nemen en Dinsdag terug op controle naar de dokter. Hij heeft ook even een staaltje genomen om te kijken welke bacteriën er in zitten.

  1. Dat is een vreselijke ervaring geweest, Andy. Ik hoop dat je inmiddels weer opgeknapt bent.
   Hou je me op de hoogte van de uitslag?

 37. hier begon het dit jaar met een abces op de bil van mn dochter van 5 jaar oud, operatie was zelfs nodig met spoed. Steeds heeft ze last van op verschillende plekken kleinere abcessen die mijn man op kan maken. Ik begon zelf ook abcessen te krijgen, onder mn oksel, in mn neus en billen. 3 keer antibiotica kuur al gehad en een aantal keer door huisarts en HAP laten open snijden, nu weer 1 op mn bil. Donderdag door HA open laten snijden, dag erop weer last, HA weer gesneden, nu dieper, en vandaag HAP geweest en kuur gekregen. Gek wordt ik ervan. HA zegt dat ik waarschijnlijk drager van staphilolokokken ben en er niks aan te doen is. Heb nu betadine scrub die ik 1 x per maand mag gebruiken ter voorkoming. Inmiddels is het iedere maand wel raak. Hoop dat die scrub werkt, ook voor mn kleine meid

 38. Hallo,

  Ik heb vorige week ondekt dat ik een kleine zwelling had aan mijn schaamlip. Ik maakte mij zorgen en ging dan wat van dichterbij kijken en wat informatie opzoeken. Ik ben redelijk zeker dat ik dus een abces heb. Het is geen grote en het jeukt wel niet.. het is alleen heel vervelend en pijnlijk. Mijn probleem is dus dat ik heb heel moeilijk heb met mijn lichaam en dat ik mij niet direct met mijn benen open zie liggen bij mijn arts.. wij zijn nu een week later en er is nog niks verandert, niet open gesprongen en ook niet groter geworden. Zou ik toch beter naar een arts gaan? Of nog een weekje wachten om te zien of het vanzelf over gaat?

  Misschien ook een rare vraag maar hoe is het nu met seksuele contacten? Liever vermijden of maakt het niet zoveel uit als het niet te pijnlijk is?

  Alvast bedankt :)

  1. Ik zou seksuele contacten inderdaad even vermijden, en toch even naar de huisarts gaan. Ook al heb je daar moeite mee, voor de huisarts is dit geen probleem. Jij moet echt even over die drempel heenstappen!

 39. Hoi allemaal, ik heb ook al jaren last van abcessen. De meeste zitten in mijn liezen, Ik herken de vreselijke verhalen van het opensnijden van abcessen. Bij mij ook 2x laten doen. 1x in mijn lies en 1x bij een abces tussen mijn borsten. Beide keren ging ik door het plafond van de pijn. Verdoving werkte beide keren niet. Het goede nieuws bij mij is dat ik al een tijdje af ben van de abcessen in mijn liezen. Sinds ik met de pil gestopt ben Heb ik er geen last meer van. Ik legde de link nadat ik een tijd gestopt was met de pil en abces vrij was. Toen ik weer begon met de pil kreeg ik binnen no-time weer een abces in mijn lies. Dus conclusie voor mij geen pil en hormonen meer. Mijn huisarts heeft bevestigd dat gebruik van de pil en dus hormonen abcessen ( in mijn geval door ontstoken talgkliertjes) kan verergeren. Ik hoop dat jullie iets aan mijn tip hebben. Groetjes Jane

  1. P.s ok bestreed de abcessen overigens met trekzalf en een antibiotica kuur, voor mij geen opensnijd acties meer, God wat een pijn doet dat. Trekzalf zorgt ervoor dat de huid week wordt en uiteindelijk open gaat. Daarna alle pus eruit knijpen en schoonmaken met betadine. Ben natuurlijk geen arts maar voor mij werkt het.

   Groetjes Jane

 40. ik gebruik blaarpleisters op abcessen om ze nat en open te houden, elke dag vervang ik de pleister soms ga ik ook in bad met soda dan wordt t week, de pleisters zorgen er in ieder geval voor dat je geen nieuwe besmettingen krijgt door het vocht...

 41. Ik denk dat ik een steenpuist had.
  Heb eigenlijk al meer dan een maand steeds puisten op mn schaamlip lies en op mn billen.
  Deze deed zo'n pijn en nu is hij vanacht waarschijnlijk geknapt en nu zit er een rond gat in de verdikking van de puist.
  Is dat normaal? Ik heb dat nog nooit zo gezien. Lijkt op een eksteroog gat.
  Please iemand.

  1. Hallo Amanda,

   Dat klinkt erg naar! Het klinkt inderdaad als een steenpuist en dat kan ook erg pijnlijk zijn. Voor de zekerheid zou ik het nu goed schoonmaken en het ook aan de huisarts laten zien. Zij kunnen passend advies geven en ook aangeven of dit er normaal uitziet of niet. Dan heb je gelijk wat meer zekerheid.

   Veel succes!
   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 42. Wat een verschrikkelijke verhalen.. helaas veel herkenning. Ik heb nu zo'n 15 jaar last van hidradentis.. begonnen in mijn puberteit. Ik heb net als velen hier veel operaties gehad. Sommige operaties waren pijnloos, de verdoving werkte. Maar sommige operaties waren traumatiserend zo pijnlijk! Het is een rot aandoening!

  Een tip wat bij mij redelijk vaak werkt; en wat sommigen hier ook genoemd hebben is inderdaad zelf tijdig behandelen met trekzalf. Als het abces hierdoor een opening heeft gemaakt, 3 keer per dag goed uitspoelen met de douchekop. Vervolgens plak ik het af met een zilver pleisters. Deze tip kreeg ik van mijn moeder die in de zorg werkt. De zilver werkt ontstekings remmend. Je kunt het bij sommige drogisterijen kopen. Maar ik koop het ook wel via de apotheek. Dit heeft bij mij vaak een goed resultaat.. de wond geneest veel sneller. En zo kan ik soms toch een operatie voorkomen. Het is echt een horror aandoening, veel leed en pijn. Heel veel sterkte voor iedereen die hier leest, en veel pijn heeft!

 43. Hoi allemaal,

  Ik heb al 15 jaar last van diepliggende ontstekingen in mijn schaamstreek die als abces naar de oppervlakte komen. Na jarenlang antibiotica ben ik nagenoeg resistent. Uiteindelijk barst het abces vanzelf open. Kwestie van pijn en wachten. Ik had me aardig berust in mijn lot, want normaal heb ik hier 1 á 2 x per jaar last van,

  Maar sinds mijn zwangerschap heb ik ze nu aan de lopende band (10 in de afgelopen 3 maanden). Waarschijnlijk een gevolg van hormonen. Vanwege pijnstilling is behandeling of pijnstilling geen optie.

  Dinsdag is een abces weer opengesprongen. Ik zou het graag willen openhouden totdat al het vocht en vuil weg heeft kunnen lopen. Ik lees vaak over de wond spoelen. Mag ik vragen hoe en waar jullie mee spoelen?

  Groet, Teresa

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share