Wat is Gastro-Esofagaal Reflux (GERD) of zuurbranden?

2017-01-16T08:55:55+01:00november 4th, 2013|Gastro Esofagaal Reflux|8 Reacties

Laatste update: door

Wat is Gastro-Esofagaal Reflux (GERD) of zuurbranden?

Het komt steeds vaker voor dat mensen last hebben van zuurbranden of oprispingen. Het begint wel een epidemie te worden als je ziet dat tot wel 20% van de mensen hier last van hebben. In een eerder artikel heb ik het al gehad over brandend maagzuur. Echter, het is beter om onderscheid te maken tussen brandend maagzuur of GERD.

In dit artikel ga ik het hebben over wat zuurbranden ook wel GERD ofwel gastro-esofagale-reflux genoemd precies is en waardoor het veroorzaakt kan worden.

Wat zijn zuurbranden?

Zuurbranden is in feite een oprisping van de maag, waarbij maagsappen, waaronder maagzuur, in je slokdarm terecht komen. Op zich niet zo erg, maar als het heel regelmatig voorkomt kan het verstrekkende gevolgen hebben voor je lichaam.

Het werkt als volgt:

Op het moment dat jij voedsel doorslikt, verdwijnt dat via je slokdarm naar je maag. Op het moment dat je slikt, gaat de sluitspier, die tussen de maag en de slokdarm zit, even open om het voedsel door te laten, waarna deze zich weer hermetisch sluit. Deze sluitspier zorgt er dus voor dat er geen voedsel terug kan komen in de slokdarm.

Maar nog belangrijker is dat er ook geen maagsappen, waaronder maagzuur, in de slokdarm kan komen. De slokdarm is namelijk niet bestand tegen dit bijtende zuur. Maar als je bijvoorbeeld een overvolle maag hebt, kan het per ongeluk wel eens voorkomen dat je een oprisping hebt, en dat er dus maagsappen in de slokdarm terecht komen.

Dit is op zich niet zo erg, maar als je hier regelmatig last van hebt kan dat een ontstekingsachtige irritatie vertonen in de slokdarm. De irritatie van de slokdarm noemen we Reflux-Esofagitis, en als je regelmatig oprispingen hebt noemen we dat in medische termen Gastro-Esofagaal Reflux, of GERD.

Wie hebben hier l